Søk

Innhold

2. Generelle merknader fra partiene

2.1 Generelle merknader fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til Prop. 1 S (2023–2024), hvor samlede utgifter til Helse- og omsorgsdepartementet er på 277,6 mrd. kroner. Disse medlemmer viser til at det samlet foreslås om lag 17,1 mrd. kroner mer enn i saldert budsjett for 2023. Dette svarer til en økning på 6,6 pst.

Vår felles helsetjeneste

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter regjeringens hovedmål om å videreutvikle og styrke vår felles helsetjeneste og motvirke økonomiske, geografiske og sosiale helseforskjeller. En sterk offentlig helse- og omsorgstjeneste, styrt av fellesskapet og finansiert over skatteseddelen, er avgjørende i kampen mot økte sosiale og geografiske forskjeller og mot en todeling av helsevesenet. Disse medlemmer mener budsjettforslaget for 2024 støtter opp om dette målet og viser tydelige prioriteringer i en krevende økonomisk tid.

Disse medlemmer vil poengtere at den norske folkehelsen generelt er god og levealderen høy. Likevel er sosial ulikhet i helse fortsatt en utfordring. Disse medlemmer viser til at regjeringen vil prioritere folkehelsearbeidet og kampen mot sosiale helseforskjeller for å sikre et bærekraftig og mer rettferdig samfunn for framtiden.

Disse medlemmer viser til at folkehelsemeldingen, nasjonal helse- og samhandlingsplan og helseberedskapsmeldingen danner rammen for regjeringens helse- og omsorgspolitikk og vil være der initiativer og løsninger samles. Her inngår viktige arbeider som opptrappingsplanen for psykisk helse, eldrereformen Bo trygt hjemme og den kommende forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet. Disse medlemmer viser videre til at det pågår et eget løp for allmennlegetjenestene. Dette området følges dels opp i nasjonal helse- og samhandlingsplan og dels i den varslede meldingen om akuttmedisinske tjenester.

Disse medlemmer vil poengtere at helsepersonell med riktig kompetanse vil være vår knappeste ressurs i tiden fremover. Behovet for helse- og omsorgstjenester vil øke ut over hva vi kan møte med kun økt bemanning de neste tiårene, samtidig som den demografiske utviklingen vil treffe de ulike delene av landet ulikt. Disse medlemmer vil fremheve at styrking av fastlegeordningen og den øvrige allmennlegetjenesten samt bedre samhandling mellom kommunale tjenester og mellom kommuner og spesialisthelsetjenesten er essensielt for å møte disse utfordringene, og viser til at dette er et høyt prioritert arbeid for regjeringen.

Videre mener disse medlemmer at internasjonalt samarbeid innen helse er avgjørende for å sikre at Norge har tilstrekkelig beredskap og evne til å håndtere grensekryssende helsetrusler. Det viktigste er likevel å bygge opp den nasjonale beredskapen, etter at den har vært bygd ned over lang tid.

Disse medlemmer støtter regjeringens overordnede mål for helse- og omsorgspolitikken som er:

  • God helse og mestring i befolkningen, uavhengig av sosial bakgrunn

  • Gode pasientforløp og rask tilgang til tjenester i hele landet

  • Helse- og omsorgstjenesten er et attraktivt arbeidssted i et livslangt karriereløp

  • Bærekraftig og rettferdig ressursbruk

  • Helse- og omsorgssektoren er forberedt i møte med kriser og katastrofer

Bo trygt hjemme-reformen

Disse medlemmer mener at en økning i andelen eldre må møtes med en moderne og bærekraftig politikk. Regjeringen har lagt frem Meld. St. 24 (2022–2023) Fellesskap og meistring – Bu trygt heime. Reformen skal bidra til at flest mulig skal oppleve mestring og kunne leve gode og selvstendige liv. Reformen skal sørge for mer helhet og bidra til et mer aldersvennlig samfunn. Den hviler på fire innsatsområder:

  • Levende lokalsamfunn

  • Boligtilpasning og planlegging

  • Kompetente og myndiggjorte medarbeidere

  • Trygghet for brukere og støtte til pårørende

Disse medlemmer støtter de overordnede målene med reformen, som er å bidra til at eldre skal bo trygt hjemme, og at behovet for helse- og omsorgstjenester skal utsettes gjennom bedre planlegging, styrket forebygging og mer målrettede og tilpassede tjenester. Disse medlemmer viser til at regjeringen vil rette innsatsen mot den nye hjemmetjenesten med blant annet faste team, bruker- og pårørendemedvirkning og etablering av et eldreboligprogram som skal bidra til at alle har tilgang på en egnet bolig i et aldersvennlig miljø. Disse medlemmer viser til at reformen bygger videre på og styrker det gode arbeidet norske kommuner allerede er i gang med.

Spesialisthelsetjenesten

Disse medlemmer viser til at de regionale helseforetakene skal innrette sin virksomhet med sikte på å nå følgende hovedmål:

  • Styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling

  • Styrke forskning, innovasjon og kompetanse og forbedre kvalitet og pasientsikkerhet

  • Rask tilgang til helsetjenester og sammenhengende pasientforløp

Disse medlemmer mener at mennesker med psykiske lidelser og rusmiddelproblemer skal ha tilgjengelig hjelp av god kvalitet, og viser til at regjeringen har lagt frem en ny opptrappingsplan for psykisk helse, og at den neste år vil legge frem en stortingsmelding om en ny forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet. Disse medlemmer støtter regjeringens retning i dette arbeidet, der mer forebyggende innsats, rett tilbud på riktig nivå samt bedre samhandling mellom tjenester og nivåer og bedre bruk av personell vektlegges.

Disse medlemmer vil påpeke at helsepersonell er vår viktigste ressurs og støtter regjeringen i at et langsiktig, systematisk arbeid med å utdanne, rekruttere og beholde personell i helse- og omsorgstjenestene er nødvendig. Disse medlemmer vil påpeke at spesialisthelsetjenestens arbeid med utdanning og kompetansebygging samt regjeringens arbeid med heltidskultur og riktig oppgavedeling er del av dette.

Disse medlemmer viser til at finansieringen av spesialisthelsetjenestene skal legge til rette for at de regionale helseforetakene ivaretar sitt sørge-for-ansvar. Disse medlemmer vil påpeke at regjeringen i 2022 og 2023 har økt grunnfinansieringen av sykehusene. Samtidig er andelen innsatsstyrt finansiering (ISF) redusert i 2023. Disse medlemmer viser til at Sykehusutvalget i NOU 2023:8 Fellesskapets sykehus – Styring, finansiering, samhandling og ledelse har foreslått endringer i finansieringssystemet, og at regjeringen vil følge opp utredningen i Nasjonal helse- og samhandlingsplan.

Disse medlemmer vil trekke frem at et helsetilbud i verdensklasse utvikles gjennom forskning og innovasjon i samarbeid med næringslivet, ideelle aktører og akademia, nasjonalt og internasjonalt. Disse medlemmer viser til at regjeringen legger opp til økt bruk av blant annet helsedata i helseforskning, enklere deltakelse i behandlingsstudier, forskningsbaserte kvalitetsforbedringsprosjekter og innovasjon.

Disse medlemmer støtter regjeringens visjon om at persontilpasset medisin skal være en del av helsetjenesten, og viser til at regjeringen har lagt frem en strategi for persontilpasset medisin.

Nasjonal helse- og samhandlingsplan (NHSaP)

Disse medlemmer viser til at regjeringen har varslet at den vil fremme en stortingsmelding, Nasjonal helse- og samhandlingsplan, tidlig i 2024. Planen vil utgjøre rammene for utviklingen av vår felles helsetjeneste. Planen vil omhandle utviklingen av både kommune- og spesialisthelsetjenesten og ta for seg temaer som samhandling, kompetanse og personell, rehabilitering, digitalisering, kvalitetsforbedring, pasientsikkerhet, svangerskap-, føde- og barseltilbud. Disse medlemmer mener at en bærekraftig helsetjeneste som ivaretar pasientsikkerhet og sikrer gode helse- og omsorgstjenester, avhenger av helhetlige pasienttilbud og lav grad av fragmentering og god samhandling mellom sykehus, mellom tjenestenivåer og i kommunene. Disse medlemmer viser til at regjeringen i meldingen vil presentere en strategi for digitalisering og bygge videre på helsefellesskapene, og vil understreke at dette er viktige verktøy for å styrke samhandlingen.

Allmennlegetjenesten

Disse medlemmer er opptatt av at vi skal videreutvikle en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste og en kommunal tjeneste som er nær, oppdatert og forberedt på å møte helse- og omsorgsbehovet i befolkningen. Disse medlemmer mener regjeringen har tatt kraftfulle grep for å styrke fastlegetjenesten slik at stabil legedekning sikres i hele landet, og viser til at helårsvirkningen i 2024 av styrkingen av allmennlegetjenesten er på 790 mill. kroner. Disse medlemmer viser til at regjeringen har innført et legevakttilskudd for områder med særlige utfordringer med rekruttering til legevakt, endret og styrket basistilskuddet, og at tilskuddet til allmennleger i spesialisering (ALIS) er styrket. Disse medlemmer vil peke på nye tall fra Helsedirektoratet som viser at 43 000 flere har fått fastlege i år sammenlignet med utgangen av 2022. Andelen innbyggere som står uten fastlege, er betraktelig redusert. Disse medlemmer mener at det er behov for større endringer på sikt og støtter regjeringens plan for oppfølging av anbefalingene fra ekspertutvalget for allmennlegetjenesten.

Opptrappingsplan psykisk helse

Disse medlemmer mener at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, og at de som har behov for psykisk helsehjelp, skal få god og lett tilgjengelig hjelp, og viser til at regjeringen har lagt frem Meld. St. 23 (2022–2023) Opptrappingsplan for psykisk helse (2023–2033). Disse medlemmer støtter planens tre innsatsområder, herunder:

  • Helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid

  • Gode tjenester der folk bor

  • Tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov

Disse medlemmer viser til at regjeringen gjennom den nye opptrappingsplanen staker ut en retning for det psykiske helsearbeidet for de neste ti årene. Disse medlemmer vil påpeke at ved å øke bevilgningene med 3 mrd. kroner gjennom planperioden slik som foreslått, bidrar denne regjeringen til en permanent styrking av feltet til et nytt nivå. Disse medlemmer viser til at det i forslaget til statsbudsjett foreslås bevilget 360 mill. kroner til styrking av det psykiske helsearbeidet i 2024.

Forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet

Disse medlemmer støtter regjeringen i at ruspolitikken må endres og rusmiddelavhengige må få ivaretatt sin rett til verdige liv og til nødvendig helsehjelp, uavhengig av hvilke rusmidler de bruker. Samfunnets reaksjoner på narkotikabruk skal være forholdsmessige, og personer med rusavhengighet skal møtes med hjelp og behandling istedenfor strafferettslige reaksjoner. Disse medlemmer viser til at regjeringen i 2024 skal legge frem en forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet som skal bidra til å bedre forebygge rusmiddelproblematikk og komme tidligere inn med god hjelp, behandling og oppfølging.

Disse medlemmer mener det er avgjørende at personer med rusproblemer opplever god tilgang på behandling og oppfølging. Disse medlemmer viser til at regjeringen vil iverksette et nasjonalt rusforebyggingsprogram og en nasjonal satsing på utvikling og implementering av oppsøkende metodikk i kommunene, og mener dette er viktige tiltak som ledd i det rusforebyggende arbeidet.

Helseberedskap

Disse medlemmer vil understreke viktigheten av god helseberedskap og viser til at regjeringen nettopp har lagt fram en stortingsmelding om helseberedskap, den første i sitt slag. Disse medlemmer støtter regjeringens tilnærming til helseberedskapsarbeidet og mener det er viktig at dette nå løftes fram og gis en nødvendig politisk og strategisk innramming. Disse medlemmer viser videre til behovet for styrket internasjonalt samarbeid innen helseberedskap for å redusere sårbarhet i tilgang på smittevernutstyr, vaksiner og øvrige legemidler i tilfelle av krise og mangelsituasjoner. Disse medlemmer vil bemerke at Norge ikke er omfattet av felleseuropeiske ordninger for å håndtere helsekriser som ikke er del av EØS-avtalen. Disse medlemmer støtter regjeringens arbeid med norsk tilknytning til EUs helseberedskapssamarbeid.

Sentral helseforvaltning

Disse medlemmer viser til endringene regjeringen vil gjennomføre i den sentrale helseforvaltningen. Disse medlemmer støtter forslaget og mener det vil bidra til å samle fagmiljøer slik at ressurser og fagkompetanse kan utnyttes bedre, og gir et skarpere organisatorisk skille mellom helseforvaltningens tre kjerneoppgaver, herunder myndighetsutøvelse, tilsyn og kunnskapsproduksjon.

Digitalisering i helse- og omsorgstjenesten

Disse medlemmer mener bedre og enklere digitale løsninger er avgjørende for å utvikle vår felles helse- og omsorgstjeneste til det beste for pasienter, helsepersonell og innbyggere. Disse medlemmer ser positivt på regjeringens satsing på digitalisering i helse- og omsorgstjenesten og mener at innføring av ny teknologi vil kunne medføre en bedre bruk av personellressurser samtidig som det ikke skal gå på bekostning av kvalitet i tjenesten. Disse medlemmer mener at digitalisering av tjenester som pasientens legemiddelliste og deling av pasientens journaldokument og pasientenes prøvesvar, vil bidra til bedre samhandling og flyt av pasientdata mellom helsepersonell, noe som igjen vil styrke pasientsikkerheten.

Disse medlemmer viser til at regjeringen skal etablere en helseteknologiordning i 2024 som skal gjøre det gunstig for kommuner å investere i helseteknologi. Disse medlemmer mener at sammenslåingen av Helsedirektoratet og Direktoratet for e-helse bidrar til å forenkle ansvarslinjer og forbedre tjenesteutvikling på digitaliseringsområdet. Disse medlemmer vil påpeke at digitalisering også representerer økt kompleksitet og nye sårbarhetsflater, og viser til at regjeringen har lagt fram en helseberedskapsmelding som vil følge opp håndtering av digitale trusler og sårbarheter.

Personellet i helse- og omsorgstjenestene

Disse medlemmer vil understreke at fagfolkene er den aller viktigste ressursen i vår felles helsetjeneste. Disse medlemmer viser til at Helsepersonellkommisjonens utredning NOU 2023:4 Tid for handling – personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste, påpeker at Norge står overfor store utfordringer med å sikre at vi har nok personell med rett kompetanse i den offentlige helse- og omsorgstjenesten i årene som kommer. Demografiutviklingen innebærer en samtidig økning i antallet eldre og en reduksjon i antallet i arbeidsfør alder. Disse medlemmer viser til at flere kommuner og sykehus allerede i dag opplever store rekrutteringsutfordringer, og at utfordringene er størst i distriktene. Disse medlemmer viser til at regjeringen vil arbeide for gode arbeidsmiljø mulighet for faglig utvikling og god bruk av personellets tid og kompetanse.

Disse medlemmer støtter regjeringen Støres retning i arbeidet med å utdanne, rekruttere og beholde fagfolk i helse- og omsorgstjenestene, herunder at kompetanse skal bygges nedenfra med utgangspunkt i fagarbeiderkompetanse. Tørn-prosjektet foreslås utvidet i tillegg til at det i Nasjonal helse- og samhandlingsplan tas sikte på å følge opp fagarbeiderløft for fagarbeidere med kompetanse som er relevant for helse- og omsorgstjenestene. Videre viser disse medlemmer til at regjeringen foreslår å opprette 500 nye studieplasser til fagskolene over Kunnskapsdepartementets budsjett, der blant annet helse- og velferdsfag skal prioriteres.

Disse medlemmer mener at satsing på heltid og god organisering i helse- og omsorgsyrkene er vesentlig, og viser til at regjeringen i 2022 la fram en opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten. Disse medlemmer viser til at regjeringen i Nasjonal helse- og samhandlingsplan vil fremme forslag til en framtidsrettet politikk på området personell og kompetanse.

Barn og unge

Disse medlemmer viser til at barn og unge og deres familier er ett av regjeringens viktigste satsingsområder og støtter målet om å styrke det helsefremmende og forebyggende arbeidet knyttet til barn, unge og deres familier, inkludert tilbudet til gravide gjennom helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Disse medlemmer viser til at regjeringen følger opp Hurdalsplattformens punkt om en opptrappingsplan for helsestasjons- og skolehelsetjenesten gjennom Folkehelsemeldingen, Opptrappingsplan for psykisk helse og den kommende Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Disse medlemmer ser positivt på at regjeringen vil styrke det psykiske helsetilbudet til barn og unge blant annet gjennom en satsing på kommunale lavterskeltilbud, styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten og tilbud om vurderingssamtale for barn og unge som henvises til psykisk helsevern (PHBU).

Videre mener disse medlemmer det er nødvendig å løfte fram helsesatsingen i barnevernet, og ser positivt på at regjeringen vil videreføre, fornye og styrke denne. Disse medlemmer viser til at regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om sosial mobilitet og sosial utjevning for barn og unge og deres familier, og mener dette er en viktig del av arbeidet for å redusere sosiale forskjeller og motvirke at dårlige levekår går i arv.

Disse medlemmer mener det er avgjørende å få flere barn og unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv, og viser til at regjeringen har satt i gang et tversektorielt arbeid på dette området. Disse medlemmer støtter at regjeringen i forbindelse med den kommende Forebyggings- og behandlingsreformen trapper opp det rusforebyggende arbeidet blant barn og unge, gjennom et nytt nasjonalt program med oppstart i løpet av 2024. Disse medlemmer mener det er viktig at tjenester som møter barn og unge, har kompetanse til å forebygge, avdekke og avverge vold, omsorgssvikt og overgrep, og viser til at regjeringen i 2024 skal legge fram en opptrappingsplan mot vold i nære relasjoner.

Tannhelsetjenestene

Disse medlemmer ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester. Disse medlemmer viser til at Stortinget i statsbudsjettet for 2023 og revidert nasjonalbudsjett for 2023 utvidet tannhelsetilbudet til unge voksne ytterligere. Aldersgruppen 21–24 år gis samme tilbud om tannhelsetjenester som aldersgruppen 19–20 år, et tilbud som innebærer 25 pst. egenbetaling. Disse medlemmer støtter regjeringens satsing på det forebyggende arbeidet innen tannhelse, og viser til at Helsedirektoratet har igangsatt en pilot med kommunalt ansatt tannpleier. Disse medlemmer viser til at regjeringen har nedsatt et utvalg som skal gjennomgå tannhelsetjenestene, og utrede alternativer som kan legge til rette for å nå målet om likestilte tannhelsetjenester og andre helsetjenester.

Folkehelse

Disse medlemmer mener det er et samfunnsansvar å sikre at alle har gode forutsetninger for et godt liv og en god helse, og viser til at regjeringen gjennom Meld St. 15 (2022–2023) Folkehelsemeldinga – Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjellar har framlagt en strategi for å jevne ut sosiale forskjeller i helse. Disse medlemmer vil peke på betydningen av å fremme sunne levevaner for alle deler av befolkningen og viser til at regjeringen vil følge opp Stortingets anmodningsvedtak om regulering av forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge samt innføring av aldersgrense for kjøp og salg av energidrikker. Disse medlemmer støtter en restriktiv tobakks- og alkoholpolitikk og viser til regjeringens tobakkstrategi med mål om en tobakksfri generasjon fra 2010. Videre peker disse medlemmer på viktigheten av sosialt inkluderende fellesskap som et viktig folkehelsetiltak og viser til at regjeringen vil pilotere kampanjen ABC for god psykisk helse.

Ukraina

Disse medlemmer mener det er viktig at Norge stiller opp for Ukraina også innen helsebistand, og viser til at regjeringen har besluttet å forlenge tilbudet om medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina ut 2024 og ta imot inntil 550 pasienter til behandling i spesialisthelsetjenesten. Disse medlemmer viser til at personer som er asylsøkere, har samme rett til helsetjenester som resten av den norske befolkningen.

Prioriteringsmelding

Disse medlemmer viser til at regjeringen vil legge fram en ny stortingsmelding om prioritering. Disse medlemmer imøteser vurderinger av muligheter og utfordringer med hensyn til innføring av persontilpasset medisin og økt åpenhet og etterprøvbarhet ved prioriteringsbeslutninger i helsetjenesten. Disse medlemmer mener det er viktig at system for Nye metoder holder tritt med den teknologiske utviklingen, og at saksbehandlingstiden er innenfor det rimelige. Disse medlemmer viser til at Nye metoder i 2022 iverksatte tiltak som blant annet har redusert saksbehandlingstiden.

Kvinnehelse

Disse medlemmer mener det er på høy tid at kvinners helse løftes fram, og viser til at regjeringen prioriterer feltet både gjennom den kommende Nasjonal helse- og samhandlingsplan og en egen kvinnehelsestrategi som vil bli lagt fram 2024.

Disse medlemmer viser til at regjeringens endring i fastlegenes basistilskudd gir høyere betaling for kvinnelige listepasienter for å reflektere deres helsetjenestebehov. Disse medlemmer ser positivt på regjeringens styrkede tilbud til jenter og kvinner med endometriose og adenomyose gjennom en ny kompetansetjeneste for disse lidelsene.

God kvalitet og trygge tjenester

Disse medlemmer mener en god helse- og omsorgstjeneste er avhengig av å opprettholde høy tillit, og støtter regjeringens arbeid med en tillitsreform i offentlig sektor. God pasient- og brukersikkerhet er avgjørende for å sikre en helse- og omsorgstjeneste i verdensklasse, og disse medlemmer viser til at regjeringen vil styrke det nasjonale arbeidet for pasientsikkerhet og kvalitet for å forebygge og redusere omfanget av pasientskader, både i kommunale helse- og omsorgstjenester og i spesialisthelsetjenesten. Disse medlemmer viser til at de nasjonale faglige rammene og føringene for arbeidet med pasient- og brukersikkerhet vil legges fram i Nasjonal helse- og samhandlingsplan.

Forskning, innovasjon og kunnskapsbaserte tjenester

Disse medlemmer mener at et godt samspill mellom det offentlige og næringslivet er viktig for å sikre innovasjon og kunnskapsbaserte helse- og omsorgstjenester og viser til at regjeringen nettopp har lagt fram et veikart for helsenæringen med en rekke tiltak som skal legge til rette for dette.

Driftsbevilgninger til sykehus

Disse medlemmer er opptatt av at flere skal få behandling i spesialisthelsetjenesten og ventetidene skal ned. Disse medlemmer viser til at det foreslås 2 540 mill. kroner til økt aktivitet i sykehusene. Disse medlemmer viser til at driftsbevilgningene, etter oppdaterte anslag for aktivitet 2023, foreslås økt med 2 178 mill. kroner ut over kompensasjon for lønns- og prisvekst fra 2023–2024. Disse medlemmer vil påpeke at dette vil legge til rette for en vekst på om lag 1,8 pst. i pasientbehandling. Disse medlemmer viser til tall fra Helsedirektoratet som indikerer at den demografiske utviklingen kan tilsi en aktivitetsvekst i sykehusene på om lag 1,5 pst. i 2024. Disse medlemmer viser til at innenfor den foreslåtte summen på 2 540 mill. kroner foreslås 40 mill. kroner til samhandlingstiltak i Helse Nord og 110 mill. kroner til døgnbehandling i psykisk helsevern for barn og unge og de med alvorlige psykiske lidelser. Disse medlemmer peker på utfordringen med ventetider i spesialisthelsetjenesten og viser til at de regionale helseforetakene vil få i oppdrag at ventetidene skal ned i 2024.

Allmennlegetjenester

Disse medlemmer støtter forslaget om å øke bevilgningen til pasienttilpasset basistilskudd med 250 mill. kroner i 2024 for å dekke helårseffekten av styrkingen av omleggingen av basistilskuddet fra 1. mai 2023. Videre viser disse medlemmer til at bevilgningene til ALIS-avtaler (avtaler mellom kommunen og en lege i spesialisering i allmennmedisin) foreslås økt med 126,6 mill. kroner i 2024. Disse medlemmer mener dette er viktige styrkinger for å sikre en allmennlegetjeneste som er nær og til stede i hele landet.

Bo trygt hjemme-reformen

Disse medlemmer viser til at det i forbindelse med Meld. St. 24 (2023–2024) Fellesskap og meistring – Bu trygt heime, foreslås bevilget 75 mill. kroner i økte bevilgninger til oppfølging av tiltak i meldingen. Disse medlemmer støtter den foreslåtte bevilgningen på 57,9 mill. kroner til Tørn-prosjektet i 2024 som en helårsvirkning av bevilgningen i revidert nasjonalbudsjett for 2023. I tillegg kommer 14 mill. kroner i økt bevilgning til utvidelse av Jobbvinner og nytt tilskudd til veiledning av studenter og ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Disse medlemmer støtter videre regjeringens forslag om 3 mrd. kroner i tilsagnsramme for investeringstilskudd til om lag 1 500 heldøgns omsorgsplasser i 2024 og mener dette er en nødvendig styrking.

Opptrappingsplanen for psykisk helse og forebygging og behandlingsreform på rusfeltet

Disse medlemmer viser til at det i forbindelse med regjeringens Opptrappingsplan for psykisk helse (2023–2033) legges opp til å øke bevilgningene på psykisk helsefeltet med 3 mrd. i planperioden. Disse medlemmer viser til at opptrappingsplanen og den kommende forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet skal legge grunnlaget for en gradvis dreining mot mer befolkningsrettede tiltak og kostnadseffektive lavterskeltilbud, slik at man i større grad kan forebygge at utfordringer vokser seg større. Disse medlemmer støtter regjeringens forslag om å styrke bevilgningene til psykisk helse- og rusfeltet og til helsestasjons- og skolehelsetjenesten med til sammen 360 mill. kroner i 2024, hvorav 150 mill. kroner som økt rammetilskudd til kommunene og 100 mill. kroner til konkrete tiltak, samt 110 mill. kroner til å styrke døgntilbudet innen psykisk helsevern, med særlig vekt på barn og unge og de med alvorlige psykiske lidelser.

Helseteknologiordning og styrking av digital samhandling

Disse medlemmer mener det er behov for å styrke satsingen på helseteknologi og viser til at regjeringen foreslår en samlet styrking på 250 mill. kroner til digital samhandling og etablering av en ny helseteknologiordning, hvorav 100 mill. kroner til digital samhandling og 150 mill. kroner til helseteknologiordningen.

Medevac-pasienter

Disse medlemmer viser til at det foreslås 200 mill. kroner til behandling av medevac-pasienter i 2024. Kostnadene regnes med i bistandsbudsjettet og blir dermed også budsjettert som inntekt for Helse- og omsorgsdepartementet.

Vaksinasjon mot covid-19

Disse medlemmer viser til at regjeringen foreslår 180 mill. kroner til vaksinasjon mot covid-19 av utvalgte risikogrupper. Forslaget inkluderer drift av koronavaksinasjonsprogrammet med 56 mill. kroner til Folkehelseinstituttet og 9 mill. kroner til Direktoratet for medisinske produkter.

Lånebevilgning til nye store sykehusprosjekter

Disse medlemmer støtter den foreslåtte samlede lånerammen på 881 mill. kroner (per 1. juli 2023) til oppgradering og nybygg ved Ålesund sjukehus i Helse Møre og Romsdal HF med lånebevilgning på 120 mill. kroner i 2024. Videre støtter disse medlemmer den foreslåtte samlede lånerammen på 375 mill. kroner (per 1. juli 2023) til etappe 2 av ny sikkerhetspsykiatri ved Oslo universitetssykehus HF, lokalisert til Ila, med en lånebevilgning på 10 mill. kroner i 2024.

LIS1-stillinger

Disse medlemmer vil understreke at helsepersonell er vår knappeste ressurs, og at vi må iverksette kraftfulle tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde fagfolk i helse- og omsorgstjenestene. Disse medlemmer viser til at regjeringen foreslår 33 mill. kroner for å øke det årlige antallet utlyste LIS1-stillinger i rekrutteringssvake spesialiteter som allmennmedisin og psykiatri. Disse medlemmer viser til at det dermed vil lyses ut 1 185 stillinger i 2024, som er en økning på 66 stillinger.

Digitalt helsekort for gravide

Disse medlemmer mener det er på høy tid at helsekort til gravide gjøres digitalt, og støtter regjeringens forslag om å bevilge 26 mill. kroner til en trinnvis digitalisering av dette kortet.

Videreutvikling av spesialisthelsetjenester i Alta

Disse medlemmer mener det er viktig å iverksette tiltak for blant annet å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke samt gode samhandlingsløsninger med kommunene. Disse medlemmer støtter derfor regjeringens forslag om en varig økt bevilgning på 25 mill. kroner til videreutvikling av spesialisthelsetjenesten ved Klinikk Alta.

Samhandlingstiltak i Kristiansund

Disse medlemmer viser til at det foreslås å styrke Helse Midt-Norge RHF, herunder Helse Møre og Romsdal HF, med 25 mill. kroner som en varig styrking av det distriktsmedisinske senteret (DMS) i Kristiansund. Disse medlemmer mener tilskuddet vil legge til rette for nødvendige investeringer for å samle poliklinisk tilbud innen psykisk helsevern ved DMS Kristiansund og samtidig legge til rette for bedre samhandling med kommunene og gi et styrket pasienttilbud.

Beredskap ved Kirkenes sykehus

Disse medlemmer mener det er viktig å sikre intensivberedskap i Finnmark. Den geopolitiske situasjonen gjør at sykehuset i Kirkenes står i en spesiell situasjon, og disse medlemmer støtter regjeringens forslag om å videreføre 15 mill. kroner til å opprettholde intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus i Finnmarkssykehuset HF. Disse medlemmer støtter videre regjeringens forslag om en varig styrking av beredskap og akutt-tjenester i Kirkenes sykehus med 20 mill. kroner.

Godkjenning av helsepersonell utdannet i utlandet

Disse medlemmer støtter regjeringens forslag om å redusere gebyrer og kostnader forbundet med gjennomføring av tilleggskrav og søknader om autorisasjon og spesialistgodkjenning for helsepersonell med utdanning fra utlandet.

Kikhostevaksine til gravide

Disse medlemmer mener det er viktig å styrke satsingen på kvinnehelse og viser til at regjeringen foreslår 17 mill. kroner til å gi gravide kvinner tilbud om vaksinasjon mot kikhoste for å forebygge alvorlig kikhostesykdom hos spedbarn.

Nasjonal forsterket fellesskapsavdeling for kvinner

Disse medlemmer mener det er behov for å styrke tilbudet til innsatte i fengsler og støtter regjeringens forslag om å etablere en ny nasjonal forsterket fellesskapsavdeling for kvinner i Skien fengsel, og at det bevilges 15 mill. kroner til dette tiltaket. Disse medlemmer viser for øvrig til omtalen i Prop. 1 S (2023–2024) fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Økt kapasitet og kompetanse i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Disse medlemmer mener det er behov for å øke kapasitet og kompetanse til råd, veiledning og myndighetsutøvelse knyttet til dekommisjonering og atomanlegg, og viser til at regjeringen foreslår 15 mill. kroner til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Helsetjenesteforskning

Disse medlemmer er tilfreds med regjeringens satsing på helseforskning og viser til at det foreslås 10 mill. kroner til helsetjenesteforskning med vekt på implementeringsforskning gjennom Norges forskningsråd.

Fontenehus

Disse medlemmer vil peke på viktigheten av ideelle og frivillige aktørers tilbud innen arbeidsrettede rehabiliteringsalternativer for mennesker som faller utenfor arbeidslivet som følge av psykisk sykdom eller rus. Disse medlemmer mener Fontenehus har utviklet seg til å bli et ettertraktet tilbud innen arbeidsrettet rehabilitering for mennesker som har eller har hatt psykiske utfordringer. Disse medlemmer viser til at Fontenehus foreslås styrket med 10 mill. kroner, og at dette viderefører tilsvarende styrking i revidert budsjett for 2023, jf. Innst. 490 S (2022–2023).

IT-verktøy i Direktoratet for medisinske produkter

Disse medlemmer støtter regjeringens satsing på digitalisering av helsetjenestene og viser til at regjeringen foreslår å bevilge 10 mill. kroner for å utvikle Direktoratet for medisinske produkters IT-verktøy og systemer for å sikre kompatibilitet med den europeiske databasen for medisinsk utstyr (EUDAMED).

Pårørendesenteret

Disse medlemmer mener frivillige aktører innen pårørendestøtte spiller en viktig rolle i å fremme pårørendes stemme og viser til at det ble bevilget 8 mill. kroner til Stiftelsen Pårørendesenteret ifb. revidert nasjonalbudsjett for 2023 jf. Innst. 490 S (2022–2023). Bevilgningen foreslås videreført med 8,9 mill. kroner i 2024.

Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF)

Disse medlemmer mener at det er behov for et sterkere kunnskapsgrunnlag om kommunale helse- og omsorgstjenester. Disse medlemmer ser derfor positivt på regjeringens forslag om å bevilge om lag 103 mill. kroner til Forskningsrådet for å finansiere forskning og innovasjon innrettet mot de kommunale helse- og omsorgstjenestene over Kunnskapsdepartementets budsjett. Disse medlemmer viser til at det foreslås en samlet bevilgning over statsbudsjettet for 2024 på 10 mill. kroner til KSF-strukturen, hvorav 5 mill. kroner over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett og 5 mill. kroner over Kunnskapsdepartementets budsjett.

2.2 Generelle merknader fra Høyre

Pasientenes helse- og omsorgstjeneste

Komiteens medlemmer fra Høyre vil skape pasientens helsetjeneste. Å skape pasientens helsetjeneste betyr at pasienten skal involveres som partner i utviklingen av tjenestene. Alle skal ha likeverdig tilgang til helsetjenester av god kvalitet. Ingen beslutninger om pasienten skal tas uten pasienten, og hver enkelt pasient skal i møte med helsetjenesten oppleve respekt og åpenhet, og slippe unødvendig ventetid.

Disse medlemmers mål er å føre en politikk som bidrar til å redusere unødvendig og ikke-medisinsk begrunnet venting for pasienten, fremme kommunens evne til omstilling og kvalitetsforbedring i den kommunale helse- og omsorgstjenesten basert på kvalitetsreformen Leve hele livet, prioritere psykisk helse- og rusfeltet med satsing på forebygging, tidlig innsats og bedre behandling, øke tilgjengelighet og kapasitet samt styrke kvaliteten i helse- og omsorgstjenesten, og styrke folkehelsetiltak som fremmer gode liv og helse gjennom livsløpet.

Ventetider og valgfrihet

Disse medlemmer mener det er en utfordring at pasienter venter for lenge på nødvendig behandling, og viser til at regjeringen Solberg gjennom konkrete reformer og styrking av sykehusene reduserte ventetiden og økte pasientbehandlingen. Ventetidene gikk ned med 14 dager fra 1. tertial 2013 til 1. tertial 2021. Disse medlemmer viser til at ventetidene i helsetjenesten økte som følge av pandemien og mange pasienter har fått utsatt sin helsehjelp. Nå viser tall fra Helsedirektoratet at ventetidene fortsetter å øke. Gjennomsnittlig ventetid for de som mottok helsehjelp i 2. tertial 2023, var 72,6 dager, en økning på nesten to uker på to år.

Disse medlemmer vil legge til rette for godt samarbeid mellom offentlige, private, ideelle og frivillige aktører. Disse medlemmer mener frivillige organisasjoner er en styrke for den offentlige helse- og omsorgstjenesten. Disse medlemmer mener staten må bidra til godt samarbeid gjennom forutsigbarhet og stabile rammevilkår.

Det er pasientens behov som skal stå i sentrum. Disse medlemmer mener det er viktig å slippe alle gode krefter til. Det gir valgfrihet til innbyggerne, kortere helsekøer og et mer mangfoldig tilbud. Gjennom ordninger som fritt behandlingsvalg sikrer vi at alle har mulighet til å velge det tilbudet som passer best for den enkelte, uavhengig av størrelsen på lommeboken.

Disse medlemmer viser til regjeringens forslag om å avvikle fritt behandlingsvalg og til endring av innsatsstyrt finansiering fra 50 til 40 pst. Disse medlemmer mener regjeringens politikk bidrar til en mer todelt helsetjeneste, hvor pasienter blir mer avhengig av størrelsen på lommeboken for rask tilgang til helsehjelp. Disse medlemmer er særlig bekymret for dette innen såkalt elektiv behandling og innen rus og psykisk helse.

