Stortinget - Møte torsdag den 2. juni 2022

Dato: 02.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 378 S (2021–2022), jf. Dokument 8:238 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 16 [15:31:25]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Per-Willy Amundsen, Erlend Wiborg, Tor André Johnsen og Silje Hjemdal om kontroll med hvilke personer som engasjerer seg i arbeidet med ukrainske flyktninger (Innst. 378 S (2021–2022), jf. Dokument 8:238 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Ingunn Foss (H) []: Jeg vil gjøre oppmerksom på at jeg holder innlegget på vegne av saksordføreren, som var Ingvild Wetrhus Thorsvik i denne saken.

Representantforslaget som behandles i denne innstillingen, tar utgangspunkt i at det har blitt rapportert om at tidligere overgrepsdømte norske borgere aktivt har engasjert seg i frivillig arbeid med ukrainske flyktninger. Dette har vakt reaksjoner fra flere hold, og Kripos har uttrykt sin bekymring i pressen. De har uttalt i media at de mangler lovhjemler for å handle i de tilfellene hvor det avdekkes at tidligere overgrepsdømte er i kontakt med barn.

Forslaget går ut på at regjeringen bes om så raskt som mulig å fremme de nødvendige lovendringsforslagene for å sikre kontroll med hvilke personer som på frivillig basis får arbeide med ukrainske flyktninger, og forhindre at personer med historikk som overgripere, får utføre slikt arbeid.

Forslagsstillerne peker på viktigheten av mekanismer som hindrer at flyktningsituasjonen av enkelte brukes for å finne overgrepsofre. Forslagsstillerne peker videre på flere mulige løsninger. En av de foreslåtte løsningene er krav om godkjenning på bakgrunn av vandelskontroll. En annen er en tidsbegrenset hjemmel for preventiv tvangsmiddelbruk, som kan sikre hjemmel for pågripelse og eventuell varetektsfengsling av tidligere overgrepsdømte som har engasjert seg i frivillig arbeid med ukrainske barn.

Komiteens flertall deler forslagsstillernes bekymring over at overgrepsdømte norske borgere har engasjert seg i frivillig arbeid med ukrainske flyktninger. Det er imidlertid noe uenighet om hvilke mekanismer som bør ivareta målsettingen om å hindre dette. Flere av komiteens medlemmer framholder at det i de fleste sammenhenger allerede er etablert vandelskontroll når det gjelder kontroll med personer som arbeider med flyktninger.

Komiteens flertall støtter derfor ikke forslagene i denne saken.

Kamzy Gunaratnam (A) []: Jeg er sikker på at alle partier i denne sal deler forslagsstillernes bekymring om at overgrepsdømte norske borgere potensielt kan engasjere seg i frivillig arbeid med ukrainske flyktninger.

I dag er det i mange sammenhenger allerede etablert vandelskontroll, som representanten Foss var inne på. Representanter for enslige mindreårige asylsøkere må framlegge politiattest. Ansatte i asylmottak må også legge fram politiattest. Kravet gjelder for alle ansatte, det være seg i faste stillinger, vikariater eller engasjementer, og uavhengig av om den ansatte skal ha kontakt med mindreårige eller ikke.

Det kreves også politiattest for andre personer som skal utføre oppgaver knyttet til mindreårige i asylmottak, bl.a. tolker og ansatte eller frivillige i organisasjoner som har en avtale med mottaket om å tilby fritidsaktiviteter for mindreårige i mottak. Det kan også kreves politiattest for privatpersoner som ikke er med i en organisasjon, men som ønsker å arrangere aktiviteter for mindreårige.

Personer som har fått vedtatt forelegg eller er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige, er utelukket fra å utføre arbeid eller oppgaver i mottak.

Frivillige organisasjoner kan allerede i dag kreve framleggelse av politiattest for personer som på vegne av organisasjonen skal utføre oppgaver som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige eller personer med utviklingshemning.

Jeg vil gjerne også vise til departementets svarbrev, hvor de har vurdert om det er behov for innføring av vandelskontroll, eksempelvis av private som huser flyktninger. En slik løsning mener departementet er vanskelig å forene med angivelsen i politiregisterloven § 37 av hvilke formål som kan begrunne krav om politiattest. Politiet kan på nærmere angitte vilkår utlevere opplysninger både til offentlige og private dersom det er nødvendig for å forebygge lovbrudd. I slike tilfeller kan det også utleveres andre opplysninger enn dem som ville ha framgått på en politiattest, herunder om henlagte eller verserende saker.

