Stortinget - Møte torsdag den 23. november 2023

Dato: 23.11.2023
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 55 S (2023-2024), jf. Dokument 8:248 S (2022-2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [14:28:59]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hege Bae Nyholt, Seher Aydar, Bjørnar Moxnes og Tobias Drevland Lund om tilbakekjøp av velferdseiendommer (Innst. 55 S (2023-2024), jf. Dokument 8:248 S (2022-2023))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå kommunal- og forvaltingskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil sju replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får også ei taletid på inntil 3 minutt.

Siri Gåsemyr Staalesen (A) [] (ordfører for saken): Situasjonen vi har sett i Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, viser hvorfor det er svært uheldig at velferdseiendom blir investeringsobjekt for investeringsfond. Det skaper stor usikkerhet rundt barnehagetilbudet og arbeidsplassene i de aktuelle barnehagene, som er negativt for tryggheten og stabiliteten rundt barna og for den ansatte. Det er behov for endringer i regelverket knyttet til kjøp og salg av barnehageeiendom og regulering av husleie.

Vi har de siste årene sett at verdier som har blitt bygget opp med fellesskapets midler, har forsvunnet ut av norske barnehager. Vi har også sett at pengesterke internasjonale aktører har fattet stor interesse for sektoren. Det er en utvikling Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker å snu. Fellesskapets midler skal gå til barna og de ansatte i barnehagene, og ikke til å forvalte og drifte eiendom.

Vi har lenge vært i en situasjon der det har vært behov for å endre regelverket for private barnehager. Det er kritikkverdig at Solberg-regjeringen, på tross av gjentatte vedtak i Stortinget og en rekke utredninger med klare anbefalinger om behovet for å oppdatere regelverket, likevel ikke fremmet lovforslag i Stortinget for å sikre et tydeligere regelverk tilpasset dagens situasjon i barnehagesektoren.

I løpet av det første året i regjering har vi fått på plass et nytt regelverk for å sikre åpenhet om pengebruken. Regjeringen har nå lagt fram et forslag til et nytt system for styring og finansiering av private barnehager. Forslaget er på høring og er nødvendig for å sikre forutsigbarhet for barnehagesektoren.

Vi må forhindre at barnehageeiendommer blir rene spekulasjonsobjekter, og derfor har vi foreslått nye regler for tilskudd til eiendom.

Ingrid Fiskaa hadde her teke over presidentplassen.

Mudassar Kapur (H) []: Fellesskapets midler skal brukes på mest mulig effektiv måte og til beste for innbyggerne. Derfor er det viktig å prioritere gode tjenester som er tilpasset den enkelte innbyggers behov, og det viktigste må være at kvaliteten i tjenesten er god, ikke bare hvem som leverer den.

For å skape dette trenger vi et mangfold av offentlige og private tjenester, for det vil gi oss sunn konkurranse, innovasjon og kvalitet. Høyre mener derfor det ikke er riktig bruk av fellesskapets midler at det offentlige kjøper opp eiendommer fra private aktører. Ressursene må heller brukes på innhold, og da er det viktig at alle gode og seriøse krefter skal kunne tas i bruk for å levere gode tjenester til innbyggerne.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Først vil eg takke Raudt for at dei fremjar denne saka.

Ferjene, kraftbørsen og til og med barnehagane er i ferd med å bli selde til private ansiktslause investeringsfond. Marknadsrettinga og privatiseringa har ete seg meir og meir inn i dei heilt grunnleggjande offentlege tenestene som eg som innbyggjar i Noreg tenkjer skal vere kontrollert av fellesskapet, og som skal tilhøyre samfunnet, ikkje ein eller annan anonym kapitaleigar ein eller annan stad i verda.

På heimesida til det nordiske konsernet SBB, som i løpet av 2020 og 2021 kjøpte over 300 barnehageeigedomar frå barnehagekjeder i Noreg til ein verdi av over 9 mrd. kr, les eg:

«I vår portefølje av eiendommer i Norge har vi politistasjoner, tingretter, høyskoler, sykehus, helsehus, barnehager, offentlige kontorer og andre eiendommer med offentlige leietakere på lange kontrakter.»

Eg brukte litt tid på å gå inn i selskapsstrukturen til SBB-konsernet, og det eg ser, er at det er eit innvikla system. Det er mange selskap og mange trådar i alle retningar.

I ulike presseoppslag får vi vite korleis det eine selskapet kjøper for så å selje til andre. Ifylgje rapporten frå Storberget-utvalet frå 2021 vil over halvparten av alle barnehagane i landet vere eigde av internasjonale investeringsfond i 2029 om ting fortset slik som då rapporten vart laga for tre år sidan.

Somme vil seie at det er fornuftig å la eigedomsforvaltarar eige og vedlikehalde bygga, og så kan det offentlege drifte tenestene. Eg tenkjer at vi gir frå oss styringa og kontrollen over fellesskapet sine ressursar på denne måten. No er lovene skjerpa inn, og det er ikkje så lett som før å skjule pengeflyten mellom selskap i eit stort eigedomskonsern.

Eg trur det er naivt å tru at desse investeringane er gjorde av nokon annan grunn enn å tene pengar på dei offentleg finansierte lovpålagde tenestene, som ikkje kan gå konkurs. I utgangspunktet blei kanskje barnehagen bygd på ei billig tomt gitt av kommunen, og med billige lån, til og med. Så eg spør meg sjølv: Er vi i ferd med å bli husmenn og leiglendingar i eige land? Eg synest denne saka er eit godt eksempel på kvifor vi bør ha offentleg eigarskap til velferdsinstitusjonane våre.

SV er opptekne av at vi skal vere herrar i eige hus, og at verken barnehagar, skular eller eldreinstitusjonar bør bli selde til utanlandske fond. Difor støttar vi Raudts forslag i denne saka.

Eg tek opp forslaga i saka.

Presidenten []: Då har representanten Birgit Oline Kjerstad teke opp dei forslaga ho refererte til.

Tobias Drevland Lund (R) []: Over tid har det skjedd en utvikling hvor eiere av kommersielle barnehager skiller ut byggene og eiendommen i eget selskap, og så leier ut til seg selv. I dag er det mulig å bruke av tilskuddet de får til å drive barnehage, mat og utstyr til ungene og lønn og pensjon til de ansatte, til å dekke denne leien, og slik er det mulig å tjene penger på å skru opp leien og så ta ut dette som fortjeneste gjennom eiendomsselskapene sine. De siste åtte årene har det skjedd verdiuttak på 16,8 mrd. kr fra den private barnehagesektoren. Av de milliardene kommer 11,5 fra eiendom, altså nesten 70 pst. – smak litt på den.

Oppsplitting av barnehager og eiendommer har også gjort det mulig å selge eiendommene, og med dem de lønnsomme leiekontraktene. Da den svenske eiendomsgiganten SBB kjøpte opp nær 400 eiendommer fra eierne av kjedene Læringsverkstedet og FUS i 2020 og 2021, var det egentlig leiekontraktene og leieinntektene de kjøpte. De leieinntektene SBB da fikk, er 100 pst. skattebetalernes penger. Det er våre penger. Dette har vært forretningsmodellen til selskapet SBB. Det er et selskap der stat og kommune betaler leien – der finner man dem.

I Sverige har de gått inn og kjøpt opp byggene til kommuner med svak økonomi. På kort sikt løser det budsjettproblemene for kommunen, men på lang sikt strammer den nye utleieren grepet og presser kommuneøkonomien enda hardere.

For de norske barnehagene har oppkjøpet betydd høyere husleie, og Fagbladet har dokumentert økninger i husleien på så mye som en firedobling. Nå vakler det svenske selskapet SBB. De har stor gjeld og vil selge unna mest mulig. Det har allerede blitt slik at det private kanadiske equity-fondet Brookfield nå eier majoriteten av selskapet barnehagebyggene ligger under. Dagbladet har dokumentert hvordan Brookfield vil ha anonyme eiere i skatteparadiser. Vi vet ikke hvem de er, vi aner ingenting om hvilke interesser de representerer, men man kan være ganske sikker på at de ikke primært brenner for barns beste, utvikling og en god oppvekst i barnehagen. Det er jeg ganske sikker på. Likevel er det disse som nå eier barnehagene som norske skattebetalere finansierer.

Nå er disse eiendommene til salgs, og SBB er fortsatt avhengig av å bli kvitt dem. Rødt foreslår derfor å opprette en statlig pott som kan kjøpe opp barnehagebyggene, og at byggene så kan tilbakeføres til kommunene. Dette er helt i tråd med det Storberget-utvalget foreslo allerede i 2020, før situasjonen med salg til utlandet eskalerte fullstendig.

