Stortinget - Møte tirsdag den 19. mars 2024 *

Dato: 19.03.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Presidenten []: Representantene Turid Kristensen, Torstein Tvedt Solberg, Torbjørn Vereide og Jorodd Asphjell, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

  • For Finnmark: Terje Hansen

  • For Hedmark: Bente Irene Aaland

  • For Nordland: Karianne B. Bråthen

  • For Sør-Trøndelag: Hilde Marie Gaebpie Danielsen

Fra representanten Anniken Huitfeldt foreligger meddelelse om at hun fra og med tirsdag 19. mars 2024 tiltrer stilling i Utenriksdepartementet.

Denne meddelelse foreslås vedlagt protokollen. – Det anses vedtatt.

Første vararepresentant for Akershus, Ragnhild Male Hartviksen, har tatt sete som representant.

Representanten Sylvi Listhaug har bedt om ordet.

Sylvi Listhaug (FrP) []: Fremskrittspartiet mener det er grunn til å stille spørsmål ved regjeringens utnevning av stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt som ny ambassadør i Washington.

Det er bare noen få uker siden Stortinget behandlet habilitetssakene der Huitfeldt var inhabil i flere saker som statsråd på grunn av ektemannens aksjekjøp. Huitfeldt valgte selv i liten grad å bidra til å opplyse Stortinget i den omfattende kontrollsaken gjennom å bruke formuleringer som at hun hadde valgt å ikke vite, og viste til lovbestemt taushetsplikt. Hun hevdet også at det ville være en nærmest umulig oppgave å avgjøre om hun faktisk har vært inhabil, og at vurderingene er sammensatte og ikke helt enkle.

Fremskrittspartiet konkluderte med at Huitfeldts utøvelse av embetet som utenriksminister var svært kritikkverdig, den sterkeste formen for kritikk som kan rettes mot en tidligere statsråd.

Av partitaktiske hensyn valgte Arbeiderpartiet kun å gi sin egen representant kritikk, til tross for at hun ikke lenger hadde statsministerens tillit som utenriksminister.

Ambassadørstillingen i Washington er regnet som en av de aller fremste embetspostene i norsk utenrikstjeneste. Det er lang tradisjon for at den som utnevnes, har lang fartstid i embetsverk og utenrikstjeneste. Huitfeldt har vært statsråd og stortingsrepresentant. Regjeringen har altså valgt å utnevne en ambassadør i Washington som ikke har erfaring fra embetsverk og utenrikstjeneste. Det framstår som om utnevnelsen har skjedd for å løse et internt problem i Arbeiderpartiet.

Vi er nå i en situasjon der arbeiderpartistaten er tilbake. Statsminister Jonas Gahr Støre har gjenopptatt en gammel tradisjon fra Youngstorget med å utnevne egne partifeller til viktige posisjoner. Med utnevningen av Huitfeldt som ambassadør går man fra en tillitskrise som statsråd til toppverv i norsk utenrikstjeneste. Det er veldig, veldig rart og etter Fremskrittspartiets syn sterkt beklagelig.

Jeg tillater meg å tvile på om en intern partiutnevnelse som først og fremst skjer av indremedisinske årsaker for å løse interne problemer i regjeringen til statsminister Støre, er den rette til å løfte arbeidet til et annet nivå enn en erfaren person fra utenrikstjenesten ville gjort. Jeg tviler også sterkt på om Huitfeldt med sin manglende diplomaterfaring har tette forbindelser til Trump eller Biden.

Vi har som nevnt nettopp lagt bak oss en omfattende kontrollsak om habilitet. En av regjeringens statsråder, Tonje Brenna, er fortsatt i kontrollkomiteens søkelys for mulig brudd på informasjonsplikten overfor Stortinget. Alle partier har gitt uttrykk for at de nå ønsker å gjenopprette tilliten til Stortinget og det politiske systemet.

Denne utnevnelsen vitner om dårlig dømmekraft fra statsminister Jonas Gahr Støre, som ikke ser ut til å ha tatt lærdom fra habilitetsrundene i Stortinget. Dette sender ut svært uheldige signal som kan bidra til å forverre tilliten til norske politikere.

Fra Utenriksdepartementet hører vi nå at det må settes inn en person med ledererfaring, og at det er en fordel med stasjonssjeferfaring for den som blir ansatt som nestleder for Huitfeldt. Kilder har fortalt til Aftenposten at dette er høyst uvanlig. Det oppsummerer egentlig det meste av det som er galt med denne utnevnelsen. Dersom det er slik at Huitfeldts manglende erfaring gjør at hun trenger et støttehjul, en erfaren diplomat, for å kunne utøve rollen, burde ikke arbeiderpartiregjeringen utnevnt sin partifelle til Norges viktigste stilling i utenrikstjenesten.

Vi står nå foran et veldig spennende valg i USA. Da ville det vært fornuftig å få på plass den best kvalifiserte som ambassadør. Det vil være en stor fordel med en ambassadør som hadde lang erfaring fra utenrikstjenesten – ikke bare som nestleder og støttehjul for Huitfeldt, men som ambassadør.

Selv om Fremskrittspartiet er mot utnevnelsen, ønsker vi Huitfeldt lykke til med jobben. Den blir særdeles viktig.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet.

Under representanten Mani Hussainis innvilgede permisjon i tiden fra og med 16. til og med 23. mars foreslås andre vararepresentant for Akershus, Tobias Hangaard Linge, innkalt for å møte i Stortinget i tiden fra og med 19. til og med 21. mars. – Det anses vedtatt.

Tobias Hangaard Linge er til stede og vil ta sete.

Statsråd Lubna Boby Jaffery overbrakte 5 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Tobias Drevland Lund vil framsette et representantforslag.

Tobias Drevland Lund (R) []: På vegne av stortingsrepresentanten Marie Sneve Martinussen og meg selv har jeg gleden av å fremme et representantforslag om å stille alle utvisningssaker der barn er involvert, i bero.

Presidenten []: Representanten Hilde Marie Gaebpie Danielsen vil framsette et representantforslag.

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) []: På vegne av representanten Kirsti Bergstø og meg selv framsetter jeg herved i dag et representantforslag om en uavhengig granskning av Fosen-saken.

Presidenten []: Representanten Une Bastholm vil framsette et representantforslag.

Une Bastholm (MDG) []: På vegne av Lan Marie Nguyen Berg, Rasmus Hansson og meg selv er det med stor glede jeg framsetter et representantforslag om å innføre et nasjonalt forbud mot privat bruk av fyrverkeri.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Valg av settepresident

Presidenten []: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag. – Det anses vedtatt.

Presidenten vil foreslå Heidi Greni. – Andre forslag foreligger ikke, og Heidi Greni anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling til presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.