Disse medlemmer viser til at ventetidene i helsetjenesten øker, og at stadig flere opplever fristbrud. Samtidig skal regjeringen redusere den innsatsstyrte finansieringen i sykehusene, avvikle fritt behandlingsvalg og fase ut private aktører i velferden. Disse medlemmer mener det er feil medisin til feil tid.

Sykehusøkonomi

Disse medlemmer vil at flere pasienter skal få behandling, øke kvaliteten på behandlingen og få ned ventetidene. Disse medlemmer mener det er nødvendig å styrke sykehusøkonomien med én milliard kroner utover budsjettenigheten mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, noe som gjør at sykehus har mulighet til å øke aktiviteten i pasientbehandling med 2,3 pst mot regjeringens 1,8 pst. Disse medlemmer er bekymret for den negative utviklingen i sykehusene, der vi ser at ventetidene har økt med to uker på to år, sykehusene styrer mot underskudd og aktiviteten i sykehusene fortsatt ikke er tilbake til normal drift etter pandemien.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg etter ni budsjetter har lagt til rette for en aktivitetsvekst på 19 pst. Det er om lag 8 1/2 prosentenheter høyere budsjettert vekst enn etter åtte budsjetter med de rødgrønne. Disse medlemmer viser til at Prop. 1 S (2023–2024) legger opp til en aktivitetsvekst i sykehusene på om lag 1,8 pst. Disse medlemmer viser til at regjeringen har skapt stor økonomisk uforutsigbarhet for norske sykehus. Disse medlemmer viser til regjeringens forslag til statsbudsjett, hvor driftsbevilgningene til sykehusene i 2024 er ment å dekke både pris- og lønnsveksten og gi en aktivitetsvekst i pasientbehandlingen på 1,8 pst. Disse medlemmer stiller seg spørrende til om regjeringens mål om aktivitetsvekst på 1,8 pst. er realistisk i den økonomiske situasjonen landets sykehus står i.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg fjernet aktivitetstaket på sykehusene og økte den innsatsstyrte finansieringen. Disse medlemmer viser til at ventetiden ble redusert med 14 dager fra 1. tertial 2013 til 1. tertial 2021.

Psykisk helse

Disse medlemmer viser til at altfor mange med psykiske helseplager ikke får den hjelpen de trenger. Disse medlemmer viser til at psykiske helseutfordringer er utbredt og voksende. Angst og depresjon er lidelsene som rammer flest. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet vil én av fire få en angstlidelse i løpet av livet og én av fem bli rammet av depresjon. Disse medlemmer er særlig bekymret for barn og unge, hvor stadig flere oppgir at de opplever psykiske plager.

Disse medlemmer vil vise til at det er mange med psykiske plager som ikke oppsøker hjelp, at mange av de som ber om hjelp, ikke får det, og at de som får hjelp, ofte får det for sent. Disse medlemmer viser til at kapasiteten innenfor psykisk helsevern er for lav. Andelen avviste pasienter øker, og pasientene er sykere enn før. Disse medlemmer vil videre påpeke at blant de som blir avvist, er det ikke nødvendigvis slik at de blir henvist videre til et tilbud fra kommunen, ideelle organisasjoner eller andre. Disse medlemmer viser til at Høyres mål er at pasienter får hjelp som hjelper. Det innebærer at pasienten får hjelp til å mestre psykiske helseplager, og at helsehjelpen blir bedre tilpasset den enkelte pasient, med bedre oppfølging, større valgfrihet, mer informasjon og raskere behandling. Disse medlemmer mener at å lykkes med å skape pasientens helsetjeneste, også innenfor psykiske helsetjenester, er viktig for å skape et samfunn med like muligheter for alle.

Disse medlemmer mener det er nødvendig å styrke innsatsen for å forebygge og redusere psykisk uhelse utover budsjettenigheten mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, og viser til Høyres forslag til alternativt statsbudsjett, der vi foreslår 100 mill. kroner mer til psykisk helse i kommunene i tillegg til å styrke sykehusøkonomien for å øke kapasiteten for døgnbehandling i kommunene.

Disse medlemmer viser til at psykisk helse var et av regjeringen Solbergs viktigste satsingsområder. God psykisk helse er viktig for livskvalitet og for å mestre hverdag, skole og jobb. Norge er blant de første landene som har løftet psykisk helse inn i det systematiske folkehelsearbeidet. Disse medlemmer viser til regjeringen Solbergs styrking av det viktige tilbudet om Rask psykisk helsehjelp fra 2013–2021, og at om lag 60 kommuner og bydeler hadde etablert Rask psykisk helsehjelp da Høyre gikk ut av regjering i 2021, mot 11 kommuner og interkommunale samarbeid da Høyre gikk inn i regjering i 2013.

Rask psykisk helsehjelp (RPH) er en kunnskapsbasert tjeneste som tilbyr lavterskel psykisk helsetilbud til personer med angst og depresjon uten henvisning og uten lang ventetid. Kun 13 pst. av dem med symptomer på depresjon og 25 pst. av dem med symptomer på angstlidelse søker hjelp for plagene sine.

Disse medlemmer viser til Høyres forslag om å opprette Rask Psykisk Helsehjelp i 20 flere kommuner i 2024, og at dette er i tråd med Høyres mål om å etablere Rask Psykisk Helsehjelp i alle kommuner, der det er mulig, innen 2030.

Disse medlemmer mener det er viktig å ha en tydelig nullvisjon for selvmord og mener det skal ha betydning for alt som gjøres innenfor psykisk helse, fra den tidligste forebygging til den mest spesialiserte behandling, og viser til regjeringen Solbergs handlingsplan for forebygging av selvmord, hvor det ble innført en nullvisjon for selvmord i Norge. Disse medlemmer viser til Høyres forslag til statsbudsjett, der vi foreslår å innføre selvmordsforebyggingsprogrammet (Youth Aware of Mental Health) YAM i skolen.

Disse medlemmer viser til regjeringen Solbergs styrking av opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse, som er en viktig prioritering for å bidra til at unge mestrer eget liv, og at færre lever med psykiske helseplager. Regjeringen Solbergs opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse inneholder både helsefremmende, forebyggende og behandlingsrettede tiltak. Disse medlemmer understreker at innsatsen må rettes inn mot de arenaene hvor barn og unge er. Disse medlemmer peker på at regjeringen Solberg har styrket helsestasjons- og skolehelsetjenesten, og at alle kommuner fra og med 1. januar 2020 ble lovpålagt å ha psykologkompetanse. I 2013 hadde 95 kommuner og bydeler rekruttert psykolog, ved utgangen av 2019 hadde 384 kommuner og bydeler denne kompetansen. Antall psykologer økte fra 130 til 617 i løpet av seks år.

Disse medlemmer mener du som pasient skal bli sett og hørt. Disse medlemmer understreker viktigheten av at regjeringen Solberg i budsjettet for 2022 foreslo å gjennomføre en pasienterfaringsundersøkelse innen psykisk helsevern for barn og unge ved alle landets poliklinikker i 2022.

Rus

Disse medlemmer viser til at det er et sosialt skille mellom de som sliter med rus, og resten av befolkningen. De er av de svakeste og sykeste av pasientene våre. Rusmisbrukere lever rundt 20 år kortere enn resten av befolkningen. I tillegg dør rundt 240 mennesker av overdose i året i Norge. Når man først vil ha hjelp, er ventetiden for lang for en som sliter med avhengighet. Disse medlemmer viser til at når en person lever med rusavhengighet, rammer det også de nærmeste hardt, hvor alle døgnets timer består av våkenetter, frykt, manipulasjon og konstant utrygghet.

Disse medlemmer ønsker å bytte ut årelang ruspolitikk som ikke har virket, og vil endre myndighetenes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av narkotika, fra straff til hjelp, behandling og oppfølging.

Disse medlemmer vil føre en kunnskapsbasert ruspolitikk, med mål om forebygging av rusproblemer, skadereduksjon og rusfrihet. Å redde liv og sikre verdighet må alltid være grunnlaget for en human rusomsorg. De tiltakene som har størst effekt, skal prioriteres. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg ville gjennomføre en rusreform der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg høsten 2021 la frem Prop. 92 L (2020–2021) Endringer i helse- og omsorgstjenesteloven og straffeloven m.m. (rusreform – opphevelse av straffansvar m.m.). Forslaget til rusreform fikk ikke flertall i Stortinget, men jf. Lovvedtak 148 (2020–2021) skal kommunene ha en rådgivende enhet for russaker. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg i forslag til statsbudsjett for 2022 etablerte kommunale rådgivende enheter for russaker.

Disse medlemmer vil fortsette å styrke innsatsen innenfor rus- og psykisk helsefeltet. Disse medlemmer viser til at Opptrappingsplanen for rusfeltet ble oppfylt med bevilgningen i budsjettet for 2020, og at antall årsverk innen rus og psykisk helse har økt under regjeringen Solberg med 2 600 årsverk siden 2016.

Eldreomsorg og aldersvennlig samfunn

Disse medlemmer er opptatt av å skape et mer aldersvennlig samfunn og at eldre skal leve gode og meningsfulle liv. Disse medlemmer viser til at Høyres mål er at ingen skal bli gamle for tidlig. Vi lever lenger, og vi blir flere eldre i Norge. De neste 40 årene vil antallet mennesker over 70 år dobles. Disse medlemmer mener det først og fremst forteller at vi har god helse, men også at dette er en utvikling som vil påvirke hele samfunnet, og at vi må forberede oss på det. Det krever nye løsninger og endringer på en rekke områder. Disse medlemmer mener at eldre som ønsker å delta, bidra og være aktive i samfunnet, skal få mulighet til det. Fremtidens eldre har høyere utdanning, er friskere og sprekere enn tidligere. Disse medlemmer mener at samfunnet må tilpasses eldre på en bedre måte, slik at det blir mer aldersvennlig, og slik at eldre i større grad anerkjennes som verdifulle bidragsytere. Disse medlemmer mener at det å skape et mer aldersvennlig samfunn handler om hva vi som samfunn kan gjøre for at hver enkelt skal kunne bruke ressursene sine i møte med alderdommens utfordringer og muligheter. Disse medlemmer mener at ingen eldre skal oppleve å ikke få bidra.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg satte i gang reformen Leve hele livet. Reformen skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger, er trygge på at de får god hjelp når de har behov for det, at pårørende kan bidra uten at de blir utslitt, og at ansatte kan bruke sin kompetanse i tjenestene. Reformen skal styrke kvaliteten i det som er grunnleggende: mat og måltider, aktivitet og fellesskap, helsetjenester og sammenheng i tjenestene. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg i mai 2021 la fram Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester. Strategien skal forsterke gjennomføringen av Leve hele livet. Disse medlemmer viser til at alle kommuner har plikt til å tilby dagaktivitetstilbud for hjemmeboende personer med demens fra 1. januar 2020.

Disse medlemmer mener det er for store variasjoner i kvaliteten mellom sykehjem, en trygghetsstandard kan bidra til at kvalitetsarbeidet ved sykehjem settes i system, til det beste for pasienten, pårørende og ansatte. Disse medlemmer mener vi trenger en trygghetsstandard for sykehjem, for å spre og implementere kvalitetsutvikling i sykehjem. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg foreslo å videreføre bevilgningen til oppfølging av Leve hele livet. Innenfor denne bevilgingen ble Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) styrket. USHT var ment å ha en avgjørende rolle i implementeringen av Trygghetsstandard-verktøyet. Verktøyet skal bidra til å forbedre kvaliteten på tjenestene og redusere uønsket variasjon i sykehjem.

Disse medlemmer merker seg at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 er det første regjeringen har lagt frem uten å kutte i sykehjemsplasser eller omsorgsboliger til eldre. Disse medlemmer er kritiske til at regjeringen foreslår å fjerne kravet til å øke det totale antallet sykehjemsplasser og omsorgsboliger i kommunene.

Disse medlemmer vil at staten skal ta et større ansvar for utbygging av flere heldøgnsplasser i sykehjem og omsorgsboliger i kommunene. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg til sammen har lagt til rette for om lag 20 000 heldøgns omsorgsplasser med en samlet tilsagnsramme på om lag 31,8 mrd. kroner i perioden 2014–2022. Disse medlemmer viser til at regjeringen Støre i sitt forslag til budsjett har fjernet investeringstilskuddet, og mener at dette vil ha negative konsekvenser for eldre som trenger sykehjemsplass og mennesker med utviklingshemming som trenger omsorgsbolig.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg i sitt forslag til statsbudsjett for 2022 foreslo at det opprettes en pilotordning med investeringstilskudd til trygghetsboliger for eldre. Tilskuddet er rettet mot distriktskommuner i sentralitetsklasse 5 og 6 (SSBs sentralitetsindeks). Disse medlemmer viser til at regjeringen Støre kuttet pilotprosjektet i sitt forslag til Prop. 1 S Tillegg (2021–2022), og at regjeringen i forbindelse med stortingsmeldingen om eldreomsorg Meld. St. 24 (2022–2023) har relansert forslaget de selv reverserte. Disse medlemmer merker seg at regjeringen i budsjettet for 2024 ikke foreslår midler til en slik tilskuddsordning og derfor ikke følger opp sin egen stortingsmelding.

Disse medlemmer mener alle skal få være sjef i eget liv - også i alderdommen. Disse medlemmer viser til Prop. 63 L (2021–2022) og mener regjeringens forslag til oppheving av godkjenningsmodellen for fritt brukervalg (der brukeren selv bestemmer leverandør av hjemmehjelp eller hjemmesykepleie) vil føre til mindre valgfrihet, mangfold og brukermedvirkning i helse- og omsorgstjenesten.

Faglig sterk helse- og omsorgstjeneste

Disse medlemmer ønsker en faglig sterk helse- og omsorgstjeneste med dyktige ansatte som kan gi god helsehjelp og omsorg. Disse medlemmer støtter derfor at regjeringen Solbergs plan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten – Kompetanseløft 2025, videreføres av den sittende regjering. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg tidligere har satset på å styrke kompetansen hos ansatte og ledere gjennom Kompetanseløft 2020. Disse medlemmer viser også til et felles initiativ tatt av regjeringen Solberg i samarbeid med Norsk Sykepleierforbund i august 2021 om mer heltid og mindre sykefravær, og håper dette initiativet følges opp av den nye regjeringen.

Disse medlemmer understreker at en velfungerende fastlegeordning er en forutsetning for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste. Rekruttering og stabilisering er kjerneutfordringer i fastlegeordningen. Det er store rekrutteringsproblemer til fastlegeyrket, og det går utover pasientene. For å sikre at alle har en fastlege, mener disse medlemmer at vi må rekruttere flere og sørge for å beholde flere fastleger, bl.a. ved at de får færre arbeidsoppgaver.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg la fram en handlingsplan for allmennlegetjenesten i mai 2020. Handlingsplanen omfattet flere tiltak for å realisere mål om en attraktiv og trygg karrierevei for fastlegene, god kvalitet til alle og en framtid med teambaserte allmennlegetjenester.

Disse medlemmer mener at fastlegeordningen skal sikre hele befolkningen en tilgjengelig, kompetent og moderne primærlegetjeneste, uavhengig av bosted, sosial tilhørighet og personlig økonomi. Fremtidens fastlegeordning må tilby tverrfaglig oppfølging av mennesker med sammensatte behov. Disse medlemmer mener vi må bygge videre på handlingsplanen for allmennlegetjenesten, slik at vi kan sette fastlegene bedre i stand til å møte behovene til dagens og morgendagens innbyggere med kroniske lidelser og sammensatte behov.

Disse medlemmer mener LIS1-stillinger er viktige for å sikre tilstrekkelig legedekning der det er store rekrutteringsutfordringer, spesielt innen fastlegeordningen. For å sikre god behandling i helsetjenesten foreslo regjeringen Solberg 62 nye LIS1-stillinger for leger, med oppstart av 31 stillinger innen høsten 2022 og de resterende 32 stillingene i 2023. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg foreslo å binde stillingene til spesialitetene allmennmedisin og psykiatri, begrunnet med at det er særlige rekrutteringsutfordringer knyttet til disse spesialitetene.

Disse medlemmer merker seg at regjeringen i budsjettet fremstiller det som at regjeringen øker med 66 nye LIS1-stillinger. Disse medlemmer vil understreke at 31 av disse var planlagte stillinger som ble kuttet i fjorårets budsjett. Disse medlemmer støtter gjeninnfasingen av disse og støtter også økningen med 35 nye LIS1-stillinger slik regjeringen foreslår.

Disse medlemmer viser til at helse- og omsorgstjenestene i kommunene må moderniseres og styrkes. Samarbeidet med spesialisthelsetjenesten må bedres for å sikre sammenhengende, trygge tjenester som ivaretar den enkeltes behov. Disse medlemmer mener at for å utvikle en mer teambasert tjeneste er det samtidig viktig å forsøke nye arbeidsformer og arbeidsdeling som primærhelseteam, oppfølgingsteam og medisinsk avstandsoppfølging og økt bruk av e-konsultasjoner.

Disse medlemmer mener at man er avhengig av å ta i bruk ny kunnskap for å skape gode helse- og omsorgstjenester. Disse medlemmer mener det er viktig å bygge videre på regjeringen Solbergs politikk om å legge til rette for næringsutvikling gjennom forskning og innovasjon. Disse medlemmer viser til at det under regjeringen Solberg ble etablert en indikator for kliniske behandlingsstudier, som vil bidra til økt synlighet og kunnskap om aktiviteten.

Den kommunale helse- og omsorgstjenesten

Disse medlemmers mål er å sikre at innbyggerne får et tjenestetilbud som er helhetlig, sammenhengende og tilpasset den enkelte brukers behov. Disse medlemmer mener at tjenestene i større grad må legge til rette for at brukere kan leve aktive liv. Disse medlemmer understreker at alle skal få god hjelp og omsorg når de har behov for det.

Disse medlemmer vil stimulere til utvikling av brukervennlig velferdsteknologi. Dette kan bedre innbyggernes evne til å klare seg lenger i egen bolig, og bidra til å øke livskvalitet og verdighet for brukeren.

