Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stiller ut kunst fra nordiske ungdommer på Eidsvolls plass

– Nordisk fremtid er i trygge hender, konstaterer Jorodd Asphjell, president i Nordisk råd, etter å ha sett tekst og grafiske verk fra nordisk ungdom. Nå vises noen av tekstene og bildene i et av Norges mest kjente byrom.

Mennesker ser på plakatutstilling under åpningen av utstillingen

Fra utstillingsåpningen. Foto: Stortinget.

I uke 44 holdes Nordisk råd sesjon på Stortinget, og Norge har i år presidentskapet i rådet. En av satsingene i den norske presidentskapsperioden er unge. I den forbindelse inviterte Stortinget, Nordisk råd og Foreningen Norden ungdommer fra hele Norden til å dele sine tanker om ytringsfrihet, demokrati og netthets.

En arena for ytringsfrihet

Nå er noen av tekstene og bildene som har kommet inn utstilt på Eidsvolls plass. Utstillingen ble åpnet av Jorodd Asphjell, president i Nordisk råd, mandag 30. oktober. Asphjell synes det er ekstra hyggelig å kunne fremme unges tanker om ytringsfrihet på en så viktig arena for nettopp ytringsfriheten.

– På et år gjennomføres det mer enn 700 markeringer her. Det er særlig viktig i en tid hvor flere av våre nordiske verdier er under press: Ytringsfrihet, demokrati og menneskerettigheter er noe vi må kjempe for hver eneste dag, sier Asphjell.

– Ikke greit med netthets

Han sier mange unge er opptatt av ytringsfrihet, demokrati og netthets.

– Denne utstillingen er et synlig bevis på at unge i Norden er engasjerte for samfunnet de lever i. Mange unge opplever daglig å få stygge kommentarer på nett, og det er ikke greit. Vi håper at denne utstillingen kan bidra til å løfte problemstillingen. Hvis folk slutter å si hva de mener, så utvikles demokratiet vårt i gal retning, sier Asphjell.

Også Helge Orten, visepresident i Nordisk Råd er enig.

– Skal vi nå målene våre om at Norden skal bli verdens mest integrerte region, så må vi sikre at unge er med på laget og engasjerer seg i demokratiet. Jeg synes bildene og tekstene jeg har sett fra utstillingen er både rørende og bidrar til refleksjon og ettertanke, sier han.

Se også

Nordisk toppmøte på Stortinget

Nordisk råds prisutdeling – praktisk informasjon til pressen

Jens Stoltenberg gjester Nordisk råds sesjon på Stortinget

Nordisk råds sesjon 2023 (norden.org)

Sist oppdatert: 31.10.2023 15:19
: