Stortinget - Møte torsdag den 15. juni 2023

Dato: 15.06.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 476 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 1 [10:04:49]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om oppnevning av utvalg til å gjennomgå Stortingets regler om dokumentinnsyn (Innst. 476 S (2022–2023))

Talere

Tredje visepresident Morten Wold []: Presidentskapet legger med dette frem Innst. 476 S for 2022–2023, om oppnevning av et utvalg til å gjennomgå Stortingets regler om dokumentinnsyn. Innstillingen er enstemmig.

Det vises til representantforslag fra stortingsrepresentantene Seher Aydar og Bjørnar Moxnes, Dokument 8:90 S for 2021–2022. På bakgrunn av dette varslet presidentskapet i Innst. 233 S for 2021–2022 at det ville ta initiativ til en helhetlig gjennomgang av Stortingets dokumentoffentlighetsregler.

Etter Grunnloven §§ 84 og 100 femte ledd er Stortingets dokumenter offentlige. Offentlighetsprinsippet er en bærebjelke i et åpent og demokratisk samfunn. Det er av stor betydning for tilliten til Stortinget som institusjon at Stortinget har gode og oppdaterte regler om dokumentoffentlighet, og at innsynssaker behandles på en god og betryggende måte.

For statsforvaltningen og kommunene er dokumentoffentlighet regulert i offentleglova. Denne loven gjelder ikke direkte for Stortinget, og Stortinget har derfor siden 2000 hatt egne regler om dokumentoffentlighet. De nåværende reglene om rett til innsyn i Stortingets dokumenter ble vedtatt i 2009 og sist endret i 2018. Det er nå på tide med en gjennomgang.

Presidentskapet foreslår å oppnevne et utvalg som skal foreta en helhetlig gjennomgang av Stortingets dokumentoffentlighetsregler. Utvalget skal også vurdere innretningen av Stortingets saksbehandling i innsynssaker for at denne skal være betryggende og tillitvekkende, herunder hvem som skal behandle klager på avslag på innsynsbegjæringer

Stortingets dokumentoffentlighetsregler bygger på offentleglova. Dette er foreslått videreført. Utvalget skal likevel vurdere behovet for presiseringer og unntak ut fra Stortingets konstitusjonelle rolle, virksomhet og organisering. Utvalget er også bedt om å vurdere hvorvidt Stortingets dokumentoffentlighetsregler bør vedtas som lov, og ikke ved alminnelig stortingsvedtak, som i dag.

Det er viktig at Stortingets dokumentoffentlighetsregler har høy grad av legitimitet. Presidentskapet foreslår derfor at utvalget får en bred sammensetning, som representerer uavhengig juridisk fagekspertise, det politiske miljøet, Stortingets administrasjon og pressen.

I tråd med vanlig praksis er det foreslått at presidentskapet gis fullmakt til å oppnevne leder og øvrige medlemmer av utvalget. Som ledd i denne prosessen har presidentskapet bl.a. bedt Stortingets presselosje og Norsk Presseforbund om å nominere kandidater til utvalget. Partigruppene på Stortinget er også invitert til å foreslå utvalgsmedlemmer.

Jeg viser ellers til merknadene og anbefaler presidentskapets enstemmige tilråding i innstillingen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering, se voteringskapittel