Stortinget - Møte torsdag den 20. april 2023

Dato: 20.04.2023
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Sak nr. 11 [14:35:07]

Interpellasjon fra representanten Mari Holm Lønseth til justis- og beredskapsministeren: «Høyre mener innvandringspolitikken skal være streng og rettssikker. Det er utlendingsmyndighetene som har ansvar for å behandle enkeltsaker. Det er viktig for å sikre en likeverdig behandling av alle saker. UNE la nylig ut statistikk over andelen tapte rettssaker i 2022. Den viser at andelen øker og at UNE tapte nesten halvparten av sakene i rettssystemet i fjor. Hva mener statsråden om denne utviklingen, og har UNE og statsråden gjort seg noen læringspunkter om hvordan man skal sørge for å snu denne utviklingen?»

Talere

Mari Holm Lønseth (H) []: Når mennesker kommer til Norge og ønsker å oppholde seg her, må de selvfølgelig ha en form for oppholdstillatelse. Mange må også søke for å få opphold, enten det er gjennom arbeid, familiegjenforening eller å få beskyttelse her. Høyre mener at innvandringspolitikken skal være streng, forutsigbar og bærekraftig. Vi må ha god kontroll på at de som får opphold her, får det på riktig grunnlag, og for å sikre det må vi også ha en rettssikker saksbehandling.

Saker om f.eks. beskyttelse kan være veldig komplekse. Det kan være krevende å få en god forklaring fra asylsøkeren, og det kan være utfordringer knyttet til identifikasjon av den enkelte og til verifisering av at det vedkommende sier, også stemmer. Samtidig skal det også gjøres grundige vurderinger av situasjonen på bakken der vedkommende mener å flykte fra.

Nettopp fordi disse sakene er veldig krevende og komplekse, er det både bra og viktig at vi holder fast på et system hvor det er fagmyndighetene som behandler enkeltsaker om opphold i Norge. Det er viktig for å sørge for at alle får en rettferdig og likeverdig behandling av sin sak. Dersom vi skulle ha fått en større politisering av asylsystemet, risikerer vi at det er personer med store støttegrupper som får støtte, og ikke dem som faktisk har behov for det.

Derfor handler ikke denne interpellasjonen på noen som helst måte om en overstyring av utlendingsmyndighetene eller om å gå inn i enkeltsaker. Jeg har tillit til at utlendingsmyndighetene behandler enkeltsaker etter det regelverket vi har vedtatt i Stortinget. Vår oppgave er å se på om det regelverket vi har vedtatt, blir etterlevd på en god måte. Jeg har ikke noe grunnlag nå for å si at det ikke er tilfellet, men det er også viktig å følge med på noen indikatorer for utviklingen.

UNE presenterte nylig tall for rettssaker i 2022, og oppsummeringen de har presentert på sin nettside, viser at UNE får medhold i omtrent 55 pst. av sakene. Det betyr at det er et relativt sett ganske høyt tapstall, noe UNE selv ser ut til å peke på. I artikkelen på nettsidene til UNE sier avdelingsdirektør Kjetil Larsen:

«Medhaldsprosenten er ikkje helt der vi ønskjer. Samtidig var det færre rettssaker i fjor enn tidlegare år, så da gjer den einskilde dom større prosentvis utslag. Vi har difor ikkje tapt fleire saker i rene tall enn før.»

Han peker også på at en av årsakene er at begrunnelsen i avgjørelsene må bli tydeligere.

Dette viser oss at det er veldig sammensatte årsaker til at noen saker tapes i retten, og at det ikke trenger å bety at intensjonen vi som lovgiver har hatt, ikke blir etterlevd. Det er også relativt sett færre saker som går hele veien til rettssystemet.

Uansett er det en oppgave for oss å sørge for at dette systemet som vi har for asylsaksbehandling og annen forvaltning av utlendingsfeltet, er rettssikkert, etterprøvbart og forutsigbart for den enkelte. Derfor er det også viktig at vi sikrer en likeverdig behandling av de sakene som er.

Mitt spørsmål til statsråden blir da: Hva mener statsråden om utviklingen i tap av rettssaker i UNE, og har UNE eller statsråden notert seg noen læringspunkter om hvordan vi kan sørge for å snu den utviklingen?

Statsråd Emilie Mehl []: Innledningsvis vil jeg bemerke at utlendingsforvaltningen i Norge etter mitt syn holder en meget høy standard, og at Utlendingsnemnda har høy kvalitet i sitt klagesaksarbeid.

