Stortinget - Møte tirsdag den 28. mai 2024 *

Dato: 28.05.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 315 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 3 [11:52:09]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen i sak om Statskog SFs kjøp av AS Meraker Brug (Innst. 315 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Første taler, på vegne av saksordfører Grunde Almeland, er Naomi Ichihara Røkkum.

Naomi Ichihara Røkkum (V) []: Den 30. oktober 2023 valgte kontroll- og konstitusjonskomiteen å åpne sak om Statskog SFs kjøp av AS Meraker Brug. Komiteen mente at saken reiste tre spørsmål som komiteen ønsket svar på:

  1. Hva var det juridiske og økonomiske grunnlaget for å budsjettere kjøpet som en lånetransaksjon hvis kjøpsprisen oversteg markedstesten?

  2. Kjøpte Statskog SF Meraker Brug AS for en høyere pris enn det som var forretningsmessig riktig verdi?

  3. Har Stortinget fått tilstrekkelige opplysninger da Stortinget behandlet saken?

Kjøpet ble budsjettert som en lånetransaksjon, og følgende to vilkår må normalt være oppfylt for at noe skal kunne budsjetteres som det. For det første: Tiltaket må gi en forventet avkastning som svarer til risikoen ved plasseringen. For det andre: Avkastningen må være finansiell og stamme fra inntekter i et marked.

Markedsverdien til Meraker Brug var ifølge Finansdepartementets rådgiver Pareto på 2,4 mrd. kr, gitt deres anslag på kontantstrøm og markedsmessig avkastningskrav. Samtidig mente samme rådgiver at en privat investor kunne verdsette Meraker Brug til opp mot 2,8 mrd. kr, gitt mer aggressive vurderinger enn statens. Det er også verdt å merke seg at embetsverket ga et tydelig råd om at en lånetransaksjon var riktig postering for kjøpet innenfor en ramme på 2,8 mrd. kr.

Flertallet i komiteen legger til grunn Finansdepartementets faglige vurderinger av budsjetteringen av Statskog SFs kjøp av AS Meraker Brug opp mot det finansielle rammeverket og legger Finansdepartementets faglige oppfølging av ekstern finansiell rådgiver til grunn. Flertallet kan ikke se at kontroll- og konstitusjonskomiteens medlemmer besitter nødvendig fagkompetanse til å overprøve denne vurderingen.

Fra vår side kan ikke Venstre se at kravene til å budsjettere kjøpet som en lånetransaksjon er oppfylt. En rekke forhold tyder på at staten har betalt langt mer enn private investorer ville verdsatt selskapet til, og at staten dermed ville tape penger eller få en lavere avkastning enn kravene til lånetransaksjoner krever.

For det første ser staten ut til å ha betalt om lag 1 mrd. kr mer enn de private budgiverne var villige til å by. For det andre er avkastningskravet staten har lagt til grunn, lavt. For det tredje er det lagt inn store verdier i verdsettelsen som det virker urealistisk at staten kan realisere. For det fjerde er kjøpesummen på 2,65 mrd. kr høyere enn det Statskog og statens finansielle rådgiver Pareto mente selskapet var verdt.

Når vi vet det vi vet i dag, kan jeg ikke se at den daværende landbruks- og matministeren ga Stortinget de opplysninger som var nødvendige for Stortingets behandling av saken. Som en overordnet norm skal Stortinget få tilstrekkelig informasjon til å kunne foreta en forsvarlig vurdering av innholdet i, og virkningene av, de forslagene som regjeringen framlegger for Stortinget.

Statsråden ville ikke oversende verdivurderingen eller opplyse om avkastningskravet da saken var til behandling i Stortinget, til tross for gjentatte forespørsler fra medlemmer av næringskomiteen. Den tilbakeholdte informasjonen kaster lys over lovligheten av å lånefinansiere kjøpet og ville vært vesentlig for Stortingets behandling av saken. Uten tilgang på verdivurderingen eller avkastningskravene var det ikke mulig for næringskomiteen å gjøre en selvstendig vurdering av lovligheten av å lånefinansiere kjøpet.

Landbruks- og matministeren, som var ansvarlig for saken, har i ettertid trådt ut av regjeringen. Jeg viser imidlertid til Stortingets behandling av regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverk, der man klargjør at Stortinget kan, og bør, rette kritikk mot en avgått statsråd hvis Stortinget finner grunnlag for kritikk, og statsrådens avgang ikke var begrunnet i forholdet kritikken angår. Jeg tar derfor opp mindretallets forslag, som lyder:

«Stortinget finner det kritikkverdig at tidligere statsråd Sandra Borch ikke informerte Stortinget på tilstrekkelig vis da saken om kjøpet av Meraker Brug ble behandlet i Stortinget, og mener Stortinget på den bakgrunn kan ha fattet et vedtak i strid med bevilgningsreglementet og lov om Statens pensjonsfond.»

Presidenten []: Da har representanten Naomi Ichihara Røkkum tatt opp det forslaget hun refererte.

Kirsti Leirtrø (A) []: Saken handler om Statskogs kjøp av Meraker Brug.

For oss i Arbeiderpartiet er det selvfølgelig viktig at en følger god regnskapsskikk, med korrekt regnskapsføring. Det mener vi er gjort, også etter komiteens undersøkelser. Vi mener også at Stortinget har fått nok og omfattende dokumentasjon på grunnlaget for å budsjettere kjøpet som en lånetransaksjon.

Mindretallet finner det underlig at embetsverket i Finansdepartementet ikke hadde motforestillinger til posteringen, og mener Stortinget har fattet vedtak i strid med bevilgningsreglement og lov om Statens pensjonsfond. De mener også at det er for lite avkastning, og at kjøpet er mye over markedsverdi, mens vi altså mener at det er all mulig grunn til å stole på embetsverket i Finansdepartementet både når det gjelder det som faktisk skjedde, og grunnlaget for kjøpet.

Denne saken handler mer om politikk enn om markedsverdi eller avkastning. Det handler om å sikre at norsk natur skal eies av fellesskapet, at den er i norske hender og tilgjengelig for oss alle. Alt kan ikke måles i markedet og at en skal beregne avkastning i forhold til kjøpesummen. Verdien ligger nå i Statskogs eie. Vi er altså uenig med mindretallet også om at reglene ikke ble fulgt. I en lukket budrunde er det vanskelig å si hva aktørene kunne vært villig til å gi.

Jeg vil nå komme med en sammenligning i bruk av skattebetalernes penger: Nye veier stanset bygging av E6 i samme område som Meraker Brug ligger. Der er det nå en merkostnad på 3 mrd. kr fordi avtalen med et spansk entreprenørselskap måtte avlyses. En vei på tre mil har altså større kostnadssprekk enn hele kjøpet av Norges største eiendom, som strekker seg over store deler av Trøndelag.

Jeg er ikke i tvil om hva som er alvorlig feil bruk av skattebetalernes penger. Det er i hvert fall ikke det å sikre nasjonal kontroll over eget land.

De siste årene har vi lært mye om sikkerhet og beredskap. Er vi godt nok rustet til å takle krisene vi ser rundt oss? Vi må styrke norsk selvforsyningsgrad på mat og kraft, sørge for kompetanse i eget land, et sterkt forsvar og – i dette tilfellet – ha riktig eierskap til norsk natur og utmark.

Det blir store overskrifter når russiskeide hytter i nærheten av forsvarsinstallasjoner oppdages. Vi har i tillegg erfaringer med salget av Værdalsbruket under høyreregjeringen, hvor staten ikke gikk inn som kjøper, og hvor over 60 pst. av Verdal kommune nå eies av en privat investor. Så det handler jo ikke bare om over eller under streken, men det handler om politikk.

Vi har også en sak om salg av eiendom på Svalbard akkurat nå. Det bør gjøre oss betenkt og bevisst på at folks trygghet og rikets sikkerhet ikke alltid kan måles i penger eller avkastning.

Jeg er glad for at vår regjering så at dette kjøpet var viktig, og kan ikke se at noe av det er i strid med retningslinjene eller at Stortinget ikke var nok opplyst.

Peter Frølich (H) [] (komiteens leder): Dette er et av norgeshistoriens største eiendomskjøp. Prosessen har vært spesiell. Den har vært preget av hast i behandlingen og uvanlige budsjettmetoder. Det var derfor veldig viktig at kontrollkomiteen åpnet denne saken.

Da vi åpnet sak, ga det også media en ekstra mulighet til å grave dypt i saken. De fortjener honnør for å ha avdekket f.eks. at staten antakelig kan ha betalt opp mot en milliard i overpris, og at statens verdivurderinger og konsulentrapporter har hatt mange tvilsomme premisser. Regjeringen har fått ganske knallhard medfart på lederplass i ulike aviser og i kommentariatet, og det er med god grunn.

