Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2013 kl. 10

Dato: 18.12.2013

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Tove Karoline Knutsen (A) [11:35:19]: «Finansdepartementet meldte nylig at Direktoratet for økonomistyring (DFØ) nå skal lokaliseres på tre geografiske steder, bl.a. i Oslo, istedenfor på åtte steder fordelt på hele landet, som i dag. 25 statlige kompetansearbeidsplasser forsvinner dermed fra Nord-Norge.

Kan statsråden se at en ønsket rasjonaliseringsgevinst ved eventuelle omorganiseringer like gjerne kan hentes ut ved at statlig virksomhet flyttes ut av hovedstaden istedenfor det motsatte?»

Statsråd Siv Jensen [11:36:02]: Denne regjeringen er opptatt av modernisering av offentlig sektor. Samarbeidsavtalens formuleringer om en «mest mulig effektiv bruk av fellesskapets ressurser», skal følges opp. Regjeringen vil legge vekt på at strukturendringer skal ha en god regional balanse. Der hvor det er tilstrekkelige innsparingsmuligheter, og det foreligger et tilstrekkelig rekrutteringsgrunnlag, vil regjeringen også vurdere å legge til rette for å utvikle statlige arbeidsplasser utenfor pressområdene.

Jeg vil få minne om at vi i forbindelse med omorganiseringen i Direktoratet for økonomistyring ikke flytter én eneste arbeidsplass til Oslo. I utredningen av mange ulike alternativer for Direktoratet for økonomistyring ble det også vurdert å samle økonomitjenestene i Oslo. Dette alternativet ble imidlertid forkastet, det var for dyrt og ga for stor risiko i omstillingsfasen. Når vi skal effektivisere, velger vi i stedet å samle virksomheten på de stedene der det allerede er tunge fagmiljøer for lønn og regnskap. Dette gir den største gevinsten for skattebetalerne. Det gir også lavere risiko i gjennomføringsfasen. For denne virksomheten er Stavanger og Trondheim det beste alternativet.

Men jeg er enig med representanten Knutsen i at rasjonaliseringsgevinster kan hentes ut på mange måter og på mange steder. Her må vi ikke være bundet av forutinntatte holdninger. Denne regjeringen er for effektivisering, og vi vil vurdere nøye og fra sak til sak både hvor og hvordan vi kan finne de største gevinstene. Da må det viktigste hensynet være at vi bruker offentlige midler effektivt.

Tove Karoline Knutsen (A) [11:37:52]: Jeg takker for svaret. Statsråden gjentok jo litt det hun sa i debatten på fredag. Denne rasjonaliseringsgevinsten som hun viste til, bygger på den interne rapporten som direktoratet sjøl har lagt fram. Det er mange sider ved de beregningene man gjør, f.eks. at noen folk skal flytte etter, og at man får en innsparing fordi man kan ta i bruk kompetanse. Man har ikke tatt høyde for at mange kanskje ikke flytter etter, at man må begynne å lære opp folk – i det hele tatt er det mange usikkerhetsmomenter som ligger i de beregningene. Det som jeg stusser veldig på, er at departementet ikke brukte mer enn en knapp uke, eller ca. ti dager, på å konkludere i den rapporten. Kan statsråden love at departementet vil bruke bedre tid og jobbe litt grundigere med å ettergå beregningene ved framtidige rasjonaliseringsprosjekt f.eks. når det gjelder statlig virksomhet?

Statsråd Siv Jensen [11:38:57]: Det er helt riktig at jeg gjentar mange av de argumentene jeg brukte i debatten på fredag. Det henger sammen med at jeg mener det samme i dag som jeg mente på fredag, nemlig at det var riktig å gjøre de grepene vi gjorde med Direktoratet for økonomistyring, fordi vi også er opptatt av å forvalte skattebetalernes penger på en riktig måte. Jeg har problemer med å forstå hvorfor det er et problem at det som ligger til grunn for den konklusjonen regjeringen kom med, er fundert i den interne rapporten, som kom fra direktoratet selv, som er utformet av direktoratet selv, og i forståelse og samarbeid med de ansatte i direktoratet.

Så er det klart at noen vil ha ulike syn på dette. Sånn er det alltid når man går gjennom omstillingsprosesser. Det viktige er at vi som storting og regjering har ett overordnet mål, nemlig å forvalte skattebetalernes penger på en ordentlig måte.

Tove Karoline Knutsen (A) [11:40:07]: Jeg syns ikke at statsråden svarte på spørsmålet om man vil bruke bedre tid, for det hersker veldig mye usikkerhet rundt disse beregningene, og fagforeningene og de ansatte var slett ikke enig i den konklusjonen som direktøren kom fram til.

Jeg har et spørsmål litt i forlengelsen av dette. Det ble sagt i debatten på fredag at desentralisering av statlig virksomhet skal på ingen måte brukes for å redde distriktene, som man uttalte det – jeg tror statsråden sjøl brukte de ordene. Men spørsmålet er: Kan slik desentralisering redde statlig virksomhet – det at statlig virksomhet kanskje blir bedre, kanskje får et annet perspektiv, litt andre mennesker inn, hvis man ikke samler alt f.eks. i sentrum av hovedstaden, at det å være desentralisert, iallfall til en viss grad, i seg sjøl kan være viktig for den jobben som statlige direktorater og etater skal levere?

Statsråd Siv Jensen [11:41:11]: Denne regjeringen har ikke som ambisjon å samle alt i Oslo sentrum. Det er snarere tvert imot én overordnet ambisjon, nemlig å innrette statlig virksomhet på en sånn måte at vi gir innbyggerne i Norge gode tjenester.

Spørsmålet var om vi ville ta oss bedre tid til å vurdere denne type prosesser. Jeg er opptatt av at vi skal ta riktig tid, og at vi skal basere oss på gode faglige vurderinger, som ligger til grunn for de endelige politiske beslutningene som tas.

Men så er spørsmålet: Hva er det som er distriktspolitikk? For meg handler distriktspolitikk om veldig mye. Det handler om å legge til rette for god infrastruktur, som forkorter reisetid og kostnader for norsk næringsliv. Det handler om skatte- og avgiftspolitikk. Det handler om en lang rekke virkemidler som hver for seg og samlet gjør det mulig å drive virksomhet rundt omkring i hele landet og bo rundt omkring i hele landet.