Stortinget - Møte tirsdag den 26. mai 2020

Dato: 26.05.2020
President: Tone Wilhelmsen Trøen

Søk

Innhald

Formalia

President: Tone Wilhelmsen Trøen

Presidenten: Også i dag vil presidenten minne om viktigheten av god hånd- og hostehygiene og minner også om at hver enkelt representant selv har et ansvar for å ivareta smittevernet både i og utenfor stortingssalen.

Videre vil presidenten også oppfordre de representantene som ikke deltar i debatten, til å følge sakene fra sitt eget kontor, slik at vi således unngår å sitte sammen her inne altfor lenge.

Representanten Kari Henriksen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger fire permisjonssøknader:

  • fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Torhild Bransdal i tiden fra og med 26. mai og inntil videre

  • fra representanten Anette Trettebergstuen om foreldrepermisjon i tiden fra og med 26. mai til og med 20. juni

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Willfred Nordlund i tiden fra og med 26. til og med 28. mai

  • fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Torgeir Knag Fylkesnes i tiden fra og med 26. mai til og med 19. juni

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

    • For Vest-Agder: Per Sverre Kvinlaug 26. mai og inntil videre

    • For Hedmark: Tone Merete Sønsterud 26. mai til 19. juni

    • For Nordland: Kari Anne Bøkestad Andreassen 26.–28. mai

    • For Troms: Katrine Boel Gregussen 26. mai til 19. juni

Presidenten: Per Sverre Kvinlaug, Tone Merete Sønsterud, Kari Anne Bøkestad Andreassen og Katrine Boel Gregussen er til stede og vil ta sete.

Statsråd Bent Høie overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).

Presidenten: Representanten Per-Willy Amundsen vil fremsette et representantforslag.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: På vegne av stortingsrepresentantene Kari Kjønaas Kjos og meg selv har jeg gleden av å fremsette et forslag om tiltak mot ungdoms- og gjengkriminalitet.

Presidenten: Representanten Åslaug Sem-Jacobsen vil fremsette et representantforslag.

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) []: På vegne av representantene Kjersti Toppe, Liv Signe Navarsete, Heidi Greni, Per Olaf Lundteigen, Sigbjørn Gjelsvik og meg selv vil jeg med alvor heller enn glede foreslå at det nedsettes et uavhengig granskingsutvalg for en helhetlig gjennomgang av barnevernet.

Presidenten: Representanten Nicholas Wilkinson vil fremsette et representantforslag.

Nicholas Wilkinson (SV) []: Jeg har gleden av å fremme et forslag fra Karin Andersen, Solfrid Lerbrekk, Camilla Sørensen Eidsvold, Arne Nævra, Kari Elisabeth Kaski, Katrine Boel Gregussen og meg selv om sterkere rettigheter og trygghet for familier med store omsorgsbehov og familier med barn med alvorlig sykdom og funksjonsnedsettelser.

Presidenten: Representanten Karin Andersen vil fremsette et representantforslag.

Karin Andersen (SV) []: På vegne av representantene Nicholas Wilkinson, Camilla Sørensen Eidsvold, Lars Haltbrekken, Katrine Boel Gregussen, Kari Elisabeth Kaski, Mona Fagerås og meg sjøl vil jeg framsette et forslag om et reelt likestilt og universelt utformet samfunn.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.

Presidenten vil også be representantene om å bli sittende litt til ettersom det blir votering over sakene nr. 1–12 samt gjenstående saker fra forrige tirsdag nå innledningsvis.

Sakene nr. 1–12 behandles under ett. Sakene gjelder andre gangs behandling av lover og gjelder lovvedtakene 92 til og med 103.