Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2003 kl. 10

Dato: 19.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Aud Gaundal (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Fjørfebransjen i Norge melder at det mangler egg for å dekke juleetterspørselen. Bransjen har søkt SNT om dispensasjon til å forlenge holdbarhetsmerkingen med fire dager i ukene før jul, men fått avslag. Norske egg har sannsynligvis den beste smittestatusen i verden og er fri for salmonella. Ved manko på egg er alternativet import fra land med vesentlig dårligere smittestatus på egg og fjørfe, og dermed med større risiko for forbruker.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre norske forbrukere trygge egg til jul?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan glede representanten Gaundal og alle andre som måtte ha vært bekymret for julebaksten, med at det blir egg til jul.

Helsedepartementet har gitt dispensasjon til å forlenge holdbarhetsdatoen for egg – dette for å sikre en tilstrekkelig tilgang på egg til jul. Den forlengede holdbarhetstiden vil ikke medføre noen økt helserisiko for befolkningen.

De tidligere dispensasjonene er blitt gitt under den forutsetning at eggbransjen etablerer et forsyningsapparat som er i stand til å betjene den økte etterspørselen som er ved jule- og påskehøytidene. Det har blitt satt i gang en rekke tiltak, men på grunn av økt etterspørsel av egg i 2003 har de vist seg ikke å være tilstrekkelige. Helsedepartementet har derfor funnet det riktig av hensyn til forbrukerne å gi dispensasjon fra kravene om holdbarhetsmerking. Departementet har samtidig understreket at bransjen for framtiden ikke kan påregne rutinemessige dispensasjoner, og at den følgelig må søke andre måter å dekke økt etterspørsel på, som f.eks. gjennom økt import av egg fra trygge importland.

Aud Gaundal (A): Jeg takker for et utmerket svar. Jeg synes det illustrerer at det går an å ta fornuftige politiske grep.

Nå er det slik at bransjen sjøl er innforstått med at de må sette i verk en del tiltak for å prøve å øke eggproduksjonen før jul. Jeg vet at de bl.a. har sagt at høns som skulle vært slaktet, er i produksjon på grunn av mangel på egg. Jeg er glad for at det sies at det er riktig av hensyn til forbrukerne å gi en slik dispensasjon. Jeg ser også at det kan være snakk om import ved senere anledninger, men da import fra land som er trygge for smitte. Nå er det faktisk bare Sverige og Finland i vårt nærområde som f.eks. ikke har salmonella. Erfaringene viser at de har det samme problemet som oss. Men som sagt, jeg synes dette var et veldig godt og greit svar.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Tilleggsmerknaden foranlediger ikke noe nytt svar fra min side.