Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

John I Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

Departementet har nedsatt et utvalg som skal utrede faglige krav til den akuttmedisinske kjeden. Det forventes at utredningen i sterk grad vil berøre akuttfunksjonene ved mange lokalsykehus, men noen representant fra lokalsykehusene spesielt finnes ikke i utvalget.

Vil helseministeren sørge for at det tilleggsoppnevnes en representant fra lokalsykehusene i den utredningsgruppe som er nedsatt?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Utvalget som skal utrede faglige krav til den akuttmedisinske kjeden, ledes av kommunelege I Daniel Haga fra Alta og har 13 medlemmer. Tidsfristen for avgivelse av rapport er satt til 1. april 1998. Oppnevningen og sammensetningen av utvalget har vært omfattet med stor oppmerksomhet. Det har kommet henvendelser fra helseregioner, fylkeskommuner, enkeltsykehus, interessegrupper og organisasjoner, som har uttrykt særskilte ønsker om hvem som skal være representert i utvalget.

Ved oppnevningen av medlemmer til utvalget er det lagt vekt på flere forhold, bl.a geografisk tilhørighet, representasjon fra ulike nivåer i helsetjenesten og det enkelte medlems faglige bakgrunn, erfaring og kompetanse. Når det gjelder lokalsykehusene, er disse representert ved sjefslege og gynekolog Christian Bjelke ved Fylkessykehuset i Kristiansund.

På bakgrunn av den store interessen for utvalgets arbeid er utvalget anmodet om å sørge for at representanter for flest mulig av de berørte interesser får anledning til å uttale seg og komme med innspill i løpet av utvalgets arbeid. Jeg er gjort kjent med at utvalget planlegger å avholde et møte hvor ulike organisasjoner og interessegrupper inviteres til å presentere sitt syn for utvalget. Jeg er også kjent med at utvalget vil legge et av sine møter utenfor Oslo, hvor representanter for alle sykehusene i vedkommende fylke vil bli invitert til dialog.

På denne bakgrunn, og etter å ha forsikret meg om at lokalsykehusene allerede er representert, og den arbeidsform utvalget legger opp til, vil jeg ikke gå inn for at det tilleggsoppnevnes flere medlemmer til dette utvalget.

John I Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som var skuffende.

I St.meld.nr.24 (1996-1997) , som ble behandlet i vårsesjonen, fremlagt av daværende helseminister Gudmund Hernes, var det lagt opp til å fjerne den nåværende akuttberedskapen på et betydelig antall av nåværende lokalsykehus.

Sosialkomiteen bad imidlertid om en konsekvensanalyse av dette opplegget - konsekvenser i forhold til lokalmiljø, pasienter og personell. Jeg finner det ganske påfallende at departementet, som nå har startet arbeidet med denne konsekvensanalysen, har nedsatt et utvalg hvor det ikke er funnet plass til faglige eksperter fra de mindre lokalsykehus - jeg tenker da på leger.

Jeg har en mistanke om at utvalgets sammensetning av fagfolk gjenspeiler ønsket om å få en utredning som konkluderer i samsvar med St.meld.nr.24 og jeg spør helseministeren: Er min mistanke berettiget?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan ikke være enig med representanten Alvheim i at lokalsykehusene ikke er representert på faglig nivå. Det er, som jeg sa i mitt første svar, nettopp en lege fra et av disse sykehusene som er oppnevnt som medlem.

Jeg har nøye studert det mandat som utvalget er gitt, og kan heller ikke se at mandatet er en bestilling av en bestemt konklusjon. Det ville etter mitt syn være en helt gal innfallsvinkel. Og jeg vil forsikre representanten Alvheim om at statsråden i sin oppfølging av arbeidet med den akuttmedisinske beredskap både har merket seg Stortingets tidligere behandling i saken, og at han vil gå inn i denne problemstillingen med et åpent sinn, uten at det er trukket konklusjoner på forhånd. Og det er tross alt den politiske behandlingen av dette spørsmålet som vil telle til slutt.

John I Alvheim (Frp): Jeg takker igjen statsråden for svaret, som var noe mer betryggende denne gangen.

Slik jeg ser det, ville det være uansvarlig å redusere den nåværende akuttberedskap ved en rekke lokalsykehus, særlig på Vestlandet og i Nord-Norge, der avstandene og tidsfaktoren er virkelig livsviktig for mange ulike sykdomsarter.

I utvalgets mandat anføres det at det forutsettes at konklusjoner som trekkes, skal ligge innenfor dagens økonomiske ramme. Og jeg tillater meg å spørre helseministeren: Hva ligger i dette? Man kan da ikke mene at de økonomiske rammene vi har i helsevesenet i dag, også skal gjelde i tiden fremover? Det trengs mer ressurser.

Statsråd Dagfinn Høybråten: På dette punktet er representanten Alvheim og jeg helt enig - det trengs flere ressurser. Budskapet i det mandatet, som for øvrig er fastsatt av den foregående politiske ledelse, er nok heller ikke ment dit hen at man ikke trenger større ressurser til helsevesenet. Det er en ikke uvanlig passus i utvalgsmandater. Det er for å hindre at utvalg går helt utover realistiske grenser at man legger inn denne type forutsetninger i et mandat. Men det binder selvfølgelig ikke de politiske avveininger som må skje i oppfølgingen av en utvalgsinnstilling.

Når det gjelder spørsmålet om den akuttmedisinske kjeden og hvordan den skal ivaretas, kan jeg bare bekrefte at de hensyn som representanten vektlegger, også vil bli vektlagt av departementet. Men det behøver ikke hindre at man får en noe sterkere funksjonsfordeling.