Disse medlemmer påpeker at Norge var et av de første landene i verden som utviklet en nasjonal demensplan. Selv om planen har gitt positiv utvikling på feltet, er det fortsatt behov for videre satsing. Disse medlemmer støtter derfor at regjeringen skal følge opp regjeringen Solbergs Demensplan 2025.

Disse medlemmer mener mangfold i det palliative tilbudet bør styrkes og stiller seg bak regjeringen Solbergs arbeid, herunder Meld. St. 24 (2019–2020) Lindrende behandling og omsorg, for å styrke innsatsen for personer som trenger lindrende behandling og omsorg.

Disse medlemmer mener at pårørende er en viktig ressurs som har behov for støtte og avlastning. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg la frem en egen samlet pårørendestrategi og handlingsplan i desember 2020. Strategien skal bidra til at pårørende blir anerkjent som en ressurs, og til at de kan leve gode liv.

Disse medlemmer viser til Høyres representantforslag om bruker- og pårørendeundersøkelser i helse- og omsorgstjenesten jf. Innst. 466 S (2022–2023), der Høyre fremmet forslag om å sikre at alle kommuner systematisk gjennomfører bruker- og pårørendeundersøkelser i helse- og omsorgstjenesten, og at det er åpenhet om resultatene av bruker- og pårørendeundersøkelsene.

Disse medlemmer vil at brukerstyrt personlig assistanse skal være et verktøy for å fremme likestilling og sikre brukerne mulighet for selvstendighet og aktivitet i hverdagen, uavhengig av funksjonsnivå. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg satte ned et offentlig utvalg som skulle se på hvordan ordningen kan fungere etter sin hensikt, og at utvalget leverte sin utredning i 2022. Disse medlemmer viser til at fra 1. juli 2020 ble retten til brukerstyrt personlig assistanse utvidet til også å omfatte personer over 67 år som har fått innvilget ordningen før fylte 67 år.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg har løftet rehabiliteringsfeltet i statsbudsjettene fra 2017 til 2019 med en treårig opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering.

Disse medlemmer viser til at det ved behandlingen av folkehelsemeldingen ble flertall for følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en stortingsmelding om ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) basert på NOU 2021:11 Selvstyrt er velstyrt. Stortinget ber regjeringen komme tilbake på egnet måte.»

Jf. Innst. 398 S (2022–2023) og disse medlemmer ser frem til at regjeringen skal følge opp det viktige arbeidet i NOU 2021:11 Selvstyrt er velstyrt.

En folkehelsepolitikk som skaper gode liv i et trygt samfunn

Disse medlemmer mener det aller viktigste helsearbeidet er arbeidet for å hindre at folk blir syke. Disse medlemmer vil legge prinsippet om å forebygge der man kan og reparere der man må, til grunn i folkehelsearbeidet.

Disse medlemmer mener at en god og forebyggende folkehelsepolitikk skal legge til rette for at den enkelte kan ta gode valg for egen helse. God helse og gode levekår henger sammen, og folkehelsearbeidet må legge til rette for en bedre helse for alle. Dette vil også bidra til å redusere sosial ulikhet.

Helse som mestring

Disse medlemmer understreker at god helse ikke er det samme som fravær av sykdom. Nøkkelen til god helse ligger blant annet i evnen til å mestre. Disse medlemmer peker på viktigheten av forebygging, rehabilitering og habilitering. I fremtiden vil flere brukere ha kronisk sykdom, og tjenestene må tilpasse seg brukeres og pasienters behov, ønsker og forutsetninger.

Digitalisering

Disse medlemmer mener at digitalisering skal være et virkemiddel og en integrert arbeidsform i helsetjenesten, og at dette er en forutsetning for å gjøre helsetjenesten sammenhengende og bærekraftig for fremtiden. Disse medlemmer mener det er avgjørende at IT-systemer bidrar til bedre behandling for pasienter og letter arbeidshverdagen til helsepersonell. samtidig som det ivaretar pasientsikkerhet og personvern.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg styrket arbeidet med å innføre pasientenes legemiddelliste. Pasientenes legemiddelliste er et viktig tiltak for å bedre pasientsikkerheten og redusere antall legemiddelfeil.

Disse medlemmer støtter at regjeringen viderefører regjeringen Solbergs arbeid med å samle pasientens legemiddelopplysninger i én felles, nasjonal oversikt.

Disse medlemmer mener at det for pasientene skal være enkelt og naturlig å ha kontakt med helsetjenesten på nett. Samtidig er godt personvern og god informasjonssikkerhet en grunnleggende forutsetning for digitalisering av helsesektoren.

Beredskap

Disse medlemmer viser til at Høyres mål er at alle landets innbyggere skal være trygge uavhengig av hvor i landet de bor. En god helseberedskap handler om å ha forståelse for hva en krise innebærer, ha en klar plan for hvordan en krise håndteres, god organisering og kommunikasjon og et godt gjennomtenkt planverk som gir myndighetene rom for å iverksette tiltak. For disse medlemmer er det viktig å styrke beredskapen slik at vi til enhver tid kan håndtere situasjonen dersom en krise skulle oppstå.

Disse medlemmer understreker viktigheten av at myndighetenes håndtering av koronapandemien ble evaluert, og viser til at regjeringen Solberg nedsatte en uavhengig kommisjon som evaluerte myndighetenes håndtering av koronapandemien på en grundig og helhetlig måte. Kommisjonen la frem sin første rapport 14. april 2021. Hovedkonklusjonen er at regjeringen Solberg har gjort en god jobb med å håndtere pandemien. Likevel peker kommisjonen på flere forbedringspunkter. Flere av punktene er fulgt opp. Disse medlemmer peker på viktigheten av at de gjenværende forbedringspunktene også følges opp. Regjeringen Solberg ba Koronakommisjonen fortsette arbeidet og komme med en ny rapport når krisehåndteringen er fullført. Disse medlemmer viser til at Koronakommisjonen del to ble lagt frem 26. april 2022. Disse medlemmer viser til at alle deler av helsetjenesten skal på normal måte planlegge, gjennomføre, evaluere og korrigere egen virksomhet slik at tjenesten er faglig forsvarlig, og mener at en gjennomgang av egen håndtering av pandemien er et naturlig og sentralt tema i en slik evaluering.

Disse medlemmer viser til regjeringen Solbergs mål om å trygge forsyningen av legemidler i forbindelse med koronapandemien og viser til at det i 2020–2021 ble iverksatt oppbygging av nasjonale beredskapslagre. Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene ble i 2021 bedt om å vurdere fremtidig omfang av lagrene og organisering.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg foreslo etablering av et nasjonalt permanent beredskapslager for smittevernutstyr. Disse medlemmer understreker at lageret vil kunne supplere helsetjenesten med smittevernutstyr dersom det oppstår behov for dette, men kommer ikke til erstatning for kommunenes og sykehusenes ansvar for å sørge for tilstrekkelig smittevernutstyr i egen tjeneste.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg tok flere initiativ for å styrke helseberedskapen i Norge i samarbeid med andre land, blant annet med opprettelsen av vaksineorganisasjonen CEPI i 2017 og oppstarten av Norsk Emergency Medical Team (NOR EMT) i 2018.

Disse medlemmer mener at Norge står sterkere til å håndtere fremtidige utbrudd av smittsomme sykdommer ved mer, og ikke mindre, internasjonalt samarbeid. Derfor må det internasjonale arbeidet videreføres og styrkes.

Pakkeforløp

Disse medlemmer viser til regjeringen Solbergs arbeid med å innføre standardisere pasientforløp etter en nasjonal mal, der målet er rask utredning og behandling. Disse medlemmer viser til at det er innført pakkeforløp for hjerneslag, og at det innen psykisk helse og rus er gradvis innført syv pakkeforløp siden 2019. Videre var regjeringen Solberg i gang med å utvikle pakkeforløp for smertebehandling, utmattelse og muskel- og skjelettlidelser. Disse medlemmer merker seg at regjeringspartiene ikke avvikler regjeringen Solbergs Pakkeforløp for psykisk helse og rus, slik de gikk til valg på, men heller omdøper pakkeforløpet til Nasjonale pasientforløp psykisk helse og rus. Disse medlemmer synes det er positivt at regjeringen viderefører regjeringen Solbergs politikk, som bidrar til mer helhetlige og forutsigbare behandlingsforløp for pasienten, og viser til at målet med pakkeforløpet er at det skal bidra til rask utredning og hurtig oppstart av behandling, uten unødvendig ventetid. Disse medlemmer viser til at dette er en del av pasientenes helsetjeneste, hvor tjenesten bygges rundt pasienten og legger til rette for mer forutsigbarhet og trygghet i en situasjon som ellers er preget av mye usikkerhet og uro.

Kvinnehelse

Disse medlemmer mener vi trenger mer forskning på kvinnehelse og peker på regjeringen Solbergs prioritering av kvinnehelse og mener det er behov for mer kunnskap om eldre kvinners helse, minoritetskvinners helse, unge kvinners psykiske helse og sykdommer som primært rammer kvinner. Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg nedsatte et offentlig utvalg som i mars 2023 la frem den første offentlige utredningen om kvinnehelse på over 20 år. Disse medlemmer merker seg at regjeringen ikke vil følge opp utredningen med en stortingsmelding, slik Høyre har foreslått. Disse medlemmer er bekymret for at arbeidet til kvinnehelseutvalget vil havne i en skuff, og viser til at forrige gang vi fikk en NOU om kvinners helse, var i 1999. Disse medlemmer peker på at det er urovekkende at mange av funnene og anbefalingene fra for snart 25 år siden fortsatt gjelder i dag.

Bedre tilbud til kreftpasienter

Disse medlemmer vil at kreftpasienter skal få trygg behandling av god kvalitet, og oppleve rask oppfølging i møte med helsetjenesten. Regjeringen Solbergs viktigste grep innen kreftområdet har vært tverrfaglige diagnosesentre i alle regioner, standardiserte pakkeforløp og bedre samarbeid med fastlegene. Siden 2015 er det innført 28 pakkeforløp for kreft, og disse medlemmer viser til at dette har gitt kortere ventetider samt raskere vei til diagnose og behandling ved mistanke om kreft. Disse medlemmer ønsker å gi kreftpasienter mer systematisk og forutsigbar oppfølging etter endt kreftbehandling, og viser til at Helsedirektoratet på bestilling fra regjeringen Solberg utviklet pakkeforløp hjem for kreftpasienter.

Disse medlemmer viser til at innføringen av pakkeforløp for en rekke kreftdiagnoser utgjorde et tidsskille for norske kreftpasienter og er bekymret over at pakkeforløpene er inne i en kritisk fase, hvor rapportering tyder på at færre og færre pasienter i alle helseregioner opplever et forløp som skjer innenfor de ønskede frister.

Hjernehelse

Disse medlemmer mener god hjernehelse handler om å løfte fram det enkelte menneskes mulighet for å fremme egen helse og mestre livet med nedsatt funksjon pga. en hjernesykdom. Disse medlemmer peker på at Norge var det første landet i Europa som la fram en Nasjonal hjernestrategi, og peker på viktigheten av innføringen av et helhetlig pakkeforløp for hjerneslag som omfatter både akuttforløp, oppfølging og rehabilitering etter hjerneslag.

Likeverdsreformen

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg la frem Meld. St. 25 (2020–2021) Likeverdsreformen for å gjøre det enklere for familier som har barn med behov for sammensatte tjenester. Disse medlemmer vil sikre like muligheter til personlig utvikling, deltakelse og livsutfoldelse for alle. I det norske samfunnet skal vi ha bruk for alle, og utgangspunktet for reformen er at alle skal kunne leve selvstendige liv og kunne delta på alle samfunnsområder.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Solberg i Prop. 100 L (2020–2021) lovfestet en rett til barnekoordinator. Lovfesting av barnekoordinator er en ny oppgave for kommunene, og skal kompenseres i tråd med retningslinjene for statlig styring av kommunesektoren.

Internasjonalt samarbeid

Disse medlemmer mener at hovedformålet med Norges internasjonale helsesamarbeid er å fremme allmenn folkehelse og ivareta norske helsepolitiske interesser i internasjonal sammenheng. Disse medlemmer viser til at mange helseutfordringer er grenseoverskridende og må løses av alle i fellesskap, noe covid-19-pandemien tydelig viste.

Disse medlemmer mener at Norge står sterkere til å håndtere fremtidige utbrudd av smittsomme sykdommer ved mer, og ikke mindre, internasjonalt samarbeid. Disse medlemmer mener det internasjonale arbeidet må videreføres og styrkes.

Beslutningsforum for nye metoder til behandling

Disse medlemmer viser til at Stortinget tydelig har definert fire legemiddelpolitiske målsettinger som innebærer: å sikre god kvalitet ved behandling med legemidler, legemidler skal ha lavest mulig pris, likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler, og at det skal legges til rette for forskning og innovasjon.

Disse medlemmer mener det er avgjørende at vi har et nasjonalt system for Nye metoder som fungerer effektivt, samtidig som det ivaretar de fire legemiddelpolitiske målene fastsatt av Stortinget.

Disse medlemmer viser til at i forbindelse med lovfestingen av systemet for Nye metoder ble det også vedtatt at systemet skal evalueres, jf. behandlingen av Innst. 93 L (2019–2020). Denne evalueringen ble gjennomført av Proba samfunnsanalyse, og Helse- og omsorgsdepartementet fikk evalueringen overlevert 18. november 2021.

Disse medlemmer viser til at den gjennomførte evalueringen viser at det er bred støtte for hovedtrekkene bak systemet for Nye metoder. Disse medlemmer viser likevel til at evalueringen tydelig viser at det er et forbedringspotensial for å gjøre systemet likeverdig og sikre rask introduksjon av Nye metoder i spesialisthelsetjenesten. Disse medlemmer mener det er alvorlig at evalueringen trekker frem at vi i Norge tar i bruk nye legemidler senere enn andre nordiske land, og er ikke fornøyde med norske pasienters tilgang til nye legemidler. Disse medlemmer mener regjeringen må sørge for at tiden det tar for innføringsprosessen for legemidler i Norge reduseres betraktelig. Disse medlemmer mener også det er viktig å merke seg at evalueringen fastslår at systemet fungerer dårlig for medisinsk utstyr. Nesten ingen utstyrsbaserte metoder er blitt vurdert i Nye metoder, og det fremgår at leverandørene mener systemet ikke fungerer for deres metoder.

Disse medlemmer mener det er alvorlig at evalueringen slår fast at det er manglende tillit til systemet for Nye metoder. Disse medlemmer mener det er viktig at det fremover legges vekt på behovet for økt transparens og åpenhet i vurderinger og prosesser, og mener dette også er viktig for å sikre tillit til beslutningene og til systemet for Nye metoder hos pasienter, pasientorganisasjoner, helsepersonell og i legemiddelindustrien.

2.3 Generelle merknader fra Fremskrittspartiet

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil ha en sterk satsing på helsefeltet, og mener det er svært alvorlig at regjeringen Støre ikke kommer med de satsingene disse medlemmer mener er nødvendige for å sikre gode og trygge helsetjenester til landets innbyggere. Disse medlemmer mener man i helsetjenestene skal sette enkeltmennesket i sentrum, der helsetjenestene er tilpasset hver enkelt, og ikke motsatt. Syke og eldre skal raskt få hjelpen de trenger. Disse medlemmer mener en styrking av helsetilbudet og kortere helsekøer vil hjelpe flere mennesker både inn i og tilbake til arbeidslivet og til å oppleve mestring og livsglede i hverdagen.

Disse medlemmer mener prioriteringene på helseområdet bør ligge i å løfte eldreomsorgen, kutte helsekøene, styrke intensivkapasiteten, legge til rette for flere fastleger, opprette flere døgnplasser i psykiatrien og styrke det psykiske helsetilbudet.

Disse medlemmer mener valgfrihet i helsetilbudet skal stå sentralt, og er en verdi i seg selv. I Fremskrittspartiets helsepolitikk står derfor pasienten i sentrum. Hver enkelt pasient har forskjellige utgangspunkt og forskjellige behov. Disse medlemmer mener dette må speiles i helsetilbudet. Disse medlemmer mener et mangfold av både offentlige, ideelle og private aktører er viktig for å skape valgfrihet, innovasjon og konkurranse i helsetjenestene.

Disse medlemmer mener Norge har et helsevesen i verdenstoppen. Vi har dedikerte og dyktige helsearbeidere, og de som bruker sykehustjenestene, er i stor grad fornøyd med hjelpen de får. Men selv om mye er bra, er det også store utfordringer. Det er mange nordmenn som ikke får den hjelpen de trenger for å ha et verdig liv, enten fordi de står i helsekø eller ikke får medisinen de har behov for. Disse medlemmer mener vi har en organisering av sykehusene som både er ineffektiv og byråkratisk.

Eldreomsorg og verdighet

Disse medlemmer mener at alle eldre fortjener en varm og verdig alderdom, med en eldreomsorg i verdensklasse – uavhengig av hvor i landet man bor. Dessverre har dagens eldreomsorg blitt et postkodelotteri, hvor postadressen din avgjør hvor gode tjenester du får.

Disse medlemmer mener det er en utfordring at kommunene har ansvaret for finansieringen av eldreomsorgen, og påpeker at kommunenes økonomi og prioriteringer varierer. Disse medlemmer mener det er uheldig at kvaliteten i eldreomsorgen har store forskjeller fra kommune til kommune, og påpeker derfor at Fremskrittspartiet mener staten bør overta finansieringen av eldreomsorgen, for å sikre like omsorgstjenester i hele landet.

Disse medlemmer vil at det skal stilles krav til maten som serveres våre eldre og pleietrengende, og det må settes inn flere tiltak for å unngå underernæring blant eldre. Et godt og ernæringsmessig tilpasset kosthold er viktig for å gi mer trivsel og livsglede, samt at det vil kunne redusere unødvendig medisinbruk. Disse medlemmer mener det er nødvendig med en ernæringsreform i eldreomsorgen. Disse medlemmer viser til tall fra Helsedirektoratet, som viste at det i 2020 var 1218 sykehjemsbeboere som hadde underernæring som en dødsårsak, og at 44,4 pst. av sykehjemsbeboere i Norge er underernærte. Disse medlemmer mener det er viktig å ha egne kjøkken på sykehjemmene, og at god mat og matlukt er med på å løfte matlysten.