Dagens Næringsliv har kalt dette kjøpet en skandale, selv om de isolert sett støtter kjøpet. Jeg mener det er en korrekt beskrivelse. Det er en korrekt beskrivelse fordi prisen har vært satt for høyt. Beregningen av inntjening har vært for lav. Dermed har det ikke vært mulig, tror jeg, å føre dette kjøpet som en utgift, slik loven krever. Det å hevde at dette er en investering som gir innbyggerne i Norge den samme avkastningen som om midlene hadde stått i oljefondet, er nesten en fornærmelse. Når man investerer oppunder 3 mrd. kr, bør avkastningen – i alle fall et konservativt estimat – være på rundt 100 mill. kr. hvert år. Antakelig ligger vi allerede mange hundre millioner bak skjema, og dette gapet vil antakelig bare øke og øke for hvert år som går. Tar jeg feil om dette, blir jeg glad, men hvis jeg har rett, er det norske fellesskapet påført et tap på et tvilsomt tallgrunnlag, med en tvilsom saksbehandling.

Regjeringen har med dette kjøpet egentlig lansert en ny metode som kan sette en uheldig presedens. Vi kan f.eks. døpe den Meraker-metoden, hvor punkt én blir å finne et politisk prestisjeprosjekt som er for dyrt til å ta i de vanlige budsjettprosessene. Punkt to blir å finne konsulenter som kan bidra til å få verdivurderingen så maksimert som overhodet mulig, for å øke hva man kan føre under streken. Man kan få konsulentene til å leke med avkastningskravet og redusere det, slik at man kan øke verdien. Det kan legges inn ganske fantasifulle forutsetninger om utbygging av vindkraft f.eks. Når kjøpet så er gjort, går det an å sette strek over de planene.

Det gjør at jeg tror vi står overfor noe som egentlig bør opprøre alle partiene i denne salen. Jeg synes det er rart at det har fått en slags passiv aksept i salen, spesielt blant de mindre partiene, også på venstresiden. Tenk hvis det var en blå regjering som gjorde et omdiskutert kjøpt på nesten 3 mrd. kr., uten å vise regnestykkene engang. Det hadde vært ganske skandaløst da, på samme måte som det er ganske skandaløst nå. Jeg synes kanskje det er det viktigste poenget i saken – at Stortinget ikke fikk den informasjonen de trengte da de satt og behandlet den. Næringskomiteen ble bedt om å ta stilling til dette, med ganske stort tidspress. Da har vi en tradisjon for at man får svar på de spørsmålene man har. Representanter i næringskomiteen stilte helt relevante spørsmål. Hvordan var det regnet? Hvilke beregninger var lagt til grunn? Men det ble holdt tilbake. Man fikk ikke dette fordi det ble holdt igjen som forretningssensitiv informasjon. Hadde ikke kontrollkomiteen tatt tak i det, hadde vi fortsatt vært i villrede om dette.

Jeg mener at helt prinsipielt, enten man er på venstresiden eller på høyresiden, støtter kjøpet eller ikke støtter kjøpet, må vi verne om informasjonsplikten som regjeringen har overfor Stortinget. Det er helt avgjørende for at vi skal kunne drive kontrollarbeid her på dette huset.

I dag vil vi høre at regjeringen vil vri søkelyset bort fra selve saksbehandlingen og over til de vanlige slagordene vi kjenner om norsk eierskap, norske interesser og at det er så flott med fellesskapet, på norske hender osv. Det er ikke nødvendigvis der uenigheten ligger, men denne saksbehandlingen fortjener en kritikk i denne salen.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Stortinget har vedteke eit løyvingsreglement som set krav til korleis regjeringa kan budsjettera ulike utgifter på statsbudsjettet. Finansdepartementet har utdjupa desse krava i rundskriv og rettleiar for departementet sine posteringar og transaksjonar. Statsrekneskapen inneheld både ein løyvingsrekneskap og ein kapitalrekneskap. Ein 90-post i kapitalrekneskapen inneheld tilbakebetaling og avdrag på lån. Løyvinga på 90-postar vert aktivert som auka formue i kapitalrekneskapen. Det er ein lånetransaksjon under streken.

Finansdepartementet har sett krav til løyvingar på 90-post. Finansministeren skildra dei to vilkåra i høyringa i komiteen: Plasseringa må gje ei forventa avkasting som svarar til risikoen, og avkastinga må vera finansiell og koma frå inntekter i marknaden. I praksis tyder dette ein pris marknaden er villig til å betala, og som vil gje ei forventa avkasting som svarar til risikoen i investeringa. I vurdering av finansiell avkasting vert det teke omsyn til både reine kontantstraumar og prisen marknaden er villig til å betala.

I slike tilfelle er det vanleg at staten nyttar ein ekstern finansiell rådgjevar som gjev ei vurdering av kva som er marknadsmessig pris. I forkant av Statskogs kjøp av Meraker Brug vurderte Landbruksdepartementets finansielle rådgjevar marknadsverdien til 2,4 mrd. kr. Rådgjevaren meinte òg at ein privat investor kunne verdsetja eigedomen opp mot 2,8 mrd. kr. Kjøpesummen på 2,65 mrd. kr låg innanfor ramma rådgjevaren hadde sett, mellom 2,4 og 2,8 mrd. kr. Difor vart kjøpesummen Statskog gav for Meraker Brug, ein pris marknaden var villig til å betala. Kjøpesummen kunne difor budsjetterast som lånetransaksjon under streken, av di den følgde vilkåra. Dette er dokumentert i omfattande materiale som komiteen har fått tilsend frå departementet.

I tråd med krava i Finansdepartementet sin rettleiar, gjorde embetsverket i Finansdepartementet ei vurdering av kva som var rett budsjettering av kjøpesummen. Vurderinga til embetsverket var at om prisen på eigedomen skulle verta høgare enn 2,8 mrd. kr, måtte kjøpet i så fall verta budsjettert som ei ordinær utgift. Når kjøpesummen vart 2,65 mrd. kr, låg det innanfor vurderinga til embetsverket av kva som kunne budsjetterast som lånetransaksjon.

Fleirtalet i komiteen legg til grunn Finansdepartementets faglege vurdering av budsjettering av Statskogs kjøp av AS Meraker Brug opp mot det finansielle rammeverket. Fleirtalet ser ikkje grunnlag for å fremja kritikk i saka. Alle krav og prosedyrar for slike transaksjonar er følgde i kjøpet. Eg meiner dette handlar meir om politikk og politisk ueinigheit, der mindretalet leitar etter formelle feil eg meiner ikkje er her. Eg vil leggja til at ved kjøp av skogs- og utmarkseigedom må denne verdien vurderast i eit langsiktig perspektiv, ikkje ut frå kortsiktige avkastingskrav, som ein del av høgresida prøver å løfta fram.

Frå komitéleiar er det peikt på at det har vore fleire oppslag i media. Kontrollkomiteen kan ikkje basera kontrollarbeidet sitt på oppslag i media. Me må ha den informasjonen me har fått. Eg meiner me har fått god informasjon frå departementa, og derfor er fleirtalet veldig tydelege på at det her ikkje er grunnlag for kritikk.

Mindretalet meiner det er betalt 1 mrd. kr meir enn det private bodgjevarar var villige til å by. Dette er udokumenterte påstandar i media som ikkje har framkome i komiteens arbeid med saka.

Eg meiner dette er eit godt kjøp. Det sikrar norsk eigarskap, det sikrar allmenta eigarskap over store verdiar. Eg merkar meg at Høgres retorikk i denne saka har endra seg, slik den internasjonale situasjonen er i dag. Sanninga er at dei i lange tider har kjempa for å selja ned Noreg, og meiner det er det same kven som eig areal i Noreg. Me er faktisk av ei heilt anna oppfatning: Det er viktig med norsk eigarskap, det er viktig å ha kontroll på norske ressursar, og det meiner eg dagens sikkerheitssituasjon styrkjer oss i trua på.

Carl I. Hagen (FrP) []: Stortinget har ofte debatter om hva vi bør bruke skattepengene til – hva vi bør bruke folks innbetaling til det offentlige til, hva de skal gå til av utgiftsdekning. I mange sammenhenger er det faktisk slik at veldig mange sier at dette er for dyrt – vi har ikke råd, vi må være sparsommelig. Nye, livsviktige medisiner blir vurdert av Beslutningsforum. Da vurderer man nytten av medisinene opp mot prisen. Ofte er det slik at medisiner som leger og pasienter mener vil være veldig, veldig fornuftig å bruke, blir avslått av Beslutningsforum for at man får gå til innkjøp av på blå resept, for det er for dyrt.

Da kan man spørre: 2,65 mrd. kr, eller 2 650 mill. kr, til å kjøpe skog og landareal – er det fornuftig? Så vidt jeg har skjønt, er regjeringens egentlige hovedbegrunnelse å sikre at det skal være på norske hender. Det er et legitimt ønske, men når det er landareal, hva er det egentlig en eier kan gjøre som ikke krever godkjennelse av norske myndigheter? Ikke vet jeg, det er jo ikke mulig å sette opp en liten hytte engang uten at man har tillatelse fra kommunen. Man kan ikke bygge en vei uten at man får tillatelse av kommune, fylkeskommune og stat. Man kan ikke sette i gang gruvevirksomhet. Det er nesten ingenting man kan gjøre uten å spørre det offentlige om lov. Og hva skal man da egentlig begrunnet det med, at det offentlige skal eie?

Så er det satt fram at det kunne være kinesere og russere som skulle kjøpe Meraker Brug. Ikke vet jeg om det er noen store forsvarsområder på Meraker Brugs areal som de av spionasjemessige grunner kunne ønske å få være i nærheten av. Der gir jo sikkerhetsloven en mulighet for å hindre det. Andre steder eier russere hytter i nærheten av flyplasser uten at man har hindret det gjennom sikkerhetsloven, som man kanskje kunne ha gjort.

Jeg finner ikke egentlig argumentasjonen for hvorfor man skal bruke 2,65 mrd. kr til å kjøpe Meraker Brug AS. Skulle det være en såkalt fornuftig investering for å tjene penger, altså at man gjennom bruken får inntekter som er bedre enn man får andre steder? Det er vel egentlig det regjeringen gjør når de helt feilaktig plasserer dette under streken for å unngå å komme under handlingsregelens begrensninger når det gjelder bruk av oljepenger. Det er det man her egentlig har gjort. Hvis 2,65 mrd. kr er en fornuftig investering – la meg si at man skal ha i hvert fall ca. 5 pst. avkastning av den prisen – blir det 100 mill. kr i inntekt årlig. Og når man ser på regnskapene til Meraker Brug AS de siste årene, har de vært på 4,1 mill. kr i gjennomsnitt. Så argumentasjonen er litt sånn nasjonalromantisk, og det er ok, det – jeg er også det i mange sammenhenger.

Vet vi egentlig hvorfor det var en såkalt lukket budrunde? Var det fordi man hadde forhåndskunnskap om at staten ville være interessert i kanskje å være 100 pst. sikker på å kjøpe, og derved kunne få dem til å betale en dramatisk overpris, anslått til 1 mrd. kr? Det er også en interessant diskusjon. I det hele er det etter min oppfatning ingenting av det regjeringen hevder som bakgrunn for dette kjøpet, som egentlig tåler dagens lys.

Audun Lysbakken (SV) []: Selve spørsmålet om ja eller nei til kjøp av Meraker Brug er egentlig et veldig ideologisk spørsmål, som følger kjente skillelinjer i norsk politikk når det gjelder synet på statlig eierskap og nasjonalt eierskap. Så er utfordringen vår i forbindelse med denne saken å legge det bort, for det er jo ikke det kontrollkomiteen skal ta stilling til, det er ikke det Stortinget skal ta stilling til i dag. Spørsmålet er: Har regjeringen i forbindelse med kjøpet fulgt budsjettreglene? Det er viktige regler. Det handler om disiplin i bruken av oljepenger. Noen av oss husker godt hvordan regjeringen Solberg vurderte å sprenge disse reglene, ved bl.a. å finansiere kjøp av både fregatt og regjeringskvartal under strek. Det var bra det ikke ble noe av, og det er bra at Stortinget også står vakt om disse reglene i dag.

Sentralt i mediedekningen rundt saken har vært spørsmålet om prisen for Meraker Brug var riktig. Det har vært reist tvil om det hadde vært mulig å kjøpe eiendommen billigere, og det bringes av de borgerlige fram som et avgjørende argument. Komiteen har jo ikke kunnet slå fast om det som har stått i media rundt dette, er riktig, men det er heller ikke kjernen i saken. Spørsmålet vi må vurdere, er om regjeringen har fulgt de prosedyrene de skal, for å få fastslått en markedsmessig pris, og om de har holdt seg innenfor den vurderingen. Det har de jo. Gjennom å få en ekstern rådgiver til å vurdere det, og så følge det rådet og gjøre faglige vurderinger ut fra det rådet, har regjeringen fulgt boken. Finansdepartementet konkluderte på faglig grunnlag med at det ville være i tråd med rammeverket å budsjettere en kjøpesum opp til 2,8 mrd. kr under strek, og regjeringen har fulgt opp den faglige vurderingen.

Så går det an å diskutere om dette er den beste framgangsmåten. Altså: Er det riktig at staten skal lene seg så ensidig på en finansiell rådgivers vurdering? Burde det vært flere rådgivere? Burde Finansdepartementet hatt egen kompetanse å trekke på i større grad? Men det er en annen diskusjon. Vi i SV kan ikke se at regjeringen har gjort noe annet her enn å forholde seg til dette systemet sånn som det er og har vært praktisert, og vi kan ikke se at det har kommet fram noe i arbeidet med saken som gir komiteen grunnlag for å overprøve den vurderingen som Finansdepartementets embetsverk gjorde, og den som ekstern finansiell rådgiver gjorde.

Jeg registrerer at de borgerlige partiene ikke har funnet grunnlag for å fremme forslag om kritikk mot selve beslutningen om å kjøpe under strek. I merknad skriver Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre at de «kan ikke se at kravene til å budsjettere kjøpet som en lånetransaksjon er oppfylt». Komitélederen bruker sågar ordet «skandale» i debatten. Representanten Hagen sier det ikke tåler dagens lys. Det er såpass alvorlig ordbruk og såpass alvorlige konklusjoner som ligger i innstillingen, at en skulle tro disse partiene ville fremme kritikk på det grunnlaget. Når det ikke skjer, antar jeg i grunnen at det er fordi grunnlaget for den konklusjonen og de ordene er for tynt. Komiteens arbeid har etter vårt syn ikke avdekket noe som gir grunnlag for å konkludere med regelbrudd.

Så fremmes det heller forslag om kritikk for mangelfull informasjon til Stortinget. Det er selvfølgelig en skjønnsmessig vurdering hva som er tilstrekkelig informasjon. Mitt syn er at en regjering heller må være i overkant med sin deling av informasjon enn å risikere å bli beskyldt for ikke å gi tilstrekkelig informasjon. Men er det i denne saken grunnlag for å si at informasjonsplikten er brutt? Det kan vi ikke se. Er det grunnlag for å mene at det ikke er gitt tilstrekkelig informasjon til at Stortinget kunne vurdere saken? Det kan vi heller ikke se. Den konklusjonen vil selvfølgelig påvirkes av om man mener lånefinansieringen var lovlig eller ikke, men etter arbeidet med denne saken kan vi altså ikke se at det foreligger opplysninger som tilsier at den var ulovlig. Av den grunn kan vi heller ikke se at det er grunnlag for det kritikkforslaget som fremmes.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Jeg synes det har vært en interessant debatt om en viktig sak. Det har blitt sagt mye klokt, og saken er blitt godt belyst. Jeg vil først og fremst redegjøre for hvordan vi i Kristelig Folkeparti har tenkt og tenker om denne saken.

Kristelig Folkeparti er opptatt av at vi skal beholde norsk eierskap til strategisk viktige landområder, og vi mener at Meraker Brug er nettopp et slikt område. Som flere har vært inne på og har sagt allerede, fryktet vi at denne eiendommen kunne havne på utenlandske hender. Det kunne ført til at vi mistet kontroll over et viktig område og mistet kontroll over hva det kunne bli brukt til Det kunne gitt land vi ikke ønsker skal få det, et fotfeste i Norge. Vi mener at det var en riktig politisk avgjørelse å kjøpe eiendommen, og ga tydelig uttrykk for det da det ble gjort. Det er også en eiendom som det er riktig å bruke mye penger på.

Men det er måten det ble gjort på, som vi stiller oss kritiske til. Vi mener at kontrollkomiteens undersøkelse har fått fram at dette var et kjøp som det er tvilsomt at kunne eller burde bli ført under den såkalte streken. Regjeringa har etter vårt syn ikke hatt gode nok svar på hvordan dette kan forsvares opp mot regelverket for slike handler.

Som andre har vært inne på i debatten, stiller vi også spørsmål ved om prisen som ble gitt, er for høy. I media har det kommet fram at det var andre som var interessert i eiendommen, til langt under den prisen som staten endte opp med å gi. Selv om vi mener det var riktig og viktig at staten kjøpte denne eiendommen, er vi kritiske til det som kan se ut som uansvarlig pengebruk, i en tid der vi alle må stramme inn.

Det mest alvorlige er likevel om den daværende landbruksministeren ga Stortinget tilstrekkelig informasjon. Basert på det kontrollkomiteen har fått, virker det som at statsråden har holdt igjen relevant og viktig informasjon – informasjon som var viktig da næringskomiteen, på kort tid, behandlet saken. I noen tilfeller er det informasjon som regjeringa har grunnlag for ikke å dele med Stortinget, men det skal være en høy terskel for å holde tilbake. Vi kan ikke se at det gjelder i denne saken. Verdivurdering og avkastningskrav ble holdt tilbake, selv om medlemmer av næringskomiteen gjentatte ganger etterspurte dette.

Jeg kan ikke forstå hvorfor en ikke kunne dele og gi den informasjonen til Stortinget. Det er alvorlig, og det kan også ha ført til at Stortinget fattet vedtak som ikke er i tråd med bevilgningsregelverket som vi skal holde oss til. Det er alvorlig for tilliten mellom regjering og storting, men også for tilliten befolkningen har til vedtak som fattes i denne sal.

Kristelig Folkeparti har derfor kommet til at vi vil støtte forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, om at Stortinget finner tidligere statsråd Sandra Borchs håndtering av saken og manglende informasjon til Stortinget kritikkverdig.

Statsråd Geir Pollestad []: I 2022 kjøpte Statskog SF hundre prosent av aksjane i AS Meraker Brug etter Stortingets godkjenning. Meraker Brug var inntil kjøpet ein av Noregs største private skog- og utmarkseigedomar.

Eg meiner at «ordinær måte» er eit stikkord for denne diskusjonen. Det er sånn at kjøpet er gjennomført på ordinær måte når det gjeld verdivurdering, kjøpet er gjennomført på ordinær måte når det gjeld informasjon til Stortinget, og kjøpet er gjennomført på ordinær måte når det gjeld den tekniske budsjettføringa av transaksjonen. Eg er glad for fleirtalet i komiteen sin omtale av desse temaa.

Kvifor var dette kjøpet så viktig? Meraker Brug er ein stor eigedom, meir enn dobbelt så stor som Oslo kommune. Regjeringa ønskte å sikra seg nasjonal kontroll over denne eigedomen.

Så har eg registrert at det frå opposisjonen og spesielt frå Høgre si side har vore litt endring i retorikken undervegs, frå å omtala dette som å kjøpa eit gardsbruk i Trøndelag, som er eit omgrep som er brukt, så antydar no Høgre at dei kunne tenkt seg å kjøpa Meraker Brug, men berre ikkje på den måten som vart gjort. All den tid Høgre stemte imot kjøpet, er det ein lite truverdig argumentasjon.

Betalte staten for mykje for eigedomen? Eg meiner svaret er klart nei. For dette må ein vurdere ut frå den informasjonen ein hadde på kjøpstidspunktet, og den auksjonsforma som seljar valde. Me henta inn verdivurderingar frå eksterne rådgjevarar. Det er ikkje sånn som komitéleiaren antyda her i sitt noko konspiratoriske innlegg, at me fant konsulentar som på ein måte gav oss dei svara me ville ha. Det var det inntrykket eg sat igjen med etter å ha høyrt komitéleiaren. Nei, me henta inn dette på ordinær måte.

Det har vorte hevda at ein har betalt 1 mrd. kr meir enn ein burde, men det legg jo til grunn at ein veit om dei andre bodgjevarane. Eg veit ikkje om dei andre bodgjevarane. Regjeringa var ikkje kjend med dei andre bodgjevarane på dette tidspunktet. Det at det er eit rykte i media om at det ligg føre eit anna bod som er 1 mrd. kr lågare, det er for det fyrste etterpåklokskap, men det seier heller ikkje noko om kva andre bodgjevarar var villige til å gje. Me kan ikkje byggja styringa på eit sånt grunnlag.

Så kjem finansministeren til å gå inn på det som gjeld føringa og den tekniske føringa av dette.

Der kritikken har kome, gjeld informasjon til Stortinget. Eg meiner at det er gjeve ordinær informasjon til Stortinget i denne typen sak, og det som har vore vanleg at næringskomiteen har fått i forbindelse med denne typen oppkjøp. Det var òg noko som næringskomiteen slutta seg til i si behandling av dette. Eg opplever at det her er vel så mykje ei ueinigheit om kor me går hen, kva me ønskjer med Noreg, kva me ønskjer av nasjonal kontroll.

Me har betalt – og det kan høyrest mykje ut – totalt 2,65 mrd. kr. Me har altså betalt 2 kroner og 20 øre per kvadratmeter. Dette er ein stor eigedom.

La meg avslutta med å seia at eg synest ingenting om komitéleiaren sitt innlegg, fordi hovudkritikken hans er for så vidt ikkje retta mot dei politiske avgjerdene, men mot måten som dyktige folk i Statskog og i departementet har gjennomført dette på, og det meiner eg at det overhovudet ikkje er grunnlag for å gjera i denne saka. Det er fair at me er ueinige om det var lurt å kjøpa aksjane i Meraker Brug. Me meinte det. Høgre var imot. Det er ein politisk sak, og det må me diskutera som ein politisk sak.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Dette er en kritikk av regjeringen. Det er ikke en kritikk av dem som jobber i departementet. Det er ikke en kritikk av den administrativt ansatte. Jeg skjønner at statsråden har veldig lyst til å dytte dem foran seg, men dette er en kritikk av regjeringen og ingen andre, og av regjeringens håndtering. Selvfølgelig stemte Høyre mot kjøpet. Retorikken og innholdet har ikke endret seg. Høyre hadde stemt mot det i dag også, tatt i betraktning det grunnlaget vi fikk oss forelagt. Når vi får fem sider til næringskomiteen, en proposisjon bestående av fem sider, og vi skal foreta et kjøp på 2,6 mrd. kr i en hastebehandling som ble tvunget gjennom i komiteen –selvfølgelig hadde vi stemt imot i dag også. Det er jo det denne debatten dreier seg om. Det er ikke innholdet i saken. Det er ikke ja eller nei til norske kjøpere. Det er ikke ja eller nei til vindkraft, som Senterpartiet nå åpenbart er for. Det er måten saken er håndtert på.

Sett i etterpåklokskapens lys: Er det noe statsråden ville gjort annerledes om saken kom opp i dag?

Statsråd Geir Pollestad []: Det er ein sentral informasjon og få ut at på dette tidspunktet var ikkje eg statsråd, så heilt detaljane om kva som vart gjort, skal eg ikkje svara på. Men eg meiner at det var viktig å skaffa seg kontroll over denne eigedomen. I ein meir utfordrande sikkerheitspolitisk situasjon er det viktig at me har kontroll på landet vårt. Og eg meiner, som det går fram av saka, at ting her har skjedd på ein ordinær måte, og det meiner eg at det òg skal gjera i framtida viss me kjem opp i tilsvarande saker.

Det er òg viktig å få fram at kontrollkomiteen har fått alle dokumenta i saka til å gå i gjennom, så her har ein ikkje halde tilbake noko. Men eg meiner at til sjuande og sist er det slik at ueinigheita i denne saka går på den politiske sida meir enn den juridiske og økonomiske sida.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Det er ingenting som er ordinært med denne saken. Regjeringen hevder altså at kjøpet ble håndtert på den måten det gjorde, for å forhindre utenlandske aktører i å kjøpe Meraker Brug. Det gjentar statsråden nå, og det har vært sagt ved en rekke anledninger. Denne utenlandske kjøperen er det jo ingen av oss som verken har sett eller hørt om, så foreløpig framstår vedkommende som litt fiktiv. Stortinget er jo tverrpolitisk enige om at det er viktig å hindre utenlandsk sikkerhetsrisiko, spesielt i den situasjonen vi står i nå internasjonalt, men hvilke vurderinger har regjeringen lagt til grunn for at sikkerhetsloven § 5-2 ikke kan anvendes i denne saken?

Statsråd Geir Pollestad []: Eg registrerer forsøket på å få fram at dette er me alle einige om. Men det er jo viktig å ha med seg litt historikk i denne typen saker. Ein av dei fyrste tinga Solberg-regjeringa gjorde, var å starta ein prosess med delprivatisering av Statskog: Heldigvis vart ikkje det noko av. Noko anna ein gjorde, var at ein ivra valdsamt etter å selja seg ut i Kongsberg Gruppen, noko som i ettertida ville ha sett fullstendig meiningslaust ut, viss Erna Solberg hadde fått viljen sin i Stortinget der. Eg meiner at eigarskap er ein viktig måte å sikra kontroll på dette på.

Informasjon om utanlandsk kjøpar er gjeven av seljar. Det som eg synest er spekulativt i denne saka, er at Høgre latar som – visstnok, på eit eller anna vis – at dei har kontroll over alle bod som er gjevne. Det kunna vera informasjon som var nyttig å ha i ettertida, men det trur eg faktisk heller ikkje partiet Høgre har.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Solberg-regjeringen startet ikke prosessen med arrondering av Statskog. Det var det Stoltenberg-regjeringen som gjorde, i 2010. Riktig nok videreførte Solberg-regjeringen dette, men så vidt meg bekjent satt Senterpartiet i den regjeringen som startet det.

Jeg får ikke svar på spørsmålet mitt, for spørsmålet mitt var om hvilke vurderinger regjeringen har lagt til grunn for at sikkerhetsloven § 5-2 ikke kan benyttes i denne saken. For når man er redd for utenlandske aktører, og man er redd for utenlandsk sikkerhetsrisiko – som for så vidt kan være legitimt – er jo spørsmålet: Når vi har lovgivning som kan forhindre den sikkerhetsrisikoen vi er bekymret for, hvorfor kan ikke den lovgivningen brukes i denne saken? Hvorfor må man bruke 2,6 mrd. kr for å kjøpe en eiendom istedenfor?

Statsråd Geir Pollestad []: Det er fordi ein meinte at å eiga eigedomen gav størst sikkerheit for nasjonale kontroll.

Så er det viktig at han ein er presis i informasjonen: Det er rett at det vart starta eit arronderingssal. Det var ikkje det eg viste til, eg viste til at tidlegare landbruksminister Listhaug i føretaksmøtet gav Statskog i oppdrag å greia ut ein delprivatisering av selskapet. Det var altså det ein gjorde, og ein av tankane då var jo at ein skulle selja ut den produktive skogen til Statskog, eller delprivatisera denne. Eg er svært glad for at det ikkje vart noko av. På same måte som når ein ønskte å selja ut Kongsberg Gruppen, var det ikkje nokre vurderingar frå regjeringas side av dei sikkerheitspolitiske sidene. Når ein ser i ettertid at Noreg skulle selja ut ein av våre mest sentrale våpenprodusentar utan å stilla nokon krav til kven som kjøpte han, står det som totalt absurd. Dette handlar om at ein har heilt grunnleggjande ulikt syn på behovet for nasjonal kontroll. Og der er det ein forskjell på Høgre på eine sida, og Senterpartiet og Arbeidarpartiet på andre.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg merkar meg at statsråden prøver å snakke om alt mogleg anna enn det denne kontrollsaka eigentleg handlar om, som ikkje er om kor vidt det er berre dei som er glade i Noreg, som bør kjøpe Meraker Brug. Ho handlar om ein har opptredd korrekt etter regelverket for å lånefinansiere utgifter på statsbudsjettet når ein gjorde dette kjøpet som ei under-streken-investering, og om dåverande landbruks- og matminister overheldt opplysningsplikta til Stortinget.

Eg vil spørje om det første temaet. Det er rett som det er vore sagt av bl.a. representanten Lysbakken, at Venstre, Høgre og Framstegspartiet ikkje rettar ein direkte kritikk her. Vi seier ikkje at det er kritikkverdig at ein valde å finansiere dette kjøpet under streken. Det er bl.a. fordi regjeringa då legg til grunn at dette er korrekt bruk fordi ein skal ha dette som ei kommersiell investering der ein utviklar verdiane på eigedomen i tråd med det en kommersiell eigar ville gjort. Kan statsråden garantere at det er det som er politikken til regjeringa? (Presidenten avbryter.)

Statsråd Geir Pollestad []: Når det gjeld spørsmålet om over og under streken, tenkjer eg det er greiast at finansministeren svarer detaljert på det.

Desse ulike elementa i kjøpet heng nøye saman. Eg er glad for at Venstre i innstillinga peiker på og gjev litt kred for at ein faktisk har brukt rådgjevarar og valt å lytta til dei som gav eit anslag om at andre bodgjevarar moglegvis kunne by så høgt som 2,8 mrd. kr. Det er det som var rammene for oss. Det var ein veldig spesiell situasjon der ein seljar hadde valt ei auksjonsform der ein ikkje kjem med bod over bod, men der det var eitt bod, det var eit lukka bod, og det var ikkje kjennskap til andre bodgjevarar. Det er for så vidt heller ikkje sånn at me i dag har kjennskap til kven andre bodgjevarar som var til stades.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg takkar for svaret. Det er korrekt at Venstre har peikt på at det er eit reell formildande omstende at ein her har lent seg på ein seriøs rådgjevar som Pareto. Ein skal ikkje gjere narr av Pareto. Men det Pareto seier når dei gjev denne verdivurderinga – som vi for så vidt aldri fekk vite detaljane om i Stortinget – men det er ein annan debatt, var at dei bygde ho på ei såkalla aggressiv marknadsvurdering:

«Vurderingen bygger på at Statskog SF vil drive denne virksomheten i tråd med de kommersielle prinsipper de har lagt til grunn for verdivurderingen. Det er også en viktig forutsetning at selskapet må utvikle merverdier som kraft og eiendom for å oppfylle verdipotensialet som ligger i AS Meraker Brug. Dette tilsier at Statskog SF skal opptre tilsvarende andre kommersielle aktører (…)»

Kva er desse meirverdiane? Jo, det er vindkraft, vasskraft og moglegheit for å selje hytter, som Senterpartiet er kjempeglade i. Kan statsråden då garantere at dei no vil byggje på desse aggressive marknadsprinsippa som ligg til grunn for at regjeringa har valt å lene seg på verdivurderinga til Pareto?

Statsråd Geir Pollestad []: Når ein skal anslå ein marknadsverdi, er det vesentleg i ein auksjonsrunde å slå fast kva andre bodgjevarar er villige til å gje. Eg meiner at det som det vart gjeve uttrykk for i rapporten, er det ein må ta omsyn til når ein legg inn bodet, men at det òg er det som er marknadsverdien til eigedomen. Det er vel få ting som er meir eigna til å fastslå ein marknadsverdi enn auksjon. Det måtte i så fall vera ein open auksjon som kanskje varetok det betre.

Det er rett som det vert hevda her, at det er eit kraftpotensial på eigedomen. Det er viktig å seia at me ikkje har lagt til grunn at gjevne prosjekt skal byggjast ut. Det er ei vurdering som eigar må ta, og det er ei vurdering som andre kraftutbyggjarar må ta – sjølvsagt med respekt for både kva som er synet til kommunen på kraftutbygging, og kva energimyndigheitene gjev av tillating og ikkje. I vurderinga ligg det at det er eit potensial knytt til den typen utvikling av eigedomen.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg følgjer langt på veg resonnementet til statsråden. Det finst jo også andre verdivurderingar som er heilt annleis, men la oss halde oss til denne verdivurderinga frå Pareto som seier at det ligg i spennet mellom 2,4 og 2,8 mrd. kr, gjeve at ein held ein såkalla aggressiv marknadsstrategi på eigedomen. Statsråden seier at ein nær sagt må sjå dette an etter kvart. Poenget er at skal ein kunne forsvare å finansiere dette kjøpet under streken, slik det er gjort her, i sin heilskap, må det etter mitt og Venstres syn bety at regjeringa har ei meining om at ein ønskjer å utvikle heile dette marknadspotensialet. Viss regjeringa ikkje hadde hatt ei meining om det, burde jo delar av dette kjøpet ha vore finansiert over streken på ordinær måte.

Difor spør eg igjen: Heile beløpet er finansiert under streken. Betyr det at ein vil utnytte denne aggressive marknadsstrategien i saka vidare?

Statsråd Geir Pollestad []: For det første trur eg finansministeren skal svara på detaljane i kva som er over og under streken, men embetsverket i Finansdepartementet vurderte dette og sa at det inntil dette beløpet var mogleg å føra det under streken. Eg trur me kjem litt gale av stad viss me skal begynna å overprøva vurderingane som ligg i det.

Det er òg sånn at eg meiner komiteen og mindretalet i komiteen gjer feil når dei på ein måte har ei forventing om kva avkastning dette skal gje i år 1 og år 2, og om ein er i rute til avkastning. Det er veldig forskjell på «day trading», som nokon driv mykje med, og det å investera i skog og eigedom og ha det langsiktige generasjonsperspektivet, som jo er det viktige. Det er difor det er så viktig å få eigarskap til denne eigedomen, og det er dette langsiktige perspektivet som ligg til grunn for kjøpet. Når det gjeld kjøpet av Meraker Brug, er eg heilt sikker på at det, i likskap med andre eigedelar i Statskog, vil koma komande generasjonar til gode at det er på nasjonale hender.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Senterpartiet og Arbeiderpartiet har i regjering vært klare på viktigheten av nasjonal kontroll over norske naturressurser. Norsk natur og norske naturressurser skal ikke overlates til hvem som helst. Det er vår klare politiske holdning.

Meraker Brug er en svært stor eiendom med et areal på 1,2 millioner mål. Arealet er over to og en halv ganger Oslos størrelse – hele Oslos størrelse, med Nordmarka og Østmarka og bysentrum, ja hele fylket og hele kommunen. Det er større enn Vestfold fylke. Beløpet Statskog betalte for eiendommen, er stort, men eiendommen er også enorm, og det utgjør ca. 2 200 kr per mål.

Da Meraker Brug ble lagt ut for salg i 2022, risikerte vi at eiendommen kunne komme på utenlandske hender og bli mindre tilgjengelig for folk, land og lokalsamfunn. Kjøpet bidrar til å sikre eiendommens ressurser til fellesskapets beste. Samtidig sikret kjøpet at eiendommen forblir i norsk eierskap. Beslutningen om å kjøpe Meraker Brug var politisk. Budsjetteringen av kjøpet var derimot utelukkende en faglig beslutning. Det er ikke, og bør heller ikke være, noe som overprøves av politikere.

I forbindelse med Statskogs kjøp av Meraker Brug har Finansdepartementet på helt vanlig måte vurdert hva som ville være riktig budsjettering. I denne typen saker er det mitt departements rolle å følge ekstern finansiell rådgivers arbeid, vurdere om rådgivers forutsetninger virker rimelige, og om rådgivers anbefaling er faglig godt begrunnet. Det er ikke praksis for at departementet gjør en selvstendig verdivurdering.

Statens rådgiver mente at en privat investor kunne verdsette Meraker Brug til opp til 2,8 mrd. kr. Finansdepartementet konkluderte at det ville være i tråd med det finanspolitiske rammeverket å budsjettere en kjøpesum opp til dette beløpet som en lånetransaksjon. Den endelige kjøpesummen, som endte på 2,65 mrd. kr, ble derfor budsjettert som en lånetransaksjon. Eiendommer som Meraker Brug omsettes sjelden i markedet, og med en lukket budrunde får vi ikke en markedstest av pris. Selv om det er gjort grundige vurderinger av eiendommens verdi, synes det derfor ikke overraskende at ulike aktører kan ha ulikt syn på verdien.

