Stortinget - Møte onsdag den 19. juni 2024

Dato: 19.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 436 S (2023–2024), jf. Prop. 96 S (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [11:21:36]

Innstilling fra næringskomiteen om Samtykke til ratifikasjon av frihandelsavtale mellom EFTA-statene og Moldova av 27. juni 2023 (Innst. 436 S (2023–2024), jf. Prop. 96 S (2023–2024))

Talere

Solveig Vitanza (A) [] (ordfører for saken): Norge er helt avhengig av handel. Vi er en mellomstor, åpen økonomi som selger mye av det vi produserer til utlandet. Ikke minst er vi også helt avhengige av å importere veldig mye av det vi selv trenger. Internasjonal handel har vært og er helt avgjørende for norsk verdiskaping.

I dag behandler vi frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Moldova. Jeg vil takke komiteen for god saksbehandling. Jeg vil også gi honnør til regjeringen, som har et godt trykk på dette og viser handlekraft når det gjelder å inngå internasjonale handelsavtaler, som er svært viktig for det norske næringslivet.

Hovedmålsettingen med avtalen er å stimulere til økt samhandel, investering og økonomisk samarbeid mellom Norge og Moldova og å fremme økt verdiskaping og bærekraftig utvikling. Avtalen vil i tillegg bidra til å støtte opp om Moldovas økonomiske og politiske integrering i Europa.

Det bilaterale forholdet mellom Norge og Moldova er godt, og det utvikles stadig. De mange krisene som har rammet Moldova i kjølvannet av Russlands angrepskrig mot Ukraina, har medført økt oppmerksomhet om Moldova i Norge. Sett i forhold til folketallet har Moldova tatt imot flere ukrainske flyktninger enn noe annet land. Det er også en av grunnene til at Moldova som eneste land utenom Ukraina er inkludert i det flerårige Nansen-programmet, der de skal få økonomisk, politisk og teknisk bistand.

Moldova er blant Europas fattigste land. Siden Russlands invasjon av Ukraina har Norge bidratt med ca. 420 mill. kr til humanitær bistand – dette for å bidra til sivil støtte og for å sikre fortsatt framgang i landets europeiske integrasjon.

Internasjonal handel er svært viktig for norsk næringsliv og for verdiskaping. På samme måte har internasjonal handel også dannet grunnlag for økonomisk og sosial utvikling i fattige land. Ifølge Verdensbanken har veksten i handelen de siste tiårene løftet én milliard mennesker ut av fattigdom. Dette viser at internasjonal handel og samarbeid er viktig for å oppnå en bærekraftig utvikling. Jeg er derfor veldig glad for at vi har landet denne gode handelsavtalen med Moldova, og jeg vil ønske både det norske og det moldovske næringsliv lykke til med å utvikle det potensialet.

Statsråd Cecilie Myrseth []: Jeg er takknemlig for komiteens innstilling om å samtykke til ratifikasjon av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Moldova. Denne avtalen vil stimulere til økt samhandel, investeringer og økonomisk samarbeid mellom Moldova og EFTA-statene for å fremme både økt verdiskaping og bærekraftig utvikling.

Moldova er, som det nettopp ble sagt, et lite land, men er samtidig det landet som har tatt imot flest ukrainske flyktninger per innbygger. Denne avtalen vil bidra til å støtte opp om Moldovas økonomiske og politiske integrering i Europa. Det er særlig viktig sett i lys av den kritiske situasjonen landet befinner seg i som følge av Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina.

Handelen mellom Norge og Moldova er i dag relativt beskjeden, men denne frihandelsavtalen vil bidra til økt samhandel mellom våre land. Frihandelsavtalen vil også skape nye muligheter for norsk næringsliv, inkludert norske småbedrifter. Gjennom frihandelsavtalen har vi oppnådd nulltoll for alle industrivarer, herunder fisk og sjømat, som er Norges viktigste eksportvarer til Moldova i dag. Vi har også fått tollfrihet og redusert toll for sentrale norske landbruksvarer.

Avtalen sikrer også videre forutsigbar og forbedret markedsadgang for norske tjenesteeksportører.

Norges sensitive jordbruksinteresser er også ivaretatt i avtalen. Samtidig har Moldova fått forbedret og tollfri markedsadgang for de fleste jordbruksvarene de eksporterer til Norge i dag. Det omfatter bl.a. nøtter, vin, vegetabilske oljer, syltetøy og bakervarer. Moldova har også fått nulltoll for industrivarer, som inkluderer klær og møbler, som i dag er Moldovas viktigste eksportvarer til Norge.

Dette er et godt og nøye balansert forhandlingsresultat som ivaretar Norges eksportinteresser. Samtidig er avtalen viktig sett i lys av den geopolitiske situasjonen vi befinner oss i som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina. Krigen har satt Moldova i en svært sårbar posisjon, hvor de trenger økt økonomisk og sivil støtte, men de trenger også nye handelspartnere.

Moldova er omfattet av det norske Nansen-programmet for Ukraina og mottar betydelig økonomisk støtte og bistand fra Norge. En styrking av handelen mellom Norge og Moldova vil være et ytterligere bidrag for å støtte opp om Moldovas utvikling og integrering i Europa. Det vil vise at Norge både er og skal være en trygg og stabil handelspartner i en urolig tid.

Sverre Myrli (A) []: Da hører vi at det skal bli billigere vin og andre godsaker fra Moldova.

For en del år siden var jeg på møte i Moldovas hovedstad Chisinau. Tidlig en morgen klarte jeg å få en drosjesjåfør til å kjøre meg til Tiraspol, det vi må kunne kalle hovedstaden i Transnistria. Jeg må nok si at det absolutt ikke var i henhold til de sikkerhetsrådene vi hadde fått, men jeg tok allikevel turen, og det var svært interessant å komme til Transnistria. Folkerettslig er Transnistria uten tvil en del av Moldova, der det ligger som en lang tarm mellom elva Dnister og grensen til Ukraina, men det er Russland som har tatt kontrollen over Transnistria. Der betales det med russiske rubler, og jeg tror også Russland utsteder russiske pass til befolkningen der. Det er selvsagt helt uakseptabel oppførsel av Russland på Moldovas grunn.

Dette skaper selvsagt problemer for Moldova, et av de fattigste landene i Europa – kanskje det aller fattigste – med 2–3 millioner innbyggere og en komplisert historie. Moldova har opp gjennom årene vært styrt både av det osmanske riket og av det russiske tsarriket. Det har vært styrt sammen med Romania, og etter andre verdenskrig og fram til selvstendigheten på begynnelsen av 1990-tallet var landet en del av Sovjetunionen. Det er et fattig land som trenger støtte og hjelp, og som nå er i en ekstra vanskelig situasjon. Ikke nok med at Russland har annektert en del av landet som følge av Russlands angrepskrig, som vi også har hørt om tidligere i debatten, men Moldova har også tatt imot veldig mange flyktninger fra Ukraina.

Moldova trenger vår støtte. Moldova trenger internasjonal støtte. De er en stor mottaker av norsk bistand i utgangspunktet. Det er bra, og de er også nå en del av regjeringens og Stortingets Nansen-program. Moldova trenger hjelp og støtte til det flyktningarbeidet som nå gjøres der av både moldovske og internasjonale organisasjoner. Det er et stort arbeid som nå gjøres, og som må gjøres, for å ta imot det store antallet ukrainske flyktninger.

Jeg tror også det nå er slik at den norske regjeringen har signalisert at vi skal åpne et såkalt ambassadekontor i Chisinau. Moldova er såkalt kandidatland til EU og har en assosieringsavtale. Jeg hørte nylig lederen av EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, prate om hvor viktig samarbeidet mellom EU og Moldova er. Det er bra. Jeg mener jeg leste at Moldova har som målsetting å bli EU-medlem innen 2030. Om det er realistisk, vet ikke jeg, men det er i alle fall bra at det nå er et nært samarbeid med EU. Det er et styrket samarbeid mellom NATO og Moldova. Det er selvsagt i Moldovas interesse, men det er også i NATOs interesse, da Moldova ligger nær grensen til Ukraina, og med den rollen Russland spiller i regionen.

Jeg vil gjenta at vi må støtte Moldova. Derfor er en slik frihandelsavtale med EFTA-landene viktig. Den vil bidra til å styrke det økonomiske samarbeidet, som vi har hørt både saksordføreren og statsråden redegjøre veldig godt for.

Når vi behandler slike handelsavtaler, blir det selvsagt fokusert på hvor bra avtalen er for Norge, for vårt vedkommende, og hvor bra avtalen er for EFTA-landene. Det er selvsagt bra, og vi undertegner frihandelsavtaler fordi det tjener oss, men jeg vil legge til at det er viktig med denne frihandelsavtalen også fordi det styrker Moldova, og at avtalen er bra for Moldova. Det er i seg selv også veldig bra.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

Votering, se voteringskapittel