Stortinget - Møte tirsdag den 28. mai 2024 *

Dato: 28.05.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 332 L (2023–2024), jf. Prop. 86 L (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 7 [14:15:02]

Innstilling fra næringskomiteen om Endringer i brukthandellova (innskrenking av virkeområde) (Innst. 332 L (2023–2024), jf. Prop. 86 L (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Rune Støstad (A) [] (ordfører for saken): Dette er en gledens dag for alle som ønsker å drive virksomhet med brukte og kasserte varer. I dag behandler vi brukthandelloven og innskrenking av loven sitt virkeområde. I praksis betyr det en forenkling for næringslivet og en tilpasning til tiden vi lever i.

I en sirkulær økonomi er gjenbruk, ombruk og gjenvinning av varer og materialer sentralt for å utnytte naturressurser og produkter så effektivt og så lenge som mulig. Vi har sett at loven har medført en rekke uheldige utslag som har gjort gjenbruk og salg av brukte varer tungvint. Det er derfor på sin plass med en endring, slik at ikke regelverket er en belastning for alle næringsdrivende som ønsker å drive bærekraftig handelsvirksomhet med brukte eller kasserte varer. Loven har heller ikke vært tilpasset de siste 20 års utvikling i næringslivet.

Virksomheter har til nå måttet innhente løyve fra politiet for å kunne selge brukte ting og føre egen protokoll godkjent av politiet. I 2022 gjorde Nærings- og fiskeridepartementet justeringer i sin tolkning av loven, som gjorde at frivillig virksomhet ikke ble omfattet. Det ble godt mottatt. I dag opphever vi brukthandellovens virkeområde på de fleste områder. Det er likevel noen områder som loven vil omfatte, og det er gode grunner for det. Kunstgjenstander, edelstener og motorvogner er blant de tingene som fortsatt omfattes av regelverket. Dette er for å kunne forebygge kriminalitet og hvitvasking på varegrupper av høy verdi.

Regjeringen har et tydelig mål om å redusere næringslivets kostnader knyttet til byråkrati med 11 mrd. kr innen 2025. Vi er godt på vei. En innskrenking av brukthandellovens virkeområde er et viktig ledd i denne prosessen. Samtidig må vi få fart på sirkulære krefter i næringslivet. Regjeringen la i mars fram en strategi for sirkulærøkonomi med mange gode tiltak. Blant annet setter regjeringen ned en ekspertgruppe for å komme med virkemidler for å redusere ressursbruken og bidra til mer sirkulær økonomi. I år kommer det også en ny lov til Stortinget om bærekraftige produkter og verdikjeder.

Forslaget til endringer i brukthandelloven fremmes i dag av en samlet næringskomité. Jeg vil takke komiteen for et godt samarbeid.

Guro Holm Skillingstad (V) []: Jeg og Venstre er veldig glad for at vi endelig har kommet så langt at vi nå skal vedta en opprydning i og en innsnevring av en lov som i lang tid har stått i veien for en helt nødvendig omstilling fra et bruk-og-kast-samfunn til et gjenbrukssamfunn. Brukthandelloven er laget for en helt annen tid, for et annet samfunn. Den er ikke i takt med verden i dag og er et direkte hinder for den veien vi ønsker å gå videre. For framtiden er sirkulær.

Det skal også bemerkes at dette har tatt lang tid – altfor lang tid. Allerede i 2019 sendte regjeringen Solberg, som Venstre var en del av, ut på høring et forslag om å oppheve brukthandelloven. I oktober 2022 tok både Stortinget og daværende næringsminister, Vestre, opp ballen på nytt. Og nå endelig, i mai 2024, fem år etter at forslaget for første gang ble lagt fram, vedtar Stortinget, forhåpentligvis enstemmig, denne helt nødvendige endringen av en lov som for lenge siden har gått ut på dato.

Denne loven betyr at fra 1. juli blir det betydelig enklere enn i dag å omsette brukte klær, brukte møbler, brukt elektronikk og sportsartikler m.m. Det blir slutt på at det nær sagt er like komplisert å selge en brukt T-skjorte som en brukt bil. Det blir slutt på at en liten brukthandel må listeføre hvert enkelt klesplagg, hver en kopp og hver en liten vare – at det skal føres manuelt i protokoll for så å ligge ukevis på lager før det er lov å selge varen videre.

Jeg vil på vegne av Venstre takke alle dem som har engasjert seg i denne saken – næringsdrivende, miljøorganisasjoner og mange andre. Folk flest er klare for å leve i en mer sirkulær verden, og da er næringsdrivende klare til å ta del i det arbeidet. Som Evangeline Sessford i den lille gjenbruksbedriften Upscale på Sandane i Nordfjordeid sa: Gjenbruk kan ikke være velferd drevet av velgjørende organisasjoner – det må være retningen for framtidens næringsutvikling.

Vi i Venstre har alltid ment at god miljøpolitikk og god næringspolitikk er to sider av samme sak. Opprydning i brukthandelloven er et stjerneeksempel på akkurat dette. Venstre hilser lovendringen som Stortinget nå kommer til å gjøre, hjertelig velkommen.

Statsråd Cecilie Myrseth []: Det er en gledens dag at det i dag er tverrpolitisk enighet om endringene i brukthandelloven. Jeg har merket meg at det er en samlet komité som tilråder at Stortinget vedtar forslagene til endring.

Dagens brukthandelsregelverk er gammeldags, det er utdatert, og det gjør det krevende å drive næringsvirksomhet med brukte varer. Sånn det er i dag, er det mer krevende å drive handelsvirksomhet med brukte varer enn med nye.

I dag tar vi et nytt skritt mot sirkulæralderen. Tenk det! Det skal være enkelt å drive brukthandel i Norge, og vi har mange fantastiske aktører som driver framtidsrettet brukthandel, men som har vært begrenset av loven. Jeg syntes det var passende å markere det med å gå til en liten, fin butikk her i byen – Cirkulær – og kjøpe meg kjole for å komme hit i dag. Det er en liten feiring for meg.

Dagens lov stammer fra en tid der vi ikke hadde digitale plattformer for privat omsetning av brukte varer. Vi hadde heller ikke dagens elektroniske betalingsløsninger. Utvikling av ny teknologi og nye måter å handle på har på den ene siden ført til at en stor andel av bruktsalg skjer mellom privatpersoner, noe som faller utenfor lovens virkeområde. På den andre siden har handelsvirksomhet med brukte varer blitt mer sporbar enn tidligere.

Dagens regelverk er ikke tilpasset denne utviklingen. Skal vi få til en grønn omstilling av næringslivet, må vi også stimulere til mer omsetning av brukte og resirkulerte varer, men loven har altså vært til stort hinder for det. Vi kan ikke ha en lov som innebærer at næringsaktører må ha tillatelse fra politiet for å selge brukte klær, materialer til resirkulering eller en reparert mobiltelefon, og at de i tillegg må oppfylle krav knyttet til oppbevaring og protokollføring. Jeg syntes saksordføreren oppsummerte veldig godt hva dette betyr, og hva innstillingen innebærer.

Så må jeg si at jeg stusser over kritikken som kommer innbakt fra Venstre. Man hadde åtte år på seg til å gjøre disse endringene som man nå sier endelig kommer – åtte år. I 2019 sendte man dette ut på høring, men man satt da vitterlig i kontorene med næringsminister fra Venstre til 2021. Det ble ikke levert. Nå blir det levert, nå kommer endringen, og vi har sittet et par år i regjering. Det er veldig bra for alle dem som er opptatt av klima og av å handle brukt.

Dette er framoverrettet, det er framtidsrettet, det innebærer store forenklinger for næringslivet, det er bra for klimaet, og ikke minst: Det er også bra for pengeboka til den enkelte.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: La meg først av alt få benytte anledningen til å gratulere statsråden med ny kjole! Selv har jeg på meg en veldig gammel dress i dag for å feire dagen.

Grunnen til at jeg tok ordet, var at saksordføreren sa at man var «godt på vei» med målet om forenklinger for næringslivet tilsvarende 11 mrd. kr i 2025. Så er det godt mulig at det er forskjellige definisjoner av hva «godt på vei» er. Den forrige oppdateringen jeg så, var fra forrige næringsminister, Vestre, som for kort tid siden sa at det var satt i gang forenklinger for 3,6 mrd. kr – altså ikke gjennomført, men satt i gang. Da hadde man altså satt i gang under en tredel av målet to tredeler inn i regjeringsperioden. Hvor langt har vi kommet på det målet nå?

Statsråd Cecilie Myrseth []: Det er en fin dress, selv om den er gammel, det skal representanten ha.

Det er et stort arbeid som pågår når det gjelder forenkling for næringslivet, og dette er jo et stykke arbeid som vil bety forenkling for næringslivet. Vi har satt store mål for å forenkle ting for næringslivet. Det arbeidet har min forgjenger satt i gang, gjort et godt stykke arbeid på, og jeg skal ta det videre og ta fatt på det viktige arbeidet framover.

Votering, se voteringskapittel

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Dermed er dagens kart ferdigbehandlet. Stortinget tar nå pause, og i samsvar med den annonserte dagsordenen vil det bli votering kl. 15.

Stortinget tok pause i forhandlingene kl. 14.27.

-----

Stortinget gjenopptok forhandlingene kl. 15.

President: Svein Harberg