Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 19. desember 2013 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokumenter: 

Sak nr. 2 [10:04:30]

Innstilling fra finanskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Snorre Serigstad Valen, Karin Andersen, Bård Vegar Solhjell og Heikki Eidsvoll Holmås om å fase ut investeringene i fossil energi i Statens pensjonsfond utland

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt frem i alt fire forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Hans Olav Syversen på vegne av Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 2–4, fra Snorre Serigstad Valen på vegne av Sosialistisk Venstreparti.

Det voteres først over forslagene nr. 2–4 fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen om en vurdering av om det vil være riktig å fase ut investeringer i kull, herunder utvinning og elektrisitetsproduksjon, gitt målet om å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader. Vurderingen og forslag legges fram i forbindelse med den førstkommende meldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen om en vurdering av om det vil være riktig å fase ut investeringer i utvinning av tjæresand, herunder utvinning og elektrisitetsproduksjon, gitt målet om å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader. Vurderingen og forslag legges fram i forbindelse med den førstkommende meldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen om en vurdering av om det vil være riktig å redusere eksponeringen mot fossile investeringer med sikte på full utfasing, herunder utvinning og elektrisitetsproduksjon, gitt målet om å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader. Vurderingen og forslag legges fram i forbindelse med den førstkommende meldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 103 mot 7 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 11.36.06)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland 2013 utrede den finansielle og klimapolitiske risikoen involvert i at SPU i dag er tungt investert i olje- og kullselskaper.»

Sosialistisk Venstreparti har varslet at de støtter forslaget.

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 94 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 11.36.43)Komiteen hadde innstilt:

Dokument 8:6 S (2013–2014) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Snorre Serigstad Valen, Karin Andersen, Bård Vegar Solhjell og Heikki Eidsvoll Holmås om å fase ut investeringene i fossil energi i Statens pensjonsfond utland – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.