Departementet har videre overfor direktoratet også understreket at dersom politiet skulle mene at dagens regelverk ikke er tilstrekkelig for å forebygge en konkret og begrunnet risiko for vold og overgrep mot eksempelvis flyktninger, ønsker departementet raskt å motta en nærmere redegjørelse for problemstillingen og hva som i så fall vurderes som mulige og nødvendige lovendringer.

Vi deler bekymringene til forslagsstillerne, og jeg er trygg på at statsråden på eget initiativ løpende vurderer om regelverket er tilstrekkelig, og om det bør gjøres endringer.

Per-Willy Amundsen (FrP) [] (komiteens leder): Fra tid til annen hender det at man lar seg overraske over manglende positiv holdning og mottakelse av forslag som kommer fra opposisjonen. Jeg skal innrømme at denne saken hadde jeg trodd vi skulle skaffe et flertall for. I denne saken hadde jeg trodd at det var en samlet justiskomité som stilte seg bak forslagene, og at man dermed sørget for et vedtak i dag.

Men det er det stikk motsatte som skjer. Fremskrittspartiet står alene bak dette forslaget, og jeg opplever mange besynderlige forklaringer fra denne talerstol, også i merknads form til saken, hvor man forsøker å bortforklare at man ikke kan stille seg bak dette forslaget. Det gjelder fra SV til Høyre.

Det har seg sånn at med tilstrømningen av flyktninger fra Ukraina – selv om den foreløpig ikke er av den størrelse og karakter som mange opprinnelig kanskje hadde antatt – er vi i en litt annen situasjon enn tidligere. Det er snakk om kvinner og barn som kommer alene til Norge, og som i så måte har behov for et særskilt vern av særskilte hensyn, sammenliknet med de mer vanlige som søker asyl, som søker om opphold i Norge. Migranter som kommer til Norge og søker asyl, har gjerne en annen sammensetning. Det er det vi historisk sett har fått av ankomster til kongeriket.

Da ville jeg gjerne tro at man var villig til å få på plass regelverk, få på plass prosedyrer, få på plass de nødvendige virkemidler for å påse at disse særlig sårbare gruppene ivaretas på en god måte. Men man legger til grunn den samme ivaretakelsen som man har gjort tidligere, på tross av at det her er snakk om kvinner og barn, og på tross av at man prøver å ta i bruk et nettverk utover det som historisk sett har vært anvendt ved bosetning og ivaretakelse av personer som søker opphold i Norge.

Derfor er jeg skuffet. Jeg må oppriktig si at jeg er skuffet på vegne av Fremskrittspartiet over at ikke flere enn oss valgte å støtte vårt forslag, men jeg registrerer det. Så håper jeg uansett at justisministeren tar med seg de signalene videre, fordi vi har allerede sett eksempel på, dessverre, kriminelle som misbruker sine muligheter til å komme i kontakt med sårbare personer som har flyktet fra Ukraina, og bruker det til å begå overgrep. Jeg frykter dessverre at vi vil se flere sånne eksempler. Da mener jeg det er direkte trist at Stortinget og flertallet i denne sal ikke er villig til å gå lenger, til å lytte til Fremskrittspartiets forslag, legge til grunn strengere krav til dem som skal være i befatning med både kvinner og barn som kommer fra Ukraina.

Når man til og med er, sånn som Venstre i sin merknad, mer opptatt av å hevde Den europeiske menneskerettskonvensjon med hensyn til dem som jobber med flyktninger, mer opptatt av de menneskerettighetene enn de velger å være av det særlige hensynet som burde ha vært lagt vekt på med tanke på barn og kvinner som kommer fra Ukraina, da blir det rett og slett uforståelig. Men sånn er det. Fremskrittspartiet står alene. Fremskrittspartiet er det partiet som åpenbart står alene i å ville gå så langt som mulig for å ivareta hensynet til kvinner og barn fra Ukraina.

Med det tar jeg opp vårt forslag.

Presidenten: Representanten Per-Willy Amundsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg er enig med representantene og komiteen i at det er veldig viktig å beskytte personer fordrevet fra Ukraina mot overgrep og utnyttelse. Regjeringen har gjentatte ganger frarådet privat transport av fordrevne, nettopp på grunn av faren for kriminelle handlinger og utnyttelse av sårbare personer. Politiet og UDI har også sterkt oppfordret personer som ønsker å hjelpe, til å ta kontakt med etablerte hjelpeorganisasjoner. Jeg støtter denne oppfordringen fullt ut.

Vandelskontroll kan være et viktig virkemiddel for å forebygge overgrep og utnyttelse. Det er i mange sammenhenger allerede etablert vandelskontroll for personer som arbeider med flyktninger, bl.a. for arbeid i asylmottak og i frivillige organisasjoner. Det er imidlertid viktig å være klar over at en vandelskontroll ikke er noen garanti for at overgrep ikke kan skje. En politiattest sier heller ingenting om hvorvidt noen er egnet for en oppgave. Derfor er det viktig at det jobbes godt og bredt på tvers av de forskjellige etatene og de som skal hjelpe for å forebygge straffbare handlinger mot en svært sårbar gruppe.

I den pågående situasjonen er det også viktig at politiet har et særlig aktivt og bevisst forhold til muligheten for utlevering av ellers taushetsbelagte opplysninger for å forebygge straffbare handlinger. Departementet har overfor Politidirektoratet understreket at dersom politiet mener dagens regelverk for utlevering av opplysninger fra politiet ikke er tilstrekkelig for å forebygge en konkret og begrunnet risiko for vold og overgrep, ønsker departementet raskt å motta en nærmere redegjørelse for problemstillingen, og hva som i så fall vurderes som mulige og nødvendige lovendringer.

Ivar B. Prestbakmo (Sp) []: Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å ta ordet i saken, men av og til kan jo andres formuleringer stimulere til et behov for å peke på et par ting.

Det er med all respekt å melde litt drøyt fra Fremskrittspartiets side å forsøke å trekke posisjonene i saken dit hen at det bortimot er det eneste partiet som er opptatt av å ivareta kvinner og barn i denne sammenhengen. Jeg tror nok det er rimelig å si at faktisk er hele Stortinget opptatt av dette, altså flere enn Fremskrittspartiet. Som det er vist til i flere merknader i innstillingen og fra statsrådens side, er det jo faktisk sånn at det kreves vandelsattest, man har oppfordret til å bruke etablerte hjelpeorganisasjoner til å bistå, og frivillige organisasjoner kan kreve det av folk som måtte være interessert i å gjøre en innsats.

Jeg tror nok iveren etter å skåre noen politiske poenger kanskje har gått litt langt for Fremskrittspartiets del når man forsøker å trekke det helt dit at Fremskrittspartiet tilsynelatende skulle være de eneste som er opptatt av å ivareta kvinner og barn i denne sammenhengen.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Tor André Johnsen (FrP) []: Det pågår nå en veldig alvorlig krig i Europa. Det oppleves uvirkelig, selv for oss her i Norge. Det kan oppleves som om dette er litt langt unna, selv om det egentlig ikke er det – det er jo tross alt Europa og absolutt i vårt nærområde. Det er millioner på flukt. Det har vel dessverre flyktet flere mennesker enn det som bor i Norge, og det er stort sett mødre med barn. Det er mødre med barn som har flyktet fra krigen, og det er absolutt en sårbar gruppe – små barn, og mange barn. Vi har hørt Kripos’ bekymring. Vi har sett tv-oppslag hvor menn kjører bort med unge kvinner – og også med barn.

Det er utrolig, må jeg si, at det ikke er større vilje i salen til å sørge for at Kripos får de verktøyene og lovhjemlene de trenger. Representanten Foss orienterte bra om det i sitt innlegg, at Kripos faktisk har påpekt nettopp dette. Vanligvis er jo særlig partiene til venstre – de fleste partiene er vel til venstre for Fremskrittspartiet, men de lengst ut til venstre: SV, MDG og Rødt – opptatt av sårbare grupper, og spesielt opptatt av barn, unge og svake, så det oppleves litt rart at de ikke er villige til å være med og støtte forslagene våre, særlig når vi vet at det egentlig er enighet i saken.

Vi får høre det fra flere representanter i debatten i dag, både fra representanten Gunaratnam fra Arbeiderpartiet og fra representanten Prestbakmo fra Senterpartiet. Man deler bekymringen, og man er egentlig enig i intensjonen. Da er det rart at man ikke er med og støtter forslaget, særlig når vi vet at på f.eks. samferdselsområdet elsker de samme partiene å pøse på med ekstra tiltak, restriksjoner, forbud og påbud – kanskje restriksjoner man ikke engang trenger – og veldig strenge reaksjoner og regler. Et eksempel er forbudet mot elsparkesykkel – det er nesten det som blir innført, for det blir så mange regler. Da blir det ganske inkonsekvent, for når det gjelder andre samfunnsområder, som samferdsel, er disse partiene som nå går imot Fremskrittspartiets forslag, veldig glad i mange tiltak og restriksjoner. Dessverre – og det er litt ulogisk og inkonsekvent – er de ikke med oss nå i denne saken.

Så får vi bare håpe at regjeringen følger med framover, og vi får håpe at de som jobber med flyktninger, blir fulgt opp med krav om vandelsattest, som er ett viktig virkemiddel.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 16.

Votering, se fredag 3. juni