Stortinget - Møte tirsdag den 5. desember 2023

Dato: 05.12.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 92 S (2023–2024), jf. Dokument 3:13 (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [12:56:43]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Norsk bistand til Syria-krisa 2016–2021 (Innst. 92 S (2023–2024), jf. Dokument 3:13 (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Audun Lysbakken (SV) [] (ordfører for saken): Komiteen har behandlet Riksrevisjonens undersøkelse om norsk bistand til Syria-krisen 2016–2021. Jeg vil takke komiteen for godt samarbeid og selvfølgelig særlig takke Riksrevisjonen for viktig arbeid. Det er et arbeid som i dag får tilslutning fra kontroll- og konstitusjonskomiteen når det gjelder kritikk og konklusjoner.

Målet med undersøkelsen har vært å vurdere om Utenriksdepartementet har sørget for at den norske bistanden til Syria-krisen har vært effektiv og i tråd med humanitære prinsipper. Den omfatter bistand til både Syria selv og nabolandene Jordan og Libanon. For Syria har undersøkelsen lagt vekt på de humanitære prinsippene, mens det for Jordans og Libanons del har blitt undersøkt om bistanden er relevant og effektiv.

Komiteen viser til Riksrevisjonens konklusjoner, som er

  • at Utenriksdepartementet har jobbet aktivt for å sikre etterlevelse av de humanitære prinsippene i Syria, men at kommunikasjonen om utfordringer og dilemmaer har vært for lite tydelig

  • at bistanden til nabolandene i liten grad har vært langsiktig innrettet, og at de oppnådde resultatene ikke er godt nok dokumentert

  • at fleksibilitet og økt bruk av flerårige avtaler hos Utenriksdepartementet legger til rette for mer effektiv bistand

  • at vurderingene departementet gjør av resultater og risiko i prosjektene, er mangelfulle

  • at det er for lite sporbarhet i forvaltningen av bistanden til Syria-krisen

Gjennomgangen tyder på at departementet i liten grad formelt har fulgt opp og vurdert hvordan de humanitære prinsippene etterleves i enkeltprosjekter, og at det ikke er etablert tydelige nok rammer for hvordan humanitære prinsipper skal følges opp i multilaterale organisasjoner. Norge har et ansvar for at de humanitære prinsippene etterleves også når norskfinansiert bistand går gjennom FN og andre multilaterale organisasjoner.

Riksrevisjonen mener at den svake vektleggingen av stabiliseringsmidler til nabolandene før 2020 ikke samsvarer godt nok med ambisjonen i Meld. St. 24 for 2016–2017 om å oppnå en bedre sammenheng mellom humanitær og langsiktig bistand.

Komiteen har i innstillingen sluttet seg til Riksrevisjonens konklusjoner og også pekt på at Riksrevisjonen kommer med kritikk i undersøkelsen. Det handler om det Riksrevisjonen har ment ikke er tilfredsstillende, nemlig at Utenriksdepartementet ikke har sikret seg god nok dokumentasjon av resultatene og heller ikke har gjort systematiske vurderinger av resultatene for prosjektene, og at det heller ikke er tilfredsstillende at dokumentasjonen og arkiveringen til Utenriksdepartementet er mangelfull og lite oversiktlig.

Vi har sluttet oss til kritikken. Vi har også pekt på de anbefalingene som er lagt fram fra Riksrevisjonen til Utenriksdepartementet, som handler om

  • å sikre at resultater for store bistandsprosjekter på landnivå blir vurdert og dokumentert i tråd med egne retningslinjer

  • å sikre at oppfølgingen av den multilaterale bistanden på landnivå gir tilstrekkelig kunnskap om hva som blir oppnådd

  • at saksbehandlingen blir mer sporbar, særlig for den multilaterale bistanden

  • at utfordringer med de humanitære prinsippene i større humanitære prosjekter og landprogram dokumenteres

  • at en fortsetter å følge opp ambisjonen om bedre samspill mellom humanitær og langsiktig bistand i Jordan og Libanon

Vi har også sett på den daværende utenriksministers svarbrev. Der går det fram at departementet sier seg enig i at det må gjøres mer synlige og systematiske vurderinger av resultat og risiko, at saksbehandlingen må være sporbar, og at det har vært for få ansatte i forvaltningen av humanitær bistand.

Vi har også forståelse for at det som handler om kommunikasjon rundt etterlevelsen av humanitære prinsipper, i noen situasjoner kan være sensitivt, og at det skal gjøres vanskelige vurderinger med begrenset informasjon og dels stor risiko. Komiteen ser da positivt på at departementet likevel jobber med tiltak, og vi har med det sluttet oss til Riksrevisjonens anbefalinger.

Masud Gharahkhani hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Frode Jacobsen (A) []: Takk til saksordføreren for godt arbeid med innstillingen og et godt innlegg, som vi stiller oss bak. Det er bra at Riksrevisjonen foretar undersøkelser om bruken av norske bistandsmidler. Skal vi ha tillit og tiltro til og oppslutning om bruken av norske bistandsmidler, trenger vi også å vite at de når fram, at det er effektiv bruk av dem, og at de kommer til anvendelse der de trengs.

Da er det bra at det i rapporten konstateres at Utenriksdepartementet har jobbet aktivt for å sikre etterlevelse av de humanitære prinsippene i Syria, det er fint at flerårige avtaler, som Utenriksdepartementet har tatt i bruk, legger til rette for mer effektiv bistand, og det er viktig at vi også er opptatt av effektiviteten og hva som kommer ut av bruken av bistandsmidlene.

Det er ikke så bra at bistand til Jordan og Libanon i liten grad har vært langsiktig innrettet, og at resultatene ikke er godt nok dokumentert. Så her har vi nok en rapport fra Riksrevisjonen som det er mye å lære av for forvaltningen, i dette tilfellet Utenriksdepartementet og utenriksministeren. Det bekreftes da også av at daværende statsråd i sitt tilsvar sier at dette er en rapport de tar med seg videre i arbeidet, for å forbedre hvordan norske bistandsmidler brukes.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Jeg må si jeg er litt overrasket over hvor bedagelig folk tar en sånn alvorlig tilbakemelding fra Riksrevisjonen. Jeg blir faktisk litt bestyrtet over det. Vi har vel nesten aldri sett en rapport som er mer totalslakt enn denne. Jeg har skrevet ned 10–15–20 punkter hvor de rett og slett går rett i strupen på hvordan man har brukt disse pengene.

Formålet har vært å gjøre en helhetlig innsats for å redusere og forebygge fremtidige behov. Dette er ord som blir brukt: ingen sporbarhet, stadig større budsjetter, ikke god nok dokumentasjon om resultatene fra mottakerne, kommunikasjon om utfordringer og dilemmaer har vært utydelig, humanitære prinsipper er ikke fulgt, vi tør ikke kritisere styresmaktene, ikke målbart, ansvarsfraskrivelse, ingen langsiktighet, måler kun input, ikke output, penger ut av vinduet, ingen risikovurdering, 20 personer forvalter 6 mrd. kr, ingen dokumentasjon for tildeling, mangelfull og uoversiktlig arkivering. Og dette er altså fra selve rapporten. Så sitter vi – noen – og sier at det er bra at Utenriksdepartementet går gjennom og ser hvor pengene går. Det er jo helt horribelt at man har brukt opp, hvor mye er det, 12,5 eller 14,5 mrd. kr, og så har man så dårlig kontroll.

Man driver og krangler på statsbudsjettet om en milliard her og hundre millioner der, og så bruker man så mange penger på dette uten å ha kontroll. Og saken er helt identisk med den vi hadde i sted, de palestinske selvstyremyndighetene har ikke kontroll.

