8. Forslag frå mindretal

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre:

Forslag 1

I.

       I lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven) gjøres følgende endringer:

Ny § 1-5 A skal lyde:

       1. Aksjeselskap som har årlige driftsinntekter under kr 200.000.000, jf. aksjelovens § 11.5, annet ledd, post 1.1, og som foretar kapitalutvidelser på grunnlag av nyemisjon i tiden mellom 1. januar 1993 og 31. desember 1998 og som oppfyller vilkårene i nr. 2-4, kan kreve fradrag ved inntektsligningen etter reglene i denne paragrafen. Krav om fradrag må være fremsatt innen utløpet av fristen for levering av selvangivelse for inntektsåret 1998.

       2. Fradrag kan bare kreves av selskap som hovedsakelig driver industrivirksomhet. Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om hva som menes med industrivirksomhet i denne bestemmelsen.

       3. Fradrag kan bare kreves hvor den samlede kapitalutvidelsen er minst kr 200.000. Fradrag gis for et beløp svarende til kapitalutvidelsen, dog begrenset til kr 2.000.000. Fradrag kan tidligst kreves i det inntektsår kapitalutvidelsen er fullt innbetalt og anmeldt til foretaksregisteret, jf. aksjelovens § 4-7 fjerde ledd.

       4. Fradrag etter nr. 1 er betinget av at minst 50 % av selskapets aksjer etter kapitalutvidelsen eies av personlige skattytere.

       5. Departementet kan i forskrift gi regler om plikt for selskapet til å foreta inntektsføring innen rammen av det fradrag som er gitt etter nr. 1 og 3, når selskapet nedsetter aksjekapitalen eller deler ut utbytte som overstiger årets overskudd.

II.

       Endringene under I trer i kraft fra og med inntektsåret 1994.

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:

Forslag 2

Skattelovens § 75 første ledd skal lyde:

       Personlige skattytere skal ha klassefradrag i inntekt ved kommuneligningen. Klassefradraget er 24.600 kroner i klasse 1 og 49.200 kroner i klasse 2.

Forslag 3

I

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

§ 55 annet ledd skal lyde:

       Grensebeløpet gjelder for ektefellers samlede personinntekt fra ett og samme foretak.

§ 55 nytt tredje ledd skal lyde:

       Beregnet negativ personinntekt som nevnt i første ledd nr. 3, 4 og 5 fra enmannsforetak eller selskap kommer til fradrag i positiv beregnet personinntekt fra annet foretak eller selskap. Positiv beregnet personinntekt etter § 57 og § 58 kommer bare til fradrag i negativ beregnet personinntekt i den utstrekning generalforsamlingen eller selskapsmøtet i selskapet hvor det beregnes positiv personinntekt enstemmig beslutter dette. Gjenstående negativ beregnet personinntekt fremføres mot positiv beregnet personinntekt.

§ 60 fjerde ledd ny bokstav d skal lyde:

       Skattyterens gjeld i næring pr. 31. desember 1991. Departementet kan gi nærmere regler om beregning av gjeld i næring.

§ 60 nytt sjette ledd skal lyde:

       I stedet for fradrag etter fjerde og femte ledd kan skattyteren kreve fradrag for 25 % av foretakets direkte lønnskostnader, tillagt arbeidsgiveravgift og andre trygdeavgifter for ansatte. Fradraget kan ikke redusere personinntekten under et grensebeløp på 145 % av lønnen til den høyest lønnede ansatte i virksomheten på årsbasis. I selskap med flere aktive deltakere multipliseres grensebeløpet med antall slike deltakere.

II

       Endringene under I trer i kraft fra og med inntektsåret 1993.

Forslag 4

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

I

§ 79 første ledd første punktum skal lyde:

       Skattepliktige som etter § 75 har krav på skattefritt fradrag i inntekt, skal ha et skattefritt fradrag i formuen på kr 200.000.

II

       Endringen under I trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1994.

Forslag 5

I

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

§ 44 ellevte ledd bokstav 2a skal lyde:

       Fradrag i skatten skal gis med 15 % av innskudd i aksjefond, jf. § 4-4 tredje ledd i lov av 12. juni 1981 nr. 52 om aksjefond m.v. Fradraget regnes ikke av et høyere beløp enn kr 10.000 i klasse 1 og kr 20.000 i klasse 2. Grensebeløpet i klasse 2 gjelder også for skattepliktige i klasse 1 som nevnt i § 76 og § 77 nr. 1-4, og for ektefeller hvor den ene lignes etter § 16 fjerde eller femte ledd.

II

       Endringen under I trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1994.

Forslag fra Høyre:

Forslag 6

Skattelovens § 44 sjette ledd åttende punktum skal lyde:

       Når utgifter av pass og stell av barn legitimeres, forhøyes beløpsgrensene ovenfor til kr 23.300 for ett barn, og til kr 26.900 for 2 eller flere barn.

Forslag 7

I

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

§ 4 ellevte ledd skal lyde:

       1. Boligsparing for ungdom (BSU)

       a) Fradrag i skatt skal gis med 20 % av sparebeløp betalt til BSU-konto i innenlandsk bank, Samvirkelag eller fast organisert innenlandsk spareforening, til og med det inntektsår den skattepliktige fyller 33 år, dersom sparebeløpet senere skal brukes til erverv av egen bolig eller til nedbetaling av gjeld på egen bolig anskaffet etter at kontrakt om sparing ble inngått. Fradrag gis personer i skatteklasse 1 og 2. En person får fradrag bare for innskudd på en konto.

       b) Innbetalt sparebeløp kan ikke overstige kr 15.000 pr. inntektsår. For ektefeller som lignes under ett for begges samlede formue og inntekt gjelder beløpsgrensen i forrige punktum for hver av ektefellene. Sparebeløp fra barn som lignes under ett med foreldrene, jf. § 16 syvende og åttende ledd, kommer bare til fradrag i skatt på inntekt som lignes særskilt. Samlet innbetalt sparebeløp på kontoen kan ikke overstige kr 90.000. Fra og med det året skattyter disponerer over sparebeløpet etter denne bestemmelsen gis det ikke fradrag. Departementet kan gi regler om adgang til å disponere over avkastningen på kontoen. Når det er gitt fradrag etter denne bestemmelsen, og skattyter disponerer sparemidlene på annen måte enn bestemt av departementet, gjøres et tillegg i skatt i disposisjonsåret tilsvarende tidligere fradrag i skatt.

       c) Fødselsnummer skal registreres i forbindelse med spareavtalen. Fradrag gis på grunn av melding fra vedkommende spareinstitusjon.

II

       Endringene under I trer i kraft fra og med inntektsåret 1994.

Forslag 8

       I lov av 10. desember 1976 nr. 90 om forsørgerfradrag i skatt for barn og ungdom gjøres følgende endring:

I

§ 2 skal lyde:

       Forsørgerfradraget skal være kr 1.856 for hvert barn til og med det år barnet fyller 15 år.

II

§ 3 første punktum skal lyde:

       Fra og med det år barnet fyller 16 år til og med det år barnet fyller 18 år, skal forsørgerfradraget være kr 2 590.

Forslag fra Fremskrittspartiet og Venstre:

Forslag 9

       Skattelovens § 44 fjerde ledd nr. 1 fjerde ledd annet punktum oppheves.

Forslag 10

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

§ 42 b nr. 1 skal lyde:

       Nettoinntekt av egen bolig som nevnt i § 42 niende ledd beregnes med 1,5 % av eiendommens ligningsverdi 1. januar i likningsåret etter fradrag som fastsatt i nr. 2.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse:

Forslag 11

Skattelovens § 44 første ledd g nr. 1 annet ledd skal lyde:

       Fradrag etter første ledd skal minst settes til beløp som svarer til 29 % av lønnen. Som lønn regnes også annet vederlag for arbeid i offentlig eller privat tjeneste, herunder honorar, tantieme, provisjon, serveringspenger, drikkepenger og lignende samt verdien av fritt hus og andre naturalytelser. Som lønn skal også regnes vartpenger, pensjoner, livrenter og lignende ytelser. Ved beregningen av fradraget skal inntekten rundes av nedover til nærmeste tall som kan deles med 100. Fradrag beregnet etter reglene i dette ledd skal ikke settes lavere enn kr 4.930 og ikke høyere enn kr 40.745. Fradraget skal regnes å omfatte også utgifter til tvungne innskudd i vikarkasse som nevnt i h nr. 1, til forsikring som nevnt i annet ledd nr. 2 og premie til frivillig trygd som nevnt i folketrygdloven § 3-18A tredje ledd. Det samme gjelder fradragsberettigede forsikringspremier som inngår i ikke-fradragsberettigede fagforeningskontingenter.

Forslag 12

       Særregelen for kjøp av aksjer og grunnfondsbevis til underkurs oppheves.

Forslag 13

       Skattelovens § 44 ellevte ledd nr. 2 oppheves.

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 14

       I skatteloven gjøres følgende endring:

V fjerde ledd skal lyde:

       Endringene under IV trer i kraft 1. januar 1994 og gjelder fra og med inntektsåret 1994. Endringene i § 16, § 44 første ledd bokstav g nr. 1, tredje ledd, § 75 åttende ledd, § 77 nr. 6 og § 78 nr. 1, med unntak for endringene av beløpsgrenser, gjelder også tilfeller hvor samboerskap er etablert og begge har folketrygdpensjon før 1. januar 1994.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 15

Skattelovens § 44 sjette ledd åttende punktum skal lyde:

       Når utgifter til pass og stell av barn legitimeres, forhøyes beløpsgrensene ovenfor til kr 30.000.

Forslag 16

I

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt på formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

§ 61 (ny) skal lyde:

       Beregnet personinntekt fra et aksjeselskap fastsatt etter reglene i skatteloven § 60 skattlegges på skattyterens hånd kun i den utstrekning han ellen noen han kan identifiseres med, direkte eller gjennom annet selskap eller innretning, har mottatt utdelt utbytte fra selskapet. Det ses bort fra utbytte som er benyttet til å betale formuesskatt på aksjer i selskapet hvor personinntekten er beregnet.

II

       Endringen under I trer i kraft fra og med inntektsåret 1993.

Forslag 17

I

       I lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:

§ 16-2 fjerde ledd skal lyde:

       Det skal ikke svares avgift når inntekten er under kr 23.800, og avgiften må ikke utgjøre mer enn 25 % av den inntekt som overstiger kr 23.800.

II

       Endringen under I trer i kraft fra og med inntektsåret 1994.

Forslag fra Venstre:

Forslag 18

Skattelovens § 75 første ledd skal lyde:

       Personlige skattytere skal ha klassefradrag i inntekt ved kommuneligningen. Klassefradraget er 25.700 kroner i klasse 1 og 51.400 i klasse 2.