Disse medlemmer påpeker at stadig flere vil trenge pleie- og omsorgstjenester i årene som kommer. Disse medlemmer mener det er viktig å legge til rette for at de som ønsker det, skal få bo hjemme så lenge som mulig, men at et sykehjemstilbud skal stå klart så fort det er behov for det.

Disse medlemmer viser til samfunnsdebatten i forkant av kommunevalget, hvor eldreomsorg var sentralt. Disse medlemmer finner beklageligvis lite satsing på eldreomsorg i de andre partienes alternative budsjetter.

Fastlegekrise

Disse medlemmer mener Norge står i en alvorlig fastlegekrise, og at det trengs raske tiltak for å unngå at ordningen faller sammen. Disse medlemmer viser til tall fra Helsedirektoratet som viser at 218 000 nordmenn sto uten fastlege per september 2023. Disse medlemmer påpeker at dette er en svært uheldig utvikling med tanke på at norske innbyggere har en lovfestet rett til å stå på en fastlegeliste, og viktigheten av fastlegeordningen som førstelinjeberedskap i den offentlige helsetjenesten.

Disse medlemmer mener det er nødvendig å sikre fastlegene flere kollegaer i tiden fremover. Da må vi sørge for å utdanne flere, og sikre at de som utdannes, får en praksisplass.

Disse medlemmer påpeker at det utdannes altfor få leger i Norge, og viser samtidig til at Fremskrittspartiet ved flere anledninger har foreslått å etablere medisinutdanning ved Universitetet i Stavanger, i tillegg til å foreslå å la danske leger som har gjennomført «klinisk basisutdannelse for læger» (KBU) få jobbe i Norge. Disse medlemmer påpeker at LIS1-stillinger har blitt en flaskehals for å utdanne tilstrekkelig antall leger.

Egenandeler

Disse medlemmer viser til at egenandelstaket for helsetjenester har økt fra 2 460 kroner til 3 040 kroner under Støre-regjeringens ledelse. Nå foreslås det å øke egenandelene ytterligere, til 3 165 kroner. Disse medlemmer mener egenandelstaket i Norge bør ligge på et lavt nivå, og at økonomi ikke skal være en avgjørende faktor for om man kan benytte seg av helsetilbud eller ikke.

Disse medlemmer mener egenandeler på helsetjenester i praksis fungerer som en skatt på sykdom. Disse medlemmer viser til at særlig eldre og kronikere, som generelt benytter seg i større grad av helsetjenestene, og som oppfyller egenandelstaket raskt, får store merkostnader i årets første måneder som følge av hvordan egenandelstaket er innrettet.

Disse medlemmer påpeker at en av fire nordmenn har oppnådd frikort, og at egenandelene særlig rammer de som har lite fra før. Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet i statsbudsjettet for 2021 fikk reversert forslaget om å øke egenandelstaket, men at regjeringen Støre innførte økt egenandelstak.

Helsekøer

Disse medlemmer viser til at helsekøene har fortsatt å vokse etter at Støre-regjeringen overtok, og i september 2023 sto 255 000 personer i kø for å få behandling eller utredning ifølge tall fra Helsedirektoratet. Fremskrittspartiet har som mål å fjerne de meningsløse helsekøene. De private sykehusene har ledig kapasitet på en rekke områder der det i dag er for lang ventetid for å få behandling, og de har mulighet å omstille seg til å øke kapasiteten for å redusere helsekøene. Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet vil øremerke midler for å kjøpe flere tjenester fra de private sykehusene.

Disse medlemmer ser med stor bekymring på den siste tidens avsløringer om at intensivkapasiteten er altfor lav. Disse medlemmer viser derfor til at Fremskrittspartiet foreslår å øremerke midler til flere intensivplasser, slik at Norge i større grad skal klare å håndtere pandemier og andre helsekriser i fremtiden uten å måtte stenge ned samfunnet.

Disse medlemmer vil legge ned de regionale helseforetakene, som er byråkratiske pengesluk, og fordele oppgavene deres mellom en nasjonal styringsenhet og de lokale helseforetakene. Dette vil gjøre at den enkelte pasient settes i sentrum, helsekøene vil reduseres og det vil frigjøres midler til pasientbehandling.

Psykiatri

Disse medlemmer viser til at det har vært en stor nedbygging av institusjonstilbudet til psykisk syke de siste tjue årene. Det betaler de sykeste prisen for, som ikke får den hjelpen og tryggheten de trenger. Mange alvorlig psykisk syke ender opp som svingdørspasienter, uten å få en behandling som bidrar til at de blir friske. Reduksjonen av antallet døgnplasser går også ut over resten av samfunnet, fordi alvorlig psykisk syke som burde hatt døgnbehandling, kan utgjøre en stor fare for seg selv og resten av samfunnet.

Disse medlemmer foreslår å styrke ordningen med fritt behandlingsvalg innenfor området med 300 mill. kroner. Dette er midler som kan gå til å få gjenåpnet tilbud og etablert nye tilbud på steder som Vitalis i Gjerstad og Kragerø, og Vangseter i Jevnaker. Over hele landet blir viktige tilbud som Modum Bad og Fekjærklinikken lagt ned eller tilbudet blir kraftig redusert fordi ideologi og motstand mot private og ideelle er viktigere enn å sikre at folk får raskest mulig behandling.

Økt tilgang på medisiner og styrke helseberedskapen

Disse medlemmer mener Norge er en sinke når det kommer til å ta i bruk nye medisiner for norske pasienter. Med dagens system dør syke fordi de ikke har tilgang på medisiner som kunne reddet livene deres, og mange lever med store smerter helt unødvendig. Disse medlemmer mener Beslutningsforum vektlegger pris for høyt når medisiner skal godkjennes, og helsegevinstene for pasientene undervurderes. Dette rammer særlig kreftpasienter og pasienter med sjeldne diagnoser.

Disse medlemmer vil peke på at vi er opptatt av at norske pasienter skal få raskere tilgang til medisiner, og derfor foreslår Fremskrittspartiet å styrke bevilgningene til innkjøp av medisiner og smittevernutstyr i Norge med 300 mill. kroner slik at enda flere pasienter enda raskere kan få hjelp og riktige medisiner. Disse medlemmene vil også peke på at pandemien med tydelighet viste at det var viktig å gjøre grep her for å sikre at vi kan beskytte våre helsearbeidere og de som står i førstelinjetjenestene når pandemier treffer oss, slik det gjorde i 2020.

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet høsten 2018 fremmet forslag om at ALS-pasienter burde få rett på behandlingsreiser på linje med andre pasienter med nevrologiske og revmatiske sykdommer. Dette forslaget ble vedtatt, og fra og med 1. januar 2019 kunne ALS-pasienter søke om behandlingsreiser til utlandet via lege. Det ble også satt av 6,5 mill. kroner til behandlingsreiser til ALS-pasienter i statsbudsjettet for 2019. Representanten Bård Hoksrud stilte spørsmål høsten 2023 til statsråden om hvor mange som har fått dekket behandlingsreiser til nå siden 1. januar 2019. Statsråden opplyste om at det per nå er innvilget tre søknader fra ALS-pasienter. Bevilgningen til behandlingsreiser til utlandet ble utvidet med 6,5 mill. kroner i 2019 for å omfatte behandlingsreiser for ALS-pasienter. I 2023 er det til nå brukt ca. 460 000 kroner til behandlingsreiser for ALS-pasienter. Disse medlemmer mener at potten bør kunne nyttes til andre pasientgrupper dersom den ikke blir benyttet av ALS-pasienter. Videre mener disse medlemmer at man bør gjennomgå praksisen for hvordan søknader for behandlingsreiser blir praktisert.

Disse medlemmer viser videre til merknader og forslag i behandlingene av Meld. St. 24 (2022–2023) Felleskap og meistring – Bu trygt heime og Meld. St. 23 (2022–2023) Opptrappingsplan for psykisk helse.

2.4 Generelle merknader fra Sosialistisk Venstreparti

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener at alle skal ha et like godt helsetilbud uansett hvor i landet man bor, kommer fra eller hvor mye man tjener. I dag har Norge et helsevesen i toppklasse, men også et helsevesen der vi mangler ansatte og for mange må vente for lenge på god hjelp. Det er på tide å ruste opp, og å sikre en stabil og forutsigbar helsetjeneste basert på tillit til fagpersoner og pasienten, der forskjellene reduseres. Det må være et mål å unngå det todelte helsevesenet der private, kommersielle aktører tar en stadig større del av kaka. Derfor må det på plass klarere reguleringer og en betydelig styrking av det offentlige helsevesenet, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten.

Å sikre åpenhet om medisininnkjøp og nasjonal produksjon av legemidler er viktig for å sikre en god helseberedskap. Regjeringens forslag om å legge blåreseptordningen ut på anbud er ikke en god løsning, og bør revurderes.

Styrket sykehusøkonomi

Sykehusene trenger økte budsjettrammer om de skal ivareta sitt ansvar på en ansvarlig og god måte. Sosialistisk Venstreparti foreslår i sitt alternative budsjett å øke sykehusbudsjettene med 1,2 mrd. kroner, der den største delen går til å styrke grunnbemanningen. Å sikre nok folk på jobb og et arbeidsliv der hele og faste stillinger er normalen, er en forutsetning for å løse den bemanningskrisen vi ser i helsevesenet.

Vi trenger en ny og bedre forvaltning av sykehusene, som inkluderer å avvikle helseforetaksmodellen. I dag blir sykehusene styrt etter bedriftsmessige vurderinger og ikke etter samfunnsmessige prinsipper og behov. Det er nødvendig å avvikle ordningen med innsatsstyrt finansiering og skille mellom drift og investering, slik at finansieringen av nødvendige nye sykehusbygg ikke går ut over dagens pasienter og ansatte. Vi ser stadig vekk at fødselsomsorgen og psykiatrien blir nedprioritert og får lite ressurser sammenlignet med behovet med dagens innsatsstyrte finansiering. Det er derfor nødvendig med en øremerket tilleggsbevilgning til døgnenhetene innen psykisk helsevern for å kunne bygge opp kapasiteten etter mange år med nedbygging.

Dette medlem viser til Sosialistisk Venstreparti sitt alternative budsjett for 2024, der følgende er foreslått.

Satsing

Mill. kroner

Styrke føde- og barselomsorgen, inkludert flere utdanningsstillinger for jordmødre

100

Styrke psykisk helse i spesialisthelsetjenesten og oppette flere døgnplasser

140

Helse Nord, tiltakspakke for å rekruttere og beholde ansatte

300

Økt grunnbemanning i Helse Sør-Øst, Vest og Midt

400

Stavanger sykehus, friske midler til drift

100

Redusere ikke-møtt-gebyret

57

Kutt i bruk av bemanningsselskaper

-300

Kutt i investeringslånet til nye OUS, prioritere trinnvis utbygging av Aker fremfor Rikshospitalet

-240

Helsefrivillighet og organisasjoner

En sterk og uavhengig sivil sektor er en forutsetning for demokratiet. På helsefeltet er det et mangfold av organisasjoner og institusjoner som av ulike grunner mottar støtte over statsbudsjettet eller gjennom søkbare ordninger bevilget over budsjettet. Dette er et gode og et viktig supplement til offentlige tjenester. Sosialistisk Venstreparti foreslår derfor i sitt alternative budsjett å øke en rekke av tilskuddsordningene og flere av de navngitte tiltakene. Samtidig er det helt nødvendig å sikre forutsigbare og likeverdige rammevilkår, derfor er hovedsatsingen i år rettet mot å øke tilskuddsordningene.

Dette medlem viser til Sosialistisk Venstreparti sitt alternative budsjett for 2024, der følgende er foreslått:

Satsing

Mill. kroner

Styrke søknadspott for pårørende- og brukerorganisasjoner

10

Styrke søknadspott for omsorgstjeneste, frivillig arbeid mv.

7

Styrke søknadspott for frivillig arbeid med psykisk helse, rus og vold

9

Styrke frivillige tiltak for folkehelse

8

Styrke frivillige tiltak til eldre

3

Rusmiddelanalysetjeneste

1

Ammehjelpen

2

Løvemammaene

1

Tannhelse

Tannhelsen utgjør fortsatt et hull i velferdsstaten, og mange har ikke råd til nødvendig behandling. Det er ingen god grunn til at det koster mer å gå til tannlegen enn til legen. Gjennom forhandlinger med regjeringen for budsjettårene 2022 og 2023 har Sosialistisk Venstreparti fått gjennom en rekke historiske forbedringer i tannhelsetilbudet, deriblant billigere tannhelse opp til og med 24 år, å styrke de tilrettelagte tannhelsetjenestene og generelt å styrke de offentlige tannhelsetjenestene. I tillegg er det satt ned et utvalg som skal foreslå hvordan en full tannhelsereform kan gjennomføres.

Dette er bare starten på en tannhelsereform. Sosialistisk Venstreparti foreslår derfor i sitt alternative budsjett å bruke 1,1 mrd. kroner på tannhelse i 2024 for å sikre videre styrking av tannhelsetjenestene. Ved å sikre flere personer rett til behandling i den offentlige tannhelsetjenesten, til reduserte priser, får vi både styrket det offentlige tannhelsetjenesten og sikret flere tilgang på billigere tjenester.

Det er nå på tide å satse på tilbud til personer over 75 år og sørge for en videre utrulling blant de unge voksne. Videre er det nødvendig å sikre at fylkeskommunen får nødvendige midler til å styrke tjenestene, og at de spesialiserte og tilrettelagte tjenestene får nødvendig økning i bevilgninger for å kunne forske og tilby tjenester til de som trenger det mest.

Forslagene for å gjennomføre en tannhelsereform er foreslått over rammeområde 18 (rammeoverføringer til kommunesektoren mv.).

Øvrige satsinger

Behovet for sykehjemsplasser, dagsenter og omsorgsboliger for eldre og funksjonshemmede er stort i kommunene, og behovet vokser i takt med at befolkningen blir eldre. Det har derfor vært svært klokt at staten og kommunene over år har hatt et felles spleiselag hvor staten gjennom Husbanken har gitt et investeringstilskudd. Dette foreslår Sosialistisk Venstreparti å løfte. Videre foreslås kuttet i helsevern for personer med utviklingshemming reversert.

SAMINOR er en større helse- og levekårsundersøkelse i den samiske befolkningen. Tidligere forskning viste større utbredelse av vold i nære relasjoner og dårligere helse hos den samiske delen av befolkningen. For at undersøkelsen skal bli god nok, påpeker dette medlem at det trengs betydelig mer midler til ordningen.

Det settes også av en egen satsing på et fagarbeiderløft, noe som er helt nødvendig i en tid der vi mangler viktig helsepersonell.

Dette medlem viser til Sosialistisk Venstreparti sitt alternative budsjett for 2024, der følgende er forslått:

Satsing

Mill. kroner

Sykehjem og omsorgsboliger, investeringstilskudd tilsvarende ca. 1 000 nye plasser

200

Ivareta helsevernet for personer med utviklinghemming, reversere kutt i vertskommunetilskudd

97

Gratis fastlege og legevakt opp til og med 18 år

50

Lønnstilskudd allmennsykepleiere

7

NAKU, Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming

3

Saminor 3, Senter for samisk helseforskning

17

Kompetansepakke kommunal helse og omsorg

50

Menn i helse

15

Jobbvinner – rekruttere og beholde sykepleiere og helsefagarbeidere i kommunen

10

2.5 Generelle merknader fra Rødt

Komiteens medlem fra Rødt viser til at økende forskjeller i samfunnet speiles i helse. Folk med dårlig råd har både dårligere helse og dårligere tilgang på helsetjenester. Veksten i de kommersielle helsetjenestene har skutt fart. Samtidig står vi i en helsepersonellkrise. Det offentlige helsevesenet er truet. Rødt jobber for å utjevne forskjellene og sikre lik rett til helse for alle.

Tennene er en del av kroppen

Dette medlem viser til at til tross for at regjeringserklæringen har et mål om at tannhelse bør likestilles med andre helsetjenester, følges det ikke opp i statsbudsjettet. Når tennene ikke behandles som en del av kroppen, kommer forskjellene i samfunnet til uttrykk i folks tenner. Rødt jobber for en skikkelig tannhelseform med offentlig finansiert tannhelse. Reformen innfases ved at staten betaler deler av regningen for de som har størst utgifter, med refusjon på 40 pst. av utgiftene over en årlig egenandel på 2 500 kroner. Dette medlem viser til at Rødt setter av mer enn 3 mrd. kroner i sitt alternative budsjett som et første skritt på veien mot gratis tannhelse for alle. Målet er å likestille tannhelse med andre helsetjenester i løpet av fire år.

Dette medlem viser også til at Rødt foreslo i sitt alternative budsjett å øke takstene for stønad til tannbehandling for å sikre at det finnes midler til nye grupper som har fått rett til å få dekket tannbehandlingen, og reverserer kuttet til tverrfaglig psykolog- og tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsofre og personer med odontofobi (TOO).

Alle skal ha råd til helsehjelp

Folk som har dårlig råd, har også dårligere helse. I en tid der mange opplever at pengene ikke strekker til, må helsehjelp bli billigere, ikke dyrere. Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative budsjett bevilger 1,7 mrd. kroner for å senke grensa for frikort til 2 000 kroner. Rødt mener også at det er et problem at barn må betale egenandeler i helse fra 16 år, og øker i sitt alternative budsjett betalingsfritaket for barn fra 16 til 18 år.

Dette medlem er bekymret for at høye egenandeler i helse forsterker sosiale helseforskjeller, og viser til at Rødt ber om en evaluering av hele egenandelsystemet for å sikre at systemet ikke skaper økte helseforskjeller.

Rødt er også svært kritiske til at ikke-møtt-gebyret gjennom flere år har blitt økt uten at effekten har blitt evaluert, og at regjeringa ikke sikret at evalueringa, som ble lovet etter at Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) konkluderte med at ordningen er en pasientsikkerhetsrisiko, ble gjennomført i tide til å gjøre endringer i budsjettet. Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative budsjett senket gebyret med en tredjedel.

Dette medlem er bekymret for den store økningen i bruk av privat helseforsikring. For å kunne opprettholde et sterk offentlig helsevesenet som sikrer at tilgangen til helsehjelp er rettferdig fordelt i befolkningen, er det nødvendig å styrke det offentlige helsevesenet og samtidig begrense privatiseringen. Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative budsjett henter inn nesten 500 mill. kroner på å avgiftsbelegge private helseforsikringer fra 1. juli, og at dette er penger som bevilges til de offentlige helsetjenestene.

