Stortinget - Møte tirsdag den 4. juni 2024 *

Dato: 04.06.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 371 S (2023–2024), jf. Dokument 8:150 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 12 [16:53:45]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Rasmus Hansson, Une Bastholm og Lan Marie Nguyen Berg om en mer sirkulær byggenæring (Innst. 371 S (2023–2024), jf. Dokument 8:150 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til et replikkordskifte på inntil syv replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kathrine Kleveland (Sp) [] (ordfører for saken): Bygge- og anleggsnæringen er en vesentlig puslespillbit i puslespillet for å nå målet om Norge som lavutslippssamfunn innen 2050. En samlet komité mener dette må skje med mer sirkulær tenkning og i en mer klimavennlig retning.

Komiteen har mottatt elleve skriftlige innspill. Takk til komité og komitéråd for godt samarbeid!

Jeg forutsetter at de ulike partiene vil argumentere for sine forslag og standpunkter, og vil i resten av innlegget prate på vegne av Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Mye mer kan gjenbrukes. Vi må legge til rette for ombruk av materialer. Det sparer naturen, reduserer utslipp fra produksjon og gir mindre materialtransport. Det må også bli enklere og mer lønnsomt å gjenbruke byggevarer og masser fra anleggsprosjekter.

Ombruk, gjenbruk og gjenvinning av materialer kan redusere både avfall og klimagassutslipp fra bygg og anlegg.

For å nå klimamålene må vi først og fremst utnytte bygningsmassen og infrastrukturen som vi har. Det beste er å rehabilitere bygg som allerede finnes, men når byggene ikke kan rehabiliteres lenger, er det nest beste gjenbruk. Da er det bra at SINTEF og andre jobber med metoder, testing og evaluering av sirkulærøkonomiske strategier for bygge- og anleggsnæringen.

Ruteretur har kontaktet komiteen og skriver: Det viktigste er at komiteen er kjent med at hele verdikjeden, fra vindusprodusenter til avfallsmottak, stiller seg bak et produsentansvar for alle isolerglassruter.

Ruteretur som solid aktør innenfor den sirkulære økonomien i 22 år er et eksempel på framoverlente produsenter som er klare til å ta ansvar.

To av Norges nasjonale miljømål er at veksten i avfallsmengden skal være vesentlig lavere enn den økonomiske veksten, og at materialgjenvinning av avfall skal øke. Materialene må da være av en kvalitet som gjør dem egnet for ombruk og materialgjenvinning. Ressursene utnyttes bedre, og dette bidrar til å gjøre økonomien mer sirkulær.

I statsråd Sandes svar på representantforslaget står det at regjeringen har «invitert bygge-, anleggs- og eigedomsnæringa til dialog om klimapartnarskap».

I dag legger Kommunal- og distriktsdepartementet, NHO, Byggenæringen og Fellesforbundet fram et kunnskapsgrunnlag om klimaavtrykket fra byggenæringens klimafotavtrykk. Det er en god start, for utslipp fra bygg kan og må reduseres.

Anne Kristine Linnestad (H) []: Dersom klimamålene skal nås, er det viktig at også utslipp fra bygg reduseres. Det er ikke bare jeg som sier dette, men også en samlet byggenæring. Ikke bare må vi tenke på klimagassutslipp og klimamål når det gjelder nye bygg – det er kanskje minst like viktig å ta godt vare på de byggene vi allerede har. Når de rives eller bygges om må vi ta i bruk ny teknologi og nye løsninger for å redusere avfallsmengdene, resirkulere og gjenbruke så mye som mulig av de gamle materialene. Skal vi lykkes med dette, nytter det ikke bare å gi pålegg fra Stortingets side, det er helt avgjørende at det er et godt samarbeid mellom bransjen og myndighetene.

For Høyre er det viktig at omstillingen til en mer sirkulær økonomi baserer seg på praktiske og kostnadseffektive tiltak som gir resultater, ikke på dyr symbolpolitikk. Høyre er positiv til utstrakt materialgjenbruk og effektiv ressursutnyttelse, men vi er ikke positive til at næringslivet pålegges unødvendig mange ressurskrevende og byråkratiske reguleringer og rapporteringskrav.

EU ligger foran Norge med regelverk som fremmer en sirkulær økonomi, og Høyre forventer at regjeringen sikrer en rask implementering av EUs regelverk, som er EØS-relevant også på dette feltet.

Når regjeringen arbeider med forenkling av plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift, mener Høyre det er viktig at regjeringen også har fokus på det store potensialet som ligger i å forenkle mulighetene for transformasjon av hele eller deler av kommunale og statlige bygg til boligformål og boligutvikling. I gjeldende avfallsforskrifter er det allerede innført utvidet produsentansvar for isolerglassruter som inneholder PCB. Vi i Høyre har lyttet til innspillene fra en så godt som samlet bransje, som mener at produsentansvaret for PCB-holdige isolerglassvinduer også bør omfatte innsamling og behandling av alle typer isolerglassruter.

På denne bakgrunn fremmer jeg de forslagene Høyre er en del av.

Presidenten []: Representanten Anne Kristine Linnestad har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Nok en gang får vi til behandling et forslag, hvis intensjoner kanskje kan være greie hvis intensjoner kan framstå som flotte programerklæringer på vegne av andre. Nok en gang har vi til behandling et forslag som de facto vil føre til fordyring for folk flest, for dem som trenger en bygning, for dem som ønsker bolig, for dem som leier bolig. Nok en gang ser vi et eksempel på at den ene handa ikke vet hva den andre handa holder på med.

Sist uke hadde vi debatt i denne sal som handlet om nettopp et mer fornuftig boligmarked som tjener folk flest, som ikke skviser folk ut av markedet. Og nok en gang ser vi, bare noen dager etterpå, at vi behandler nok et sånt forslag, som gjør det dyrere, vanskeligere å bygge boliger, som fører til påbud, forbud, krav, pålegg, reguleringer og byråkrati, som fører til fordyring. Det er nok et forslag som kanskje har de beste intensjonene, men som medfører et helt annet resultat. Ja, det er vanskelig å forstå hvordan det tenkes i en del politiske partier når man ikke ser konsekvensene av egne handlinger.

Vi har de utfordringer vi har i boligsektoren, nettopp fordi man ukritisk kommer med alle disse kravene, gjerne klimakrav som gjør det dyrt å eie, dyrt å leie og som fører til at folk blir priset ut av boligmarkedet.

Fremskrittspartiet er selvfølgelig imot disse forslagene. Vi er konsekvente. Vi ønsker å forenkle. Vi vil gå motsatt vei med færre forbud, påbud, reguleringer, mindre byråkrati – ikke mer. Så Fremskrittspartiet går imot alle disse forslagene som ligger her minus ett, som jeg tillater meg å ta opp, fordi vi av prinsipielle årsaker mener det er fornuftig å bidra til lettelser i dokumentavgiften, som dette ene forslaget innebærer, og som ikke vil føre til en dyrere sektor, men som faktisk vil bidra til at bygninger blir rimeligere. Så jeg tar opp det ene forslaget Fremskrittspartiet stiller seg bak, som vi har sammen med SV og Rødt.

Presidenten []: Da har representanten Per-Willy Amundsen tatt opp det forslaget han refererte til.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Dei to viktigaste krisene vi skal handtere i vår tid, er klimakrisa og naturkrisa. Og dei to krisene hengjer saman.

Vi forbrukar areal på kloden og tek ut naturressursar i stort tempo, og berre 8 pst. av dei ressursane vi tek ut, blir resirkulert. Betong, stein og bygningsmateriale er i lag med transport store kjelder til utslepp. På grunn av dei store klimagassutsleppa frå m.a. betong og nedbygging av grønt areal, står klimaavtrykket knytt til byane for om lag 70 pst. av utsleppa. Difor handlar også mykje av løysinga på klimakrisa om å resirkulere meir, ta betre vare på bygga og bruke opp att areala og ta i bruk meir naturpositive metodar og materialar på areal som allereie er tekne i bruk til bygg.

Skal vi greie å stanse klimakrisa, må vi stille strengare krav til utslepp og resirkulere meir i byggjebransjen. Og vi må gjere det på ein måte som ikkje fører til at PCB og PFAS og andre miljøskadelege stoff blir sleppte ut i miljøet.

Innovatørane og arkitektane i FutureBuilt går føre og utviklar både metodikk for å rekne på klimagassavtrykk av bygg og metodar for å bruke om att materiale i lag med sine samarbeidspartnarar. I lag med utbyggjarar sett dei mål om å byggje med meir enn 50 pst. mindre utslepp enn det som er vanleg, og dei greier det. På møte med byggjenæringa og SINTEF i november i fjor, svarer aktørane at det er på tide å stille tydelegare krav til byggjesektoren for å få til den nødvendige omstillinga som må til for å få ned utslepp og energiforbruk i bygg.

I omstillinga vi må gjennom for å nå klimamåla, er det viktig både å innføre produsentansvar for byggjemateriale, krav om kjeldesortering og stille klimakrav til bygg som er i tråd med klimamåla vi har vedteke at vi skal nå.

Sjølv om teknologien har kome langt, er det ikkje alle plassar det er tilgjengeleg med straum eller mogleg å gjennomføre utbygging utan utslepp frå anleggsplassane. Det er ikkje eit stort poeng å ha ei elektrisk maskin dersom batteriet må ladast opp med eit svært dieselaggregat som står like ved.

Eg meiner at det ein vil oppnå med forslaga nr. 10, 11 og 12, som vi ikkje stør, vil kome som ei automatisk følgje i praksis dersom forslaga nr. 6, 7 og 8, som vi stør, blir gjennomførte. For vi stør å få ned utsleppa, og så er det korleis vi skal nå det, som er litt av diskusjonen.

Utslepp frå maskinar kan også regulerast på andre måtar enn det som er føreslått i dette forslaget. Vi skal nå klimamåla.

– Og med dette tek eg opp forslaga som SV stemmer for i denne saka, og som vi har saman med Raudt.

Presidenten []: Da har representanten Birgit Oline Kjerstad tatt opp de forslagene hun refererte til.

Tobias Drevland Lund (R) []: Jeg vil starte med å takke forslagsstillerne i Miljøpartiet De Grønne for at de fremmer dette representantforslaget. Bygg- og anleggssektoren står for rundt 16 pst. av Norges totale klimagassutslipp, hvis man inkluderer utslipp til produksjon og transport av materialer til bruk i bygg og til anleggsarbeid. Ser man på de årlige utslippene fra bygg- og anleggssektoren, kommer rundt 70 pst. fra nybyggaktivitet, selv om tilfanget av nybygg bare er på 1–2 pst.

Den enkleste måten å redusere utslipp på er derfor ganske logisk. Det er rett og slett å gjenbruke eksisterende bygninger og infrastruktur der man kan, og bygge nytt der man må. Det offentlige, som landets i særklasse største oppdragsgiver samlet sett, må derfor gå i tet på dette området. I både offentlig og privat sektor rives eksisterende bygninger for å erstattes av nye, ofte med samme funksjon. Når sykehjem eller skoler må totalrehabiliteres, har det dessverre blitt vanlig i stedet å bygge helt nytt over hele landet. Slik trenger det ikke å være. I stedet bør vi bruke mindre og gjenbruke mer. For staten og offentlig sektor er det enklest, og vi mener det derfor må innføres en hovedregel om at bygninger ikke skal rives hvis de kan rehabiliteres.

Det foregår allerede et veldig stort arbeid av bransjen selv for å gjenbruke mer og kutte utslipp. Likevel må regler og innkjøpskrav legge til rette for nettopp mer omstilling i denne bransjen.

Rødt er med på flere forslag i dag, samtidig som vi står alene om tre forslag som jeg har lyst til å snakke litt om.

Vi foreslår at:

«Stortinget ber regjeringen slå fast at alle statlige bygg- og anleggsplasser skal være utslippsfrie samt gi føringer fra departementet til statseide virksomheter og infrastrukturselskaper om en gradvis opptrapping frem mot 2027, etter modell av Vegvesenets handlingsplan på området.»

Vi foreslår også at:

«Stortinget ber regjeringen fastsette et krav om at alle kommunale og fylkeskommunale bygg- og anleggsplasser skal være utslippsfrie, samt fastsette et krav til utslippsfrie anleggstjenester i alle offentlige anbud, med føringer om en gradvis opptrapping.»

Til slutt vil vi at:

«Stortinget ber regjeringen gi kommuner mulighet til å stille krav om utslippsfrie bygg- og anleggsplasser overfor private utbyggere.»

Det er dessverre ingen av Rødts forslag eller andre forslag i denne saken som får flertall i dag. Vi kommer til å fortsette å jobbe og presse på og være utålmodige, for her har vi en jobb å gjøre med å legge til rette for en grønnere og mer bærekraftig bygg- og anleggssektor, et arbeid som av aktørene i bransjen allerede gjøres stort i dag, men der vi trenger at staten og det offentlige går foran i større grad enn man allerede gjør. Med det fremmer jeg de forslagene Rødt står bak.

Presidenten []: Representanten Tobias Drevland Lund har tatt opp de forslagene han refererte til.

Rasmus Hansson (MDG) []: Byggenæringen er Norges største fastlandsnæring, med 400 000 ansatte i bygg, anlegg og eiendom. Ifølge Statistisk sentralbyrå bygges det rundt 40 000 nye bygninger i Norge hvert år. Det skaper i overkant av 2 millioner tonn avfall fra denne næringen hvert år, og byggenæringen omfatter en hel haug med materialstrømmer – fra treverk til stål, plast og betong.

Det gjør byggenæringen til en perfekt kandidat til å gå foran for en mer sirkulær økonomi. Ved å rive mindre, rehabilitere mer, bygge mindre nytt, gjenbruke mer materialer, gjenbruke mer masser og stille klima- og miljøkrav til alle ledd i verdikjeden vil vi oppnå store miljøforbedringer raskt, i tråd med det de fleste partier har som mål.

Det som også gjør byggenæringen til en god kandidat, er at mange aktører i akkurat den bransjen er veldig langt framme i skoene med egne tiltak. De etterspør krav, de vil forplikte seg, og de har en helt annen holdning til hva som er utviklingen i den næringen, enn det f.eks. Fremskrittspartiet for et øyeblikk siden ga uttrykk for. Det er veldig bra at næringen er så frampå, for det gjør det vanskeligere for politikerne å bremse og mindre aktuelt å høre på Fremskrittspartiet.

Det finnes allerede gode sirkulærøkonomiske byggeprosjekter. Rett rundt hjørnet her har vi Kristian Augusts gate 13, der 80 pst. er ombruksmateriale. Den gamle lærerhøgskolen på Landås i Bergen ble bygd om til inkluderingssenter med 92 pst. sorteringsgrad. Det er ikke billig, men altså mulig.

Det var i sin tid gode grunner til å innføre retur av PCB-holdige vindusruter. Nå vil byggenæringen og returselskapet Ruteretur mer. De vil utvide produsentansvaret til å omfatte alle typer isolerglass. Det bør de jo få lov til, men dagens forslag blir nedstemt, og så får vi bare se hvor lang tid det tar før regjeringen følger opp likevel. Sånt er jo en litt irriterende omvei, men det er bedre enn ingenting at en regjering stemmer ned enda et Miljøpartiet De Grønne-forslag og så gjennomfører det selv litt senere.

Sirkularitet må bli den nye normalen i alle næringer. Hvis byggebransjen skal bli sirkulær, forutsetter det også at direkte dumme hindre, som f.eks. dokumentavgift, som favoriserer riving framfor gjenbruk, blir fjernet.

Vi må stille strengere avfalls- og klimakrav, og vi må sørge for at rehabilitering alltid er det mest lønnsomme alternativet. Det er dette næringen selv ber om. En sirkulær byggenæring og gjenbruk må bli mer lønnsomt enn riving og nybygging, og det står denne næringen klar til å levere på.

Statsråd Erling Sande []: Regjeringa er oppteken av å utvikle byggjeverksemda i ei meir klima- og miljøvenleg retning. Bygg og byggjeverksemd spelar ei viktig rolle når vi skal nå målet om å bli eit lågutsleppsamfunn i 2050. Vi må bruke bygningsmassen effektivt, og bygging må skje meir klimavenleg og sirkulært.

Vi har allereie krav om at alt avfall frå byggjetiltak blir levert til godkjent avfallsmottak eller direkte til gjenvinning, og kravet til sortering av avfall er auka frå 60 til 70 pst. frå juli 2023. Byggjenæringa kan også sortere meir på byggjeplass, der det ligg til rette for det. På mange byggjeplassar blir i dag opptil 90 pst. av avfallet sortert.

Vi har fleire omsyn å balansere når utsleppa skal ned. Det er eit viktig mål å halde allereie høge byggjekostnader så låge som mogleg og vurdere korleis ulike tiltak verkar inn på kostnadene før vi avgjer konkrete løysingar i regelverk. Særleg i dagens situasjon, med ei pressa næring og lågt tempo i bustadbygginga, er det viktig at vi tenkjer kostnader når vi vurderer tiltak.

Regjeringa har vedteke fleire endringar i byggteknisk forskrift som legg til rette for reduserte utslepp og betre ressursbruk. Regjeringa arbeider med å vurdere korleis klimaavtrykket frå bygging kan reduserast, irekna kva kostnadsverknader moglege forskriftskrav vil medføre.

Regjeringa har ein ambisjon om at norske byggje- og anleggsplassar skal vere klimavenlege. I klimastatus og -plan for 2024 lanserte vi ei målretta satsing for å redusere utslepp frå byggje- og anleggsverksemd. Denne kjem vi til å følgje opp.

Marknaden for nullutsleppsmaskiner er framleis i ein tidleg fase, men er i sterk utvikling. Avgrensa tilgjengelegheit og høge meirkostnader for utsleppsfrie maskiner er barrierar for ei raskare innfasing. Regjeringa arbeider med fleire verkemiddel som kan redusere desse barrierane. På kort sikt bidreg støtte frå Enova til å auke hastigheita på innfasing av nullutsleppsmaskiner. Regjeringa vil sende eit forslag om å gje kommunane høve til å stille klimakrav til byggje- og anleggsplassar på høyring, og Miljødirektoratet og DFØ greier ut minimumskrav til byggje- og anleggsplassar i offentlege anskaffingar.

Byggjenæringa er også ein viktig del av løysinga. Skal vi lukkast med omstillinga til lågutsleppssamfunnet, må næringslivet og styresmaktene spele kvarandre gode. Difor har vi invitert byggjenæringa til dialog om klimapartnarskap. Intensjonen er å etablere ein arena for dialog og samarbeid og setje fart på den grøne omstillinga, og faktisk i dag presenterte vi eit felles kunnskapsgrunnlag for dette partnarskapet. Eg er oppteken av at vi brukar den dialogen til å finne grep som reduserer klimaavtrykket frå bygging – så raskt som mogleg og til lågast mogleg kostnad.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.

Votering, se onsdag 5. juni