Det er ikke slik at vi jubler for å fremme forslag som handler om å bruke en så stor sum med penger, men til syvende og sist er det faktisk skattebetalernes penger vi kjemper for, og også for barns beste når det gjelder at det skal gå til deres velferd og styrke den, og ikke i lommen til utenlandske equity-fondeiere.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Regjeringen mener at barnehagepolitikken først og fremst skal handle om ungene våre. Gode barnehager er viktig for at vi skal fortsette å være et land med små forskjeller.

Kunnskapsdepartementet sendte en rekke forslag til endringer i systemet for styring og finansiering av barnehagesektoren på høring 1. november. Vi vil ha et mer framtidsrettet regelverk som setter ungenes behov først, som tar dagens utfordringer i sektoren på alvor, og som vil gi bedre kvalitet i barnehagene i årene som kommer.

Jeg deler forslagsstillernes bekymring for endringene som har skjedd de siste årene. Vi har sett mange oppkjøp av barnehageeiendommer og salg til utlandet. Jeg er bekymret fordi en konsekvens av disse omstruktureringene er at stadig flere barnehager bruker mer av det offentlige tilskuddet på dyrere leie av lokaler som de tidligere eide. Vi ser også en tendens til at husleien ikke bestemmes ut fra reelle eiendomskostnader, men av hvor mye barnehagene mottar i tilskudd.

Jeg antar at forslagene gjelder barnehageeiendom som er til salgs. Staten kan kjøpe slike eiendommer, men det kan gå år mellom hver gang en barnehageeiendom legges ut for salg. Dette er ingen effektiv måte å hindre kommersiell spekulering i barnehageeiendom på. Regjeringen har et klart mål om å hindre kommersiell spekulering i barnehageeiendom og sørge for at tilskuddene går til ungene. Barnehagene skal ikke være et investeringsobjekt for kommersielle aktører. Selv om vi er enige om målet, er vi likevel ikke enige om virkemidlene. Regjeringen velger derfor en annen løsning enn forslagsstillerne.

Vi gjør driftstilskuddene mer treffsikre ved at nivået på tilskuddet skal ta utgangspunkt i ungenes behov. Kommunene kjenner de lokale forholdene best og bedre enn staten. Kommunene skal derfor få bestemme finansieringen også til private barnehager, men innenfor tydelige nasjonale rammer i lov.

Vi vil ha treffsikre og nøkterne tilskudd til eiendom som gir mindre rom for å ta ut gevinster. Regjeringen vil i tillegg stille strengere krav til barnehagenes bruk av tilskudd. Samlet sett har regjeringen sendt på høring et forslag som styrker den pedagogiske virksomheten, og i mindre grad stimulerer til kommersiell drift.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Tobias Drevland Lund (R) []: La meg først starte med å gratulere statsråden med ny jobb.

Noe av grunnlaget for at Rødt foreslår dette forslaget i Stortinget, er at før sommeren fremmet Vänsterpartiet i Sverige et forslag i Riksdagen om å kjøpe opp SBBs eiendommer. Dette fikk støtte fra Arbeiderpartiets svenske søsterparti, Socialdemokraterna, så mitt spørsmål til statsråden er: Hvorfor er ikke Arbeiderpartiet, som i motsetning til sine svenske venner sitter i regjering, interessert i å sikre demokratisk kontroll over disse barnehageeiendommene allerede nå?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Takk til representanten Drevland Lund.

Regjeringen tenker at det er kommunene som kjenner barna og de lokale forholdene i sin kommune best. De må komme i posisjon til eventuelt å kunne overta denne typen eiendom hvis det er aktuelt for den enkelte kommune. Som jeg var inne på i mitt innlegg, er det allerede flere virkemidler som jeg mener også støtter opp under det målet som jeg opplever er omtalt i forslaget, men på en noe annen måte.

Tobias Drevland Lund (R) []: Jeg takker for svaret fra statsråden.

Veldig mange kommuner vil sikkert være interessert i å skaffe seg eierskap over disse byggene, men på grunn av mangel på økonomi og virkemidler har de kanskje ikke muligheten til å hive seg rundt og kjøpe opp eventuelle barnehageeiendommer som nå er til salgs.

I tilfellet med SBB er det snakk om 300 eiendommer. Dette vil jo koste en stor sum penger, men mener statsråden det er bedre at et kanadisk «equity fund» skal eie disse barnehageeiendommene, enn at vi fra statens side sikrer at kommunene får ta eierskap over dette, til beste for fellesskapet og ikke minst for barna som skal gå i barnehagene, og for bedre lønns- og arbeidsforhold for de ansatte som jobber i barnehagene?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg tenker det er kommunene som sitter nærmest, og som vet hva behovet i egen kommune og i de ulike bydelene er, og at de som sitter nærmest, må ta avgjørelsen om det er behov, og der det er behov for eventuelt å fortsette barnehagedrift. Det tenker vi ligger til kommunenes selvstyrerett å vurdere.