Blant de flere tusen avgjørelsene som Utlendingsnemnda fatter hvert år, blir bare et lite antall saker behandlet i rettssystemet. I 2022 ble det avsagt 53 rettskraftige dommer. Saker som bringes inn for domstolene, reiser ofte spesielt krevende vurderinger knyttet til både juss, faktum og landinformasjon. På samme måte som lagmannsretten i en del saker kommer til et annet resultat enn tingretten, og Høyesterett i en del saker kommer til et annet resultat enn lagmannsretten, er det også helt naturlig at domstolene i en del saker setter til side Utlendingsnemndas vedtak.

Statistikken viser at Utlendingsnemnda over år har fått medhold i den klart største andelen av de sakene hvor det er avsagt rettskraftige avgjørelser:

  • 78 pst. i 2017

  • 73 pst. i 2018

  • 77 pst. i 2019

  • 74 pst. i 2020

  • 68 pst. i 2021

Så er det riktig at tallene fra 2022 avviker noe fra det bildet som man har hatt over tid. I 2022 fikk UNE medhold i 55 pst. av sakene. Helt konkret kom retten til at UNEs vedtak var ugyldig i 24 av de 53 sakene hvor det ble avsagt en rettskraftig dom.

Både departementet og UNE er opptatt av at medholdsprosenten over tid bør ligge høyere enn 55 pst., slik den også har gjort fram til i fjor. Det er viktig å ta med i betraktningen at når det nå er tale om så små tall som her, må man også være varsom med å trekke slutninger ut fra prosenttall for ett enkeltår. I 2022 var, som interpellanten var inne på, også det totale antallet rettsavgjørelser særlig lavt.

Som eksempel på hvordan særskilte forhold i ett enkelt år kan ha innvirkning på prosenttallene, vil jeg vise til at 3 av de 24 sakene hvor UNEs vedtak ble kjent ugyldige, gjaldt eksklusjon av asylsøkere som UNE fant uverdige for flyktningstatus. Retten kom til at vedtakene var ugyldige.

Eksklusjonssaker kan reise vanskelige rettslige og bevismessige spørsmål, og få saker har vært behandlet i domstolene tidligere. En av de tre sakene gjaldt bl.a. hva som skal til for å oppfylle skyldkravet for medvirkning til drap i eksklusjonssammenheng, en av sakene gjaldt spørsmålet om når et drapsforsøk i en skuddveksling skal anses som en «ikke-politisk» handling, og den siste saken gjaldt bevismessige spørsmål knyttet til om en vakt i en militærleir skulle anses å ha deltatt i tortur.

Etter min mening ville det ha vært feil å trekke slutninger om kvaliteten i UNEs vurderinger med grunnlag bl.a. i at domstolen fant UNEs vedtak ugyldig i disse tre sakene.

Som svar på interpellantens spørsmål om UNEs egne vurderinger vil jeg vise til at UNE i sin årsrapport har konstatert at de selv ikke er tilfreds med at medholdsprosenten i rettssaker har falt. Derfor har Utlendingsnemnda tatt grep for å analysere dommer mer systematisk enn tidligere, for å se etter læringspunkter. Med grunnlag i dette har de bl.a. iverksatt tiltak for at det skal skrives bedre bevisvurderinger i vedtakene.

Jeg vil også påpeke at UNE så langt i 2023 har fått medhold i 72 pst. av de dommene som er avsagt, men enn så lenge skiller ikke statistikken mellom rettskraftige og ikke-rettskraftige avgjørelser.

Min vurdering er at rettssikkerheten i UNEs praksis er høy, og at UNE har et bevisst og aktivt forhold til å vurdere om avgjørelser fra domstolene gir behov for generelle tiltak i egen virksomhet. Så får vi fortsette å følge med på denne statistikken over tid, for å se om det eventuelt er mulig å trekke mer systematikk ut av det dersom de ikke skulle lykkes i å snu den utviklingen vi har sett fra i fjor.

Mari Holm Lønseth (H) []: Tusen takk for både svaret og gjennomgangen.

Jeg vil slutte meg til det justisministeren startet med å si, nemlig at det jevnt over er en veldig høy kvalitet i utlendingsforvaltningen vi har i Norge, og jeg synes også den gjennomgangen man tar av de ulike sakene, på en veldig god måte viser at dette er et veldig komplekst felt, som gjør at man kan få noen utslag. Jeg synes også det er positivt at både statsråden og UNE er opptatt av at man ønsker seg en høyere medholdsprosent på sikt, og at det da er nødvendig eventuelt å se på noen tiltak for å lykkes med det, og det kan handle om å gjennomgå dommer mer systematisk. Det er også positivt at man på sikt, hvis man får en slik utvikling over tid, ser på muligheten for å sette inn flere tiltak hvis det skulle være nødvendig.

