Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for 2024

Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for valgperioden 2021–2025 består av følgende medlemmer:

Medlemmer

Varamedlemmer

Tellef Inge Mørland (A), leder

Linda Monsen Merkesdal (A)

Ingunn Foss (H), nestleder

Ove Trellevik (H)

Ola Borten Moe**(Sp)

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Silje Hjemdal (FrP)

Grunde Almeland (V)

* Linda Monsen Merkesdal erstattet Even Eriksen 5. oktober 2023

** Ola Borten Moe erstattet Gro-Anita Mykjåland 5. oktober 2023

Generelt

IPU ble etablert i 1889 og er en verdensomspennende parlamentarikerforsamling med medlemmer fra 181 land. Forsamlingen arbeider for å fremme fred, samarbeid og utvikling av representativt demokrati. Tiltak for å øke kvinneandelen både i parlamenter og i politikk generelt har høy prioritet. Blant IPUs arbeidsmetoder er erfaringsutveksling og informasjonsdeling mellom parlamentene, tematiske program iverksatt av IPUs sekretariat, og tilrettelegging for parlamentarisk engasjement i viktige internasjonale spørsmål.

I IPU er det etablert fire faste komiteer for henholdsvis 1) fred og internasjonal sikkerhet, 2) bærekraftig utvikling, 3) menneskerettigheter og demokrati og 4) FN-spørsmål. I tillegg finnes det særskilte fora for kvinnelige parlamentarikere og unge parlamentarikere, en komité for Midtøsten-spørsmål og en komité for parlamentarikeres menneskerettigheter, som følger opp sakene til fengslede parlamentarikere. Det er to årlige sesjoner, én om høsten og én om våren. Sesjonene har et hovedtema og et såkalt hastetema («emergency item»).

Landene i IPU er organisert i geopolitiske grupper. Norge er medlem av den såkalte «12 Plus-gruppen» som består av 47 land, de aller fleste av dem vestlige og demokratiske.2

2. https://12plus.net/le-groupe-12/composition-du-groupe/

Hovedsaker i 2024

Krigen i Gaza har preget møtene i IPU i 2024. Dette har særlig kommet frem i forhandlingene om å sette et hastetema på dagsordenen. Den afrikanske og den arabiske gruppen har ensidig fordømt Israel, mens «12 Plus-gruppen», bestående av hovedsakelig vestlige land, har hatt en mer balansert tilnærming der også Hamas’ angrep på Israel fordømmes. Under vårsesjonen i Genève 23.–27. mars lå det lenge an til å bli flertall for et kompromissforslag fremmet av «12 Plus-gruppen» med Danmark i spissen. Rett før votering valgte den arabiske og den afrikanske gruppen å opprettholde sitt eget forslag. I den påfølgende avstemningen fikk ingen av forslagene det nødvendige flertall. Nok en gang var IPU ute av stand til å enes om et hastetema som alle egentlig mente at var viktig.

IPUs høstsesjon ble avholdt i Genève 13.–17. oktober. Her dukket Gaza igjen opp som forslag til hastetema. Denne gangen vant «12 Plus-gruppen» frem med en bredere tilnærming hvor man støttet FNs generalsekretærs oppfordring om multilateralisme som veien til fred, rettferdighet og bærekraftig utvikling. Norges geopolitiske gruppe, 12 Plus, blir stadig oftere beskyldt for dobbeltmoral for at man fordømmer Russlands krig i Ukraina, mens man ikke støtter de sterkeste fordømmelser av Israel.

Krigen i Ukraina er en viktig sak for «12 Plus-gruppen». Under både vår- og høstsesjonen var det møter med Ukrainas delegasjon der man ble orientert om den aktuelle situasjonen. Samtidig ser man at det er utfordrende å holde Ukrainas sak høyt på dagsordenen. Under høstsesjonen holdt Norge, Canada og Ukraina et sideevent om de bortførte ukrainske barna.

Under vårsesjonen hadde delegasjonen et bilateralt møte med Gambias delegasjon om kjønnslemlestelse. Bakgrunnen var et privat forslag i Gambias parlament om opphevelse av forbudet mot kvinnelig kjønnslemlestelse (KKL). Norges delegasjon oppfordret sine gambiske kolleger på det sterkeste om å beholde forbudet og bekjempe KKL. Det har senere vist seg at Gambias parlament stemte ned forslaget om opphevelse av forbud mot KKL.

Under sesjonene ble det vedtatt resolusjoner om autonome våpen, grønn energi, og om kunstig intelligens sin innvirkning på demokrati, menneskerettigheter og rettsstaten.

Norge hadde formannskapet i den nordiske gruppen i 2024 og arrangerte et koordinerende møte i Oslo hvor også 12 Plus-president Gryffroy deltok. Delegasjonen møtte også IPUs generalsekretær Martin Chungong under hans besøk i Stortinget i april.

Delegasjonen deltok i februar på den årlige høringen i FN i New York. Tema denne gang var hvordan sikre en fredelig fremtid med utgangspunkt i FNs generalsekretærs «New Agenda for Peace». I forkant i høringen avholdt de nordiske IPU-delegasjonene et studiebesøk til Washington D.C. I tillegg til orienteringer om amerikansk politikk på en rekke områder, møtte delegasjonen norsk forsvarsindustri og besøkte Pentagon og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Delegasjonens planer for 2025

Delegasjonen vil delta på den 150. IPU-sesjon i Tasjkent, Usbekistan i april, og på den 151. IPU-sesjon i Genève i oktober. I februar deltar delegasjonen på høringer i FN i New York. I forbindelse med denne reisen arrangerer det danske formannskapet i den nordiske gruppen et studiebesøk til Silicon Valley hvor kunstig intelligens er tema.