Man må ikke fortsette å øke og øke bistanden på ulike områder når man ikke har kontroll. Men det klarer man ikke i dette landet. Man fortsetter uansett å gi bistand, og man øker den og bruker prosentmål som mål. Den som gir 1 pst., er snillere enn den som gir 0,8 pst. Og den som gir 1,1 pst., er fantastisk snill. Det er jo ikke sånn det fungerer. En må ha målbarhet og sporbarhet og se hva slags resultat en får. Det er bare én måte å måle resultater i bistanden på, og det er å se hvor mange som blir uavhengige av bistand, ikke hvor mye penger man bruker på stadig flere. Det blir som på Nav-kontorene: Er det noen som ville sagt at jo mer penger man bruker på Nav, og jo flere personer man bruker dem på, jo mer vellykket er bruken av penger? Man ville jo ikke si det. Man ville si at jo mindre man bruker, jo mer vellykket er det. Jo flere som kan bli uavhengige av den hjelpen, jo bedre for landet og for den enkelte.

Men i bistanden tenker vi motsatt. Vi tenker at vi har veldig mye penger, de har ikke så mye penger, ergo må vi gi dem penger. Og hvordan skal de bruke pengene? Det må jo være hjelp til selvhjelp. Det må jo være måter man kan skape handel på, hvordan man kan la industrien vokse, hvordan man kan få til å lage det slik at de kan handle med andre land. La oss heller gjøre en innsats ved å si: Er det noe vi kan handle med disse landene? Er det noe vi kan kjøpe fra dem som bygger dem opp, istedenfor bare bistand? Nå skjønner jeg at Syria i den situasjonen kanskje ikke var et land vi skulle handle så veldig mye med akkurat da, men allikevel, prinsippet i bistand må være at man heller handler enn å gi penger.

Og man er ikke snill hvis man gir mest mulig penger, for det er ikke våre penger. Det er ikke våre penger vi gir bort, det er skattebetalernes penger vi gir bort, ikke våre penger. Det kan heller ikke være sånn at man blir kritisert fordi man bruker mindre på bistand, bruker mindre skattepenger, fordi man ikke er snill nok. Man kan ikke ha det på den måten. Det blir feil. Jeg håper også denne salen forstår det jeg sier nå, for det er ikke slik at vi kan ha en diskusjon om og om igjen om å komme nærmest 1-prosenten. Det er ikke det det gjelder. Det gjelder å bruke bistand, kanskje halvparten er bra nok, slik at en får bedre bistand ut av halvparten av det vi bruker i dag. For det går bort mye i korrupsjon, det er lite kontroll.

Riksrevisjonen lager også rapport etter rapport, dette er ikke den første rapporten. Vi har hatt mange tilsvarende rapporter. Det vet de som har jobbet med disse hele tiden. Allikevel skjer det ingenting. Man står på talerstolen og sier at dette er rapporten, det er ikke så verst at man har litt kontroll, og det blir sikkert bedre neste gang. Dette burde egentlig vært, som representanten Hagen sa, et daddelvedtak. Det burde man hatt i denne saken, for dette er ikke bra. Men ok, man vil ha det sånn.

Utenriksminister Espen Barth Eide []: I likhet med de første som var på talerstolen, mener jeg at dette er en god rapport som gir noen gode råd og innsikter som jeg gjerne vil komme tilbake til. Men jeg har lyst til å begynne kort med representanten Tybring-Gjeddes innlegg.

Jeg vil for det første minne om to forhold rundt den tidsperioden som her er undersøkt. Det er altså perioden 2016–2021. Det ene forholdet er at jeg må minne representanten om at det altså var en regjering som Fremskrittspartiet var med i, som satt i fire av disse fem årene, og som var støttegrunnlag for regjeringen i fem av disse fem årene, uten at det på noen måte er ment som en kritikk av den regjeringen, for her er det strukturelle ting som vi også ønsker å ta tak i. Men måleperioden er altså fra en tid da Tybring-Gjeddes parti var en del av den daværende regjeringen.

Det andre interessante forholdet rundt 2016–2021 er at det faktisk var krig i Syria. Det var ganske omfattende krigshandlinger. Det er det fortsatt, men det var særlig intenst i denne perioden. Det hadde enorme konsekvenser også for nabolandene til Syria. Derfor er dette en lite egnet arena for å diskutere alminnelig bistandspolitikk, for dette gjelder bistand og humanitær innsats i en ekstremsituasjon, ikke i en normalsituasjon. I den grad representanten Tybring-Gjedde er interessert, vil jeg likevel bekrefte at formålet med bistand er å gjøre bistand overflødig. Det er selvfølgelig riktig at man gir bistand for at land skal utvikle seg, slik at når de er utviklet, er de land man kan handle og samarbeide med på vanlig måte. Det er heldigvis en rekke land som har vært bistandsmottakere, som ikke er det lenger, bl.a. fordi bistanden har bidratt til det. Men det er en mye bredere diskusjon.

Representanten Tybring-Gjedde sier at dette er totalslakt. Jeg har gjennom et langt liv i politikken sett totalslakt fra Riksrevisjonen. Det ser altså ikke slik ut. Her har man brukt den mildeste form for kritikk, men den kritikken som er brukt, er riktig og rimelig. Jeg mener det er flere ting rundt spørsmålet om fleksibilitet og økt bruk av flerårige avtaler som Riksrevisjonen støtter opp om, men de støtter også opp om innføringen av strategiske partnerskap med utvalgte norske humanitære organisasjoner – at det var klokt.

Så påpeker de forhold rundt dilemmaer knyttet til etterlevelse av de humanitære prinsippene som ikke har vært godt nok kommunisert. Det er vi enig i. Samtidig må vi minne om at det i de situasjonene vi her snakker om, ikke alltid er så lett å være krystallklar og tydelig utad på grunn av risiko, behovet for raske avgjørelser og begrenset informasjon. Men det er likevel et prinsipielt riktig poeng.

Det er en rekke forhold rundt administrasjonen av denne type bistand som vi har tatt konsekvensen av, og som går inn i det store arbeidet som utviklingsministeren og jeg nå gjør med å ferdigstille reorganiseringen av Norad. Forholdet mellom Utenriksdepartementet og Norad går nettopp ut på å rendyrke drift og administrasjon i en Norad-struktur, som da styrkes. Dette er bl.a. for å imøtekomme en del av spørsmålene knyttet til forvaltningsansvar, også forvaltning av humanitær bistand, som nå også skal overføres til Norad.

I god tradisjon har vi fått en grundig gjennomgang, som er riktig og bra ikke minst fordi innsats under såpass dramatiske og spesielle omstendigheter bør ettergås. Vi skal lære. Og noe av det som gjør både humanitær innsats og bistand bedre, er at vi har et system for å ettergå og kontrollere i etterkant. Derfor tar vi til oss mye av det som har kommet i denne rapporten, og tar det inn i det pågående arbeidet i Utenriksdepartementet.

Presidenten []: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Audun Lysbakken (SV) []: For protokollens skyld, om ikke annet, tror jeg at jeg som saksordfører, etter å ha hørt representanten Tybring-Gjeddes innlegg, har lyst til å prøve å klargjøre litt hva det er denne rapporten faktisk sier, og hva det er vi faktisk diskuterer her.

Tybring-Gjedde kan umulig ha lest mange riksrevisjonsrapporter hvis han mener at dette er en spesielt dramatisk form for kritikk eller omtale. Det betyr ikke at vi andre ikke tar det veldig på alvor. Vi tar det ikke avmålt i det hele tatt, men det er altså rent faktisk sånn at den kritikken som har kommet her, er den mildeste av de tre kritikknivåene som Riksrevisjonen opererer med. Det er heller ikke sånn at denne rapporten inneholder en total slakt av den bistanden til Syria og nabolandene som Tybring-Gjeddes egen regjering kom med. Tvert imot er det ingenting i denne rapporten som gir oss grunn til å tro at den har vært uten effekt. Jeg vil tro at det var både fornuftig og riktig å bidra med den hjelpen, at den har hatt reell effekt, og at Tybring-Gjedde ikke har noen grunn til å være lei seg for at han var med på det.

Så til det vi her diskuterer: Selv om jeg vil si at Syria-spørsmålet skiller seg veldig ut, er det heller ikke en debatt om hvorvidt man er for eller mot norsk bistand – det har jo partiene ulike syn på – men det er en diskusjon om kontroll i denne konkrete saken. Jeg vil også si at nettopp den debatten vi har her, og Riksrevisjonens arbeid med å følge opp bistanden, viser at påstanden om at dette ikke er noen form for kontroll, er feil. Det at vi har en debatt som dette, viser nettopp det motsatte, og gir konkrete muligheter for departementet til å forbedre sin praksis.

Det Tybring-Gjedde kaller komiteens avmålte reaksjon, er tvert imot en enstemmig tilslutning til den kritikken som Riksrevisjonen har kommet med, og en enstemmig tilslutning til anbefalingen til departementet om å forbedre sin praksis. Det er sånn det skal være. Så får utenrikskomiteen diskutere videre om bistand er bra eller dårlig. Jeg synes bistand er bra, men dette er altså en annen diskusjon, knyttet til kontrollen med konkrete prosjekter.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Jeg har lært at engasjement er bra, og jeg synes det er underlig at ikke flere tar ordet i denne debatten, det må jeg si. Om man kaller det total slakt eller nesten slakt – ikke vet jeg. Om andre rapporter er enda verre, er ikke denne rapporten noe bedre av den grunn.

Litt raskt til utenriksministeren, som hevdet at mange land har blitt uavhengig av bistand: Jeg måtte se til tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt, for det spørsmålet har jeg stilt henne. Det er kun Sør-Korea som har fått bistand, som er uavhengig av bistand. Det er i seg selv et nederlag.

Jeg forstår at denne debatten ikke gjelder bistand generelt, men likevel er dette et symptom på hvordan vi bruker penger. Vi må være mer oppmerksomme på hvordan vi bruker penger. Da må vi ta lærdom, slik at det ikke kommer flere slike rapporter. Og kommer det flere slike rapporter, må vi faktisk endre politikk.

Representanten Lysbakken er ganske fornøyd fordi andre rapporter har vært enda dårligere. Jeg synes det er et veldig dårlig argument. Og det at Fremskrittspartiet satt i regjering: Det blir ikke noe bedre av den grunn. Det er like horribelt om Fremskrittspartiet satt i regjering og dette ble kjent. Man kan ikke bruke som argument at det ble brukt sånn og sånn når vi satt i regjering. Dette er Riksrevisjonens rapport om penger brukt fra 2016 til 2021. Hvem som satt i regjering, er for så vidt helt irrelevant, for pengene er brukt på gal måte, brukt til korrupsjon eller blitt borte, eller styringen har vært for dårlig. Da må man ta tak i det og si at neste gang det kommer en rapport, skal det ikke være sånn. Det kan ikke være sånn at vi skal gjøre så godt kan, men vi fortsetter å gi penger. Nei, vi skal gjøre så godt vi kan, og hvis vi ikke får det til, må vi slutte med det. Det må være sånn. Det må ha konsekvenser for hvordan man driver politikk, og det må bli bedre. Vi må bli bedre der vi gir penger.

Jeg gjentar at jeg skjønner at Syria var et spesielt tilfelle, at det ikke var vanlig bistand, og at dette ikke er en bistandsdebatt, men allikevel: Vi har en egen utviklingsminister, og vi har mange av disse debattene med henne, men dette er en refleksjon over penger som er brukt i utlandet, og det er ikke våre penger, det er andres penger, og da bør man være ekstra varsom.

Audun Lysbakken (SV) []: Igjen til glede for protokollen, i tilfelle noen skulle lese den: Etter siste innlegg tror jeg det bare er viktig å slå fast hva Riksrevisjonen sier. Det er ikke at masse penger har blitt brukt helt feil. Det er to ting Riksrevisjonen sier ikke er tilfredsstillende. Det ene er at det ikke er god nok dokumentasjon av resultatene fra alle tilskuddsmottakerne, og at det ikke er gjort systematiske nok vurderinger av resultatene. Det andre er at dokumentasjonen og arkiveringen til Utenriksdepartementet er mangelfull og lite oversiktlig. Det skal vi ta på alvor, men det er altså noe annet enn det Tybring-Gjedde prøver å tegne et bilde av.

Votering, se voteringskapittel

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Sakene nr. 8 og 9 vil bli behandlet under ett.