Det er viktig at vi sørger for at medholdsprosenten på sikt kommer på et høyere nivå, nettopp for at man skal bevare tilliten til asylsystemet og utlendingsforvaltningen også i framtiden. Jeg mener det er veldig viktig at vi bevarer den tilliten for at vi fortsatt skal beholde systemet som vi har det i dag.

I forrige periode, i april 2021, sendte Solberg-regjeringen ut på høring en rekke forslag om endringer i saksbehandlingen for UNE. Det er noen av de forslagene som foreløpig ikke er fulgt opp av regjeringen. Det handler i noen tilfeller bl.a. om en styrking av retten til personlig nemndmøte, særlig for barn.

Mitt spørsmål vil da være om regjeringen og statsråden har noen plan for å følge opp de forslagene som ble sendt ut på høring fra forrige regjering. Det er også noe av det som kan bidra til å styrke rettssikkerheten, f.eks. at noen grupper kanskje kunne hatt personlig frammøte, slik det ble sendt ut forslag om på høring.

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg oppfatter at regjeringen og interpellanten langt på vei deler forståelsen av at det er viktig å bevare tilliten til Utlendingsnemnda. Når man ser en utvikling som potensielt kan tyde på at det er behov for å gjøre tiltak, skal vi selvsagt ta det på alvor. Inntil videre mener jeg det er behov for også å være tydelig på at det er litt tidlig å si om det er det, med bakgrunn i den statistikken vi så fra i fjor, men vi kommer selvsagt til å følge videre med på situasjonen.

Det er helt riktig, som representanten sier, at det er flere mulige ting man kan se på, f.eks. det med å styrke adgangen til nemndmøtebehandling noe. Dette er noe av det departementet jobber med, og som jeg blir nødt til å komme tilbake til på et senere tidspunkt.

Grete Wold (SV) []: Først og fremst har jeg lyst til å si takk til Høyre og Holm Lønseth, som tar opp denne debatten. Den er viktig og dessverre altfor lite tatt opp. Den går rett inn i kjernen av den debatten som vi jevnlig har, både her i salen og også ute i samfunnet for øvrig.

Det er tverrpolitisk enighet om at saksbehandlingen i UNE skal være god. Den skal være etterrettelig, den skal være uavhengig, og ikke minst skal den sørge for så riktig utfall som mulig i alle saker. Kanskje er ikke kverulering rundt prosenter det som er det aller, aller viktigste. Målet må vel være å komme så nær null som mulig, nettopp fordi hver enkelt sak er en unik historie. Det er et menneske som ber om beskyttelse og hjelp, uansett om man skulle fylle lovens kriterier for innvilgelse av opphold eller ikke.

Det er heldigvis slik at man kan begjære omgjørelse om man får et avslag, og det er bra at man har mulighet til å ta saken sin til domstolsapparatet, men det er ikke så enkelt som det kan høres ut. Det er jo, som statsråden poengterer, få saker som faktisk ender i rettsapparatet, av ulike årsaker. Det å klare å få en sak godt nok opplyst, skaffe all relevant dokumentasjon og få saken godt nok forberedt av en advokat rent juridisk krever ressurser, både økonomiske og menneskelige. Det er derfor ikke gitt at alle som burde fått prøvd saken sin i domstolen, gjør det. Derfor er det viktigste vi gjør, å legge til rette for at UNE har best mulig grunnlag for å fatte mest mulig korrekte beslutninger i utgangspunktet.

Vi hører ofte fra statsråder, ikke bare den nåværende, men også tidligere, at vi må ha full tillit til utlendingsmyndighetenes arbeid, og vi skal ikke blande oss for mye i det. Samtidig jobbes det der på den politikken som vi vedtar her, så vi kan ikke la være å ta det opp og også ta et ansvar.

SV er ikke så opptatt av at UNE får ned antallet saker de taper i retten. Den oppgaven tror vi UNE gjør aller best selv, både ved gjennomgang av rutiner og praksis og sikkert også ved å forbedre begrunnelser, som ble nevnt. Vi er nok dog mer enn gjennomsnittlig opptatt av at den enkelte får legge fram sin sak, at terskelen for å forklare seg muntlig senkes. På den måten vil vi trolig få et bedre og mer korrekt resultat i sakene. Det gleder meg at Høyre også velger å trekke fram dette med personlig frammøte.

I et forslag som SV har fremmet, ber vi også om at man ser på muligheten for mer rettshjelp, i tråd med de anbefalingene som rettshjelpsutvalget har gitt, og at relevante kompetansekrav blir vilkår for å være nemndsmedlem i UNE – en meget krevende oppgave, det forstår vi alle. Det at all relevant informasjon kommer opp, at man lytter til den enkeltes beskrivelser av egen situasjon og historie, at man sørger for rettshjelp, og at de som behandler sakene, har god nok og bred nok kompetanse, er tiltak som vi mener vil hjelpe UNE i arbeidet, og med det også få ned antallet tapte saker i retten.

Vi håper derfor at man kan samles om disse få tiltakene når denne saken en gang kommer opp, og at vi som sagt har en tverrpolitisk enighet om at vi ønsker en rask, god og rettssikker behandling av alle UNEs saker. Det er viktig for oss alle.

Mari Holm Lønseth (H) []: Takk til SV for at de deltar i debatten. Jeg er helt sikker på at det ikke er siste gang vi diskuterer i denne salen hvordan vi kan bidra til bedre rettssikkerhet, også i UNE, selv om jeg tror at Høyre og SV kanskje ikke alltid vil stemme for de samme forslagene. Jeg vil også slutte meg til at det er riktig at dette ikke skal handle om kverulering om tall. Det er jeg helt enig i, men tallene er en indikasjon, noe håndfast vi kan se på for utviklingen over tid. Jeg er også glad for at statsråden sier at hun vil følge med på den utviklingen framover.

Jeg tror noe av det som vil være viktig framover nå, er at utlendingsmyndighetene, både fra UDI og UNE, er forberedt på den migrasjonsbølgen som nå kommer til Norge ved at vi har veldig mange flyktninger fra Ukraina. Det krever antakelig ikke så mye arbeid fra Utlendingsnemnda slik som det er nå, men vi kan komme i en situasjon hvor asylankomstene for øvrig også vil gå opp, som gjør at man må være forberedt på å håndtere en større ankomstmengde. Da er det viktig at man sørger for å ha både grundig og rask behandling av sakene, slik at man eventuelt kan få det raskt avklart hvis det er personer som ikke har krav på opphold i Norge, og å unngå voksende restanser. Det er jeg også sikker på at vi kommer til å ha gode debatter om framover. Jeg vil gjerne takke statsråden for et godt og utfyllende svar.

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg vil også takke for interpellasjonen – det er et viktig tema – og jeg vil takke representanten fra SV som deltok.

Som sagt mener jeg det er for tidlig nå å trekke helt generelle slutninger knyttet til UNEs saksbehandling ut fra den statistikken som gjelder ett enkeltår da det har vært få rettssaker. Samtidig er jeg veldig glad for at UNE selv nå ser etter læringspunkter, dersom de finnes.

Litt med bakgrunn i SVs representants innlegg vil jeg også bare peke på noen flere ting som er gjort for å forbedre rettssikkerheten i løpet av de siste årene. Det er viktig at vi hele tiden følger med på hvordan vi kan gjøre forbedringer i utlendingsforvaltningen generelt og i Utlendingsnemnda spesielt, for å ivareta dem som et solid rettssikkerhetsorgan, samtidig som vi opprettholder avstanden til saksbehandlingen av enkeltsakene – som jeg også mener det er veldig viktig at vi gjør – og at det er en uavhengig behandling og forvaltning på utlendingsfeltet.

For eksempel kom det i 2020 på plass regler som gir rett til nemndmøtebehandling ved personlig frammøte i saker som gjelder tilbakekall av statsborgerskap. I mars i år trådte det også i kraft regler som gir samme rett til nemndmøtebehandling dersom det i tilknytning til en sak om tilbakekall av statsborgerskap også reises spørsmål om utvisning. I 2021 kom det på plass nye regler som styrker retten til nemndmøtebehandling og vitneførsel i asylsaker som gjelder konvertering, og sommeren 2022 ble det vedtatt en økning i antall timer fritt rettsråd i saker om utvisning som berører barn. Videre varslet regjeringen i lovproposisjonen oversendt til Stortinget 24. mars i år, som bl.a. gjelder fjernmøter i UD, også at det vil komme på plass forskrifter som styrker retten til frammøte for klager, advokat og involverte organisasjoner i saker som går for UNEs stornemnd, og at man vil øke antallet timer fritt rettsråd i slike saker.

Det er eksempler på at vi hele tiden må se etter mulige forbedringer og kan gjøre endringer der det er nødvendig.

Takk for diskusjonen.

Presidenten []: Med det er interpellasjonsdebatten i sak nr. 11 avsluttet.