Søk

Bakgrunn

Nettleia er i dag urettferdig. Forskjellene på hva en husstand må betale, er store rundt om i landet. Nettleia (uten avgifter) varierer fra om lag 20 øre/kWh til over 50 øre/kWh. For en gjennomsnittsfamilie kan kostnadene til nettleie være flere tusen kroner i året, avhengig av bosted.

Med økt elektrifisering av samfunnet vil det måtte bygges mer nett. Det vil øke kostnadene, og med dagens system vil belastningen på enkelte bli større enn på andre. Derfor er det viktig å raskt få på plass en mer rettferdig nettleie.

For en familie med et gjennomsnittsforbruk på 20 000 kWh i året betaler de med dyrest nettleie nesten 6 000 kroner mer enn de med den laveste nettleia. Dyrest nettleie er ofte i områder der nettselskapene har få kunder, altså i distriktene.

Dette forslaget vil sikre en likere og mer rettferdig nettleie over hele landet, hvor målet er at ingen husstander betaler mer enn om lag 30 øre/kWh. Det vil fortsatt være noen som betaler mindre enn dette, ned mot 21 øre/kWh.

Det trengs en årlig pott på om lag 700 mill. kroner for å sikre en slik rettferdig utjevning av nettleie. Det kan gjøres på to måter, enten ved å innføre en lav rettferdighetsavgift på nettleia, om lag 1–1,5 øre/kWh, liknende Enova-avgiften, eller ved å innføre en flat avgift på om lag 180 kroner per husstand i året.

Forslagsstillerne mener en avgift som reflekterer forbruket, er mest rettferdig.

Pengene som kreves inn, skal gå tilbake til husstandene på en måte som sikrer at man får en mer rettferdig fordeling av nettleiekostandene. Dette kan skje via NVE, slik utjevningspotten på statsbudsjettene har blitt fordelt tidligere.

De som mottar bostøtte, skal få dekket de økte utgiftene knyttet til dette. Forslagsstillerne viser i den forbindelse til Innst. 273 S (2020–2021), der Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet fremmet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en sak for Stortinget som sikrer at el- og oppvarmingskostnader medregnes i grunnlaget for utbetaling av bostøtte for alle grupper, uavhengig av om dette betales gjennom husleie eller felleskostnader eller ikke er inkludert i disse.»