Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte tirsdag den 3. februar 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokument: 

Sak nr. 7 [17:03:04]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen, Torgeir Knag Fylkesnes og Audun Lysbakken om å følge opp anbefalinger for å nå Norges klimamål i 2020

Talarar

Votering i sak nr. 7

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Under debatten er det satt frem i alt 25 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Marit Arnstad på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre

  • forslagene nr. 2 og 3, fra Marit Arnstad på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 4–7 og 9–13, fra Ola Elvestuen på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Venstre

  • forslag nr. 27, fra Rigmor Andersen Eide på vegne av Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 15–26, fra Ingunn Gjerstad på vegne av Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti

Presidenten gjør oppmerksom på at forslagene nr. 8 og 14, fra Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, ikke er tatt opp fordi de er identiske med forslag i innstillingens forslag til vedtak.

Det voteres over forslagene nr. 15–26, fra Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gi Miljødirektoratet og Oljedirektoratet pålegg om å stille krav til nullutslipp av klimagasser i forbindelse med forsyning av energi til alle nye oljeinstallasjoner.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber regjeringen stille krav i neste anbudsrunde om at alle hurtigruteskip skal kunne benytte landstrøm.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber regjeringen pålegge alle anløpshavner for Hurtigruten å anlegge landstrøm.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innfase krav til alle cruiseskip som skal seile i norsk farvann, å kunne motta landstrøm fra 1. januar 2018.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber regjeringen pålegge havner som skal kunne motta cruiseskip og andre større skip å anlegge landstrømtilbud til alle.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utvide omsetningspåbudet av biodrivstoff, herunder andre generasjons biodrivstoff fra tre og restavfall, samt biogass til 10 pst. fra 1. januar 2016.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innføre påbud innen 2020 om at biodrivstoff skal utgjøre 10 pst. av flyselskaps samlede bruk av drivstoff ved innenriksflyvning.»

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fortsette omleggingen av bilavgiftene og forsterke utslippsmålet fra 85 g CO2/km til et mål om at 9 av 10 nye biler som selges i 2020, skal være 0-utslippsbiler, samt at målet settes til 10 g CO2/km.»

Forslag nr. 23 lyder:

Stortinget ber regjeringen gjennomføre endring i engangsavgiften i energieffektiviserende retning for varebiler og tyngre kjøretøy.»

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innføre forbud mot all bruk av fossil olje og gass i fjernvarmeanlegg så snart som mulig og senest fra 1. januar 2018.»

Forslag nr. 25 lyder:

«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med den varslede energimeldingen, legge frem en plan for å erstatte fossil energibruk i Norge med fornybare energikilder.»

Forslag nr. 26 lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest legge frem en tverrsektoriell biogasstrategi med utgangspunkt i det faglige grunnlaget fra 2014, med mål om å redusere CO2-utslippene innen 2020 med 350 000 tusen tonn.»

Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti ble med 95 mot 5 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.02.12)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 27, fra Kristelig Folkeparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå tiltakene som skisseres i Miljødirektoratets rapport «Faglig grunnlag for videreutvikling av den nasjonale og internasjonale klimapolitikken», og fremme konkrete forslag til hvordan de enkelte tiltakene kan gjennomføres.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti ble med 94 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.02.33)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 4–7 og 9–13, fra Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gi Miljødirektoratet og Oljedirektoratet mandat til å gå gjennom utslippstillatelser, samt øvrige tillatelser og pålegg overfor oljeindustrien, samt stille krav om beste tilgjengelige teknologi (BAT) for å redusere utslipp og gjennomføre energieffektivisering der det er teknisk mulig.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen redegjøre for hvordan elektrifisering av eksisterende felt kan bidra til å nå klimamålene frem mot 2030 og 2050 i den kommende energimeldingen.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå utslippstillatelser for PFK i industrien for å redusere dem gradvis i retning av beste praksis.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at alle statlige kjøretøy i 2020 som hovedregel benytter nullutslippsteknologi eller klimanøytralt drivstoff.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen stille miljøkrav til kortbanefly ved anbudsutsettelse.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innfase strengere miljøkrav til supplyskip som seiler i norsk farvann.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utvide omsetningspåbudet av biodrivstoff til også å omfatte avgiftsfri diesel.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at fossil olje til oppvarming av statlige bygg og bygg staten leier, både grunnlast og topplast, avvikles senest 1. januar 2018.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem et lovforslag som forbyr bruk av fossil olje og gass som grunnlast og topplast i fjernvarmeanlegg fra 1. januar 2018.»

Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 90 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.02.59)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 2 og 3, fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med den varslede energimeldingen, implementere EUs energieffektiviseringsdirektiv og fremme forslag om energieffektiviseringsmål og tilhørende virkemidler.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med den varslede energimeldingen, fremme nytt, konkret fornybarmål for perioden 2020–2030–2050 med tilhørende virkemidler.»

Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 90 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.03.23)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen gå i samarbeid med fastlandsindustrien for å få på plass en avtale som blant annet skal sørge for at vi tar ut energieffektiviseringspotensialet, utfaser fossil energibruk til varmeformål og sørger for innfasing av biokull som innsatsfaktor i prosessindustrien eller andre teknologier som tilsvarende reduserer prosessutslipp.»

Votering:Forslaget fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 85 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.03.45)Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget ber regjeringen legge fram et lovforslag som forbyr bruk av fossil olje til oppvarming i husholdninger og til grunnlast i øvrige bygg. Regjeringen bes også vurdere å utvide forbudet til også å omfatte topplast.

II

Stortinget ber regjeringen sørge for at kollektivtrafikken i 2025 som hovedregel benytter null- eller lavutslippsteknologi eller klimanøytralt drivstoff.

III

Stortinget ber regjeringen i samarbeid med havneeierne lage en helhetlig plan for økt bruk av landstrøm i norske havner, herunder finansiering og virkemidler for å oppnå dette.

IV

Stortinget ber regjeringen utarbeide en statlig hydrogenstrategi, og sørge for at støtteordningene til hydrogen opprettholdes i Enova.

V

Stortinget ber regjeringen legge frem en sak om hvordan fossil energibruk i Norge kan erstattes med fornybare energikilder som tilpasning til lavutslippssamfunnet.

VI

Dokument 8:10 S (2014–2015) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen, Torgeir Knag Fylkesnes og Audun Lysbakken om å følge opp anbefalinger for å nå Norges klimamål i 2020 – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.