Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingets nordområdedialog med utenriksministeren

Onsdag 20. januar møter ledelsen i Stortingets internasjonale delegasjoner utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide for en gjensidig informasjonsutveksling om hva som skjer i det politiske samarbeidet i nord.

Eirik Sivertsen (A), leder i Stortingets delegasjon til det arktiske parlamentariske samarbeidet, her fra et møte i 2019. Foto: Stortinget.

Eirik Sivertsen (A), leder i Stortingets delegasjon til det arktiske parlamentariske samarbeidet, her fra et møte i 2019. Foto: Stortinget.

Hvilken betydning vil den nye administrasjonen i USA ha for USAs arktiske politikk og samarbeidet i Arktis fremover? Hvordan arbeide for at norske synspunkter blir hørt i utformingen av EUs nye arktiske politikk? Dette er blant sakene på nordområdedialogens agenda.

− Nordområdedialogen er en nyttig arena for både Stortinget og regjeringen til å få oppdatert informasjon om norske prioriteringer og syn på samarbeidet i nord, sier Eirik Sivertsen (A), leder i Stortingets delegasjon til det arktiske parlamentariske samarbeidet.

Ønske om mer dialog mellom parlamentarikerne og regjeringen

Nordområdedialogen ble til i 2013, da lederen for Stortingets delegasjon til arktisk parlamentarisk samarbeid inviterte daværende utenriksminister Espen Barth-Eide til dialog om nordområdene i Stortinget. Initiativet var en oppfølging av regjeringens ønske, fremsatt i nordområdemeldingen fra 2011, om mer kontakt med parlamentarikersiden om utviklingen i nord.

Siden 2013 har dialogen utviklet seg til å bli en halvårlig møteplass mellom regjeringen og parlamentarikersiden, hvor man gjensidig informerer om relevante aktiviteter og møter, og tar opp utviklingstrekk ved samarbeidet i nord.

Nord på agendaen i flere internasjonale delegasjoner

Etter hvert som arktiske temaer er kommet på agendaen i flere interparlamentariske organisasjoner, har den arktiske delegasjonen invitert ledelsen i de andre internasjonale delegasjonene til å delta i dialogen. Dagsordenen utarbeides i samarbeid mellom den arktiske delegasjonen og Utenriksdepartementet.

Da den arktiske delegasjonen ble opprettet i 2009, var et av formålene å øke kunnskapen om og interessen for arktiske spørsmål. Nordområdedialogen har vært et viktig redskap for å nå dette målet blant stortingsrepresentantene. Særlig etter at det ble åpnet opp for deltakelse fra ledelsen i de øvrige internasjonale delegasjonene.

Sist oppdatert: 19.01.2021 10:32
: