Søk

Bakgrunn

Nordland Kunst- og filmhøgskole (NKFS) ble etablert i Kabelvåg i 1997 ved at Kunstskolen i Kabelvåg og Videoverkstedet i Nordland ble slått sammen. I 2008 ble den akkreditert som fagskole av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Skolens høye kvalitet har gitt grunnlag for å utvikle høgskolestudium. NKFS utviklet bachelorprogrammet i bevegelige bilder, som ble akkreditert i 2017. Skolen skiftet navn til høgskole i januar 2020.

I november 2019 skrev utdannings- og forskningskomiteen følgende merknad i innstillingen om statsbudsjettet for 2020 (jf. Innst. 12 S (2019–2020)):

«Komiteen har registrert oppropet for å bevare Nordland Kunst- og Filmfagskole. Etter komiteens vurdering tilbyr dette lærerstedet gjennom bachelorutdanningen i Bevegelige Bilder, et tilbud som er unikt i Norge og som samfunnet har behov for. Disse medlemmer vil videre understreke betydningen av tilbudet for utviklingen av både Lofotregionen og den større Barentsregionen».

Nordland fylkestings behandling av Nordland Kunst- og filmhøgskole

Nordland fylkesting behandlet spørsmålet i fjor. Forslagsstillerne viser til Sak 059/2020 Uttalelser; Uttalelse fra Høyre, Rødt, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet de Grønne:

«Fylkestinget ber staten finansiere Nordland kunst og filmhøyskole»

I Sak 085/2020 Årsregnskap og årsberetning 2019 fremmet Fremskrittspartiet og Høyre forslag om at det på grunn av regnskapsmessig mindre forbruk på 88,2 mill. kroner budsjettreguleres 5 mill. kroner til Nordland Kunst- og filmhøgskole for å finansiere opptak av elever høsten 2020.

Forslaget fikk 16 stemmer og falt.

Vågan kommune hadde i forkant av Nordland fylkesting sitt møte bevilget 7,5 mill. kroner til finansiering av opptak av elever høsten 2020.

Forslagsstillerne er kjent med at fylkesrådet i Nordland nå har snudd i saken, og i møte 9. februar 2021 fattet vedtak om å gi Nordland Kunst- og filmhøgskole mer tid for å sikre at utdanningen overføres til et universitet/høgskole. Rådet ønsker derfor at skolen skal få videreføre driften midlertidig og ta opp studenter til skoleåret 2021–22. Fylkestinget i Nordland vil få en sak om dette til behandling i løpet av våren.

Utdannings- og forskningskomiteens tidligere behandling

Alle partiene i utdannings- og forskningskomiteen stilte seg bak følgende merknad i innstillingen om statsbudsjettet for 2021 (jf. Innst. 12 S (2020–2021)):

«Komiteen ser behovet for å opprettholde Nordland kunst- og filmhøyskole. Komiteen er kjent med at lærestedet må avvikle driften våren 2022 medmindre det sikres overgangsfinansiering. Komiteen ser at dette lærestedet gjennom bachelorutdanningen i Bevegelige Bilder, gir et utdanningstilbud som er unikt i Norge og som samfunnet har behov for. Komiteen vil videre understreke betydningen av tilbudet for utviklingen av både Lofotregionen og den større Barentsregionen.»

Fremskrittspartiet satte av midler i sitt alternative budsjett, og partiets medlemmer i komiteen hadde følgende merknad:

«Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil videre vise til at Nordland kunst- og filmhøyskole er i en overgangsprosess fra fagskole til høgskole. Skolen har et klart mål om at studentene skal kunne stå som selvstendige filmskapere etter endt utdannelse, og disse medlemmer vil vise til at dette tilbudet både er etterspurt, og av betydning for utviklingen av både Lofotregionen og den større Barentsregionen. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative budsjett, der det er satt av 4,5 mill. kroner til skolen.»

Nordland Kunst- og filmhøgskole har mottatt intensjonsbrev fra NTNU der det påpekes at NTNUs Kunstakademiet i Trondheim har som intensjon å vurdere ulike scenarier for samarbeid med skolen. Det er satt i gang et forprosjekt som i løpet av våren 2021 har som mål å avgjøre om dette er et prosjekt som skal løftes videre.