Stortinget - Møte fredag den 14. juni 2024 *

Dato: 14.06.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 430 L (2023–2024), jf. Prop. 72 L (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 3 [09:04:33]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i barnetrygdloven og midlertidige endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina (videreføring m.m.) (Innst. 430 L (2023–2024), jf. Prop. 72 L (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til et replikkordskifte på inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Lene Vågslid (A) [] (leiar i komiteen og ordførar for sak nr. 3): Eg held saksordførarinnlegget for begge proposisjonane.

Prop. 101 L handlar om endringar i integreringslova, folketrygdlova og tannhelsetenestelova. Både Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Høgre viser i innstillinga til at Noreg har teke ein høg andel fordrivne frå Ukraina, samanlikna med andre nordiske land. Føremålet med lovendringa er å få det norske teneste- og ytingsnivået nærmare dei andre nordiske landa, og med det utjamne talet på fordrivne som kjem frå Ukraina, mellom landa. Eg viser kort til forslaga og viser elles til innstillinga.

Regjeringa legg fram forslag om å redusere introduksjonsstønaden for ektefellar og sambuarar utan barn, forslag om å innføre krav om 12 månader føregåande medlemskap i folketrygda for rett til eingongsstønad ved fødsel og adopsjon, og forslag om å innføre eit krav om butid på fem år for personar mellom 19 og 24 år for å få tannhelsetenester med redusert eigenbetaling i den offentlege tannhelsetenesta. Tilrådinga frå komiteen til I, III og IV nr. 1 blir fremja av Arbeidarpartiet, Høgre, Senterpartiet og Framstegspartiet. Tilrådinga til II og IV nr. 2 blir fremja av Arbeidarpartiet, Høgre og Senterpartiet.

I Prop. 72 L blir det fremja forslag om å vidareføre dei midlertidige endringane i lovverket som følgje av fordrivne frå Ukraina. I tillegg legg regjeringa fram forslag om eit midlertidig unntak i yrkestransportlova frå butidskravet for køyresetel for fordrivne frå Ukraina som legg fram politiattest frå heimlandet, forslag om at føresegna i barnetrygdlova om etterbetaling av barnetrygd i opptil tre år blir oppheva og erstatta av ein ny regel om etterbetaling i opptil tre månader og eit unntak om etterbetaling i opptil tre år i enkelte tilfelle, og forslag om ei ny føresegn som presiserer når personar med midlertidig kollektiv beskyttelse tidlegast kan reknast som busette i Noreg. Tilrådinga til II, VII, IX, XI, XII og XIII nr. 1–3 blir fremja av ein samla komité, og tilrådingane til I, III, V, VI, VIII, X og XIII nr. 4 blir fremja av Arbeidarpartiet, Høgre, Senterpartiet og Framstegspartiet.

Eg legg til grunn at partia i komiteen sjølve gjer greie for synspunkta sine.

Mudassar Kapur (H) []: Saksordførers innlegg ble egentlig først og fremst en riktig opplesing av innstillingen. Jeg takker for det, og så skal ikke jeg bruke tid på den.

Norge har de siste par årene tatt imot et svært høyt antall fordrevne fra Ukraina, og kommunene har lagt ned en formidabel innsats, men kapasiteten begynner å bli presset. Boligmarkedet er presset, tjenestene har mindre kapasitet, og det å få fordrevne ut i jobb er også en viktig oppgave. NRK viste denne uken at 30 pst. av ukrainerne som har vært i Norge to år, er i jobb, og det er etter vårt syn ikke godt nok.

Det er grunn til å videreføre de midlertidige unntakene for fordrevne fra Ukraina. Høyre mener likevel at det burde vært innført en annen og bedre beredskapshjemmel i plan- og bygningsloven. Det bør også være en svært høy terskel for å senke befolkningens helserettigheter på grunn av høye ankomster av flyktninger. Terskelen for å gjøre unntak fra pasientrettigheter burde vært høyere enn det Stortinget tidligere har vedtatt etter forslag fra regjeringen.

