Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) for 2024

Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) for valgperioden 2021–2025 består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), leder

Sverre Myrli (A)

Erna Solberg (H), nestleder

Helge André Njåstad (FrP)

Truls Vasvik (A)

Grete Wold (SV)

Generelt

Stortinget opprettet 18. juni 2015 en fast delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP). Delegasjonens arbeidsområde ble 19. november 2020 utvidet til å omfatte ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) etter at Stortinget ble tatt opp som fast observatør i september samme år.

ASEP er et parlamentarisk forum som speiler det såkalte ASEM-samarbeidet. ASEM (Asia-Europe Meeting) er en dialog på regjeringsnivå mellom Europa og Asia om politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål. Det ble etablert i 1996 av EU, ASEAN1, Kina, Japan og Sør-Korea. Siden 1996 har samarbeidet blitt betraktelig utvidet, og det har nå 52 medlemmer. Norge ble tatt opp som medlem av ASEM i 2012, og som en direkte konsekvens av dette ble Stortinget tatt opp som medlem av ASEP i 2014. ASEP består av nasjonale parlamentarikere fra alle ASEM-landene og fra Europaparlamentet. Europa og Asia bytter i utgangspunktet på å være vertskap for ASEP-møtene, som normalt finner sted annethvert år, men på grunn av krigen i Ukraina og at Russland er medlem, har det ikke vært ASEP-møte siden høsten 2021. Stortinget opplevde frem til dette ASEP som en god plattform for parlamentarisk kontakt med asiatiske land, og for å følge utviklingen i Asia i en tid hvor denne regionen er av økende betydning for Norge. Som fullt medlem er det mulig å delta i forhandlingene og påvirke innholdet i slutterklæringen i stor grad, noe som er viktig og positivt. Så lenge krigen i Ukraina pågår, er det uklart når arbeidet i ASEP vil gjenopptas.

AIPA er en interparlamentarisk forsamling bestående av nasjonale parlamenter i de ti ASEAN-landene i Sørøst-Asia og nasjonale parlamenter i en rekke observatørland i Asia, Stillehavet og Europa. Norske myndigheter inngikk i 2015 i et formelt partnerskap med ASEAN på et bredt spekter av samarbeidsområder. Stortinget har fra 2018 deltatt som gjest, og fra 2021 som fast observatør på AIPAs årlige generalforsamlinger, og gjennom dette jobbet strukturert med å etablere tettere relasjoner til ASEAN-landene. AIPA er en viktig møteplass for tettere kontakt med ASEAN samlet og bilateralt. Som gruppe utgjør ASEAN en stabil aktør i det «globale sør» og er i så måte en viktig partner for Norge i en tid hvor kontakt med nettopp disse landene er viktig for felles verdiforståelse. Fra et geopolitisk perspektiv er tilknytningen til AIPA ekstra verdifull.

ASEP/AIPA-delegasjonen er den minste faste delegasjonen Stortinget har. Både faste medlemmer og varamedlemmer deltar aktivt i arbeidet. Det er få faste møter, og delegasjonen har derfor et handlingsrom til selv å ta initiativ til og delta på aktiviteter relatert til samarbeid med asiatiske land.

1. ASEANs medlemsland er Brunei, Filippinene, Indonesia, Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand og Vietnam.

Hovedsaker i 2024

Geopolitisk rivalisering, krig i Ukraina og Midtøsten og behov for grønn omstilling og økt konkurransekraft gjør det viktigere enn noen gang å søke tettere relasjoner med likesinnede land i Asia. Det er også avgjørende å ha en strategisk forståelse for regionens utvikling og de ulike landenes interesser i forholdet til Norge, Europa og NATO.

ASEAN-landene er i denne sammenheng av stor betydning for Norge, som et av verdens raskest voksende markeder og som viktige handelspartnere for Norge. I tillegg er regionen preget av geopolitiske spenninger, særlig rivaliseringen mellom Kina og USA. Det er derfor både betydningsfullt og positivt at ASEAN fremmer multilateralisme, diplomati og fred og forsoning som de viktigste løsningene på de globale krisene verden står overfor. Med felles interesser knyttet til en regelstyrt verdensorden og økonomisk samarbeid er ASEAN en stadig viktigere samarbeidspartner for Norge.

I oktober deltok Stortingets delegasjon som observatør på AIPAs 45. generalforsamling i Laos. Delegasjonen benyttet anledningen til bilateral dialog med flere av ASEANs medlemsland og andre observatørland. Delegasjonen holdt innlegg i plenum, avholdt dialogmøte med ASEAN-parlamentene samlet og deltok også i AIPAs kvinnekomités forum om kvinnelige polititiske ledere. Deltakelsen på AIPA ble nok en gang en god anledning til å synliggjøre den norske interessen for utviklingen i ASEAN og markere tilhørighet til felles verdier. Delegasjonen fremmet norske prioriteringer i samarbeidet med ASEAN og AIPA, som grønn omstilling, havforvaltning og blå økonomi, handel og likestilling. Delegasjonen fremhevet også en ny økonomisk samarbeidserklæring mellom EFTA og ASEAN.

Det ble i Laos også tid til bilateralt program med Norsk Folkehjelp. Delegasjonen benyttet anledningen til et bilateralt besøk til Thailand (Bangkok) på vei hjem. Formålet var å se nærmere på Thailands rolle i ASEAN og regionen og ha fokus på de bilaterale relasjonene mellom Norge og Thailand, inkludert forhandlingene om en omfattende handelsavtale mellom EFTA og Thailand. Forhandlingene var i sluttfasen, og en avtale ble konkludert i desember.

I fravær av ASEP-sesjoner på grunn av krigen i Ukraina valgte delegasjonen i 2024 å ta et arbeidsbesøk til India. Hovedformålet var å styrke det bilaterale og den parlamentariske relasjonen til India – verdens mest folkerike demokrati og et viktig partnerland for Norge. Det ble spesielt viktig å fremme handelsforhandlingene mellom EFTA og India, som da var i sluttfasen, og hvor man fikk på plass en avtale rett etter besøket. Videre var det et formål å få bredere innsikt i Indias innenrikspolitiske og geopolitiske utvikling, kort tid før valget der senere samme vår.

I løpet av 2024 møtte delegasjonen også ambassadører og delegasjoner fra en rekke asiatiske land, i tillegg til møter med politisk ledelse i Utenriksdepartementet.

Delegasjonens planer for 2025

ASEP/AIPA-delegasjonen vil i 2025 videreutvikle sitt samarbeid med ulike asiatiske land og med ASEAN spesielt og fortsette den gode dialogen med de relevante ambassadene i Oslo.

Delegasjonen vil i januar avlegge et arbeidsbesøk til Vietnam og Singapore. Formålet er å styrke de bilaterale og parlamentariske relasjonene til to viktige partnerland innenfor ASEAN. Besøket vil i tillegg gi en god mulighet til å se nærmere på regional utvikling og geopolitiske spenninger i regionen. Det blir viktig for delegasjonen å fremme felles verdier og interesser knyttet til de geopolitiske utfordringene verden står overfor, som samarbeid i FN, etterlevelse av folkeretten og styrking av en multilateral verdensorden. Samtidig blir det viktig å fremme bilateralt samarbeid innenfor handel og økonomi, ikke minst innenfor grønn og blå industri, havsamarbeid mer bredt og samarbeid innenfor digital økonomi, forskning og utdanning. I Vietnam vil det også være aktuelt å besøke prosjekter hvor norsk støtte har stor betydning, som Norsk Folkehjelps bidrag til minerydding. I begge land blir det også avgjørende å støtte opp under pågående handelsforhandlinger med EFTA.

AIPA-sesjonen i 2025 vil finne sted i Malaysia. Dette blir en god anledning til å følge opp arbeidet som ble gjort under AIPA-sesjonen i Laos i 2024. Bilaterale møter med ASEAN-landene og andre relevante observatørland vil også være naturlig.

Delegasjonen vil fortsette å ta imot besøk fra asiatiske parlament og ambassader, og følge den politiske utviklingen i regionen gjennom møter med politisk ledelse i Utenriksdepartementet og andre aktiviteter.