Søk

Innhold

7. Høyere yrkesfaglig utdanning

7.1 Kap. 240 Fagskoler

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023).

Komiteen mener at høyere yrkesfaglig utdanning, som «arbeidslivets utdanning» er en viktig utdanning. Fagskoleutdanningen er utviklet i tett samarbeid med arbeidslivet og skal gi kompetanseheving og gode kvalifikasjoner som raskt kan tas i bruk. Fagskolene skal gi de med yrkesfaglig bakgrunn faglig påfyll i møte med omstilling og nye krav, samtidig som det gir flere karriereveier. Komiteen merker seg at fagskolene har vist stor fleksibilitet og utviklet nye utdanninger under koronapandemien.

Komiteen verdsetter den sterke veksten i fagskolesektoren de siste årene. Behovet for flere fagarbeidere er stort, og fagskolesektoren bidrar med god og relevant utdanning i tett samarbeid med arbeids- og næringsliv. Komiteen peker på den nye strategien for høyere yrkesfaglig utdanning som ble lagt frem våren 2021.

Komiteen viser til at som en del av evalueringen av tiltakene i Meld. St. 9 (2016–2017) Fagfolk for fremtiden – Fagskoleutdanning, er finansieringssystemet for fagskolene gjennomgått av Deloitte i 2021.

Komiteen er positiv til at regjeringen allerede nå varsler at den vil se på finansieringssystemet for fagskolene med bakgrunn i rapporten fra Deloitte og de høringssvar som har kommet inn. Komiteen viser til de målene regjeringen har satt for høyere yrkesfaglig utdanning for 2023.

  • Høy kvalitet i høyere yrkesfaglig utdanning

  • Relevant høyere yrkesfaglig utdanning som svarer på kompetansebehovene i arbeidslivet

  • God tilgang til høyere yrkesfaglig utdanning i hele landet.

  • Effektiv og solid fagskolestruktur.

Komiteen viser til den varslede gjennomgangen av kvalifikasjonsrammeverket, og imøteser oppfølging av dette arbeidet.

Nasjonalt studentombud

Komiteens medlem fra Rødt støtter Organisasjonen for Norske fagskolestudenters (ONF) ønske om et nasjonalt studentombud for fagskolestudenter og viser til at Rødt setter av 3 mill. kroner i alternativt statsbudsjett til å opprette nasjonalt studentombud for fagskolestudenter.

Komiteens medlem fra Venstre ønsker å opprette et nasjonalt studentombud for fagskolestudenter. Det er ikke alle fagskoler som ligger i relativ nærhet til et universitet eller høyskole, som kan benytte seg av studentombudet de tilbyr. Et nasjonalt studentombud vil i større grad kunne ta hensyn til de desentraliserte og små fagskolene. Dette medlem mener også det er viktig at alle fagskolestudenter mottar samme kvalitet på rådgivningen over hele landet.

Post 60 Driftstilskudd til fagskoler

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, støtter regjeringens forslag om å finansiere 500 nye studieplasser i 2023, som vil understøtte det sterke behovet næringslivet har for denne type arbeidskraft.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre viser til at regjeringen Solberg sikret en realvekst for fagskolesektoren på om lag 48 pst. mellom 2018 og 2022.

Disse medlemmer viser til at det aldri tidligere har vært gjennomført så mange tiltak for å løfte kvaliteten og antall studieplasser innen høyere yrkesfaglig utdanning, som under regjeringen Solberg. Bare i 2020 og 2021 var det en økning på 2 100 nye studieplasser.

Komiteens medlem fra Rødt mener det er viktig å styrke høyere yrkesfaglig utdanning. Skal vi sikre kompetanse og arbeidskraft til sentrale samfunnsområder er det nødvendig å lytte til partene i arbeidslivet og fagskolesektoren. Dette medlem viser til Rødts alternative budsjett hvor det settes av 78 mill. kroner til 1 500 nye fagskoleplasser.

Post 61 Utviklingsmidler til fagskoler

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre viser til at ordningen med utviklingsmidler ble etablert av regjeringen Solberg i 2017.

7.2 Kap. 241 Felles tiltak for fagskoler

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023).

Komiteen merker seg at midlene prioriteres til tiltak som skal gi god kunnskap om fagskolesektoren og høy kvalitet i fagskoleutdanningen, samt en tilgjengelig og synlig fagskolesektor.

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023) hvor det foreslås å bevilge 23,4 mill. kroner over denne posten. Midlene vil blant annet benyttes til å gjennomføre Studiebarometer for fagskolestudenter, kvalitetsutviklingstiltak, styrke kunnskapsgrunnlaget for fagskolesektoren og videreføre forsøksordninga med to sentre for fremragende høyere yrkesfaglig utdanning.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til at i fagskolestrategien regjeringen Solberg la frem våren 2021 var ett av tiltakene å etablere sentre for fremragende høyere yrkesfaglig utdanning, som i første omgang skulle være et forsøk. Målet med sentrene var å stimulere til fremragende kvalitet. Regjeringen Solberg ville gi sentrene til fagmiljøer som samler kompetansemiljøer, arbeidsliv og opplæringsmiljøer som jobber sammen om faglig utvikling og nye svar på kompetansebehov. Disse medlemmer peker på at det er positivt at regjeringen Støre følger opp disse satsningene, og at det nå er gitt prosjektmidler for å utvikle sentre for fremragende høyere yrkesfaglig utvikling i Rogaland og Viken.

7.3 Kap. 242 Norges grønne fagskole – Vea

Post 1 Driftsutgifter og post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023) og betydningen Norges grønne fagskole – Vea, har for utdanning av fagkompetanse i grøntsektoren, både innen videregående opplæring og fagskoletilbud. Komiteen er kjent med at skolen er viktig for næringen – både for rekruttering og som kompetansepåfyll for etablerte yrkesutøvere. Komiteen merker seg den budsjettekniske endringen som foreslås som følge av at overføre driftskostnaden for regnskapstjenestene for skoledriften overføres til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. Komiteen merker seg også at post 01 er redusert som følge av at det i saldert budsjett for 2022 ble bevilget en for høy kompensasjon ved innføring av ny premiemodell i Statens pensjonskasse.

Komiteen mener at Norges grønne fagskole Vea har en viktig rolle som kunnskapsbærer i det grønne skiftet.

7.4 Kap. 3242 Norges grønne fagskole – Vea

Post 2 Salgsinntekter mv. og post 61 Refusjon fra fylkeskommuner

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023).