Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til NATOs parlamentariske forsamling for 2024

Stortingets delegasjon til NATO PA for valgperioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Trond Helleland (H), leder

Per Martin Sandtrøen (Sp)

Sverre Myrli (A), nestleder

Bjørnar Moxnes (R)*

Bengt Fasteraune (Sp)

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Anette Trettebergstuen (A)*

Tellef Inge Mørland (A)

Erlend Wiborg (FrP)

Ine Eriksen Søreide (H)

* Anette Trettebergstuen erstattet Lubna Boby Jaffery 5. oktober 2023

* Bjørnar Moxnes erstattet Seher Aydar 17. oktober 2023

Komitévervene er fordelt som følger:

Komité

Medlemmer

Political Committee

Sverre Myrli og Ine Eriksen Søreide

Defence and Security Committee

Trond Helleland og Bjørnar Moxnes

Committee on the Civil Dimension of Security

Bengt Fasteraune og Tellef Inge Mørland

Economics and Security Committee

Anette Trettebergstuen og Per Martin Sandtrøen

Science and Technology Committee

Erlend Wiborg og Kari Elisabeth Kaski

Mediterranean and Middle East Special Group

Erlend Wiborg

Ukraine–NATO Interparliamentary Council

Sverre Myrli

Generelt

NATOs parlamentarikerforsamling er en internasjonal organisasjon for parlamentarikere fra NATOs medlemsland. NATO PA er ikke en del av NATO og har ingen formell beslutningsmyndighet overfor alliansen. Forsamlingen er likevel et viktig bindeledd mellom NATO og medlemslandenes parlamenter. Som ledd i arbeidet vedtar forsamlingen resolusjoner (anbefalinger) rettet til Det nordatlantiske råd (NAC) og til medlemslandenes regjeringer og nasjonalforsamlinger. NATOs generalsekretær taler vanligvis under forsamlingens sesjoner og gir skriftlige svar på forsamlingens resolusjoner.

NATOs 32 medlemsland er representert i NATO PA, i tillegg til totalt 25 assosierte delegasjoner/observatørdelegasjoner.

NATO PA møtes til en høst- og en vårsesjon, der høstsesjonen – «årlig sesjon» – er forsamlingens viktigste årlige arrangement. I tillegg organiseres det en rekke studiereiser og konferanser. Gjennom arbeidet i NATO PA får medlemmene innsikt i viktige sikkerhetspolitiske spørsmål og det transatlantiske samarbeidet som alliansen er bygget på. Kunnskapen kommer Stortinget til nytte gjennom arbeid i komiteer og i debatter.

Hovedsaker i 2024

Russlands krigføring i Ukraina, og den stadig vanskeligere situasjonen for Ukraina på slagmarken, dominerte NATO PAs dagsorden i 2024. Det ble vedtatt en rekke Ukraina-relaterte resolusjoner, som alle understreket viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina frem til landet har oppnådd seier i krigen mot Russland.

I 2024 tok NATO PA også til orde for å styrke NATOs integrerte luft- og missilforsvar, å opprettholde NATOs militærteknologiske fortrinn, herunder gjennom anvendelse av kunstig intelligens, og å bekjempe seksuell vold i konflikt.

I årets første halvdel hadde NATO PA et sterkt fokus på forberedelsene til NATO-toppmøtet i Washington, D.C. i juli. NATO PAs viktigste anbefalinger til toppmøtet var å støtte Ukraina helt til landet har seiret i krigen, å forbedre NATOs avskrekkings- og forsvarsevne ytterligere og å styrke alliansens rolle i å forsvare demokratiske verdier.

I 2024 ble det markert at NATO fylte 75 år. Den amerikanske delegasjonen til NATO PA organiserte i den forbindelse et parlamentarisk NATO-toppmøte i Washington, D.C. 8. og 9. juli, rett i forkant av toppmøtet på regjeringsnivå. Stortingspresident Masud Gharahkhani, delegasjonsleder Trond Helleland og nestleder Sverre Myrli deltok. I sitt innlegg fremhevet stortingspresidenten Norges nye langtidsplan for Forsvaret, som bringer Norges forsvarsutgifter over 2 pst. av BNP, og Norges rolle i å følge med på russiske aktiviteter i nordområdene. Han understreket også viktigheten av at NATO søker sammen med likesinnede demokratiske land globalt.

I anledning NATOs 75-årsjubileum gjennomførte den norske delegasjonen også en studiereise til USA 14.–18. april. Fokus for reisen var det norsk-amerikanske forsvarssamarbeidet både i NATO og bilateralt. Delegasjonen besøkte først Washington, D.C. og deretter Camp Lejeune i North Carolina, der marinekorpsavdelingen II Marine Expeditionary Force – som årlig trener i Norge – holder til. Reisen ble avsluttet med et besøk til de norske offiserene i U.S. Central Command (CENTCOM) i Tampa i Florida.

Den 7. mars 2024 ble Sverige omsider NATOs 32. medlemsland, etter langvarig trenering fra Tyrkia og Ungarn, og Sverige ble dermed også fullverdig medlem av NATO PA.

Michal Szczerba fra Polen gikk av som NATO PAs president i juni, etter å ha blitt valgt inn i Europaparlamentet. Gerald Connolly fra USA fungerte som president frem til Marcos Perestrello de Vasconcellos fra Portugal ble valgt til ny president under høstsesjonen i Montréal i november.

NATO PAs Defence and Security Committee gjennomførte et besøk til Norge og Sverige 22.–26. september. I Norge besøkte delegasjonen Hovedredningssentralen og Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, marinebasen i Ramsund og flybasen på Evenes. Trond Helleland og Sverre Myrli ledsaget delegasjonen under besøket til Norge.

Den norske delegasjonen deltok ellers aktivt på NATO PAs hovedaktiviteter, herunder på vårsesjonen i Sofia i mai og høstsesjonen i Montréal i november. I Montréal ble Sverre Myrli valgt til leder av Political Committee, som er en av NATO PAs tyngste fagkomiteer.

I desember deltok delegasjonen på NATO PAs årlige Transatlantisk Forum i Washington, D.C. I etterkant ble det organisert et besøk til Norfolk i Virginia, der NATO PA-medlemmene fikk orienteringer om NATOs Allied Command Transformation og den nye Joint Force Command Norfolk, som skal få ansvar for Norden og Nord-Atlanteren. Det ble arrangert et eget møte mellom den norske delegasjonen og norske offiserer som bidrar i oppbyggingen av JFC Norfolk.

Enkeltmedlemmer av delegasjonen deltok også på flere studiereiser i regi av sine fagkomiteer. Blant annet deltok delegasjonsleder Trond Helleland på et besøk til Seattle og Alaska i september, og Tellef Inge Mørland deltok på et besøk til Algerie i november. I juni deltok Sverre Myrli på et besøk til Kyiv med Ukraine–NATO Interparliamentary Council.

Delegasjonens planer for 2025

Det forventes bred deltakelse fra den norske delegasjonen på vårsesjonen i Dayton, Ohio i mai. Delegasjonen vil også delta på høstsesjonen i Ljubljana i oktober. I tillegg forventes det aktiv deltakelse fra den norske delegasjonen på flere fagkomitéreiser i det kommende året. Erfaringsmessig kan imidlertid stortingsvalget i september føre til noe lavere deltakelse på NATO PAs aktiviteter totalt sett.

Den 12.–16. mai vil NATO PAs Committee on Democracy and Security og Science and Technology Committee besøke Svalbard og Oslo. Etter planen vil fem medlemmer av den norske delegasjonen delta på besøket til Svalbard.