I vurderingen av om noe er en lånetransaksjon og dermed om beløpet kan budsjetteres under streken, er det videre to vilkår som må være oppfylt. For det første må plasseringen gi en forventet avkastning som svarer til risikoen ved plasseringen, eller – for det andre – avkastningen må være finansiell og komme fra inntekter i et marked. Vilkårene sier ikke at den forventede avkastningen på plasseringen må komme i form av en kontantstrøm. Verdier som kan realiseres ved et eventuelt salg, kan også hensyntas. Å regne med en forventet salgsverdi av et investeringsobjekt er helt normalt, også for private som investerer i eiendom.

Flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen har etter sin grundige gjennomgang ikke konkludert med at det er grunnlag for å rette kritikk mot meg i denne saken, ei heller det faglige beslutningsgrunnlaget embetsverket i Finansdepartementet utarbeidet. Budsjetteringen av kjøpesummen ble vurdert på ordinær måte i tråd med budsjettreglementet. Komiteens flertall har i sin behandling støttet Finansdepartementets forståelse av vilkårene for å budsjettere en utgift under streken, og har bl.a. uttalt at:

«verdiene av en skog- og utmarkseiendom som AS Meraker Brug må vurderes i et langsiktig perspektiv og ikke ut fra kortsiktige avkastningskrav».

Til slutt: Anbefaling om budsjettering ble gjort av embetsverket i Finansdepartementet uten innblanding fra politikere. Det er en lang tradisjon for dette. Den er riktig, og den må vi hegne om også framover.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Jeg vil gjerne ha meg frabedt den bagatelliseringen av størrelsen på Vestfold. Jeg har nemlig hørt at det faktisk ikke er størrelsen som teller. Jeg vil bare minne finansministeren om det.

Jeg noterer meg at finansministeren er ute i pressen og sier at Norge skal eies av nordmenn. Det er for så vidt et ganske interessant budskap når man er sjef for oljefondet. SPU eier jo litt av hele verden, så vi skal vel være ganske glad for at de landene vi har investert i, ikke har den holdningen.

Det jeg lurer på, er: Finansministeren begrunner, eller går gjennom, hvordan man kan legge et kjøp under streken, altså hva som skal til for at man skal få til det. Det er for så vidt greit, men det vi ikke får noe svar på, er hvorfor det ble gjort. Det er greit nok at vi er uenige om formalitetene, men hva er grunnen til at dette, hvis det er så viktig politisk, ikke kan tas som en del av den ordinære budsjettprosessen? Hvorfor må det tas under strek?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det som sies i den VG-saken, er at Norge bør eies av folk i Norge. Vi har et konsesjonsregelverk – som Høyre egentlig i runde etter runde har vært veldig kritisk til, og de var også mot det da man innførte det på starten av 1900-tallet – som nettopp handler om å sikre lokalt og nasjonalt eierskap. Der er det noen vilkår knyttet til det, bl.a. at man skal kunne bo i Norge, i mange konsesjonssaker. Så det at Senterpartiet og Arbeiderpartiet sammen i regjering mener det, er kjent stoff. Vi mener det er riktig, og vi mener det er viktig med nasjonal kontroll på den typen enorm eiendom som dette er. Så det er ikke noen undervurdering av Vestfold, det viser bare hvor stor denne eiendommen er. Vestfold er et stort fylke, et stort areal, som jeg mener det er klokt er under norsk kontroll. Jeg mener også det er klokt at Meraker Brug er under norsk kontroll, på norske hender, og derfor har vi kjøpt det. Så er det budsjetteringsmessig sånn at når det er et markedsmessig grunnlag for den eiendommen i et marked, budsjetteres det som vanlig under streken, og vi har ikke gjort noen overprøving av den vurderingen fra Finansdepartementet.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Bare så jeg forstår finansministeren riktig: Hvis det er mulighet for avkastningsfond regjeringen har lagt til grunn, kan man ta det som en del av den ordinære budsjettprosessen, men det har regjeringen ikke valgt å gjøre. Det framstår som noe utydelig for oss i næringskomiteen etter å ha stilt mange – jeg har ikke tall på hvor mange – spørsmål som vi ikke har fått svar på, om hva som er begrunnelsen for at det gjøres som dette. Regjeringen hevder hele tiden at dette er politikk, det handler ikke om prosessen, det er fordi de har ulik politikk. Likevel: Hvis det bare er politikk, er det veldig enkelt å ta det som en del av ordinær budsjettprosess. Det framstår veldig merkelig for næringskomiteen at det skulle tas ut av ordinær budsjettprosess og gjøres på denne måten, med et dokument uten innhold, i en hastebehandling. Vi forstår ikke begrunnelsen for det, særlig når regjeringen selv sier at de ikke hadde noen kunnskap om andre kjøpere, de visste ikke om det var utenlandske aktører inne, de visste ikke om det var kommet noen andre bud. Hva er da grunnen til at regjeringen valgte å gjøre det på denne måten?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Noen ganger virker det som om Høyre ikke har lyst til å høre hva man sier når man todeler svaret veldig tydelig og sier: Jo, det er ingen tvil om at det var en politisk vurdering fra regjeringen, fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet, og at vi ønsket å sikre det på nasjonale hender. Det er punkt én. Det har vært helt åpent hele veien.

Punkt to er det faglige spørsmålet om hvordan dette skal budsjetteres. Da har regjeringen, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, fulgt akkurat det samme rammeverket som regjering etter regjering har fulgt. Man har fått en verdivurdering av Pareto, som da var statens finansielle rådgiver, ikke en eller annen konsulent som vi bare har funnet på gata, slik det hørtes ut som da Peter Frølich snakket i stad. Det var et saklig, godt firma som gjorde den vurderingen at det kunne være en verdivurdering på opp mot 2,8 mrd. kr. Så ble beløpet staten kjøpte for, på 2,65 mrd. kr. Selvfølgelig følger vi da vanlig praksis, og det føres da som en lånetransaksjon.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Det er jo det som er utfordringen: Regjeringen har ikke fulgt det samme rammeverket som tidligere regjeringer har gjort. Det er gjort på en helt annen måte. Når vi har fått denne typen saker tidligere, uavhengig av hvem som har sittet i regjering, har vi visst hva vi vedtok. Vi har ikke gjort det med bind for øynene, slik vi gjorde i denne saken. Næringskomiteen var svært ukomfortable med denne saken da den kom. Det ble tvunget gjennom hastebehandling, det var en femsiders proposisjon – det er ingenting. Det er veldig, veldig få proposisjoner vi får til Stortinget som er på i hvert fall under 30 sider. En femsiders proposisjon og 2,6 mrd. kr, det er ikke det samme vanlige rammeverket som vi normalt får når vi vedtar disse sakene.

I tillegg hadde regjeringen lagt inn at her kommer man til å tjene penger, dette kommer til å bli så fint og flott, det blir det samme som å sette det i oljefondet, og å kjøre det under streken går helt fint. Likevel har vi ikke sett noen ting til vurderingene knyttet til det. Vi vet ikke om det er mulig å oppfylle verdipotensialet i eiendommen, for det vil jo regjeringen heller ikke gå inn på. Jeg spør igjen: Hvorfor kan man ikke ta dette som en del av ordinær budsjettprosess?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Stortingsrepresentanten Westgaard-Halle tillater seg her å gi inntrykk av at hun snakker på vegne av næringskomiteen. Det gjør hun ikke: Hun snakker på vegne av Høyre. Høyre ønsket ikke dette kjøpet. Det er en ærlig sak, men flertallet i næringskomiteen støttet dette kjøpet, for de mente at det var riktig, og regjeringspartiene har ikke flertall i næringskomiteen alene. Likevel ble det et politisk flertall som nettopp ønsket å sikre en så stor del av Norge på norske hender. Det er den samme konklusjonen også nå i forbindelse med kontrollhøringen: Et flertall i kontrollkomiteen er enig i den samme vurderingen.

Når det gjelder rammeverket om hvordan ting budsjetteres, er det helt likt som det var da Erna Solberg var statsminister og Sylvi Listhaug var landbruksminister. Så er det et klart politisk skille: Da Erna Solberg og Sylvi Listhaug styrte, ønsket de å delprivatisere Statskog, og de ønsket å selge seg ned i Kongsberg Gruppen. Det er altså ideologiske forskjeller på hva vi ønsker med statlig eierskap, men det budsjetteringsmessige er helt likt nå som det var da.

Carl I. Hagen (FrP) []: Jeg har to spørsmål til finansministeren. For det første: Han har nå hevdet ganske sterkt at dette har vært faglige vurderinger fra embetsverket i Finansdepartementet. Ofte er det diskusjon også i kontrollkomiteens høringer, og man kan invitere embetsverket til å svare på spørsmål for kanskje å få bekreftet det som påstås om hva de mener. Er finansministeren klar på at det ville være naturlig at i denne saken, på et tidligere tidspunkt, hadde embetsverket møtt til høring for å bekrefte det finansministeren nå påstår om deres holdninger?

Det andre: Nasjonal kontroll brukes veldig ofte fra finansministeren om denne eiendommen. Da vil jeg gjerne spørre: Hvilke ting er det en eier kan gjøre med en slik eiendom som ikke krever tillatelse fra norske myndigheter, det være seg kommune, fylkeskommune eller stat? Hva er det en privat eier, enten den er norsk eller utenlandsk, kan gjøre uten å få nødvendige godkjennelser? Hva ligger i uttrykket «nasjonal kontroll»?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg merker meg at Fremskrittspartiet, med Carl I. Hagen og Sylvi Listhaug i spissen, mener det er det samme hvem som eier disse eiendommene. Om det er et utenlandsk pensjonsfond, russere eller kinesere, har det ikke noe å si, for vi skal kontrollere det med annen type lovverk. Der er vi bare ideologisk dypt uenige, og det var sannsynligvis derfor Sylvi Listhaug foreslo å delprivatisere Statskog da hun var landbruksminister, og det var sikkert derfor Erna Solberg og Sylvi Listhaug foreslo å selge seg ned i Kongsberg Gruppen. Vi mener det er en naiv markedstro fra Høyre og Fremskrittspartiet i disse sakene.

Og så vet den erfarne stortingsrepresentanten Carl I. Hagen, som jeg har stor respekt for, at overfor Stortinget er det statsråden som svarer, og da har vi den praksisen at vi følger det rammeverket som også den regjeringen som Carl I. Hagen delvis støttet, fulgte, når det gjaldt budsjettering, og jeg mener det er et godt regelverk.

Carl I. Hagen (FrP) []: La meg først ta opp dette som finansministeren nå hevder om tidligere tider. Det er jo ikke det vi diskuterer nå, nå er det Meraker Brug. Det at embetsverket ikke svarer på spørsmål, er jeg helt enig i har vært tema, men det har heller aldri, så vidt jeg vet, vært en statsråd som til de grader har påstått at embetsverkets råd til en finansminister eller en statsråd har vært sånn og sånn – altså fører embetsverket foran seg. Det er det nye, og det er det som åpner for at jeg stiller dette spørsmålet. Så hvordan kan vi i Stortinget kontrollere at finansministeren snakker helt korrekt når han hevder at det faglige råd fra embetsverket i Finansdepartementet var det som ble fulgt i denne saken?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Representanten Carl I. Hagen sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen. De har fått de ulike verdivurderingene, de har fått de ulike vurderingene som er gjort i denne saken, mer enn det som har vært offentlig kjent fordi det kan være markedsmessige grunner for det. Det er det full innsikt i. Så har vi fulgt akkurat det budsjettreglementet som regjering etter regjering etter regjering har hatt. Verdivurderingen til Pareto var da at den øvre grensen var 2,8 mrd. kr. Kjøpesummen ble 2,65 mrd. kr, altså vesentlig under den verdivurderingen. Ergo kan det føres som en lånetransaksjon, og vi gjorde det, etter den tradisjonen som har stått seg over flere regjeringer i Norge.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Så entusiastisk som finansministeren no snakkar om norsk eigarskap og norske eigarar, er det nesten så ein begynner å tru at i neste års statsbudsjett blir den særnorske formuesskatten på det at norske eigarar eig bedriftene i staden for utlendingar, trappa ned i staden for opp. Men det er kanskje litt for mykje å håpe på. Det får vi uansett ikkje vite før i oktober.

Eg vil tilbake til finansministerens poeng når det gjeld budsjetteringsmåten, under streken, at det er ei fagleg grunngjeven vurdering. Det er korrekt, men den faglege grunngjevne vurderinga er bygd på det Pareto kallar ei aggressiv marknadsvurdering, ein føresetnad er at selskapet må utvikle meirverdiar som kraft og eigedom for å oppfylle verdipotensialet som ligg i AS Meraker Brug, at Statskog då må opptre tilsvarande andre kommersielle aktørar. Det betyr å utvikle vindkraft, utvikle vasskraft og å selje unna hytter. Kan statsråden garantere at dei premissane blir oppfylte i eigarskapet, slik at ei finansiering under streken var korrekt?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg er ikke enig i alle premissene i det spørsmålet. For hva er det man gjør en vurdering av? Det er hva slags pris en markedsmessig aktør kan tenke seg å gi. Så gjør Pareto det. Representanten Frølich kalte det at vi hadde funnet en eller annen konsulent på gata – han hadde veldig mange tror jeg, så vidt jeg vet, leke med avkastning – den typen ganske useriøs språkbruk.

Poenget er at det har vært en helt seriøs, ordentlig vurdering av Pareto. Det er vurdert hva en annen markedsmessig aktør kan være villig til å gi. De sa at det kunne være 2,8 mrd. kr. Budet ble 2,65 mrd. kr, altså vesentlig under – derfor er det en lånetransaksjon. Da føres det på den måten det alltid har vært gjort av tidligere regjeringer og som vil bli gjort av kommende regjeringer.

Kari Henriksen hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten []: Replikkordskiftet er over.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Prosessen knyttet til kjøp av Meraker Brug har vært alt annet enn ordinær. Ikke bare tvang statsråden oss i næringskomiteen til å behandle en sak med bind for øynene. Proposisjonen som lå til grunn, var for å si det forsiktig, også noe mangelfull. Saken skulle hastebehandles. Næringskomiteen fikk kort tid til å sette seg inn i saken, og vi ble – for å være helt ærlig – villedet hva gjaldt innholdet. Jeg synes det er svært alvorlig.

Kritikken har følgelig haglet fra flere kanter etter hvert som pressen har avdekket mer og mer i saken. Og jeg må innrømme at jeg er ganske fascinert over at regjeringen i dag ikke på noe som helst vis tar selvkritikk eller viser et snev av ydmykhet. Snarere tvert imot, så hever de stemmen, spisser retorikken og bagatelliserer det pressen har avdekket.

Dette dreier seg faktisk om et historisk stort eiendomskjøp, 2,6 mrd. kr. Som en av de lykkelige selgerne sa: «Jeg er overrasket over at prisen kom så høyt. Dette er som å vinne jackpot i Vikinglotto.» Det bør egentlig få de fleste alarmklokker til å ringe.

I næringskomiteen fikk vi beskjed om at på få dager skal dere si ja eller nei til kjøpet – uten å ha noe som helst begrep om verken avkastningskrav, forventete kontantstrømmer eller noen annen informasjon om verdifastsettelse. Det eneste vi visste i komiteen, og det gjelder ikke bare Høyre, det gjelder hele komiteen, var at det skulle tas under strek, og at alt annet var forretningssensitivt, så det kunne vi ikke få innsyn i. Vi ble bedt om å stole på regjeringen. Og jeg må innrømme at akkurat det siste har jeg noen ganger litt problemer med.

Gang på gang ba vi i næringskomiteen – ikke Høyre, men næringskomiteen – om nødvendig informasjon. Gang på gang sa regjeringen nei. På Stortinget behandler vi egentlig rett som det er saker som er unntatt offentlighet, og det kunne vi også gjort i denne saken. Vi har mekanismer for det her på Stortinget, slik at næringskomiteen faktisk kunne fått den nødvendige kunnskapen for å kunne beslutte om dette var et riktig kjøp eller ei. Det fikk vi ikke. Regjeringen hevdet at kjøpet vil «bidra til å realisere både bedriftsøkonomiske og samfunnsøkonomiske verdier». Ja vel. Basert på det pressen har avdekket – det er faktisk de som har måttet gjøre jobben her – ser det ikke ut som det var riktig. Vi kan bygge ut vindkraft, sa regjeringen. Senterpartiet er som kjent store tilhengere av vindkraft. Men jeg gleder meg til å se den storstilte vindkraftutbyggingen i reinbeiteområdet i Meråker. Det blir sikkert interessant.

Regjeringen valgte å kalle dette en forretningsmessig investering. Dette kommer vi til å tjene penger på. Det måtte selvfølgelig regjeringen si, for det var grunnen deres for å kjøpe under streken, og ikke som en del av den ordinære budsjettprosessen. Det er det denne saken handler om, ikke det regjeringen gjemmer seg bak – fiktive utenlandske investorer – men hvordan vi gjør ting på Stortinget. Og dette er ikke gjort riktig.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Dette er i utgangspunktet ei kontrollsak som handlar om kontrollkomiteen si vurdering av korleis regjeringa har halde seg til reglementet i finansieringa og framgangsmåten når det gjeld dette kjøpet. Det har vi vore grundig gjennom i debatten, men eg merka meg likevel at kvar gong ein representant frå regjeringspartia og regjeringa tek ordet, sklir dette ut i ei ideologisk lovprising av det nasjonale eigarskapet og det å ha kontroll over desse fantastiske verdiane, som desse eigedomane er.

Det høyrest nesten ut, både no og ikkje minst då denne saka først blei presentert for Stortinget i desember 2022, som om dette handlar om at staten må eige skog, fjell og vidder for at allmenta skal kunne ha glede av slike område som vi her snakkar om. Slik er det ikkje, og vi rotar oss inn i eit ganske krevjande landskap om vi set likskap mellom statleg eigarskap og tilgangen folk i Noreg har til skog, fjell, vatn osv.

Vi har i Noreg noko som heiter allemannsretten, som vi er stolte av. Vi har friluftslova. Dette regelverket gjeld for utmark. Anten det er statleg eller privat grunneigar, så gjeld det. Slik skal det vere, og det skal vi hegne om. Det er iallfall det vi kan kalle ein særnorsk verdi som vi skal slå ring om, og som ikkje krev at staten eig eit område.

