Søk

Innhold

19. Olje- og energidepartementet

19.1 Sammendrag

Hovedoppgavene til Olje- og energidepartementet (OED) er å tilrettelegge for en samordnet og helhetlig petroleums- og energipolitikk. Regjeringens overordnede mål med petroleums- og energipolitikken er høy verdiskaping gjennom at energiressursene forvaltes på en effektiv og miljøvennlig måte.

I forslaget til statsbudsjettet for 2022 går det fram at regjeringen vil opprettholde Norges posisjon som energinasjon. Petroleums- og energipolitikken bygger opp under regjeringens overordnede mål om å skape flere lønnsomme arbeidsplasser i privat sektor og kutte utslippene. Målet er å sikre konkurransekraft til etablert industri og samtidig gjøre det enklere å etablere nye arbeidsplasser og ny virksomhet. I tillegg er petroleums- og energipolitikken viktig for at Norge skal nå klimamålene.

19.1.1 Konklusjoner for Olje- og energidepartementet

  • Statsregnskapet for Olje- og energidepartementet er i det vesentlige riktig avlagt og presentert.

  • Alle årsregnskapene er riktig avlagt.

  • Riksrevisjonen har ingen nye saker.

  • Riksrevisjonen har ingen oppfølging av tidligere saker.

19.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023–2024) kapittel 19 om Olje- og energidepartementet.

Komiteen merker seg at statsregnskapet for Olje- og energidepartementet i det vesentlige er riktig avlagt og presentert. Komiteen registrerer en betydelig økning i «andre overføringer» i 2022 under departementet, noe som skyldes strømstøtten til husholdningene.

Komiteen tar til etterretning at Olje- og energidepartementet har gitt tilfredsstillende forklaringer på alle poster der regnskapet avviker vesentlig fra bevilgningen. Det største avviket i 2022 var mindreutgiften til strømstøtten til husholdningene, som forklares med at faktiske kraftpriser og volum avvek fra anslagene som ble lagt til grunn i den siste budsjettrevisjonen, samt at antall støtteberettigede mottakere ble lavere enn antatt.

Komiteen tar til etterretning at ubrukte midler fra 2022 på departementets ansvarsområde ble overført i samsvar med bevilgningsreglementets bestemmelser.

Komiteen merker seg at Riksrevisjonen har gjennomført revisjon av tre årsregnskap på departementets ansvarsområde, og at alle årsregnskapene for departementet og underliggende virksomheter er riktig avlagt.