Søk

Innhold

11. Mindretallsforslag

11.1 Endringer i Stortingets forretningsorden

Her følger forslag fra mindretall til endringer i forretningsordenen. Det er ikke i alle tilfeller formulert konkrete forslag til endringer i vedkommende bestemmelser.

Ad § 14 nr. 2 og 3:

Reglementskomiteens medlemmer Eva Kristin Hansen, Martin Henriksen, Solveig Schytz og Une Bastholm foreslår at ansvaret for kulturminner tilbakeføres fra familie- og kulturkomiteen til energi- og miljøkomiteen.

Ad § 14 nr. 3 og 11:

Reglementskomiteens medlem Per Olaf Lundteigen foreslår at barnehageområdet flyttes fra utdannings- og forskningskomiteen til familie- og kulturkomiteen.

Ad § 14 nr. 4, 7 og 8:

Reglementskomiteens medlem Per Olaf Lundteigen foreslår at ansvaret for Stortingets budsjett tilbakeføres fra finanskomiteen til kontroll- og konstitusjonskomiteen, og at ansvaret for kongehusets budsjett tilbakeføres fra kommunal- og forvaltningskomiteen til samme komité.

Ad § 14 nr. 6, 7 og 12:

Reglementskomiteens medlemmer Eva Kristin Hansen, Martin Henriksen, Helge André Njåstad og Per Olaf Lundteigen foreslår at utlendingslovgivningen (ikke integreringsfeltet) flyttes fra kommunal- og forvaltningskomiteen til justiskomiteen.

Reglementskomiteens medlemmer Petter Eide og Bjørnar Moxnes foreslår at asyl- og flyktningfeltet flyttes fra kommunal- og forvaltningskomiteen til utenriks- og forsvarskomiteen.

Ad § 14 nr. 9:

Reglementskomiteens medlemmer Per Olaf Lundteigen, Steinar Reiten og Bjørnar Moxnes foreslår at reindriftsavtalen inkluderes i angivelsen av næringskomiteens ansvarsområder.

Ad § 14 nr. 12:

Reglementskomiteens medlem Per Olaf Lundteigen foreslår at utenriks- og forsvarskomiteen deles.

Ad § 16 tredje ledd:

Reglementskomiteens medlemmer Bjørnar Moxnes og Une Bastholm foreslår at møtende representanter for enkeltpersonsgrupper uten representasjon i utenriks- og forsvarskomiteen får delta i den utvidete utenriks- og forsvarskomité på samme vilkår som vararepresentanter i utenriks- og forsvarskomiteen.

Ad § 16 femte ledd:

Reglementskomiteens medlemmer Bjørnar Moxnes og Une Bastholm foreslår at det stilles krav om at avgjørelser om å taushetsbelegge innkallelsen til og dagsordenen for møter i den utvidete utenriks- og forsvarskomité skal begrunnes og protokollføres.

Reglementskomiteens medlemmer Petter Eide, Bjørnar Moxnes og Une Bastholm foreslår at § 27 nytt siste ledd skal lyde:

Presidentskapet kan etter søknad gi samtykke til at én representant fra partigrupper som ikke er representert i en komité, får stille spørsmål i høringer av særskilt viktighet.

Reglementskomiteens medlemmer Per Olaf Lundteigen og Bjørnar Moxnes foreslår at § 31 nytt syvende ledd skal lyde:

Dersom komiteen ved behandling av en sak kommer til at opplysningsplikten i henhold til Grunnloven § 82 første punktum ikke er oppfylt, bør den foreslå å sende saken tilbake til regjeringen begrunnet med at saken mangler nødvendige for- og motargumenter for hvorfor forslaget er egnet til å oppnå antatte målsettinger.

Reglementskomiteens medlem Per Olaf Lundteigen foreslår at § 35 første ledd skal lyde:

Senest fredag innen kl. 15.00 bør program for Stortingets arbeid i uken etter slås opp og gjøres tilgjengelig i papirutgave eller elektronisk form. Programmet skal opplyse om hvilke dager det skal holdes møter og når møtene skal begynne. Votering skjer ved møtets slutt. Samtidig bør foreløpig saksliste for møtene slås opp og gjøres tilgjengelig i papirutgave eller elektronisk form.

Ad § 51 siste ledd («clôture»):

Reglementskomiteens medlem Bjørnar Moxnes foreslår at det er Stortinget, og ikke presidenten, som vedtar om en debatt skal avsluttes før alle partier har fått «sagt sitt», når det er praktisk mulig.

11.2 Endringer av praksis og rutiner

I tillegg til de endringer som er foreslått av mindretallet i forretningsordenen, har et mindretall et forslag til endring av praksis og rutiner i Stortinget – uten at det er funnet hensiktsmessig å foreslå konkrete endringer i forretningsordenen:

Muntlig spørretime

Reglementskomiteens medlemmer Petter Eide, Solveig Schytz, Steinar Reiten, Bjørnar Moxnes og Une Bastholm foreslår at alle partigrupper får adgang til å stille hovedspørsmål i den muntlige spørretimen, og ikke bare når statsministeren møter, på linje med andre stortingsdebatter.

Det kan løses ved å utvide antall hovedspørsmål og tidsrammen på spørretimen noe, ved at hovedspørsmålene gjøres noe kortere eller ved at man tar hensyn til partigruppenes størrelse ved samlet taletid under muntlig spørretime heller enn å begrense antall spørsmål. Hvis ikke noe av dette lar seg gjøre, kan hovedspørsmål for de minste partiene fordeles over flere uker.