Stortinget - Møte onsdag den 21. oktober 2009 kl. 10

Dato: 21.10.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Ivar Kristiansen (H) [11:51:10]: Aller først har jeg lyst til å gratulere Grete Faremo med statsrådsutnevnelsen og få lov å ønske henne lykke til i departementet.

Så til spørsmålet:

«Regjeringen planlegger å terminere den norske infanterienheten i PRT Meymaneh, Afghanistan, allerede fra medio 2010.

På hvilken sikkerhetsmessig bakgrunn er det at Regjeringen foreslår en slik avvikling, og er beslutningen drøftet med afghanske myndigheter og NATO?»

Statsråd Grete Faremo [11:51:50]: Målsettingen med NATOs engasjement i Afghanistan er at afghanerne selv skal ivareta egen sikkerhet. Norge har lenge arbeidet for at man i større grad skal vektlegge en slik «afghanisering» av innsatsen. Vårt bidrag vil derfor, i tråd med dette, gradvis vris mot en tydeligere støtterolle for afghanske sikkerhetsstyrker. Vi gikk inn i Afghanistan med våre allierte og blir i landet så lenge NATO blir, men vi ønsker selvsagt ikke å bli stående i Afghanistan lenger enn nødvendig.

ISAF-styrkens strategiske plan legger opp til at primæransvaret for sikkerheten gradvis skal overføres til afghanske myndigheter i de ulike provinsene etter hvert som forholdene ligger til rette for dette. Faryab har lenge vært sett på som en kandidat til å være blant de neste provinsene hvor sikkerhetsansvaret overføres. Etter en slik overføring vil ISAFs rolle være å støtte afghanske sikkerhetsstyrker i deres arbeid. Dette ble lagt til grunn under planleggingen av norske styrkebidrag til Afghanistan i 2010, og det ble planlagt en endring av balansen mellom infanteristyrker og opplæringsstyrker.

Endringer skjer imidlertid ofte raskt i Afghanistan, og det er derfor vanskelig å ha full forutsigbarhet når et forsvarsbudsjett planlegges. Årsaken til at vi nå justerer tidspunktet for vridning av styrkebidragene, er at forutsetningene som lå til grunn for formuleringene i statsbudsjettet, har endret seg betydelig.

Sikkerhetssituasjonen har forverret seg også i det nordlige Afghanistan, og er nå kritisk i noen utsatte områder. Samtidig har det vist seg at den planlagte oppbyggingen av afghanske sikkerhetsstyrker i Faryab neste år ikke vil finne sted. Det ligger heller ikke an til en økning i andre allierte styrker i Faryab, som tidligere antatt.

La meg derfor presisere følgende: Regjeringen har hele tiden vært tydelig på at man ikke har planlagt for noen reduksjon av det norske engasjementet i Afghanistan i 2010. Regjeringen står ved forpliktelsene både til det afghanske folket og til NATO. Det som skal skje, er en gradvis dreining av oppgavene våre styrker i dag gjennomfører, i retning av mer trening og mentorering av afghanske styrker. Dette skjer etter hvert som sikkerhetssituasjonen tillater det.

Ivar Kristiansen (H) [11:54:26]: Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er veldig glad for den presiseringen som statsråden har lagt på bordet i dag, for den var, for å si det mildt, veldig, veldig nødvendig. Statsråden kan jo velge å svare på det om hun vil, men det er ikke fra mitt ståsted noen tvil om at Regjeringen i løpet av denne høsten har bidratt til en kraftig uklarhet rundt den norske linjen i Afghanistan. Både i regjeringserklæringen og i budsjettproposisjonen har det vært formuleringer som har anvist en helt annen veiretning, som heldigvis nå har blitt punktert av svaret fra statsråden. For det er jo nettopp en situasjon lokalt hvor opprørsaktiviteten har økt og sikkerhetssituasjonen er forverret som vi må ta høyde for, både på kort og lang sikt.

Statsråd Grete Faremo [11:55:33]: Jeg er glad for å høre representanten Kristiansen nå bekrefte at vi har lik forståelse av denne situasjonen. Som ny forsvarsminister er jeg veldig innstilt på å bidra til en god dialog, også med Høyre, om disse viktige spørsmålene, slik at vi kan videreføre arbeidet på dette viktige området med full kraft.

Ivar Kristiansen (H) [11:56:11]: Igjen takker jeg for svaret, for det er en veldig nyttig og god avklaring, ikke minst av hensyn til de norske styrkene som utøver sin tjeneste i Afghanistan, og som i virkeligheten er i den absolutt mest spisse enden når vi snakker om det norske forsvaret. Så stabilitet og langsiktighet er nøkkelord som Høyre selvfølgelig ønsker å understreke, og jeg er glad for den responsen som statsråden nå her gir. Jeg oppfatter det også slik at norsk alenegang, som nok tidvis har vært et sterkt ønske fra noen av regjeringspartnerne, ikke lenger vil være noe aktuelt tema, og jeg oppfatter det også slik at den nye statsråden for fremtiden vil ha en nær og god dialog om det norske nærvær og norsk tilstedeværelse, også med afghanske myndigheter og NATO.

Statsråd Grete Faremo [11:57:17]: Jeg kan konstatere med glede at vi i Norge faktisk har bred enighet både her i salen og i befolkningen om vår innsats i Afghanistan. Jeg tror vi står oss på, og jeg vil bidra til, å arbeide for å beholde den brede enigheten som vi har hatt i Norge om norsk Afghanistan-politikk. Som jeg sa, inviterer jeg representanten Kristiansen og Høyre til et tett samarbeid om dette, slik at det ikke skal skapes tvil internasjonalt om hvor Norge står i denne krevende saken. Og som det allerede har vært sagt, vi har om lag 500 soldater i Afghanistan som gjør en formidabel innsats under til dels svært krevende forhold, og nettopp derfor er denne brede enigheten så viktig.