Det er veldig fint å høyre litt vidløftige resonnement om nasjonal kontroll over skog i Meråker i eit eller anna obskurt oppkjøp av framande makter. Det er krevjande å få heilt taket på realitetane i det som fort blir påstand mot påstand. Eg må då iallfall få lov å seie at eg håpar det same alvoret slår inn der vi har heilt konkrete saker om eigarskap og kontroll over ressursar, der vi verkeleg veit at noko står på spel, og vi veit at det er reelle sikkerheitspolitiske argument. Det vere seg sentrale, strategisk viktige industriområde i Noreg, i Kristiansand på Harøya, som så seint som i januar i år blei kjøpte av den kinesiske stat, eller at det nyleg er blitt avdekka at russiske statsborgarar har fått lov å kjøpe hytte – utan nokon kontrollmekanisme – rett ved Bardufoss militære flyplass og med fritt innsyn til kva som skjer. Det er reelle sikkerheitspolitiske utfordringar. Dei må takast på alvor, men det er vanskeleg å sjå at det er det denne saka gjeld.

Solveig Vitanza (A) []: Jeg vil starte med å si at de to foregående talerne, som også sitter i næringskomiteen, har et annet virkelighetsbilde enn det jeg har fra forrige behandling. Jeg var saksordfører den gangen vi i Stortinget behandlet kjøpet av Meraker Brug. Den dagen startet jeg med å si i debatten at det var en gledens dag, og det står jeg fortsatt for.

Jeg vil si litt om bakgrunnen til hvorfor jeg og Arbeiderpartiet og regjeringen tenkte at dette var et godt kjøp. Meraker Brug er en helt unik eiendom. Med sitt areal på 1,2 millioner dekar er Meraker Brug en av landets største privateide eiendommer. Den utgjør nesten hele Meråker kommune, i tillegg til områder i Stjørdal, Malvik og Steinkjer. Nå er det det norske fellesskap som gjennom Statskog eier Meraker Brug, og det har vært en viktig beslutning for denne regjeringen. For meg er det helt uproblematisk at vi debatterer dette for andre gang, men jeg ser ikke noen nye opplysninger i saken som vi ikke hadde tilgjengelig ved forrige behandling, for et og et halvt år siden.

For Arbeiderpartiet er det viktig at slike eiendommer forblir på norske hender. Det skal være tilgjengelig, og det skal komme lokalbefolkningen vår til gode. Innbyggerne i Meråker kommune har avtale om rett til jakt og fiske på rundt 7 000 mål av eiendommen, og det vil bli videreført av Statskog som eier. Det er viktig.

Vi ser at Høyre nå sier de er opptatt av nasjonal kontroll over skogen. For meg høres det litt hult ut. Det var Høyre-regjeringen som i sin tid ville starte privatiseringen av Statskog. Vi hører også Carl I. Hagen, representanten fra Fremskrittspartiet, være tydelig her i dag på at han ikke ser poenget i at staten skal sikre eiendommer som dette.

Statskog har basert kjøpet på en forretningsmessig vurdering. Verdivurderingen bygger på en rekke forutsetninger, forventninger og antakelser som igjen har blitt kontrollert og kvalitetssikret av en uavhengig finansiell rådgiver, nemlig Pareto. Jeg merker meg at flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til at den omfattende dokumentasjonen som er innsendt fra regjeringen til komiteens behandling, gir tilstrekkelig dokumentasjon på grunnlaget for å budsjettere kjøpet som en lånetransaksjon. Det finnes heller ingen grunn til å hevde noe annet. Jeg vil derfor presisere at flertallet i næringskomiteen, gjennom sin tilråding til kapitalinnskuddet og statlig lån høsten 2022, sa seg enig i dette, og det står jeg fortsatt støtt i.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Kontrollkomiteen har jobba med denne saka. Eg meiner me har fått den informasjonen me har bedt om. Me har fått all informasjon. Eg merkar meg at når mindretalet hevdar at dette er feil, baserer det seg på ting dei har lese i media og andre plassar. Eg merkar meg at mindretalet meiner at sjølv om alle reglar og prosedyrar er følgde ved Statskog sitt kjøp av Meraker Brug, er det hovudoppgåva til kontroll- og konstitusjonskomiteen å overprøva vurderinga til embetsverket i Finansdepartementet og å kontrollera dette. Eg vil minna om at då Stortinget handsama Stortinget sin eigen kontrollfunksjon etter rapporten frå Harberg-utvalet, uttalte ein samla komité:

«Kontrollverksemda i kontroll- og konstitusjonskomiteen er sektorovergripande, og komiteen har særskild kompetanse til å utføre kontrollverksemda. I handsaminga av kontrollsaker skal «rein partipolitisk verksemd verte lagd til sides».»

Regjeringspartia og mindretalet i komiteen er politisk ueinige om Statskogs kjøp av Meraker Brug. Regjeringa har følgt alle krav frå Stortinget til budsjettering under streken ved kjøp. Mindretalet sitt syn på oppgåva til kontroll- og konstitusjonskomiteen i denne innstillinga, tenderer mot å argumentera for rein partipolitisk verksemd. Det vil eg åtvara sterkt imot. Rein partipolitisk verksemd i kontroll- og konstitusjonskomiteen vil svekkja Stortinget si stilling og svekkja folkestyret. Det var komiteen samd om i innstillinga om rapporten frå Harberg-utvalet.

Stortingets kontroll med regjering og forvaltning er ein demokratisk garanti som sikrar den folkelege innverknaden og det folkevalde Stortinget si stilling opp mot regjeringa og embetsverket. I kontrollarbeidet representerer me fyrst og fremst Stortinget og ikkje eige parti. Slik bør Stortingets kontroll halda fram.

Det var snakk om at det var lite informasjon, og at det gjaldt store summar. Då kan eg minna salen om at då Kongsberg Gruppen deltok i oppkjøp av Rolls-Royce Commercial Marine i 2018, med 2,5 mrd. kr, låg det fire setningar frå Pareto i proposisjonen. Saka gjekk i statsråd 28. september, og innstillinga vart gjeven 4. oktober. Det var kanskje ikkje så mykje lenger sakshandsaming og så mykje meir dokument då heller, så eg meiner denne saka er handtert på ein forsvarleg måte.

Peter Frølich (H) []: Da begynner denne debatten å gå mot slutten. Det har vært sagt mye vakkert om nasjonalt eierskap og nasjonal sikkerhet. Det har vært noen historietimer om hva ulike partier har ment om skog oppigjennom og sånn. Det har vært interessante debatter, men irrelevante for det vi har hatt til behandling i komiteen, som strengt tatt handler om om dette kan føres over eller under streken.

Sånn sett vil jeg gi honnør til representanten Lysbakken og hans innlegg. Han ryddet fort i saken og gikk grundig gjennom sine argumenter for hvorfor de ikke er enige med mindretallet i saken.

Jeg må bare knytte noen kommentarer til det: Det ble kommentert at prisen i seg selv var gjort til en vesentlig del eller en hoveddel av kritikken. Det er ikke helt presist gjengitt. Det er en stor og viktig nyhet at staten antakelig har betalt 1 mrd. kr mer enn markedet var villig til å gi. Vi har forsøkt i arbeidet å få dette bekreftet. Vi har bedt regjeringen om å innhente informasjon og ikke fått noen respons på det. Da kan ikke jeg gjøre noe annet enn å legge til grunn at det som står i media, antakelig er riktig. Det er ikke noe betydelig poeng i saken, men det må kunne sies at 1 mrd. kr over det som markedet ville gitt, høres ut som misbruk av skattepenger og et unødvendig dyrt kjøp. Det må kunne sies.

Men det sentrale i saken har vært saksbehandling, og da kommer vi inn på et annet poeng, som kom fra SV. De sier at saksbehandlingen har vært grei fordi man har fått en faglig vurdering og en rapport, og dermed er på en måte hendene bundet og man må følge det sporet som da er lagt opp. Det er jeg ikke enig i. Det må kunne gå an for en kontrollkomité å gå inn og se på premissene: Hva står det i de ulike faglige vurderingene? Hva står det i rapporten? Og ikke minst: Har regjeringen vært klar på sitt selvstendige ansvar som politisk ledelse i departementet til å gå inn og si: Er vi nå sikre på dette, kan vi stå inne for det, kan vi ta det politiske ansvaret her?

Jeg har ikke vært ute etter å kritisere fagfolk i departementet eller andre, men de har lagt noen helt klare og tydelige forutsetninger for sine beregninger, f.eks. vindkraft. Hvis det bygges vindkraft, så kan dette føres under streken, men da er det helt avgjørende for oss å få et svar på om regjeringen ønsker å følge opp med den vindkraften. For hvis de ikke gjør det – og det har jeg ganske sterke grunner til å tro – så går det ikke an å føre dette under streken likevel. Det endrer forutsetningen, og det er det som gjør det viktig med denne kontrollen.

Jeg må bare si helt til slutt at denne saken går ikke vekk, og historien vil gi oss en fasit på et tidspunkt: Fikk det norske folk den avkastningen de ble lovet, eller fikk de det ikke? «Time will show.»

Presidenten [13:16:00: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se voteringskapittel