Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingets nordområdedialog med utenriksministeren

Onsdag 20. januar møter ledelsen i Stortingets internasjonale delegasjoner utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide for en gjensidig informasjonsutveksling om hva som skjer i det politiske samarbeidet i nord.

Eirik Sivertsen (A), leder i Stortingets delegasjon til det arktiske parlamentariske samarbeidet, her fra et møte i 2019. Foto: Stortinget.

Eirik Sivertsen (A), leder i Stortingets delegasjon til det arktiske parlamentariske samarbeidet, her fra et møte i 2019. Foto: Stortinget.

Hvilken betydning vil den nye administrasjonen i USA ha for USAs arktiske politikk og samarbeidet i Arktis fremover? Hvordan arbeide for at norske synspunkter blir hørt i utformingen av EUs nye arktiske politikk? Dette er blant sakene på nordområdedialogens agenda.

− Nordområdedialogen er en nyttig arena for både Stortinget og regjeringen til å få oppdatert informasjon om norske prioriteringer og syn på samarbeidet i nord, sier Eirik Sivertsen (A), leder i Stortingets delegasjon til det arktiske parlamentariske samarbeidet.

Ønske om mer dialog mellom parlamentarikerne og regjeringen

Nordområdedialogen ble til i 2013, da lederen for Stortingets delegasjon til arktisk parlamentarisk samarbeid inviterte daværende utenriksminister Espen Barth-Eide til dialog om nordområdene i Stortinget. Initiativet var en oppfølging av regjeringens ønske, fremsatt i nordområdemeldingen fra 2011, om mer kontakt med parlamentarikersiden om utviklingen i nord.

Siden 2013 har dialogen utviklet seg til å bli en halvårlig møteplass mellom regjeringen og parlamentarikersiden, hvor man gjensidig informerer om relevante aktiviteter og møter, og tar opp utviklingstrekk ved samarbeidet i nord.

Nord på agendaen i flere internasjonale delegasjoner

Etter hvert som arktiske temaer er kommet på agendaen i flere interparlamentariske organisasjoner, har den arktiske delegasjonen invitert ledelsen i de andre internasjonale delegasjonene til å delta i dialogen. Dagsordenen utarbeides i samarbeid mellom den arktiske delegasjonen og Utenriksdepartementet.

Da den arktiske delegasjonen ble opprettet i 2009, var et av formålene å øke kunnskapen om og interessen for arktiske spørsmål. Nordområdedialogen har vært et viktig redskap for å nå dette målet blant stortingsrepresentantene. Særlig etter at det ble åpnet opp for deltakelse fra ledelsen i de øvrige internasjonale delegasjonene.

Sist oppdatert: 19.01.2021 10:32
: