Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Nordisk råds president Jorodd Asphjell og stortingspresident Masud Gharahkhani på Nordens dag 23. mars. Foto: Stortinget

Nordisk råds president Jorodd Asphjell og stortingspresident Masud Gharahkhani på Nordens dag 23. mars. Foto: Stortinget

Nordisk toppmøte på Stortinget

Politikere fra hele Norden samles til Nordisk råds sesjon på Stortinget mandag 30. oktober til torsdag 2. november. Den sikkerhetspolitiske situasjonen står høyt på agendaen for toppmøtet. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er gjestetaler.

Praktisk informasjon til mediene om Nordisk råds sesjon på Stortinget

Program, strømming og øvrig informasjon om Nordisk råds sesjon (norden.org)

− I Norden deler vi verdier som er viktigere enn noen gang.  Det er betydningsfullt at folkevalgte i Norden kommer sammen, og jeg ser frem til at Stortinget nå skal huse Nordisk råds sesjon, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Om Nordisk råd

Nordisk råd er en viktig arena for det nordiske samarbeidet. Norge har presidentskapet i Nordisk råd i år, og Stortinget er vert for årets sesjon. Her møtes Nordisk råds 87 parlamentarikere, de nordiske statsministrene og utenriksministrene og en rekke andre ministre fra hele Norden. Den årlige sesjonen rullerer mellom de nordiske landene, og arrangeres alltid i det landet som har presidentskapet. Sist sesjonen fant sted på Stortinget var i 2018.

Tirsdag 31.oktober vil stortingspresidenten holde åpningstale i stortingssalen. Han skal også møte de øvrige nordiske parlamentspresidentene i forbindelse med sesjonen.

 − Vi deler alle bekymringen over at menneskerettigheter, demokrati og internasjonalt samarbeid er under økende press. De nordiske landene har en krig i eget nabolag, derfor er sikkerhetspolitikk et sentralt tema under sesjonen, sier Gharahkhani. 

Stoltenberg er gjestetaler

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er invitert til sesjonen som gjestetaler. I forbindelse med besøket vil stortingspresidenten ta imot Stoltenberg til et møte på sitt kontor.

− Jeg ser frem til å ta imot Stoltenberg. Det er flott at han kommer til Stortinget, et hus han kjenner godt, sier han.

Et trygt, grønt og ungt Norden

Nordisk råds president, Jorodd Asphjell, ser frem til at Stortinget skal være vertskap for en lang rekke nordiske parlamentarikere, ministre og Natos generalsekretær.

− Felles verdier og samhørighet er kjernen i det nordiske samarbeidet. Vi er ikke alltid enige, men den nordiske samhørigheten gir oss et unikt utgangspunkt for politisk samarbeid, sier Nordisk råds president, Jorodd Asphjell (A).

Asphjell leder årets sesjon under tittelen: Et trygt, grønt og ungt Norden. På agendaen står viktige spørsmål som: Hvordan bidra til et tryggere Norden? Hvordan sette fart på den grønne omstillingen? Hvordan sikre gode vilkår for generasjonen som vokser opp i en urolig tid?

Lar unge stemmer komme til i en utstilling på Eidsvolls plass

− Vi er opptatt av å øke de unges deltakelse i demokratiet og har derfor invitert ungdoms- og videregående skoler i hele Norden til å dele det de har på hjertet om demokrati, ytringsfrihet og netthets, sier Asphjell.

Konkurransen har resultert i utstillingen «Unge stemmer i Norden», som skal vises på Eidsvolls plass.

Kronprinsen og kronprinsessen deler ut miljøprisen

Utdelingen av Nordisk råds priser for miljø, musikk, film, litteratur og barne- og ungdomslitteratur finner sted i Den norske opera og ballett tirsdag kveld. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit vil dele ut prisen som belønner ekstraordinære og nytenkende  tiltak for miljøet. Andre prisutdelere vil være skuespiller Maria Bonnevie, forfatter Maja Lunde, musiker Kajsa Balto og kulturminister Lubna Jaffery.

Kveldens program ledes av skuespiller Kåre Conradi og musiker Ingrid Bjørnov og vil vises på NRK1. På scenen vil blant andre Jonas Benyoub og Nasjonalballetten UNG opptre.

Nordisk råds priser regnes blant de mest prestisjefylte prisene i Norden og høster stor internasjonal anerkjennelse.

Sist oppdatert: 31.10.2023 09:39
: