Stortinget - Møte torsdag den 6. mai 2021

Dato: 06.05.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 363 S (2020–2021), jf. Dokument 8:124 S (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [13:39:33]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trygve Slagsvold Vedum, Sigbjørn Gjelsvik, Jenny Klinge og Geir Pollestad om nasjonal beredskap og produksjon av smittevernutstyr (Innst. 363 S (2020–2021), jf. Dokument 8:124 S (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ynske frå komiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve høve til inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får også ei taletid på inntil 3 minutt.

Petter Eide (SV) [] (ordfører for saken): Stortinget har jo dette siste året balt veldig med ulike konsekvenser av covid-19-pandemien. Nå skal vi behandle en sak som handler om beredskap mot denne typen kriser.

Senterpartiet har lagt fram et forslag i fire punkter som i sum handler om å sikre en nasjonal beredskap og produksjon av smittevernutstyr. Vi snakker altså ikke om vaksiner, vi snakker om smittevernutstyr.

Det ene forslaget går ut på at regjeringen skal gå i dialog med potensielle norske produsenter. Så ønsker forslagsstillerne at det skal stilles investeringstilskudd til rådighet for norske produsenter. Man ønsker også at nasjonal produksjon skal vektlegges i anbudsprosesser, og man ønsker at det skal etableres såkalte beredskapsavtaler med norske produksjonsmiljøer. Summen av det er at forslagsstillerne mener at hvis vi får på plass en bedre norsk produksjon av dette, vil det være veldig viktig av beredskapsmessige hensyn. Slik argumenterer forslagsstillerne.

Komiteen er alle sammen enige om at vi har stått overfor en veldig alvorlig krise, og i begynnelsen av krisen ble det skapt noe usikkerhet om hvorvidt Norge hadde tilstrekkelig beredskap til å håndtere denne typen kriser.

Komiteen er ikke nødvendigvis helt enig i dette forslaget, men med de tre rød-grønne partiene pluss Fremskrittspartiet er det faktisk flertall for å gå inn i disse fire forslagene.

Jeg kan egentlig med det bare overlate til forslagsstillerne selv å utdype forslaget og tilsvarende til regjeringspartiene å begrunne hvorfor de ikke ønsker å støtte dette.

Med det må jeg bare få lov til å takke komiteen for et greit og ryddig samarbeid. Det har ikke vært et veldig krevende arbeid, dette, men en viktig sak er det definitivt.

Martin Henriksen (A) []: Arbeiderpartiet er opptatt av å styrke norsk pandemiberedskap og sikre tilgang på smittevernutstyr og legemidler. Pandemi har vært en av de hendelsene som fagdirektoratene har advart mot i lengre tid.

Da Stortinget behandlet samfunnssikkerhetsmeldinga tidligere i år, ble temaet helseberedskap grundig omtalt. Da ble det flertall for en rekke forslag om smittevern og pandemiberedskap, bl.a. å øke produksjonskapasiteten og tilgangen på smittevernutstyr. Det ble flertall for å styrke norsk beredskapsproduksjon og beredskap for viktige legemidler og utstyr for å sørge for at Norge skal ha lager for minimum tre måneders forbruk av essensielle legemidler, og at Norge har tilgang til produksjonskapasitet for kritisk medisinsk utstyr. De forslagene som fremmes i denne saken i dag, er i tråd med det flertallet på Stortinget, mot regjeringas stemmer, sa den gangen, og Arbeiderpartiet kommer til å støtte dem.

Siden behandlingen av samfunnssikkerhetsmeldinga har koronakommisjonen lagt fram sine konklusjoner. Kommisjonen peker på og konkluderer med at selv om pandemi har vært omtalt i beredskapsrapportene som en av de mest sannsynlige beredskapshendelsene, og at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i 2019 pekte på pandemi og legemiddelmangel som de to mest alvorlige hendelsene som kan ramme Norge, var Norge likevel ikke forberedt.

De peker på alvorlig svikt i forberedelser for pandemi, bl.a. på utdatert planverk og at nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa ikke hadde vært oppdatert siden 2014. De peker på at det manglet et planverk som la opp til bruk av inngripende tiltak, og de peker på mangel på smittevernutstyr. Kommisjonen skriver:

«Regjeringen visste at det var stor sannsynlighet for at det ville bli vanskelig å skaffe smittevernutstyr.»

Videre skriver de at fordi det ikke ble tatt grep, var

«hele våren 2020 […] preget av stor utstyrsmangel, særlig i kommunehelsetjenesten, men også i spesialisthelsetjenesten».

Kommisjonen mener rasjoneringen av smittevernutstyr sannsynligvis har ført til smitte som kunne vært unngått. De peker også på at det har vært uklarhet om hvor ansvaret ligger for fordeling av smittevernutstyr. Dette mener vi viser at det er nødvendig å trappe opp arbeidet når det gjelder både legemidler og smittevernutstyr, og at det er nødvendig å sørge for økt produksjonskapasitet og økt tilgang på smittevernutstyr og legemidler. Pandemi og mangelfull legemiddelberedskap er fortsatt de to hendelsene som det er mest sannsynlig kan ramme Norge, med store konsekvenser. Derfor må vi være bedre forberedt neste gang en pandemi kan oppstå.

Frida Melvær (H) []: Covid-19-pandemien har synleggjort sårbarheiter knytte til forsyningstryggleik og verdikjeder av viktige innsatsfaktorar for helsetenesta, inkludert smittevernutstyr – noko som har vore ein vekkjar både for Noreg og for våre europeiske kollegaer.

Dette er ei erkjenning som har vorte teken på største alvor og arbeidd med gjennom heile pandemien, og som vi i stor grad vil fokusere på òg framover for å møte nye pandemiar på best mogeleg måte.

Opposisjonen gjer eit poeng av at regjeringspartia ikkje støttar forslaga i dette representantforslaget, og særleg Senterpartiet gjev inntrykk av at dei nærmast er det einaste partiet som fokuserer på smittevernberedskap.

Faktum er at regjeringa for lengst har starta det arbeidet som Senterpartiet i sine forslag tek til orde for. Dette har vi formidla i samband med både samfunnssikkerheitsmeldinga og andre debattar i denne salen – seinast under debatten om rapporten frå koronakommisjonen no på tysdag.

På grunn av global og nasjonal knappleik på medisinsk utstyr, inkludert smittevernutstyr, vart det etablert ei midlertidig nasjonal ordning 6. mars 2020 der Sykehusinnkjøp HF fekk ansvaret for å kjøpe inn smittevernutstyr og legemiddel til både den kommunale helse- og omsorgstenesta og spesialisthelsetenesta.

Det er no under etablering eit nasjonalt beredskapslager for smittevernutstyr med mål om ei behaldning på seks månaders forbruk med eit reproduksjonstal på 1,1. I tillegg er det bygd opp solide lager i kommunar og helseføretak. Tilgangen til smittevernutstyr i dag er relativt god.

Helsedirektoratet har alt fått i oppdrag å greie ut ei permanent organisering av lager og forsyningssikring av smittevernutstyr.

Direktoratet skal kome med forslag til mogelegheit for innkjøpssamarbeid, nasjonal produksjon og produksjonsavtaler og kva som er eigna forhold mellom desse. Dei skal vurdere synergiar ved å samarbeide med andre sektorar, og vurdere korleis den nasjonale beredskapen kan forvaltast på ein måte som òg gjev synergiar mot nordisk og europeisk samarbeid.

Direktoratet skal vurdere mogelegheiter og avgrensingar i dagens regelverk og vurdere behovet for ein instans som er ansvarleg for å overvake, evaluere og tilpasse innhaldet og nivået på lager og andre ordningar etter behov.

Læringspunkta frå koronakommisjonen sin rapport vil sjølvsagt verte lagde vekt på i dette arbeidet. Regjeringa har varsla at dei vil kome med forslag til ei permanent ordning for lagring og beredskapssikring av smittevernutstyr i statsbudsjettet for 2022.

Nok ein gong slår Senterpartiet og resten av opposisjonen inn opne dører.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Av og til er det for så vidt greit å slå inn åpne dører, men det er riktig som siste taler sier, dette er faktisk å slå inn åpne dører. Disse forslagene er både gjennom merknader og også i konkrete forslag behandlet av komiteen og i Stortinget i forbindelse med samfunnssikkerhetsmeldingen. Så dette er egentlig bare gjentakelse av det som for så vidt er riktige og viktige punkt, og som Fremskrittspartiet velger å støtte. Men det er ikke i mangel av at vi ikke har vedtatt det tidligere. Det er for så vidt greit at Senterpartiet ønsker å markere sin tydelighet og sørge for at vi skal vedta det flere ganger. En god sak kan sikkert ikke vedtas mange nok ganger.

Det som kanskje bekymrer meg langt mer, er de erfaringene vi har. Som jeg sier: Etterpåklokskap er verdens billigste klokskap. Ja, vi burde vært bedre forberedt på en pandemi. Vi har gjort det samme når vi har opplevd terroranslag på norsk jord: Vi var for dårlig forberedt. Det er ofte det vi ser når en krise kommer, selv om det er en varslet krise. Vi som samfunn er ofte altfor dårlig forberedt på at den eventualiteten skal skje, selv om forskere, vitenskapsfolk og de som har peiling på disse tingene, advarer mot det. I morgen kan vi som samfunn bli utsatt for en solstorm som totalt ødelegger vår infrastruktur hva gjelder elektrisitet, eller for et asteroidenedslag. Mange hendelser kan ramme oss som samfunn, og erfaringen er at vi stort sett aldri er forberedt på at disse hendelsene, som vil skje, og som skjer med jevne mellomrom, skal ramme oss.

Det handler litt om det tidsperspektivet vi jobber ut fra, og det mener jeg er et problem. Det er et problem særlig den vestlige verden har, og det er at vi ikke er forberedt nok på å håndtere kriser. Det handler ikke om regjeringer, det handler om at vi faktisk bygger beredskap for det utenkelige. Det er også sånn at det virker som om man kun kan håndtere én krise av gangen, eller at man kun kan forberede seg på én krise av gangen. Den krisen som det da blir oppmerksomhet rundt, er som regel den krisen som alt blir satt inn på, og som kanskje også blir overspilt når det skjer.

Før pandemien handlet det om klima. Da er det kun klima. Men som samfunn står vi overfor mange ulike potensielle kriser, og det er der vi må ta lærdom. Den viktigste lærdommen vi må ta etter covid-19, etter pandemien, er at vi må være forberedt på flere typer kriser, og ikke bare på dem som her og nå oppfattes som viktige.

Presidenten: Neste talar etter representanten Jenny Klinge er statsråd Bent Høie. Så får me sjå om me rekk det før voteringa.

Jenny Klinge (Sp) []: Eg er kjend for å tale fort, så det hjelper!

I ei verd der folk reiser mykje og vi treffer mange i løpet av ei veke, vil pandemiar spreie seg raskt og slik bli ein trussel både mot helsa vår og mot verdiskaping og velferd. Nasjonal beredskap er umogleg utan å tenkje nasjonalt, fordi det sjølvsagt er urealistisk å satse på at importen går som han skal i krisesituasjonar.

Det viste seg raskt at vi hadde for lite smittevernutstyr då koronapandemien trefte oss i fjor vår. Her er det ikkje berre viktig å ha nok utstyr, utstyret må ha høg kvalitet òg. Vi i Senterpartiet har lagt fram dette forslaget om nasjonal beredskap og produksjon av smittevernutstyr fordi vi meiner at norske myndigheiter ikkje kan halde fram med å gamble på at vi får hjelp utanfrå når eit stort smitteutbrot skjer. Regjeringa må leggje til rette for produksjon av nasjonalt smittevernutstyr ved t.d. å gje investeringsstøtte til norske produsentar av smittevernutstyr. Vi meiner regjeringa òg må etablere beredskapsavtalar med norske produsentar av slikt utstyr, for vi må vite at smittevernutstyret kan bli produsert raskt når det trengst, og ha høg kvalitet. I tillegg til dette må vi ha beredskapslager av smittevernutstyr.

Det er flott at somme bedrifter har snudd seg raskt for å produsere slikt utstyr, og det er grunn til å skryte av Sykkylven i så måte. Der har dei verkeleg vist evne til å snu seg, slik Amatec gjorde då dei stifta selskapet InnoVern og begynte å produsere munnbind. For at slike produsentar skal klare seg i den internasjonale konkurransen, må regjeringa sørgje for at omsynet til nasjonal produksjon av beredskapsprodukt blir tillagd større vekt i anbodsprosessar framover.

Eg ønskjer ikkje å kritisere regjeringa for mykje, for ein pandemi vil vere vanskeleg å handtere uansett kven som sit i regjering. Men med dei erfaringane vi har frå koronapandemien no, er det ingen grunn til å vente med å setje i verk gode tiltak for at landet vårt skal vere betre budd på neste pandemi. Vi veit ikkje når han kjem, og heller ikkje korleis denne koronapandemien vil utvikle seg vidare.

Eg set stor pris på at vi har fått støtte frå Arbeidarpartiet, Framstegspartiet og SV i justiskomiteen, og at vi får fleirtal på Stortinget for forslaga våre på denne måten. God beredskap er heilt vesentleg for at vi skal vere trygge, og tilgang på smittevernutstyr er ein viktig del av å ha ein god beredskap. Derfor håper eg regjeringa følgjer opp stortingsvedtaket på ein god måte.

Presidenten: Sidan presidenten har fått signal om at ein ikkje ynskjer replikkar, prøver me å gjera oss ferdige med saka før voteringa.

Statsråd Bent Høie []: Regjeringen har siden pandemien startet, gjennomført en rekke tiltak for å øke beredskapen og styrke forsyningssikkerheten av smittevernutstyr. I pandemiens første fase ble det inngått avtaler med flere norske produsenter som raskt omstilte produksjonen mot smittevernutstyr, som smittefrakker, vernebriller, visir, operasjonsluer og desinfeksjonsmiddel. Det ble gjort en veldig god jobb.

Etter hvert er det inngått avtaler med nyetablerte norske leverandører av munnbind og åndedrettsvern. I dag er det to aktive avtaler med norske produsenter om leveranse av 20 millioner munnbind og 2,5 millioner åndedrettsvern. Felles for avtalene som ble inngått med de norske produsentene tidlig i pandemien, var at det i hovedsak baserer seg på en unntakssituasjon som oppsto, med store begrensninger i tilgangen på smittevernutstyr. Disse forutsetningene er ikke like aktuelle som et grunnlag for en rettslig vurdering av framtidige offentlige anskaffelser. Derfor er det viktig at også anskaffelser framover gjøres innenfor det regelverket som vi har.

Vi har de siste årene bygd opp et betydelig nasjonalt beredskapslager som kommer i tillegg til beredskapslagrene til kommunene og helseforetak. Helsedirektoratet utreder nå en permanent organisering av dette lageret sammen med andre tiltak for å styrke forsyningssikkerheten. I den sammenheng er direktoratet blitt bedt om å konsultere det norske produksjonsmiljøet for utredning av et mer varig beredskapssystem, som bl.a. kan innebære samarbeid med næringslivet om innkjøp, nasjonal produksjon og produksjonsavtaler av innkjøp som kan utredes. Vi ser også på hvordan dette kan løses i et nordisk–europeisk samarbeid.

I statsbudsjettet for 2022 tar regjeringen sikte på å foreslå hvordan vi skal organisere en permanent ordning for lagring og beredskapssikring av smittevernutstyr, og det er naturlig for regjeringen å følge opp disse forslagene som ser ut til å bli vedtatt i dag, i den sammenheng.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel