Søk

Årsrapport for virksomheten til Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid i 2024

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Lars Haltbrekken (SV), leder

Alfred Jens Bjørlo (V)

Willfred Nordlund (Sp), nestleder

Hårek Elvenes (H)

Øystein Mathisen (A)

Liv Kari Eskeland (H)

Tove Elise Madland (A)*

Bengt Fasteraune (Sp)

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Geir Jørgensen (R)

Bård Ludvig Thorheim (H)

Nils-Ole Foshaug (A)**

*Tove Elise Madland erstattet Marianne Sivertsen Næss 30. april 2024

**Nils-Ole Foshaug erstattet Tove Elise Madland 30. april 2024

Generelt

Global oppvarming fører til store endringer i nord, med betydelige globale konsekvenser og lokale ringvirkninger for folk som bor der, og for naturen. Issmelting gir stigning i havnivået, og Polhavet blir mer åpent og tilgjengelig for blant annet skipsfart, ressursutnyttelse og turisme. Klimaendringene fører til flere og større skogbranner som har dramatiske konsekvenser for luftkvalitet, biodiversitet og mennesker og fører til store utslipp av klimagasser. Permafrosten tiner og gir blant annet store utfordringer for infrastruktur som hus og veier.

Samtidig ser vi en økt politisk interesse for Arktis og nordområdene, både i de arktiske landene og i det internasjonale samfunnet for øvrig. Russlands krig i Ukraina, samt økte geopolitiske spenninger, har bidratt til at sikkerhetspolitikken igjen er et hovedtema i den arktiske regionen. Effekten av klimaendringene i Arktis er et tema som engasjerer forskere fra mange land. Temperaturen i Arktis stiger nærmere fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet.

Russlands fullskala invasjon av Ukraina 24. februar 2022 førte til at det arktiske samarbeidet ble satt på pause. Etter at Norge overtok lederskapet i Arktisk råd den 11. mai 2023, er samarbeidet mellom de åtte medlemslandene gjenopptatt. Det er møter i Arktisk råds arbeidsgrupper og mellom urfolksrepresentantene. Det norske lederskapet gjennomfører også konferanser knyttet til beredskap og ungdom. Det er imidlertid ikke møter på politiske nivå eller mellom representantene på embetsnivå fra utenriksdepartementene (Senior Arctic Officials).

Parlamentarikersamarbeidet er fremdeles på pause, men folkevalgte fra Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige, USA og Europaparlamentet treffes til uformelle møter og konferanser uten Russland. Lederne i parlamentarikersamarbeidet er folketingsmedlem Aaja Chemnitz (leder) og senator Lisa Murkowski (nestleder).

Hovedsaker i 2024

Sveriges riksdag var vertskap for en arktisk parlamentarikerkonferanse i Kiruna 20.–23. mars 2024. Delegasjonsleder Lars Haltbrekken (SV) var moderator under sesjonen om klimaendringer og avfallshåndtering i Arktis, og Bård Ludvig Thorheim (H) var en av innlederne på sesjonen om sivil sikkerhet og beredskap. Fra delegasjonen deltok også Bengt Rune Strifeldt (FrP) og Øystein Mathisen (A). I tillegg deltok Martin Gamst Johnsen, Maria Strand Munkhaug og Jens Kristian Øvstebø som norske representanter på en ungdomskonferanse som gikk delvis parallelt med parlamentarikerkonferansen. Ambassadør Morten Høglund fra Utenriksdepartementet representerte det norske lederskapet i Arktisk råd på konferansen og rapporterte om situasjonen i samarbeidet.

Delegasjonen arrangerte delegasjonsreiser til Trondheim 12. februar 2024 og til Bodø 22. april 2024. I Trondheim besøkte delegasjonen ulike avdelinger på NTNU blant annet knyttet til maritim virksomhet, autonome farkoster og romvirksomhet. I Bodø møtte delegasjonen blant annet Hovedredningssentralen og Nord universitet.

Delegasjonsleder Haltbrekken deltok også på et internasjonalt parlamentarikermøte i Goose Bay i Canada 2.–3. september 2024. En viktig sak på dette møtet var et initiativ til å se på reglene for det arktiske parlamentarikersamarbeidet (Rules of Procedure). Det ble besluttet at en arbeidsgruppene bestående av tjenestemenn i parlamentet skal arbeide videre med saken.

Den arktiske delegasjonen var også i 2024 en drivende kraft i nordområdepartnerskapet under Arendalsuka. Sammen med partnere fra universiteter, myndigheter, forskning og næringsliv deltok flere stortingsrepresentanter på arrangementene som fant sted i lavvoen på Fløyheia. Det norske lederskapet i Arktisk råd, Svalbard, romvirksomhet og sannhets- og forsoningskommisjonens rapport var blant temaene som ble tatt opp på møtene.

Delegasjonens nestleder, Willfred Nordlund (Sp), deltok i to panel under konferansen «Arctic Futures Symposium» i Brussel 2.–3. desember 2024. Temaene for de to panelene var «transatlantisk samarbeid i Arktis i 2025 og videre» og «kritiske mineraler og forsyningskjeder».

Siden 2013 har den arktiske delegasjonen invitert utenriksministeren til halvårlige nordområdedialoger for en uformell utveksling av informasjon om samarbeid i nord. Til disse møtene inviteres også delegasjonsledelsen i de øvrige internasjonale delegasjonene i Stortinget. Nordområdedialogene i 2024 fant sted 4. juni og 16. desember. Et viktig tema som ble tatt opp på begge møtene, var samarbeidet i det nordlige Norden. Det er særlig svensk og finsk medlemskap i NATO som har aktualisert et forsterket samarbeidet mellom Norge, Sverige og Finland i nord. I tillegg har Finland annonsert at de trekker seg fra Barentssamarbeidet, noe som gjør at man må se på det regionale samarbeidet i nord med nye øyne.

Gjennom 2024 har den arktiske delegasjonen gjennomført tre delegasjonsmøter og hatt flere møter med eksterne gjester. Blant gjestene har vært USAs arktiske ambassadør Mike Sfraga og EUs arktiske ambassadør Claude Veron-Reville.

Delegasjonens planer for 2025

Stortingets arktiske delegasjon er vertskap for et uformelt arktisk parlamentarikermøte i Tromsø 26. januar 2025. I tilknytning til møtet vil parlamentarikerne ha et fellesmøte med deltakere fra ungdomskonferansen som er i regi av Arktisk råd. Flere av deltakerne vil også være med på deler av konferansen «Arctic Frontiers», som er en årlig konferanse i Tromsø om arktiske tema.

Delegasjonen planlegger en reise til USA 23.–28. februar 2025, nærmere bestemt Washington, D.C. og Minnesota. I Washington, D.C. er et hovedtema politiske møter i Kongressen om blant annet arktisk samarbeid. I Minnesota planlegges det blant annet møter med de norske miljøene i anledning av at det er 200-årsjubileum for den norske utvandringen til USA.

Før sommeren planlegges det også et arktisk parlamentarikermøte i Finland.