Styrke sykehusene

Dette medlem mener det er blitt tydelig at sykehusene sin økonomi ikke er bærekraftig. Innsparingstiltakene i helseforetakene går utover både ansatte og pasienter. Regjeringas budsjett pålegger sykehusene ytterligere effektivisering og presser fram kutt i lokalberedskap, psykisk helse og fødselsomsorg.

Dette medlem mener sykehussektoren må frigjøres fra foretaksmodellen og bedriftsøkonomisk styring, slik at prioriteringer følger helsefaglige vurderinger, gjennom å avvikle innsatsstyrt finansiering og sikre full rammefinansiering av sykehusene. Dette medlem mener økt rammefinansiering er spesielt viktig for de feltene som har lidd mest når sykehus drives som butikk, nemlig føde- og barselomsorgen, psykisk helsevern og ettervern i rusomsorgen.

Dette medlem understreker at midler som er bevilget til sykehus, må gå til befolkningens helsetilbud og ikke havne i private lommer. Kompensasjon for merverdiavgift gjør det mer lønnsomt for sykehusene å kjøpe eksterne tjenester og outsoúrce renhold og andre kritiske driftsfunksjoner og må derfor avvikles. Dette skriver regjeringen i Hurdalsplattformen, men følger det ikke opp i sitt forslag til statsbudsjett.

Dette medlem påpeker at de offentlige velferdstjenestene er avgjørende for velfungerende samfunn, og at tjenestene mange steder er truet av mangel på helsepersonell. I dag er utstrakt bruk av innleie fra bemanningsbyråer i helsesektoren til stadig økende priser en alvorlig økonomisk belastning på helseforetakene. Det svekker samtidig helseberedskapen og går ut over ansatte på sykehusene når grunnbemanningen ikke er tilstrekkelig. Dette medlem vil erstatte bruk av innleie fra bemanningsbyråer med faste stillinger og offentlige vikarpooler. Dette vil gi bedre kvalitet på tjenestene og bedre lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte. Dette medlem mener bemanning av offentlig velferd er en offentlig oppgave.

Dette medlem mener helsepersonellmangelen møtes best ved å gjøre sykehusene våre til gode arbeidsplasser, og viser til at Rødt i sitt alternative budsjett bevilger 150 mill. kroner til utdanningsstillinger til sykepleiere og til å få inn flere yrkesgrupper som kan overta oppgaver for å senke arbeidspresset på medisinsk personell. Dette medlem er kritisk til de økende lederlønningene i helseforetakene og gjør i sitt alternative budsjett kutt for å sikre at ingen ledere i helseforetakene tjener mer enn helseministeren.

Kvinnehelse og reproduktiv helse

Dette medlem mener kunnskapen om kvinnehelse og kvinners tilgang til gode helsetjenester må styrkes og viser til NOU 2023:5 «Den store forskjellen» om kvinnehelse som ble publisert i mars i år. Den viser at store kunnskapshull og sviktende tjenestetilbud gjør at kvinner kommer dårligere ut enn menn i helsetjenestene, og at kvinnehelse blir nedprioritert i helseforetakene og mange kvinner blir stående uten helsetilbud i det offentlige. Rødt mener kunnskapen om kvinnehelse og kvinners tilgang til gode helsetjenester må prioriteres. Rødt bevilger derfor i sitt alternative budsjett midler både til forskning i spesialisthelsetjenesten og i allmennmedisinen og til styrking av helsetilbudet til kvinnespesifikke lidelser og til å behandle og forebygge fødselsskader.

Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative budsjett foreslår å bevilge 50 mill. kroner for å sikre gratis prevensjon til kvinner under 25 år samt alle kvinner uten inntektsgivende arbeid. Dette medlem viser til at fødsels- og barselomsorgen de siste årene har vært under hard kritikk fra kvinner som har opplevd å ikke få den hjelpen de har hatt behov for.

Dette medlem mener at markedstenkningen på sykehusene har gått spesielt hardt ut over fødsels- og barseltilbudet, og Rødt tar i sitt alternative budsjett grep for å fjerne innsatsstyrt finansiering og styrke rammefinansieringen av sykehusene.

Dette medlem viser til at frivillige organisasjoner fyller hullene i den offentlige helsetjenesten på kvinnehelsefeltet og bevilger midler for å sikre og styrke driften til Amathea, Ammehjelpen og Sanitetskvinnenes Flerkulturell doula.

Dette medlem viser til at en stor andel av aborter i dag utføres hjemme, og at å åpne for at andre enn sykehusene kan utføre abort, vil gjøre tilgjengeligheten for kvinner langt bedre. Dette er også i tråd med nye retningslinjer om abort fra WHO. Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative budsjett bevilget midler til et pilotprosjekt. Helsestasjonen Sex og samfunn i Oslo har kapasitet og kompetanse til å utføre et slikt pilotprosjekt.

Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative budsjett setter av 187 mill. kroner til forskning og tiltak innen kvinnehelse.

Rus og psykisk helse

Dette medlem viser til at psykisk helse har vært en salderingspost i mange år, og at det er lange køer og et trangt nåløye for å få hjelp, og at helseforetakene til tross for at de gang på gang får instrukser om å styrke psykisk helse, fortsetter å bygge ned tjenestene.

Dette medlem viser til at forskning finner en sterk sammenheng mellom problematisk gjeld og selvmordsrisiko, og at psykisk helse ikke kan ses uavhengig av livssituasjon og økonomi. Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative budsjett setter av midler til å begynne arbeidet med å få gjeldsrådgivere inn i psykisk helsevern. Rødt styrker også Fontenehusene, frivillig rusforebyggende innsats og rusarbeidet i fengslene med ekstra bevilgninger.

Dette medlem viser til at psykisk helsevern har lidd kraftig under helseforetaksmodellen og savner tiltak i budsjettet som viser at regjeringa tar dette på alvor.

Kommunehelsetjenesten

Dette medlem mener at en sentral del av bakgrunnen for utfordringene i eldreomsorgen er at kommunehelsetjenesten er underfinansiert. Rødt ønsker i sitt alternative budsjett å styrke kommunenes frie midler for å bedre sette dem i stand til å møte veksten i oppgaver som har fulgt av de siste tjue årenes overføring av oppgaver fra sykehusene og bedre rettigheter for yngre brukere i kommunehelsetjenestene.

Dette medlem er også bekymret over at mangelen på fastleger svekker befolkningens tilgang på helsetjenester og gir grobunn for kommersielle helsetjenester og en amerikanisering av helsevesenet. Dette medlem mener det er positivt at fastlegemangelen det siste året har blitt noe mindre, og ser at nyrekrutteringen i stor grad skyldes at kommuner har tatt over hjemler og utlyst fastlegestillinger som fastlønnede, kommunale stillinger. Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative budsjett derfor bevilger 75 mill. kroner som tilskudd til å opprette kommunale fastlegestillinger som rekrutteringstiltak i kommuner med ubesatte legehjemler.

Frivillige organisasjoner

Dette medlem viser til at flere frivillige organisasjoner som gir supplerende tilbud eller ivaretar behov som de offentlige tjenestene ikke gjør, nå har måttet legge ned, som Norsk Pasientforening, eller måttet nedskalere tilbudet, som Mental helse. Andre frivillige organisasjoner står i fare for å måtte gjøre det, som Ammehjelpen, på grunn av at de har falt utenfor eller fått mindre overføringer etter omleggingen fra øremerking til søknadsbaserte tilskuddsordninger. Rødt styrker i sitt alternative budsjett tilskuddspotter for frivillige organisasjoner i helse.

Dette medlem viser til at frivillige organisasjoner er sentrale i stadig flere redningsaksjoner i Norge, og at pandemien viste oss at frivillig helseberedskap er en betydelig ressurs i tillegg til de offentlige tjenestene under kriser og ekstraordinære hendelser. For å sikre og styrke denne delen av beredskapen foreslo Rødt i sitt alternative budsjett å bevilge 30 mill. kroner i støtte til helseberedskapsarbeidet i Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Sanitetskvinnene.

Folkehelse

Dette medlem påpeker at økende forskjeller betyr at mange dør tidligere enn andre fordi livsbetingelsene deres er dårligere enn for dem som har bedre økonomi. Sosial ulikhet tar år fra livene til folk. Likevel øker forskjellene, og folk gruer seg til å trekke kortet i betalingsautomaten enten det er på butikken eller sykehuset. For å redusere sosial ulikhet i helse, må vi redusere økonomiske forskjeller i samfunnet vårt. Dette medlem viser til at Rødts alternative budsjett er et omfordelende budsjett som prioriterer å løfte dem med dårligst råd og utjevne forskjellene i samfunnet.

Dette medlem viser til at Norge har ansvar for den samiske urbefolkningen. Å ha oppdaterte statistiske data og kunnskap om urfolk er ansett som helt sentralt av FN og Europarådet for at stater skal kunne oppfylle sine menneskerettighetsforpliktelser. Det er ti år siden sist det ble gjort en helsekartlegging av den samiske befolkningen, og en ny er i gang, men må sikres midler om den skal kunne gjennomføres skikkelig. Dette medlem påpeker at for å kunne overvåke helsa og yte likeverdige helsetjenester til den samiske befolkningen er det helt sentralt å ha forskningsbasert kunnskap om samers helse og levekår. Derfor foreslo Rødt i sitt alternative budsjett å bevilge 10 mill. kroner til SAMINOR 3.

Dette medlem understreker at helsehjelp er en menneskerettighet, og at menneskerettigheter skal følge mennesker og ikke papirer. Såkalte «papirløse» må ha rett på helsehjelp, også ut over det akutte.

Vold mot kvinner og voldtekt er et folkehelseproblem og samfunnsproblem og må behandles deretter. Dette medlem viser til Rødts alternative statsbudsjett, som foreslo en økt satsing på arbeidet mot voldtekt og vold i nære relasjoner over helsebudsjettet, justisbudsjettet og barne- og likestillingsbudsjettet.

Alle tallene i Rødts budsjett er relative til regjeringens budsjettforslag

Kap

Post

Forslag

Beløp i kroner

Innfasing av en tannhelsereform

2711

72

Innføre egenandelstak på 2 500 kr og 40 pst. refusjon over dette beløpet for tannhelsetjenester

2 990 000 000

2711

72

Øke pott for stønad til tannbehandling

100 000 000

770

70

Reversere kuttet i TOO-ordningen (Tverrfaglig psykolog- og tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsofre og personer med odontofobi)

20 000 000

Lavere egenandel for helsetjenester

2752

72

Senke egenandelstaket (frikortgrensa) til 2 000 kr

1 767 000 000

732

72-75

Senke ikke møtt-gebyret til 1 000 kr

106 000 000

732

77

Gratis helsetjenester for alle opp til 18 år

135 000 000

Styrke sykehusene og stanse markedstenkningen

732

72-75

Styrke grunnfinansiering av sykehusene og reversere regjeringens effektiviseringskutt

1 000 000 000

732

72-75

Rekrutteringstiltak, styrke bemanningsenheter i helseforetakene og styrking av grunnbemanningen

1 000 000 000

732

72-75

Økte midler øremerket til å toppe bemanningen med portører, helsesekretærer og renholdere

100 000 000

732

72-75

Tilskudd til utdanningsstillinger for ABIOK-sykepleiere og jordmødre

50 000 000

732

72-75

Kutte bruk av innleie fra bemanningsbyråer

-1 000 000 000

732

72-75

Redusere konsulentbruk i helseforetakene

-500 000 000

732

72-75

Kutte topplederenes lønn ned på nivå med helseministeren

-4 300 000

732

72-75

Omfordele fra innsatsstyrt finansiering til basisbevilgning

39 062 601 000

732

76

Avvikle innsatsstyrt finansiering

-39 062 601 000

732

71

Omfordele fra resultatbasert finansiering

-646 145 000

732

71

Avvikle resultatbasert finansiering

646 145 000

732

72-75

Kompensere for avvikling av nøytral moms for regionale helseforetak

9 981 658 000

740

80

Avvikling av nøytral moms for regionale helseforetak

-9 981 658 000

Styrke helseberedskapen

2751

73

Etablere StatMed: Produksjon av legemidler og vaksiner i Norge

20 000 000

702

70

Styrke frivillig helseberedskap gjennom organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Norske Kvinners Sanitetsforening og Røde Kors

30 000 000

Kvinnehelse, seksuell og reproduktiv helse

732

72-75

Øremerkede midler til styrking av behandlingstilbud for kvinnespesifikke lidelser i sykehusene

50 000 000

762

60

Midler til etterfødsel-kontroll hos fysioterapeut

25 000 000

2790

70

Innfasing av gratis prevensjon: Gratis prevensjon opp til 25 år og alle uten inntektsgivende arbeid

50 000 000

762

70

Styrke allmennmedisinske forskningsenheter

20 000 000

733

79

Sikre driften av Røysumtunet, rehabilitering for ME-syke

15 000 000

732

78

Styrke Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning

10 000 000

781

79

Styrke bevilgningen til Flerkulturell fødselshjelper (duola)

7 000 000

762

1

Opprette pilotprosjekt for abort i primærhelsetjenesten

5 500 000

714

79

Styrke Ammehjelpen

3 000 000

762

74

Styrke Amathea

2 000 000

Rusomsorg og psykisk helse

762

61

Styrking av psykisk helse og rus-arbeid i fengsler

10 000 000

765

73

Midler til flere fontenehus, arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske problemer

8 000 000

765

72

Økte tilskudd til frivillig rusforebyggende innsats

20 000 000

765

21

Opprette pilotprosjekt med gjeldsrådgivere i Rask psykisk helsehjelp og DPS

20 000 000

Folkehelse

765

21

Forebygge voldtekt og vold i nære relasjoner

30 000 000

762

60

Finansiere helsehjelp til papirløse

5 000 000

762

70

Styrke forskning på samisk helse gjennom økt tilskudd til SAMINOR 3

10 000 000

765

72

Styrke tilskuddspotten til frivillige organisasjoner i helse

10 000 000

733

21

Styrke habiliterings- og rehabiliteringstjenesten

30 000 000

Andre omfordelende tiltak

700

1

Kutt i lederlønninger i heleide statlige selskaper: Vinmonopolet og Helsenett

-2 200 000

Sum rammeområde 15

6 142 000 000

Mål for sum rammeområde 15

4 600 000 000

Rødts viktigste satsinger

Beløp (i mill. kroner)

Innfasing av gratis tannhelse og styrking av stønadsordningene

3 110 000 000

Kutt i egenandelene i helsetjenestene

2 008 000 000

Styrke sykehusene: Økt basisfiansiering og rekrutteringstiltak

2 150 000 000

Kutt i konsulentutgifter, bemanningsbyråbruk og lederlønninger i sykehusene

-1 504 300 000

Kvinnehelse: Forskning og helsetjenester

187 500 000

2.6 Generelle merknader fra Kristelig Folkeparti

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at Kristelig Folkeparti i sitt alternative budsjett foreslo å øke rammeområde 15 med 1 280 mill. kroner sammenliknet med budsjettforliket mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Dette medlem vil fremheve viktigheten av å sikre alle likeverdige helsetjenester, uavhengig av bosted, alder, funksjonsevne, sosial bakgrunn og kjønn. Tidlig innsats, tilgjengelige helsetjenester, folkehelsetiltak og habilitering og rehabilitering er viktig for å sikre livskvalitet. En bærekraftig helsetjeneste er avhengig av gode arbeidsvilkår og rammer for de ansatte, og dette medlem vil understreke viktigheten av at helsevesenet skal være en god arbeidsplass.

Primærhelsetjenesten

Dette medlem mener fastlegeordningen er en viktig del av grunnmuren i norsk helsetjeneste. Samtidig som ca. 200 000 nordmenn mangler fastlege, står det flere ferdig utdannede leger i kø for LIS1, og de kommer ikke videre i sin spesialisering før LIS1 er gjennomført. Dette medlem mener det er nødvendig å øke antall LIS1-plasser, slik at flere raskere kommer ut i jobb som lege.

Dette medlem mener det er på høy tid å sikre mer samarbeid og tverrfaglighet i primærhelsetjenestene. Et tverrfaglig samarbeid vil sikre at den enkelte ansatte sin kompetanse brukes riktig, og at pasientene møter rett kompetanse til rett tid.

Spesialisthelsetjenesten

Dette medlem mener det er viktig å styrke sykehusenes økonomi en tid med fortsatt sterk prisvekst. Ventetidene har økt betraktelig siden koronapandemien, og de krevende økonomiske tidene for sykehusene gjør at det er lite tegn til bedring.

Dette medlem viser til at Kristelig Folkeparti i sitt alternative budsjett foreslo å styrke basisbevilgningen til de regionale helseforetakene med 1 000 mill. kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

Dette medlem viser til at sykehusene har mange yrker representert blant sine ansatte, og mener det er viktig å styrke det tverrfaglige samarbeidet. Dette medlemmener det vil skape en bedre arbeidsplass for de ulike yrkesgruppene, og dermed sikre et bedre tilbud og bedre behandling for pasientene. Dette medlem vil styrke den tverrfaglige bemanningen på sykehusene.

Spesialisthelsetjenesten skal gi et trygt tilbud over hele landet. Innbyggerne i hele landet skal være trygge på at de får god helsehjelp når de trenger det. Det vil hele tiden være nødvendig å balansere behovet for nærhet og spesialisering. Dette medlem mener pasientene skal settes i sentrum ved at pasientenes behov blir hørt, og at de blir møtt med kunnskap, respekt og behandling av høy kvalitet.

En verdig alderdom

Dette medlem viser til at i 2030 vil antallet personer over 65 år være flere enn antallet barn og unge mellom 0 og 19 år. Nordmenn lever stadig lenger, og flere får behandling for og overlever alvorlig sykdom. Det er bra. Samfunnet må legge til rette for inkludering og involvering av alle aldersgrupper, og ikke avlyse bidrag bare grunnet alder. Fellesskap og aktivitet er viktig i hverdagen, og det blir ikke mindre viktig når man blir eldre. Dette medlem mener de små fellesskapene i lokalsamfunnene er en bærebjelke, og vil styrke frivillighetens rolle i dette. Dette medlem viser til at Kristelig Folkeparti i sitt alternative budsjett foreslo en egen støtteordning for aktivitet og fellesskap for eldre, lik den som ble opprettet under koronapandemien.

Dette medlem vil fremheve viktigheten av å forebygge digitalt utenforskap. Tjenester som alle innbyggere er avhengige av, må være tilgjengelig for alle uavhengig av digital kompetanse. Samtidig bør alle som ønsker å bli trygge digitale brukere, ha muligheten til det gjennom for eksempel kurs og opplæringsarenaer.

Et godt sted å bo er viktig hele livet. Dette medlem vil understreke viktigheten av at staten er en forutsigbar bidragsyter for kommunene i planleggingen av heldøgns omsorg, og mener Husbanken må styrkes.

Folkehelse

Dette medlem viser til at gode rammer er viktig for å legge til rette for gode valg. Folkehelsearbeidet må innebære at aktivitet i hverdagen er et tilgjengelig valg, og at idrett og friluftsliv er reelle muligheter. Sunne valg må være en reell mulighet, og da må sunne matvarer være billigere enn dyre. Dette medlem viser til at alkohol koster samfunnet store summer årlig. Dette medlem viser til at Kristelig Folkeparti i sitt alternative budsjett foreslår en sunn skatteveksling, der alkohol, tobakk og sukker får høyere avgifter mot at momsen på frukt og grønt fjernes.

Svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen

Dette medlem viser til at svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen er under sterkt press. Dette medlem er bekymret for kompetanseflukten fra føde- og barselavdelingene. Dette medlem vil fremheve det viktige arbeidet helsestasjonene gjør for å følge opp barn og familier i kommunene. Vi er helt avhengige av helsestasjons- og skolehelsetjenesten for å sikre alle en trygg og god oppfølging, og veiledning dersom man er usikker på noe. I en tid med varierende grad av faktabasert informasjon tilgjengelig på sosiale medier og via påvirkere mener dette medlem helsestasjonene spiller en nøkkelrolle for å sikre foreldre riktig og oppdatert informasjon. Dette medlem viser til at Kristelig Folkeparti foreslår å styrke helsestasjonene i vårt alternative budsjett.

Dette medlem vil særlig trekke frem Ammehjelpen, som gjør en viktig jobb i tomrommet som oppstår når det er for travelt på barselavdelingene. Dette medlem mener det er nødvendig å styrke kompetansen og ressursene rundt amming i helsetjenestene, slik at alle som trenger hjelp og trygghet i starten av tiden som nybakte foreldre, får det. Dette medlem viser til at Kristelig Folkeparti foreslo å gi Ammehjelpen 10 mill. kroner i vårt alternative budsjett.

Ideelle aktører

Dette medlem viser til at de ideelle virksomhetene representerer verdier, innovasjon og samfunnsnyttige formål som skiller dem fra offentlige og kommersielle virksomheter. For Kristelig Folkeparti er det samfunnssynet og den egenarten disse organisasjonene representerer, viktig. Dette medlem er bekymret for at ideelle aktører opplever vanskeligere rammer og driftsvilkår de to siste årene. Særlig innen rus og psykisk helse representerer tilbud drevet av ideelle aktører et mangfold som gir personer som trenger behandling, en mulighet til å finne det tilbudet som passer seg og sin situasjon best. Dette medlem er bekymret for at de ideologiske skylappene hos regjeringen vil føre til at viktige tilbud forsvinner eller må redusere driften. Dette medlem savner en tydeligere forpliktelse til å ivareta ideell og frivillig sektor fra regjeringens side.

2.7 Generelle merknader fra Pasientfokus

Komiteens medlem fra Pasientfokus viser til at Finnmark ligger i nordområdene og grenser til Russland, og at det er bred enighet om at det er viktig at det bor folk i Finnmark av sikkerhetspolitiske grunner. Både Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen har pekt på at det er viktig for Norge at det bor folk i vårt nordligste fylke, og at det er et stabilt sivilsamfunn i landsdelen. Begge mener det er på tide å styrke beredskapen i nordområdene, som igjen skal gi folk trygghet i hverdagen.

Dette medlem viser til at Forsvarskommisjonen peker på at de tre tydeligste demografiske trendene i Norge er en aldrende befolkning, økende innvandrerbefolkning og sentralisering. Dette medlem viser til at kommisjonen i NOU 2023:14 kapittel 6.5 trekker spesielt fram situasjonen i Finnmark:

«Den negative befolkningsutviklingen i Finnmark fortjener særlig oppmerksomhet. Bosetning er viktig for suverenitetshevdelse, og kan heve terskelen for militær aggresjon. Lokalkunnskap er viktig for Forsvaret i hele landet, og særlig i Finnmark.»

Dette medlem viser videre til at også Totalberedskapskommisjonen i NOU 2023:17 tar til orde for styrket beredskap i nordområdene. I kapittel 9 om beredskap i nordområdene innleder kommisjonen med å legge til grunn at det å opprettholde befolkningen i Finnmark er et sikkerhetspolitisk anliggende:

«Utfordringsbildet i nord skiller seg ut sammenliknet med andre deler av landet. Været er dårligere og farligere og klimaendringene merkes raskere og tydeligere i polare strøk. I tillegg er avstandene lengre og befolkningen bor mer spredt, med en krevende demografisk utvikling flere steder som preges av aldring, sentralisering og fraflytting. Dette gjør at det ofte er langt til nærmeste hjelpende nabo. Et annet særtrekk med nordområdene er naboskapet med Russland og den sikkerhetspolitiske betydningen som regionen har. Nordområdene er et begrep som i dette kapitlet også anvendes om Svalbard. Kommisjonen legger til grunn at det å opprettholde befolkningen på Svalbard, i Nord-Norge og i Finnmark spesielt, er et sikkerhetspolitisk anliggende. Dette betyr at offentlige arbeidsplasser, sengeplasser på sykehusene og flyruter, har nasjonal betydning.»

Dette medlem viser til at kommisjonen utdyper videre i kapittelet om Behov for styrket beredskap i nord:

«For å ivareta norske interesser i nordområdene er det avgjørende å opprettholde bosetting i vår nordligste landsdel. Befolkningsgrunnlaget er en avgjørende faktor for beredskapen, og stabil bosetting i nordområdene er fremhevet som viktig av så vel distriktspolitiske som av sikkerhetspolitiske grunner.»

Dette medlem viser til at Totalberedskapskommisjonen anbefaler at det må etableres en nasjonal tiltakssone for beredskap i Troms og Finnmark med utgangspunkt i NATOs grunnleggende forventninger til robusthet i kritiske samfunnsfunksjoner, og at nasjonal sikkerhet og forsvarsevne må inngå i vurderingsgrunnlaget når sykehusstruktur og helseberedskap i Troms og Finnmark vurderes.

Dette medlem viser videre til at Sannhets- og forsoningskommisjonen har gitt Stortinget og regjeringen klar beskjed om å sette i gang arbeidet med å bygge tillit og skape forsoning i møte med Finnmarks flerkulturelle befolkning. Kommisjonens rapport viser at fornorskingspolitikken har hatt alvorlige konsekvenser for skogfinners, kveners/norskfinners og samers mulighet til fortsatt å eksistere som egne etniske grupper. Fornorsking i form av tap av språk og kultur har over lang tid ført til at skogfinnenes, samenes og kvenenes kultur er hardt presset. Dette medlem viser til at kommisjonen peker på at fornorskingen har blitt omtalt som et historisk traume som kan ha forårsaket en vedvarende belastning i de berørte miljøene, og at dette igjen kan ha bidratt til at helsetilstanden til minoritetene er noe dårligere enn hos majoritetsbefolkningen, og reindriftsutøvere synes særlig å møte helsemessige utfordringer, til tross for at det har vært søkelys på å forbedre helse- og sosialtjenestene til den samiske befolkningen siden 1990-tallet. Myndighetene har ikke tatt tilsvarende initiativ overfor kvenene eller skogfinnene. Dette medlem viser til at det mangler undersøkelser om behov for likeverdige helsetjenester for kvener/norskfinner, skogfinner og samer. Dette medlem viser videre til at kommisjonen peker på at de kommunale helse- og sosialtjenestene, også i de fleste forvaltningskommunene for samisk språk, mangler samisk kultur- og språkkompetanse, og brukerne er misfornøyde med organiseringen av de samiske spesialisthelsetjenestene. Det er i tillegg liten bevissthet i kommunene om brukerens eller pasientens bakgrunn generelt.

Dette medlem viser til at kommisjonen peker på at ulike samfunnsaktører som er berørt av kommisjonens gransking av fornorskingspolitikk og fornorsking, har et selvstendig ansvar for å ta et oppgjør med egen historie og praksis og slik legge til rette for forsoning. Kommisjonen oppfordrer offentlige institusjoner i alle samfunnssektorer og på alle forvaltningsnivåer til å vurdere hvordan de kan bidra til forsoning, i lys av de funn rapporten dokumenterer.

Dette medlem mener det er på tide å ruste opp helsetjenestene i Finnmark. Det er på tide å sikre likeverdige helsetjenester til den flerkulturelle befolkningen i Finnmark. For å bidra til forsoning, til likeverdig tilgang til helsetjenester og til totalforsvaret av Norge må helsetilbudet til Finnmarks befolkning styrkes.

Sykehusene i nord er sivilbefolkningens trygghet og Forsvarets beredskap

Dette medlem viser til at Forsvaret nå i hovedsak baserer seg på de sivile sykehusene, i motsetning til tidligere. Det betyr at sykehusene i Nord-Norge er særdeles viktig i Norges totalberedskap. Forsvar av Norge handler også om sivilbefolkningen som bor i områdene som er strategisk viktige for Norge, og dette gjelder spesielt Finnmark. Dette medlem viser til at når de sivile sykehusene skal ivareta både sivilbefolkningens behov for trygge helsetjenester og Forsvarets behov, legger det et stort ansvar på Helse Nord sitt ansvarsområde for helse og sikkerhet. Dette medlem vil understreke at eventuelle forslag om nedskalering, flytting av fødeavdelinger og nedleggelser av operasjonstilbud ikke er i tråd med sivilbefolkningens og Forsvarets behov i den urolige tiden vi lever i. Skal vi sikre nordområdene, må det bo folk i nord. Da må befolkningen ha trygghet for at de får grunnleggende tjenester, og sykehustilbudet kan ikke svekkes. Dette medlem viser til at hele landet, også Finnmark, må ha en desentralisert sykehusstruktur som gir alle innbyggere forsvarlig og trygg behandling på sykehus, og som sikrer beredskapen, jf. helseberedskapslovens formål.

Dette medlem viser til at Helse Nord RHF utreder en plan for funksjons- og oppgavedeling i og mellom sykehus i regionen. Dette medlem viser til at prosessen skaper stor uro og bekymring i regionen. Foretakets føringer om at utredningen skal ha retning mot «mer robuste» enheter, skaper frykt for nedleggelse av sykehus og en ny struktur med større enheter på noen få steder som ikke lar seg bemanne.

Dette medlem er bekymret for at usikkerheten som skapes, gjør at fagfolk slutter, på tross av signaler fra Stortinget og regjeringen, som i de siste budsjettene har økt bevilgningene til Helse Nord. Dette medlem viser til at regjeringen i budsjettproposisjonen foreslår en varig økt bevilgning på 25 mill. kroner til videreutvikling av spesialisthelsetjenestene ved Klinikk Alta og videreføring av 15 mill. kroner til intensivberedskapen i Kirkenes. I tillegg foreslås det å styrke Kirkenes sykehus med ytterligere 20 mill. kroner. Det vises i proposisjonen til at den geopolitiske situasjonen gjør at sykehuset i Kirkenes står i en spesiell situasjon, der behovet for vaktberedskap oppleves større enn tidligere. For å gi sykehuset økt handlingsrom knyttet til beredskap og akutt-tjenester foreslås en varig økt bevilgning på 20 mill. kroner. Dette medlem vil understreke at prioriteringen av ekstra midler til utvidelse av spesialisthelsetjenestetilbudet ved Klinikk Alta og til intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus i budsjettet for 2024 er politiske signaler som helseforetaket er forpliktet til å følge. Dette medlem er opptatt av at Helse Nord har ansvar for spesialisthelsetjenesten, men også har et samfunnsansvar. Dersom den nye organiseringen av sykehusene i nord skal stå seg, må planen gjenspeile den geografien og den samfunnssituasjonen vi lever i, og den må ivareta noen nasjonale hensyn. Dette medlem vil peke på at bolyst krever trygghet for grunnleggende helsetjenester. Planen må sikre helseberedskap både i normalsituasjoner og i kriser. Dette medlem mener det er viktig at Helse Nords utredning vurderes opp mot blant annet Totalberedskapskommisjonens utredning, slik også Helse Nord i mandatet for utredningen skriver at arbeidsgruppene bør gjøre der det anses relevant. Dette medlem vil videre understreke at helseforetaket er underlagt staten som eier, og at Stortinget og regjeringen må ivareta nasjonale hensyn når planen for Helse Nord skal behandles og besluttes.

Rett til likeverdige helsetjenester for alle

Dette medlem er direkte folkevalgt av velgere i Finnmark for å representere dem på Stortinget. Dette medlem viser til at norsk helselovgivning ikke gjør forskjell på folk. Alle pasienter i Norge har rett til likeverdige sykehustjenester til riktig tid og på riktig behandlingssted. Dette medlem viser til at det ikke finnes unntak i norsk helselovgivning – heller ikke for pasienter i Alta, Kautokeino og distriktene i Finnmark. Hele Finnmark trenger et tidsriktig tilbud som kan sikre at pasientene alltid sendes til riktig sykehus og ikke omveien til et sykehus som mangler fagkompetanse på for eksempel akutt hjerte- og hjerneinfarkt.

Dette medlem mener det ikke skal gjøres forskjell på folk. Uansett hvem pasienten er – uavhengig av religion, etnisitet, politisk ståsted, rik eller fattig, mann eller kvinne, ung eller gammel, gravid, fødende, bestemor eller bestefar, áhkku ja áddjá, oldemor og oldefar – har alle like rettigheter under norsk helselovgivning.

Dette medlem vil understreke at både pasient- og brukerrettighetsloven, helse- og omsorgstjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven og helseforetaksloven har formålsbestemmelser om å sikre «likeverdige helsetjenester» og pålegger helsefaglig personell å gi likeverdige tjenester til hele den norske befolkningen, herunder den samiske, kvenske, norskfinske, skogfinske og øvrige minoritetsbefolkningen.

Dette medlem vil peke på at Norge er forpliktet til å sikre urfolks rettigheter, jf. ILO-konvensjon nr. 169 om urfolks rett til helsetilbud, og at regjeringen har sagt at Norge skal være et foregangsland når det gjelder urfolks rettigheter.

Dette medlem viser videre til at Norge er forpliktet til å sikre gode og likeverdige helsetjenester til den samiske befolkningen og til alle nasjonale minoriteter gjennom FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK) art. 12 nr. 1 som fastslår at enhver har rett til å oppnå den «høyest oppnåelige helsestandard både fysisk og psykisk». ØSK-komiteen har slått fast at dette innebærer at det skal tas hensyn til pasienters kulturelle bakgrunn når det tilbys helsetjenester. I tillegg er FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) art. 27 og Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter og den europeiske pakten om regions- eller minoritetsspråk relevante bestemmelser og avtaler som forplikter Norge til å sikre helsetjenester tilpasset minoriteters språk og kultur.

Dette medlem viser til at Pasientfokus er særdeles opptatt av de som er i en sårbar situasjon i samfunnet – de som har dårlig økonomi, uhelse eller er utviklingshemmede. Mange mennesker i landet vårt er avhengige av tjenester fra det offentlige når det gjelder både bolig, økonomi, praktisk hjelp i hverdagen og arbeid/aktivitet. Mye av dette er kommunale oppgaver, men Stortinget legger avgjørende rammer gjennom lovverk og bevilgninger. Dette medlem viser til at Pasientfokus vil jobbe for bedre forhold for utsatte grupper og spesielt dem som har vansker med selv å hevde eller kreve sine rettigheter.

Krisehåndtering er spesielt utfordrende i Finnmark

Dette medlem viser til at Finnmark er annerledesfylket der avstandene er store og helsetjenestene spesielt sårbare. For å styrke totalberedskapen i Finnmark er det nødvendig med et totalberedskapsblikk på Finnmarks sykehus. Dette medlem viser til at Finnmarks utfordringer ikke kun handler om mangel på fagfolk og helseberedskap, men også om mangelen på infrastruktur.

Dette medlem viser til at Finnmark er et fylke med samferdselsutfordringer, og vil peke på at pasienter fra Finnmarks største by Alta har 140 kilometer til lokalsykehuset i Hammerfest, på veier som er rasutsatte, og som ofte er stengt eller kolonnekjørt. Kautokeino har ikke beredskapsflyplass, men kun en veistrekning på 280 kilometer til lokalsykehuset i Hammerfest. Befolkningen i Alta og Kautokeino må gjennom værutsatte reiser for å komme til sykehuset. I tillegg til at flyplassen i Hammerfest kan være stengt grunnet dårlig vær, viser Statens vegvesens rapporter at det ofte er kolonnekjøring på E6 Sennalandet, og rv. 94 Kvalsund bru–Hammerfest er ofte kolonnekjørt eller midlertidig stengt. Dette er en strekning i Vest-Finnmark som alle som ikke kan benytte sjøveien, er avhengige av. Også pasienter fra for eksempel Karasjok og Porsanger som skal på lokalsykehuset, blir berørt av vinterstengte veier. E6 Hatter er ofte kolonnekjørt og midlertidig stengt.

Dette medlem viser videre til at Kautokeino er en urfolkskommune og den største reindriftskommunen i Norge. Kommunen er Norges største kommune i areal. Kautokeino er en av kommunene i Finnmark som ligger mest avsides til med hensyn til sykehus. Samisk og norsk er likestilt, og Kautokeino er en viktig part i det såkalte samiske språkforvaltningsområdet. Men om kommunen er tospråklig, er det ikke slik at «alle» snakker begge språkene like godt. Særlig merkes det når sykdom inntreffer. Dette medlem viser til at det samiske språk har få ord som beskriver smerte, og det er ofte slik at når folk er syke, husker de hjertespråket, men glemmer ordene på norsk. Det betyr at pasienter i Kautokeino er særlig utsatt av flere grunner. Sammenlignet med andre kommuner i Finnmark, med samme eller lavere innbyggertall har Kautokeino et dårligere beredskapstilbud. Kautokeino må bli ivaretatt beredskapsmessig på like vilkår som andre kommuner i Finnmark.