Det er grunn til å være bekymret når kommunene ikke klarer å ta imot det høye antallet som har kommet. Det er bra med tilpasninger i regelverket og innstramminger for å redusere ankomstene, men det hjelper lite for å få bosatt dem som allerede har kommet, raskere.

For andre år på rad har regjeringen valgt å komme til Stortinget med et halvferdig budsjett hvor regningen for flyktningankomstene ikke er gjort opp. Det kunne og burde regjeringen ha gjort, naturligvis av hensyn til budsjettet, men ikke minst av hensyn til kommunene, som må planlegge for ankomstene.

Høyre støtter forslagene fra regjeringen som gjelder innstramminger. Det er helt nødvendig for å få ankomstene ned på et nivå som er likere nivået i våre naboland. Det vil være bra om landene i Norden i større grad tar et likere ansvar. Samtidig får vi fortsatt over en tredjedel av ankomstene til Norden. Det har gått ned, men vi er fortsatt på et høyere nivå. Vi har tidligere tatt imot mange. Det kan være behov for flere innstramminger for å få ankomstene på et nivå som norske kommuner klarer å håndtere, og for at vi skal lykkes bedre med integrering.

Jeg tar til slutt opp de forslag Høyre er en del av.

Presidenten []: Da har representanten Mudassar Kapur tatt opp de forslagene han refererte til.

Erlend Wiborg (FrP) []: Siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina 24. februar 2022 har over 78 905 personer fra Ukraina søkt om beskyttelse i Norge per 27. mai. Gjennom fjoråret mottok Norge en særdeles høy andel av de fordrevne til Norden. I perioder tok Norge imot flere ukrainere enn det Sverige, Danmark og Finland gjorde til sammen.

Jeg hører enkelte si her i dag at nå er situasjonen så mye bedre. Da er det greit å minne om at antallet som kommer til Norge, er på ca. samme nivå nå som det f.eks. var i februar.

Fremskrittspartiet mener at hovedgrunnen til at Norge er så attraktiv, er ytelsesnivået. Ytelsesnivået i Norge er skyhøyt når det gjelder hva flyktninger – ikke bare ukrainere, men alle flyktninger – får hvis de kommer til Norge. Hvis man ser på introduksjonsstønaden, inkludert tillegg, er den dobbelt så høy som i Sverige og Danmark. Man får altså dobbelt så mye penger hvis man kommer til Norge. Samtidig vet vi at introduksjonsstønaden er på høyere nivå enn ordinær sats for våre minstepensjonister i Norge.

Fremskrittspartiet fremmer forslag om å redusere ytelsene til flyktninger til maksimalt svensk og dansk nivå, for det vil da bidra til å få ned andelen som kommer, og samtidig også sørge for at vi kan få flere ut i jobb. Jeg registrerer at statsråden og regjeringen er veldig fornøyd med hvor mange de mener de får ut i jobb, men hvis man ser på f.eks. ukrainere, er yrkesandelen i Norge på i underkant av 20 pst., mens den i Danmark er på 55 pst. Så grep må absolutt tas.

Fremskrittspartiet mener også at trygdesystemet må innrettes slik at innvandrere stimuleres til arbeid og aktivitet. Det er viktig for integreringen. Da er det viktig å øke kravet om medlemskap i folketrygden for rett på engangsstønad, og det er også derfor Fremskrittspartiet fremmer forslag om å øke kravet til fem års medlemskap i folketrygden for å ha rett på engangsstønad.

De grepene som tas her i dag, er vel og bra, men det endrer ikke på det faktum at Norge fortsatt vil være det absolutt mest attraktive landet økonomisk å reise til i verden, og det er ikke holdbart på sikt.

Med det tar jeg opp forslagene fra Fremskrittspartiet.

Presidenten []: Da har representanten Erlend Wiborg tatt opp de forslagene han refererte til.

Tobias Drevland Lund (R) []: Jeg er redd flere av forslagene fra stortingsflertallet og fra regjeringen her i dag vil forverre situasjonen for mange ukrainere. Jeg er også redd for at solidariteten med Ukraina og det ukrainske folket er i ferd med å slå sprekker når man skal demontere ytelser og ordninger for dem – en etter en.

La oss begynne med forslag om endringer i folketrygdloven. Det har vært kraftig motstand mot forslagene både i høringen i forkant og i den skriftlige høringen som komiteen har hatt. Særlig bekymret er KS og kommunene for at dette forslaget med stor sannsynlighet vil medføre en kostnadsovervelting fra staten til kommunesektoren, særlig gjennom økte utgifter til sosialhjelp. Jeg skjønner kommunene godt, for det er et enormt press på kommunene akkurat nå. De skal bosette, og de skal yte tjenester og ha tilbud som normalt til både lokalbefolkningen og til de ukrainske flyktningene.

En av de andre endringene i folketrygdloven, krav til botid og et års medlemskap i folketrygden for at de med midlertidig beskyttelse skal ha rett til engangsstønad ved fødsel, vil sannsynligvis gi ukrainske mødre i Norge en enda mer usikker økonomisk situasjon– i en situasjon der de ellers burde fokusere på nettopp å ta imot sitt nyfødte barn.

De foreslåtte endringene i integreringsloven vil kunne skape enda større press på kommunenes økonomi, og det vil føre til at kommunene må bruke flere ressurser til saksbehandling av søknader om sosialhjelp istedenfor integreringsarbeid, arbeidskvalifisering og andre tiltak. Dette forslaget vil skape ytterligere press på kommunenes økonomi, noe som Rødt heller ikke vil godta.

Så til endringene i tannhelseloven. Flertallet peker på at denne endringen, sammen med de andre innstramningene, vil egne seg for å harmonisere antall ankomster med de andre nordiske landene sett i forhold til innbyggertall. Men god tann- og munnhelse er essensielt for god helse generelt, og vi vet også at ukrainere og flyktninger spesielt generelt har dårligere tannstatus og behov for tannbehandlinger som krever adekvat medisinsk eller odontologisk behandling uten tap av masse tid gjennom langvarig søknadsprosesser.

Personer uten fast opphold er heller ikke en prioritert gruppe i den offentlige tannhelsetjenesten, ei heller har de som regel råd til kostbare tannhelsebehandlinger. Derfor vil dette forslaget sette flere pasienters liv i fare, mener Den norske tannlegeforening. Og som foreningen også påpeker, bryter det med tannlegenes yrkesetikk. Derfor går også Rødt imot disse forslagene.

Det er flere andre forslag Rødt går imot. Vi stiller også noen egne forslag, men la meg til slutt nevne innstramming i barnetrygden. For barnefamilier som har flyktet til Norge har ikke mindre behov for barnetrygd enn andre barnefamilier. Altså en ekspertgruppe om fattige barn i fattige familier mente at nettopp barnetrygden er en av de mest effektive måtene å bekjempe antall barn som opplever fattigdom. Det å frata noen utbetaling av barnetrygd vil føre til flere fattige barn.

– Med dette tar jeg opp det forslaget Rødt er alene om, og de forslagene vi har sammen med SV og viser ellers til innstillingen.

Presidenten []: Da har representanten Tobias Drevland Lund tatt opp de forslagene han selv refererte til.

Emma Lind (V) []: I over to år har Putins angrepskrig sørget for å drive mange ukrainere på flukt. Våren 2022 var europeiske togstasjoner fulle av mennesker på flukt. I takt med at konflikten eskalerte og med beslutning om å gi ukrainerne kollektiv beskyttelse, økte også ankomsttallene i Norge.

Norske kommuner har gjort en stor innsats for å bosette og integrere det høye antallet flyktninger som har kommet. Mange av dem som har fått kollektiv beskyttelse, har startet sitt nye liv i en norsk kommune de siste to årene.

Siden krigen brøt ut, har norske kommuner tatt imot mer enn 70 000 fordrevne fra Ukraina. I den samme rapporten sier én av tre ukrainske flyktninger at de ønsker å bli boende i Norge, og over halvparten er usikre på om de ønsker å returnere. Norge har videre tatt imot flere flyktninger enn Sverige, Danmark og Finland til sammen.

I desember 2023 og januar 2024 kom regjeringen med flere forslag til innstramminger, som kutt i engangsstønad for gravide på flukt fra krig og innføring av botidskrav for å kunne motta grunn- og hjelpestønad dersom man har pleietrengende i sin familie.

Bakgrunnen for innstrammingene var at regjeringen mente det var blitt for attraktivt å komme til Norge. Velferdsordningene i Norge var etter regjeringens syn for gode. Regjeringen vil også bruke sine ressurser på å informere aktivt i og utenfor Ukraina om at det er krav om fem års botid for flyktninger for å kunne få tilgang til en rekke ytelser i Norge som f.eks. alderspensjon, uføretrygd og kontantstøtte. Man kan etter Venstres syn risikere å få et kappløp mot bunnen for å gjøre det mindre attraktivt for ukrainere å komme til Norge og på veien forringe integreringen.

Det er etter Venstres syn viktig at man nå bruker mer tid og ressurser på å styrke integreringsarbeidet ute i kommunene framfor å ha fokus på å forsøke å skremme mennesker på flukt fra å søke beskyttelse i Norge.

Når regjeringen nå innskrenker rettighetene til flyktninger med kollektiv beskyttelse, vil det i mange tilfeller være kommunene som blir sittende igjen med regningen. I sin iver etter å skremme folk på flukt som søker beskyttelse i andre land, glemmer regjeringen at dette kan gå på bekostning av kommunenes sosialhjelpsbudsjetter. Blant dem som flykter, er også syke og eldre mennesker. Det gir større utgifter til kommunene og sosialhjelpsbudsjettene. Strippet for muligheten til å ha rett til andre supplerende stønader vil det i mange tilfeller være bunnbjelken i velferdsstaten, sosialhjelpen, som fanger opp den som er syk, eller at de som er over 55 år ikke får delta i introduksjonsprogrammet.

I tillegg til at den enkelte henvises til å leve på et eksistensminimum som ikke er ment å være den permanente løsningen, belaster dette kommunebudsjettene. Det er ikke verdig for den som er på flukt, og det er heller ikke rettferdig overfor norske kommuner.

Statsråd Tonje Brenna []: Russlands invasjon av Ukraina pågår fortsatt for fullt. Over 80 000 fordrevne fra Ukraina har søkt beskyttelse i Norge siden februar 2022. Over 68 000 fordrevne er bosatt i samme periode.

Regjeringen er opptatt av at Norge skal ta sin del av ansvaret for å ta imot fordrevne fra Ukraina. Norge skal støtte opp om Ukraina militært og humanitært og ved å gi beskyttelse til dem som kommer til oss. Samtidig må ankomstene til Norge være bærekraftig over tid. Vi må rett og slett fordele folk mellom de nordiske landene på en bedre måte. Vi skal fortsatt ha kontroll på både innvandringen til og integreringen i Norge.

Norske kommuner har gjort en formidabel innsats og har bosatt et rekordhøyt antall fordrevne de siste årene. Mange kommuner melder nå at det blir krevende å ta imot flere framover. Et lavere antall ankomster vil bidra til å sikre et forsvarlig tjenestetilbud og dempe noe av presset i kommunene. Regjeringen har derfor det siste halve året iverksatt flere tiltak for å redusere ankomstene og komme mer på et nivå som er på linje med våre nordiske naboland. Innstramningene ser ut til å ha hatt effekt. Ankomstene til Norge er nå betydelig lavere enn i 2023.

Samtidig er det fortsatt usikkert hvor mange som vil komme til Norge framover. Det avhenger selvfølgelig også av hvordan krigen utvikler seg i Ukraina. Regjeringen foreslår endringer i barnetrygdloven, integreringsloven, folketrygdloven og tannhelsetjenesteloven. Formålet med tiltakspakken er å få det norske tjeneste- og ytelsesnivået nærmere nivåene i de andre nordiske landene og dermed bidra til å redusere ankomstene.

For å bidra til at kommunene kan håndtere situasjonen og at flest mulig kommer raskt i arbeid, foreslår vi å videreføre de midlertidige endringene i lovverket til 1. juli 2026, med enkelte tilpasninger. Vi foreslår også et nytt midlertidig unntak i yrkestransportloven, som skal bidra til at fordrevne fra Ukraina raskere kan ta arbeid som bussjåfør.

Til slutt vil jeg gjerne moderere det inntrykket som skapes av enkelte av at det nærmest bare er å møte opp på grensen til Norge, og så mottar man automatisk en ytelse. Det er ikke riktig. Nyankomne til Norge får rundt 20 000 kr før skatt dersom de deltar i introduksjonsprogrammet. Deltar de ikke i introduksjonsprogrammet, får de ingen ytelse og må klare seg selv. Introduksjonsprogrammet forbereder folk til arbeid. Det er altså ikke sånn at folk ikke stilles krav til. Man må bidra selv for å komme i aktivitet og forberede seg på arbeidslivet.

Integrering krever mye av den enkelte, og den enkelte har et stort ansvar, men de investeringene vi som fellesskap gjør i introduksjonsprogrammet, er det som bidrar til å få folk i jobb, og som over tid gjør at folk kan klare seg selv og nettopp ikke ender opp med å bli avhengig av de ytelsene som enkelte er så opptatt av å redusere ytterligere.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Erlend Wiborg (FrP) []: Statsråden sier det er viktig å komme nærmere våre naboland, og vi ser effekten av de forslagene regjeringen tidligere har kommet med. Norge har så langt i år har tatt imot ca. dobbelt så mange som Danmark. Ett av regjeringens såkalte innstramningsforslag er at ektefeller og samboere uten barn skal få redusert sin ytelse til til sammen 413 426 kr, noe som er relativt mye for veldig mange nordmenn.

Når regjeringen løfter frem at det er ytelser til ektefeller og samboere uten barn man skal kutte i, og at det skal løse utfordringen, er mitt enkle spørsmål til statsråden: Hvor mange utgjør dette?

Statsråd Tonje Brenna []: All den tid folk stadig kommer til Norge i et visst omfang, kan jeg ikke på stående fot si hva det eksakte antallet er, men jeg kan si tre ting, siden representanten først har jeg tillatt meg å fullføre resonnementet – og jeg har 50 sekunder igjen.

Det første er at målet må være at flest mulig kommer i jobb. Introduksjonsprogrammet er et veldig effektivt virkemiddel for å forberede til nettopp det, og målet er at folk over tid skal klare seg selv og ikke være avhengig av en ytelse.

Det andre er at det tyder på at summen av de ulike innstrammingene vi har gjort til nå – og som vi nå gjør – har effekt. For i fjor høst tok Norge imot rundt 60 pst. av de ankomne til Norden, nå er vi nede i 30 pst. Og sammenligner vi med samme tid i fjor, ligger vi 40 pst. lavere i ankomst. Det betyr ikke at det ikke kommer mange, men innstramningene har effekt.

Og det siste jeg vil si, er at vi må klare å ha to tanker i hodet på én gang. Vi må klare å forberede folk til arbeid samtidig som diskusjonen ikke bare handler om at ytelsesnivået er for høyt eller for lavt, for over tid er det lønnen som skal sikre folk en inntekt, og at de kan klare seg selv.

Erlend Wiborg (FrP) []: Jeg synes det er underlig– og det er flere måneder siden første gang jeg utfordret henne på det – at statsråden ikke vet hvor mange som omfattes av den endringen man løfter fram som den store endringen, i tillegg til kuttet med tanke på kjæledyr.

Fremskrittspartiet er helt enig i at antallet som kommer, er altfor høyt. Det er derfor Fremskrittspartiet har foreslått full stans i henting av kvoteflyktninger så lenge krigen i Ukraina pågår. Det har ikke regjeringen ønsket å være med på, og regjeringen har heller ikke ønsket å være med på generelle innstramminger overfor øvrige asylsøkere.

Men det jeg ber statsråden svare på fra denne talerstol, er: Introduksjonsstønaden i Norge er altså høyere enn ordinær sats for minstepensjonister, dobbelt så høy som det man får i Danmark, og to til fire ganger høyere enn i Sverige. Mener statsråden det er rimelig at Norge skal ha dobbelt så høyt ytelsesnivå som det man får i våre naboland?

Statsråd Tonje Brenna []: Statsråden mener det er rimelig at Norge gjør det vi kan, sammen med den enkelte, som har stort ansvar for å bidra selv, for å forberede vedkommende på å komme i jobb. Jeg mener det er verdt å bruke penger på introduksjonsprogrammet og på introduksjonsstønad, for det er veien vekk fra et liv på varige ytelser for de nyankomne til Norge. Vi vet at språk er en stor barriere for flyktninger som kommer hit, enten de kommer fra Ukraina eller fra andre steder. Vi vet at det å bli reelt forberedt på arbeidslivet er nøkkelen for veldig mange for å få innpass i arbeidsmarkedet.

Jeg forstår ønsket representanten har om å framstille det som om det nesten er sånn at man kan møte opp på grensen til Norge, og så får man utbetalt en stor sum. Sånn er det ikke. Det er en plikt til deltakelse i introduksjonsprogrammet knyttet til introduksjonsstønaden. Deltar man ikke i introduksjonsprogrammet, får man ikke introduksjonsstønad og må klare deg selv, på lik linje med alle andre som bor i dette landet.

For øvrig er det sånn at det må gå an å ha en diskusjon om vi skal justere på ytelsene for å bidra til å få et mer bærekraftig ankomstnivå og samtidig ha som mål at flest mulig skal komme i havn.

Mudassar Kapur (H) []: Det er viktig at Norge stiller opp for Ukraina, både militært, humanitært og ved å ta imot flyktninger. Jeg tror vi nå har en enighet i salen, i hvert fall blant mange partier, om at vi ikke bør ta imot flere enn det er kapasitet til å håndtere og integrere. Det er derfor Høyre også støtter regjeringens forslag til innstramminger.

Ankomstene har gått ned, men vi tar fortsatt imot en ganske stor andel av dem som kommer til Norden, og en mer jevn fordeling ville vært positivt. Nå går jo Stortinget fra hverandre om ikke så lenge, og det vil i utgangspunktet ikke bli fattet lovvedtak gjennom sommeren.

Jeg vil gjerne stille statsråden spørsmål om hvilke innstramminger regjeringen har begynt å vurdere som eventuelt kan iverksettes gjennom sommeren, dersom det skulle bli et slikt behov?

Statsråd Tonje Brenna []: Takk for et veldig godt spørsmål.

Vi har jo en del midlertidige hjemler i ulikt lovverk som fortsetter å gjelde, og som kommunene kan ta i bruk ved behov.

Akkurat nå er det to ting som skjer samtidig, som er positivt i den situasjonen vi er i. Det ene er at kommunene langt på vei svarer på anmodningene fra staten ved at de sier ja til det antallet de blir bedt om å bosette. Det gjør at vi har rask bosetting. Det andre er at de som kommer til Norge, sitter veldig kort i mottak. Det betyr egentlig at vi har stor mottakskapasitet. Skulle det plutselig oppstå noe som gjorde at mange kom til Norge, har vi plass i mottakene våre til å ta vare på dem en tid, f.eks. mens Stortinget er fra hverandre, som jo også er et slags beredskapshensyn vi har med oss.

Jeg mener også at kommunene våre er godt forberedt på ulike situasjoner som kan oppstå.

I alt har vi altså god kontroll. Samtidig er jeg helt sikker på at vi kommer til å diskutere videre om det er behov for andre innstramminger siden, for denne krigen er uforutsigbar, og jeg er glad for at Stortinget alltid er «på merket» og vil ta opp videre diskusjon.

Tobias Drevland Lund (R) []: Det var ganske kraftig motstand å spore mot forslagene fra regjeringen i høringsrunden. Særlig er KS bekymret for at en del av forslagene som blir vedtatt her i dag, vil medføre at kostnader veltes fra staten og over til kommunene, som jeg også trakk fram i mitt innlegg.

Vi vet at kommunene allerede er i en ganske presset situasjon. De sliter med å skaffe til veie nok boliger for flyktningene. De sliter med press på de kommunale tjenestene som følge av nettopp store ankomster fra Ukraina. Da lurer jeg på om statsråden mener det er hensiktsmessig at en del av de endringene som gjøres, kan medføre at kommunene får dårligere økonomi og dårligere muligheter til å tilby gode tjenester til innbyggerne rundt omkring i Norge, både ukrainere og øvrig befolkning.

Statsråd Tonje Brenna []: Alt tyder på at de innstrammingene vi har gjort, og er i ferd med å gjøre, påvirker hvor mange som kommer til Norge. Det betyr i andre omgang at det er færre som skal bosettes i norske kommuner, noe som igjen letter presset kommunene står i. Det betyr ikke at jeg ikke deler bekymringen fra kommunene. Vi har veldig tett og god dialog med KS. De er flinke til å melde hvor skoen trykker, og det lytter regjeringen til.

Samtidig som vi hele tiden må vurdere ulike innstramminger og grep for å ha et bærekraftig ankomstnivå, gjør vi også endringer i reglene, sånn at kommunene kan håndtere den situasjonen de står i. Derfor har vi en rekke midlertidige unntak i lovverkene våre, som skal gjøre dette håndterlig for kommunene, og jeg mener de grepene vi gjør nå, er riktige. Samtidig beholder vi det viktigste virkemidlet vi har, nemlig introduksjonsprogrammet, som reelt sett er det som forbereder den enkelte til et liv hvor man klarer seg selv, fordi man har anledning til å komme i jobb, ha en lønn å leve av og klare seg i fortsettelsen. Det er også et godt bidrag til kommunene.

Tobias Drevland Lund (R) []: Jeg takker for svaret.

Siden statsråden begynte å snakke om introduksjonsprogrammet, kan vi godt følge opp det. Rødt har tatt til orde for, og foreslår også i dag, sammen med SV, at introduksjonsprogrammet burde være obligatorisk og en plikt også for ukrainere. Det gjør vi med bakgrunn i tallene. Når vi ser på dem, er det dessverre slik at for mange ukrainere ikke har kommet i arbeid med det løpet man har lagt for ukrainske flyktninger.

Det er gode argumenter for å gjøre introduksjonsprogrammet mer arbeidsrettet. Det er også noe Rødt har støttet. Vi mener likevel at på sikt, når man ser at ukrainerne er her lenger enn det man først tenkte, er det lurt at man blir tilstrekkelig opplært, både i språk, i samfunnskunnskap, osv.

Mitt spørsmål er: Tror statsråden det er smart at man i det videre arbeidet sikrer at flere ukrainere kommer med på introduksjonsprogrammet og får deltatt i det, også når man vet at flere står i kø nettopp for å delta i introduksjonsprogrammet, all den tid det ikke er plikt til å delta i det i dag?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg mener det er en veldig dårlig idé å innføre en plikt til å delta i introduksjonsprogrammet. Hvis alternativet er å ha en jobb å gå til, er det veldig mye bedre.

Jeg mener styrken i dette programmet er at folk deltar der frivillig og reelt sett blir forberedt på arbeid. Men har man jobbtilbud et annet sted, er det det beste. Derfor er jeg skeptisk til at vi endrer dette fra å være et tilbud og en mulighet til å bli en plikt, rett og slett fordi jeg er redd for at de som da kommer seg i jobb på egen hånd og gjør det Norge forventer av dem, isteden blir gående på et kurs de kanskje ikke har bruk for, og det mener jeg er dårlig bruk av ressurser.

Presidenten []: Replikkordskiftet er dermed omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 2 og 3.

Votering, se voteringskapittel

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil sakene nr. 4 og 5 bli behandlet under ett.