Tobias Drevland Lund (R) []: Jeg takker for svaret nok engang.

Statsråden er inne på ny barnehagelov, som har blitt foreslått, og der blir det bl.a. pekt på nettopp problemet med finansiering for å hindre spekulasjon i eiendom i barnehagesektoren. Det er vel og bra, men lovendringene som eventuelt kommer her, har blitt varslet at først kommer til å tre i kraft høsten 2025, og det gir ganske mye tid for disse ulike aktørene til å vri seg unna lovverket enn så lenge. Det gjør det enda viktigere, mener Rødt, at vi handler nå som det er en stor aktør som har 300 eiendommer til salgs og til rådighet. Ville det ikke vært lurt om staten sikret at kommunene i neste rekke kunne få kontroll over disse barnehagebyggene, og at det ikke er et kanadisk «equity fund» som skal drifte disse barnehagene i framtiden?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg gjentar: Jeg har tillit til de lokale folkevalgte rundt omkring i kommunene i landet vårt. Det er ulike behov, og de kjenner sin barnehagesektor best og kan på en helhetlig måte planlegge ut fra det og bruke skattepengene mest mulig effektivt. De kjenner barnegruppene, og de kjenner de lokale forholdene. Vi skal ikke styre over det. Vi tenker at det vi legger opp til nå i den nye barnehageloven, legger best til rette for at det er de kommunale hensynene som er styrende, og ikke noe annet.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: I eit av forslaga vi er med og støttar, ber vi regjeringa om å vurdere og hasteutgreie korleis ein kan sikre seg eigarskap til desse eigedomane. Det er for meg rart at ein berre overlèt det til kommunane, når det er snakk om noko som er av så stor felles interesse å ha kontroll over. Det gjeld også prinsippet for korleis ein skal behandle dette i framtida. Vil statsråden på eit tidspunkt kome med forslag til korleis ein skal kontrollere eigarskap til velferdseigedomar i Noreg?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Som jeg har sagt tidligere, er jeg helt trygg på at det er kommunene som kjenner barnehagene best, som kjenner barnegruppene best og de behovene som er der, og som kjenner de lokale forholdene best. De er nærmest til å kunne vurdere hvorvidt det er behov for oppkjøp av den typen eiendommer. Jeg har tillit til at det blir forvaltet på en god måte. Jeg er veldig glad for at de lovendringene som nå er ute på høring, legger til rette for mer lokalt selvstyre for dimensjonering av den ulike barnehagedriften og bygningsmassen, ved f.eks. å legge opp til dimensjonering uavhengig av om det er en privat eller en offentlig eier av barnehagen.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Takk for svaret. Det eg er litt ute etter, er korleis ein tenkjer at dette skal gå på lang sikt, når det gjeld kontroll av velferdseigedomar i Noreg generelt. Det handlar ikkje berre om barnehagedrift. Det er klart at kommunane har eit spesielt ansvar for å leggje til rette for barnehagedrift, men det bekymrar meg skikkeleg at velferdseigedomar blir kjøpte opp på denne måten, og at ein ikkje heilt har kontrollen over eigedomsforvaltinga til offentlege institusjonar framover. Det eg er ute etter, er om regjeringa har ein politikk for å møte den utfordringa.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Regjeringen er tydelig på at barnehagen – la meg ta det som et eksempel – er til for barnet, og tilskuddene må derfor gå til barna. Det er viktig at vi har tillit til at barnehagene bruker pengene på en riktig måte. For å hindre at barnehageeiendom blir rene spekulasjonsobjekter, legges det opp til, i det som blir nytt i loven, å få på plass mer treffsikre og nøkterne tilskudd til nettopp eiendom. Derfor foreslår regjeringen at dagens nasjonale kapitaltilskudd blir erstattet med et eiendomstilskudd som kommunen fastsetter. Regjeringen vil også stille strengere krav til barnehagens bruk av dette tilskuddet. Barnehager skal f.eks. ikke kjøpe inn dyre firmabiler eller hytter for ansatte, slik enkelte tilsynssaker har vist. Vi skal ha et effektivt og profesjonelt tilsyn med barnehagene. Vi vil gi både kommunene og det nasjonale tilsynet flere virkemidler til å gjøre jobben sin.

Presidenten []: Replikkordskiftet er dermed avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se tirsdag 28. november