Dette medlem mener at den gamle militære flyplassen i Kautokeino må oppgraderes til beredskapsflyplass for ambulansefly. Det er 280 kilometer fra Kautokeino til lokalsykehuset i Hammerfest. Med bil er det over 4 timers reisevei. En beredskapsflyplass i Kautokeino vil skape trygghet for befolkningen.

Dette medlem viser til at veien fra Kautokeino mot Alta og Hammerfest, E45 Kløfta, er særlig rasutsatt, og strekningen er vanskelig å kjøre vinterstid. E45 er eneste hovedinnfartsåre til Finnmark når E6 fra Troms til Finnmark er stengt grunnet dårlig vær eller ras. Vogntog som transporterer varer inn til Finnmark og fisk ut av Finnmark, har ofte store problemer grunnet glatte og svingete veier. Når veien er stengt, må pasienter fra Kautokeino kjøres via Karasjok og Porsanger til lokalsykehuset, og dette er en distanse på rundt 340 kilometer. Dette truer etter dette medlems syn pasientsikkerheten. Dette er også en sikkerhetspolitisk utfordring fordi dette er en nøkkelstrekning for totalberedskapen i tilfelle krig. Det er svært viktig med snarlig utbedring av E45 og etablering av beredskapsflyplass i Kautokeino.

Fullverdig fødeavdeling og geriatrisk avdeling i Alta

Dette medlem viser til at regjeringen i budsjettproposisjonen foreslår en varig økt bevilgning på 25 mill. kroner til videreutvikling av spesialisthelsetjenestene ved Klinikk Alta. Dette medlem er tilfreds med at regjeringen med dette viser at spesialisthelsetjenestene ved Klinikk Alta skal utvides og videreutvikles i tida som kommer.

Dette medlem mener en avgjørende forutsetning for trygghet og bosetning er tilgang til et trygt fødetilbud og til geriatriske tjenester i rimelig nærhet til bostedet.

Dette medlem viser til at Alta er Finnmarks største by. Ingen andre byer i Norge med samme innbyggertall som Alta har like lang tid til sykehus og akuttilbud. Det bor like mange mennesker i Alta som det gjør i sykehusbyene Hammerfest og Kirkenes til sammen. Men de viktigste tilbudene, de som handler om selve livet, mangler: fødeavdeling, geriatrisk sengepost og et tidsriktig akuttilbud.

Dette medlem viser til at det fra Alta til fødeavdelingen i Hammerfest er 140 kilometer. Fra Kautokeino til Hammerfest er det 280 kilometer. Dette medlem jobber for at kvinner fra Alta, Kautokeino og distriktene rundt skal få føde sine barn i Alta, på en fullverdig fødeavdeling i Alta. Dagens fødestue gir et svært godt tilbud til noen kvinner, med det trengs en fullverdig fødeavdeling med de nødvendige funksjoner for at flere kvinner kan føde i Alta. Ingen kvinner skal sendes alene, uten jordmorfølge, i privatbil i kolonne over fjellovergangen Sennalandet når fødselen nærmer seg. Det må aldri skje. Dette medlem mener at jordmorfølge må bli et lovfestet tilbud for alle gravide i distriktene i Finnmark og distriktene i Norge for øvrig.

Dette medlem mener at en fullverdig geriatrisk avdeling må etableres i Alta, eller i det minste en geriatrisk sengepost. De fleste eldre i Finnmark bor i Alta. Dette medlem mener at eldre mennesker med sammensatte sykdommer og sviktende funksjonsevne må få et helhetlig og tverrfaglig utrednings- og behandlingstilbud så nært sitt eget hjemsted som mulig. Det må bli helt slutt på at eldre mennesker sendes langt bort fra hjemstedet for undersøkelser og behandling. Ingen eldre skal måtte dø i Hammerfest alene fordi veien over fjellovergangen Sennalandet er stengt, eller fordi familien ikke rakk fram.

Dette medlem mener at det må opprettes flere akuttplasser for unge pasienter med psykiske lidelser i Alta. Det vil hele Finnmark tjene på. Det må ansettes flere psykiatere, slik at psykisk syke og rusavhengige får raskest mulig behandling. Ettervern må ikke tidsbegrenses, men gis i henhold til pasientenes behov.

Likeverdig helsetilbud også i Finnmark

Dette medlem viser til at Finnmark er det ultimate nordområdet i Norge. Finnmark er annerledesfylket, med et areal på størrelse med Danmark og med en befolkning på størrelse med innbyggertallet i Tromsø. Avstandene i Finnmark til lokalsykehusene skaper utrygghet – særlig ved akutte og livstruende sykdommer.

Dette medlem mener at sykehusstrukturen i Finnmark må endres, og at Finnmarkssykehuset må legges administrativt under UNN HF i Tromsø. Fra pasientenes side vil det gi en enkel og helhetlig pasientbehandling. Dette bør være løsningen for fremtidens sykehusstruktur i Troms og Finnmark. Dette medlem vil i denne sammenheng vise til hvordan Universitetssykehuset i Tromsø samhandler med UNN Narvik og UNN Harstad i dagens struktur, en struktur som er framtidsrettet, og som ikke bør endres.

Dette medlem mener at tidstap må unngås for alvorlig syke pasienter. Alle hjerte- og hjerneslagpasienter, uansett hvor de bor i Finnmark, må sendes direkte til Universitetssykehuset i Tromsø. Finnmark har per i dag ikke tilgang til fagkompetanse på hjerte- og karsykdommer. Gjennom pasient- og pårørendehistorier bekreftet av epikriser har dette medlem sett at når pasienter sendes omveien om lokalsykehus i Kirkenes eller Hammerfest, påføres de ofte tidstap som gir prognosetap, uførhet og noen ganger tidlig død. Dette kan ikke aksepteres.

Dette medlem mener at Finnmark ikke må utvikle seg til å bli et permanent unntaksfylke når det gjelder norsk helselovgivning. Ingen pasienter med akutte livstruende hjerte-, hjerne- eller lungesykdommer skal sendes omveien til lokalsykehus i Finnmark, men direkte til UNN (Universitetssykehuset i Nord-Norge) i Tromsø. Fiskeren skal tilbake til fiskebåten som yrkesfisker, ikke som hobbyfisker. Reindriftsutøveren skal tilbake til vidda som aktiv reindriftsutøver. Skiferarbeideren skal klippe stein i fremtiden, og butikkmedarbeideren skal tilbake til butikken som ansatt, og ikke kun som kunde.

Dette medlem mener distriktslegenes kompetanse ikke må undervurderes. For å unngå prognosetap ved kritiske sykdommer som hjerte- eller hjerneinfarkt må leger ved samtlige legevakter i Finnmark kunne sende pasientene raskest mulig til riktig behandlingssted uten omveien om et av lokalsykehusene i Finnmark. Dette medlem mener at akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) ikke skal overstyre legenes beslutninger. Det handler om pasientenes liv.

Dette medlem viser til at tilbudet med slagalarm ved Klinikk Alta er midlertidig stanset. Dette medlem viser til at dette er et tilbud som ble etablert våren 2020 for å bedre behandlingen for akutte hjerneslagpasienter ved å gi raskere trombolysebehandling i et område med lange transportavstander, fordi tid er avgjørende i hjerneslagbehandlingen. Dette medlem vil peke på at det manglende tilbudet skaper usikkerhet og frykter tids- og prognosetap i situasjoner der hvert minutt teller. Dette medlem vil understreke behovet for at tilbudet gjenåpnes innen kort tid.

Helseforetakene må ta klimaansvar

Dette medlem viser til Norges internasjonale forpliktelser til reduksjon av klimagassutslipp. Dette medlem mener at det må være en sammenheng mellom politiske beslutninger og statens egen gjennomføring av klimatiltak i statlige og halvstatlige virksomheter. Det må også gjelde for helseforetakene i Norge. De nye store sykehusene som bygges i Norge, vil føre til mer transport, ikke mindre. Det forekommer mye unødvendig pasient- og pårørendetransport. Dette medlem mener derfor at helseforetakene skal pålegges et større lokalt klimaansvar og pålegges fremtidsrettede løsninger med for eksempel distriktsvennlige teleteknologiske løsninger. I tillegg må fødeavdelinger bygges og opprettholdes nær der folk bor. Eldre må få sine geriatriske undersøkelser så nært hjemstedet som mulig. Pasienter må i fremtiden alltid sendes i riktig retning – aldri omveien via sykehus som må videresende pasienten grunnet manglende kompetanse, for eksempel ved lungesykdommer eller hjerte-, hjerne-, og karsykdommer. Dette medlem viser videre til at Helse Nord i mandatet for utredningen av funksjons- og oppgavedeling i regionen skriver at blant forutsetningene for arbeidet er at endringer vil påvirke behovet for prehospitale tjenester og pasienttransport. Dette medlem vil på det sterkeste advare mot endringer som fører til økte klimautslipp fra transport. Det er lite framtidsrettet og ikke bærekraftig. Dette medlem viser til at FNs klimarapport beskriver en fremtid med våtere og villere vær og flere stormfulle perioder. Det er en del av dette medlems forståelse av hvordan fremtiden i Norge og Finnmark kan bli. Dette medlem viser til at det er statens ansvar å sikre befolkningen mot fremtidens vær- og klimautfordringer.

Helseutdanningene, rekruttering og helseforskning

Dette medlem viser til at det er kritisk mangel på jordmødre i Norge. Det mangler et stort antall jordmødre både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Jordmødre må etter dette medlems syn få tilbud om heltidsstillinger, og det må utdannes flere jordmødre i Norge, også samisktalende.

Dette medlem mener det er behov for fire permanente sykepleierutdanninger i Finnmark, lokalisert til Kautokeino, Kirkenes, Alta og Hammerfest. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Norge vil trenge 28 000 sykepleiere i 2035. Dette medlem vil jobbe for å sikre sykepleierutdanninger permanent på flere steder i Finnmark, kvoter for videreutdanning ved Universitetet i Tromsø (UiT) som sikrer et gitt antall plasser til sykepleiere fra Finnmark, gode økonomiske støtteordninger og innføring av virkemiddelordninger også for sykepleiere. For å opprettholde kompetansen i distriktene er det viktig med distriktsrettet utdanning. Dette medlem vil også peke på at det kan være nødvendig å tilpasse studiekapasiteten etter søkertall. Dette medlem viser til at det i høst var 12 søkere til neste studiestart på Hammerfests heltidsstudium i sykepleie med 70 plasser, mens søkertallet i Alta var 128 søkere til bachelor i sykepleierutdanning, deltid over fire år, som har 30 plasser. Vernepleierutdanningen i Alta fikk 180 søkere.

Dette medlem vil videre understreke at det må utdannes flere leger, spesialistsykepleiere, logopeder og annet helsepersonell. Dette medlem mener dette er viktig også av beredskapshensyn i den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå befinner oss i. I tillegg til å utdanne flere er det viktig at myndighetene legger til rette for å beholde og mobilisere allerede utdannede sykepleiere, leger og andre helsearbeidere. Dette medlem vil spesielt peke på at arbeidsbelastningen for leger, sykepleiere og annet helsepersonell er stor, og når den blir for stor, velger personell å slutte som helsearbeidere. Noen helsearbeidere blir svært syke, med de utfordringer det kan påføre dem og deres familie. Dette medlem mener at vi må ta dette alvorlig, vi har ikke noen å miste. Dette medlem vil peke på at å beholde ansatte ofte handler om lønns- og arbeidsvilkår og ikke minst arbeidstid og trivsel. Det er avgjørende med turnus- og vaktordninger som er levelige, og som legger til rette for en god balanse mellom arbeids-, familieliv og fritid.

Dette medlem viser til rekrutteringstiltaket «Menn i helse» og til Universitetet i Tromsø sitt pilotprosjekt «Gutter og helsefag», som bidrar til økt rekruttering av menn til helsefag. Begge prosjekter er i regjeringens budsjettforslag tildelt mindre midler enn det er behov for, og høyere bevilgninger kunne ført til mer rekruttering av mannlige helsefagarbeidere og mer helsepersonell i mange distriktskommuner.

Dette medlem mener det er behov for utdanning av flere generalister, og at det er viktig å øke statusen på generalister. Videre er det viktig å styrke kompetansen på aldring og helse i helseutdanningene. Forskning viser at eldre som pasienter og brukere av helsetjenester ikke er godt nok representert i forskrifter, fagplaner, studieemner og nasjonale rammeplaner. Det må etter dette medlems syn innføres flere fordypningsemner om aldring og helse i videregående skoler, høgskoler og universiteter. Det må også i denne sammenheng legges vekt på samisk språk- og kulturforståelse.

Dette medlem vil minne om at ambulansetjenesten er pasientenes livline og sykehusets forlengede arm. Mange ambulansearbeidere etterspør tilleggs- og videreutdannelsesmuligheter på bachelornivå. Lønnsnivået må styrkes i takt med utdanningen og ansvaret. Vaktordningene må sikre ambulansearbeiderens rettigheter til hviletid, og slik sikres også pasienten riktig behandling.

Dette medlem mener det må bevilges mer penger til forskning på kreft, herunder kreftvaksiner mot prostatakreft.

Dette medlem viser til at den foreslåtte tildelingen på 13 mill. kroner til SAMINOR ikke er nok til å samle data i alle relevante kommuner, og at Universitetet i Tromsø i budsjetthøringen har pekt på at det er behov for økt bevilgning dersom Senter for samisk helseforskning skal kunne inkludere flere kommuner, også i Finnmark, i 2024. Dette medlem vil peke på at dette er viktig arbeid og kunnskapsinnhenting, og at det er særlig viktig i lys av innholdet i rapporten Stortinget har mottatt fra Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Helseforetaksmodellen må endres kraftig eller skrotes

Dette medlem mener at innføringen av helseforetaksmodellen i 2002 har skapt store utfordringer for syke mennesker – særlig i distriktene. Foretaksmodellen har gjort økonomien til et mål overordnet de helsefaglige og politiske hensynene. Dette medlem ser fram til den politiske oppfølgingen av Sykehusutvalgets NOU 2023:8.

Behandling av tenner og tannhelse

Dette medlem mener undersøkelser og behandling av tenner må inn under samme egenandelstak som øvrige helsetjenester.

Pasientreiser og pasienthoteller

Dette medlem mener det haster med forbedringer i pasientreiseordningen. Barn, kreftsyke og eldre pasienter i distriktene opplever utrygghet og frustrasjon blant annet knyttet til ugunstige reisetider. Pasienter i Finnmark melder om at de opplever et dårligere tilbud fra Pasientreiser, noe som gjør det vanskelig å bo på et lite sted i distriktet med lang vei til nærmeste behandlingssted, spesielt for kronisk syke. Dette medlem viser til at Helsedirektoratet har gjennomført en evaluering av pasientreiseregelverket, som viser flere forbedringspunkter, og det foreslås flere endringer som skal bidra til å gjøre regelverket lettere å forstå og praktisere. Dette medlem ser fram til at høringsnotatet med forslag til endringer i forskriften sendes ut og forbedringer i ordningen gjennomføres. Det er blant annet viktig at pasienter får kortest mulig ventetid før hjemreise. En pasient som har time hos legen i Tromsø kl. 12.00, må ofte reise fra sin bopel i 04-tiden om morgenen og er ikke hjemme før rundt midnatt samme dag. Dette gjelder for eksempel pasienter fra Kautokeino og andre indre og ytre strøk i Finnmark. Dette medlem mener Pasientreiser HF er nødt til å endre sin praksis i møte med disse pasientene.

Dette medlem vil også peke på betydningen av å ha et botilbud til både pasienter og pårørende ved sykehusbesøk og innleggelser, spesielt i områder der pasientene bor langt unna sykehus. I dag er det et stort misforhold mellom det pasienter og pårørende betaler for overnatting, og den refusjonen de har rett til via helsesystemet.

Avslutte praksisen med omlasting av pasienter fra en sykebil til en annen

Dette medlem viser til at de prehospitale tjenestene i Finnmark gjennomfører en etappetransport av pasientene som sendes med bilambulanse til lokalsykehusene. Det betyr at pasienter flyttes mellom to ambulansebiler på vei til lokalsykehuset. Dette medlem mener at praksisen er lite pasientvennlig, og at praksisen må avsluttes. Dette medlem mener det er en bedre løsning at sjåførene bytter sykebil – og at pasientene alltid ligger i samme ambulansebil under hele transporten.

Eldre menneskers rettigheter

Dette medlem viser til at et grunnleggende trekk ved vårt rettssystem er at menneskets fysiske og psykiske integritet ikke skal krenkes. Allikevel er det slik at flere eldre gruer seg til den dagen de må flytte på sykehjem. Den som yter helsehjelpen, avgjør om pasienten er samtykkekompetent. Men eldre mennesker har rettigheter som er grunnleggende i vårt rettssystem. Ifølge menneskerettighetene innebærer prinsippet om menneskets absolutte og universelle ukrenkelighet rett til beskyttelse mot overgrep, ydmykelse og uverdig behandling. Dette medlem vil understreke at alle kommuner i Norge og spesialisthelsetjenestene under helseforetakene må sikre at menneskerettighetene oppfylles i behandlingen av eldre pasienter.

Dette medlem viser til at regjeringen i budsjettproposisjonen foreslår en varig økt bevilgning på 25 mill. kroner til videreutvikling av spesialisthelsetjenestene ved Klinikk Alta:

«Spesielt prioritert er tiltak for å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke. Gode samhandlingsløsninger med kommunene og en satsing på geriatri vil stå sentralt. Forslaget muliggjør økt volum på dag- og polikliniske tilbud til eldre og kronisk syke, som f.eks. dialyse, kreftbehandling og biologisk behandling.»

Dette medlem er glad for at eldre i Alta, Kautokeino og Loppa med dette skal få et styrket helsetilbud.

Utviklingshemmedes rettigheter

Dette medlem viser til at all politikk i Norge skal hvile på den enkelte borgers menneskerettigheter. Det må derfor rettes fokus mot utviklingshemmedes rettigheter, herunder retten til egen bolig.