Stortinget - Møte tirsdag den 28. mai 2024 *

Dato: 28.05.2024
President: Svein Harberg

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Formalia

President: Svein Harberg

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Lars Kristen Lefdal

Presidenten []: Ærede medrepresentanter! Tidligere stortingsrepresentant Lars Kristen Lefdal døde 23. januar 2024, 84 år gammel.

Han ble født 17. mars 1939 og vokste opp på en gård i Davik i Nordfjord. Han representerte Sogn og Fjordane Høgre i Stortinget i tre perioder, fra 1977 til 1989.

Lars Lefdal gikk på Lefdal skule fra 1945 til 1953, deretter Firda statsrealskule fra 1953 til 1955, og så Firda gymnas fra 1955 til 1958. Han reiste deretter til Trondheim hvor han i årene fra 1958 til 1963 studerte til sivilingeniør ved bygglinjen på Norges tekniske høgskole.

Hans utdanning ledet deretter til et livslangt arbeid i og for veisektoren, som ved siden av politikken preget hans yrkesliv, først som ingeniør i Statens vegvesen i Nordfjord og militærtjeneste i Vegdirektoratet, deretter i årene fra 1964 til 2002 som avdelingsingeniør, overingeniør og veisjef i Sogn og Fjordane, før han avsluttet som rådgiver i Vegdirektoratet de siste par årene før han ble pensjonist.

Hans politiske arbeid startet i lokalpolitikken. Han var medlem av kommunestyret i Leikanger fra 1975 til 1979, de to første årene også som ordfører. I 1977 ble han så for første gang valgt inn til Stortinget.

Ut fra hans yrkesbakgrunn er det ikke overraskende at Lefdal i alle sine tre perioder som stortingsrepresentant for Sogn og Fjordane Høgre var medlem av samferdselskomiteen. I åtte år, fra 1981 til 1989, var han dessuten nestleder av komiteen.

Lars Lefdal vil bli husket som en markant samfunnsbygger. Hans engasjement, både faglig og politisk, var særlig knyttet til samferdsel og veibygging, og få har gjort en større innsats for å binde Sogn og Fjordane, Vestlandet og Norge bedre sammen.

Med sin lune og omgjengelige væremåte fikk han venner på tvers av partigrensene, og med sin solide faglige bakgrunn og løsningsorienterte tilnærming til saker bidro han ofte til brede, tverrpolitiske flertall bak større samferdselssatsinger.

Da han gikk ut av Stortinget i 1989, var det altså for å gjenoppta sitt arbeid i Statens vegvesen i hjemfylket, nå som veisjef i Sogn og Fjordane.

Som pensjonist påtok han seg igjen lokalpolitiske verv, bl.a. som kommunestyremedlem i Leikanger, som styremedlem og nestleder i Leikanger Høgre og som leder a Sogn og Fjordane Senior Høgre.

Vi lyser fred over Lars Kristen Lefdals minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Den innkalte vararepresentanten for Nord-Trøndelag, Guro Holm Skillingstad, tar nå sete.