Søk

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen snarest legge fram forslag om en ekstraskatt på utbytte som blir utbetalt fra selskaper som mottar statlig koronakrisestøtte, eller på annet vis sørge for at disse selskapene bidrar mer til fellesskapet.

  2. Stortinget ber regjeringen snarest legge fram forslag om en særskatt på selskapsoverskudd rettet mot store selskaper som driver med utleie av næringseiendom, eksempelvis etter modell av særskatten på overskuddet i finansselskaper.

  3. Stortinget ber regjeringen legge fram forslag om en opptrappingsplan for skatt på selskapsoverskudd i statsbudsjettet for 2022.

  4. Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2022 legge fram forslag om midlertidige eller varige endringer i skattesystemet som skal bidra til å finansiere tiltakene som har blitt iverksatt i møte med koronapandemien. De foreslåtte endringene skal ha en progressiv innretning og sørge for at personer med høy inntekt og/eller store formuer må betale mer i skatt.

  5. Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2022 redegjøre for koronapandemiens effekt på inntekts- og formuesfordelingen i Norge, herunder også vurdere hvordan innretningen på de ulike støttetiltakene har påvirket den økonomiske ulikheten.

  6. Stortinget ber regjeringen styrke kontrollen med støtteordningene for næringslivet som er iverksatt under koronapandemien, og komme tilbake til Stortinget snarest med forslag til nødvendige bevilgningsøkninger til kontrollmyndighetene.

  7. Stortinget ber regjeringen sørge for at enkeltselskaper og konserner som har mottatt statlig og/eller kommunal støtte under koronapandemien, må synliggjøre tilskuddet de har mottatt, i årsregnskapet til hvert enkelt selskap og oppsummert for konsernet der det er aktuelt.