Stortinget - Møte torsdag den 30. mai 2024 *

Dato: 30.05.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Grete Knudsen

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

4. desember 2023 døde tidligere stortingsrepresentant Grete Knudsen fra Bergen, 83 år gammel. Knudsen representerte Arbeiderpartiet og Hordaland i fem perioder, fra 1981 til 2001. Hun var medlem av sosialkomiteen og kommunal- og miljøvernkomiteen, nestleder i forbruker- og administrasjonskomiteen, medlem i energi- og industrikomiteen og kirke- og undervisningskomiteen, og leder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Stortingstiden ble avbrutt av flere statsrådsperioder: først som sosialminister, så som handelsminister i Brundtlands tredje regjering, da hun også ledet forhandlingene om norsk EU-medlemskap, og deretter som næringsminister i regjeringene Jagland og Stoltenberg I.

Fra 1979 til 1981 var hun statssekretær i Nordli-regjeringen, for kirke- og undervisningsminister Einar Førde.

Grete Knudsen vokste opp i et hjem forankret i arbeiderbevegelsen og hadde et sterkt sosialt engasjement. Som politiker bidro hun bl.a. til å bedre de funksjonshemmedes tilbud i samfunnet, noe som var en hjertesak for henne. Hun var også en fargerik politiker. Mange vil huske henne for sang og gitarspill og for tiden i tospann med sin politiske rådgiver Rita Westvik.

Ikke minst huskes Knudsen som frittalende og tøff. I karrierens første fase kunne hun i tillegg framstå som i overkant prinsipiell – som da hun i 1990 stemte imot kvinnelig arverett til kronen. Under stortingsbehandlingen grunngav hun dette med at hun ikke ville bidra til å modernisere monarkiet, som hun anså som en anakronisme. Senere, som næringsminister, så hun mer nytteverdien, noe denne historien illustrerer: Da Kværner-ledelsen insisterte på å legge ned Kimek i Kirkenes framfor å selge, gav hun beskjed i et internt møte: Jeg vet dere håper på store kontrakter i Kina når næringslivsdelegasjonen skal dit. Nå dropper dere nedleggelsen i Kirkenes og legger Kimek ut for salg. Hvis ikke, melder jeg avbud til Kina-reisen, og om jeg som statsråd gjør det, så kommer heller ikke Hans Majestet Kongen til å delta.

Kimek ble solgt og 100 arbeidsplasser reddet. Historien sier noe om Knudsens tøffhet og politiske kløkt, men også mye om hvor hjertet hennes lå: på venstresiden. Hun var en sosialdemokrat med glødende engasjement for vanlige arbeidsfolk, for likestilling, for atomnedrustning og for dem som satt nederst ved bordet.

Vi lyser fred over Grete Knudsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten Mathilde Tybring Gjedde om studiepermisjon i tiden fra og med 4. til og med 13. juni

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Jone Blikra i tiden fra og med 4. til og med 6. juni for å delta i møter i Europarådets parlamentarikerforsamling i Tirana i Albania

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Oslo: Michael Tetzschner

    • For Telemark: Tone Berge Hansen

Presidenten []: Representanten Bård Hoksrud vil framsette et representantforslag

Bård Hoksrud (FrP) []: På vegne av Fremskrittspartiets representanter Sylvi Listhaug, Morten Wold og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om å innføre offentlig finansierte vaksiner mot vannkopper og helvetesild.

Presidenten []: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Valg av settepresident

Presidenten []: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det for vedtatt.

Presidenten vil foreslå Heidi Greni. – Andre forslag foreligger ikke, og Heidi Greni anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.