Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte tirsdag den 15. mars 2016 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokument: 

Sak nr. 3 [12:11:53]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag frå stortingsrepresentantane Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø, Karin Andersen og Ingunn Gjerstad om å opne for moglegheit til å erverve dobbelt statsborgarskap

Talarar

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt tre forslag. Det er forslagene nr. 1–3, fra André N. Skjelstad på vegne av Venstre og Sosialistisk Venstreparti.

Det voteres over forslagene nr. 1 og 2, fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti. Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringa seinast hausten 2016 leggje fram forslag til endringar i lov om statsborgarskap som opnar for dobbelt statsborgarskap. Reglane om tilbakekalling, krav om løysing frå anna statsborgarskap og tap av statsborgarskap må tilpassast dette nye prinsippet.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringa seinast hausten 2016 leggje fram forslag til ei overgangsordning som sikrar at dei som har måtta seie frå seg sitt norske statsborgarskap som følgje av erverv av framandt statsborgarskap dei siste fem åra, vert sikra høve til å få tilbake sitt norske statsborgarskap ved søknad, uavhengig av dei ordinære krava til opphaldstid i riket.»

Votering:Forslagene fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti ble med 96 mot 9 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.59.23)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 3, fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringa seinast hausten 2016 leggje fram forslag om å lempe på språkkrava til danske og svenske statsborgarar som søkjer norsk statsborgarskap.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti ble med 97 mot 9 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.59.40)Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget ber regjeringen utrede hvordan hovedregelen om ett statsborgerskap slår ut i praksis i en mer globalisert hverdag, blant annet for arbeidsmuligheter og sikkerhets- og kriminalitetsbildet, og eventuelle behov for endringer i statsborgerloven som følge av dette. Regjeringen bes også vurdere om endringer i andre lover kan avhjelpe situasjonen for dem som i dag opplever ulemper ved prinsippet om ett statsborgerskap, fremfor å endre statsborgerloven. En utredning må også inneholde en vurdering av hvilke konsekvenser en eventuell åpning for dobbelt statsborgerskap vil ha for plikter og rettigheter i Norge.

Presidenten: Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har varslet at de vil stemme imot. Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til innstillingen, og Venstre og Sosialistisk Venstreparti har varslet subsidiær støtte til innstillingen. Det betyr at alle unntatt Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har varslet støtte til innstillingen.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 79 mot 25 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.00.09)Videre var innstilt:

II

Dokument 8:10 S (2015–2016) – Representantforslag frå stortingsrepresentantane Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø, Karin Andersen og Ingunn Gjerstad om å opne for moglegheit til å erverve dobbelt statsborgarskap – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.