Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2003 kl. 10

Dato: 19.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Heidi Sørensen (SV): «I svar til undertegnede i den ordinære spørretime 15. januar 2003 sa statsråden: «Mitt mål er at Oslo og staten før neste vintersesong skal være enige om en beredskapspakke som kan iverksettes neste gang en slik akutt forurensningssituasjon oppstår, slik at vi slipper å starte på nytt med analysen fra begynnelsen av.»

Er beredskapspakken mot akutt luftforurensning ferdig, og hvilke strakstiltak skal iverksettes når de første dagene med helsefarlig luftforurensning inntreffer?»

Statsråd Torild Skogsholm: Folk i Oslo er utsatt for høy lokal luftforurensning. I tillegg til de få, ekstremt høye enkeltepisodene er det mange episoder hvor grenseverdiene i den nye luftkvalitetsforskriften overskrides både for NO2 og svevestøv. Dette ser jeg på som svært alvorlig. Jeg vil derfor understreke at hovedutfordringen i Oslo ut fra denne situasjonen er å finne fram til varige tiltak som gir nedgang i luftforurensningen hele vintersesongen, som f.eks. redusert bruk av piggdekk.

I januar i år bad jeg Statens vegvesen i samarbeid med Oslo kommune vurdere tiltak og virkemidler som kan redusere utslippene fra vegtrafikken, både langsiktige tiltak og en «beredskapsplan» med strakstiltak som kan settes i verk fra neste vintersesong, som vi nå er på vei inn i, just som representanten Sørensen viser til i sitt spørsmål.

Oslo kommune har som ansvarlig forurensningsmyndighet hovedansvaret for å koordinere overvåking av og nødvendige tiltak mot lokal luftforurensning. Siden vegtrafikken er en betydelig bidragsyter til lokal luftforurensning, skal også Statens vegvesen delta aktivt i dette arbeidet. Jeg vil i den sammenheng trekke fram at Statens vegvesen denne vinteren vil innføre en prøveordning med redusert vinterfartsgrense i Oslo, og at det nå etableres en egen beredskapsgruppe for mer effektiv varsling av lokal luftforurensing. Parallelt med arbeidet i Oslo bruker Statens vegvesen betydelige ressurser innenfor prosjektet «Bedre byluft», bl.a. til utprøving av nye tiltak som salting med magnesiumklorid for å binde vegstøv.

Etter fjerning av piggdekkgebyret har andelen piggdekk i Oslo økt, og det siste året er det målt høye konsentrasjoner av svevestøv i Oslo. Å gjeninnføre piggdekkgebyret vil være et meget effektivt tiltak for å redusere uslippene av helsefarlig svevestøv. Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet har klart anbefalt dette, men Oslo kommune har ikke ønsket å gjeninnføre gebyret før denne vintersesongen.

Jeg er kjent med at en arbeidsgruppe nedsatt etter initiativ fra Statens vegvesen og ledet av Oslo kommune om kort tid vil legge fram en rapport om organisering av arbeidet med en tiltaksutredning mot akutt høy luftforurensing i Oslo. Arbeidet skal etter planen ledes av Oslo kommune som forurensningsmyndighet og være ferdig innen neste sommer.

Jeg mener Oslo kommune og staten har et felles ansvar for å sørge for at vi står bedre rustet for å begrense forurensingen allerede denne vinteren, noe jeg også gav klart uttrykk for i min henvendelse til Oslo kommune og Statens vegvesen i januar. Jeg ser det derfor som svært uheldig at denne prosessen ikke er kommet lenger.

Jeg har derfor innkalt Oslo kommune og Statens vegvesen til et snarlig møte for å diskutere mulighetene for framskynding og intensivering av arbeidet med tiltak mot lokal luftforurensning. Her vil jeg spesielt ta opp hvilke tiltak som kan tas i bruk allerede i vinter. Av statlige tiltak ser jeg for meg flere muligheter.

Heidi Sørensen (SV): Jeg takker for svaret.

Statsråden bekrefter det jeg frykter, at vi igjen vil oppleve at staten og Oslo kommune ikke klarer å bli enige om en tiltakspakke som skal iverksettes på de dagene når luftforurensningen er aller verst.

Jeg er hjertens enig i det statsråden sier, at det burde ha vært piggdekkavgift i Oslo. Det har Oslo SV foreslått i det budsjettet som de nå behandler. Jeg er også hjertens enig i at det er det totale luftforurensningsnivået i Oslo som må ned. Likevel har vi et ansvar nå når vi snart vil oppleve den vanskeligste sesongen, de vanskeligste dagene når luften er direkte helsefarlig, og astmatikere må holde seg inne, og barn blir holdt hjemme eller ikke kan gå ut i barnehagen fordi de ikke tåler luften. Jeg er glad hvis statsråden kan garantere at vi, i hvert fall før jul, vil få en slik beredskapspakke på plass.

Statsråd Torild Skogsholm: I dette arbeidet, som jeg var svært opptatt av i fjor, da vi satte i gang et arbeid både fra Vegvesenets side og i samarbeid med Oslo kommune, skulle jeg gjerne ha sett at vi hadde kommet lenger enn vi har i år. Jeg synes derfor spørsmålet fra representanten Sørensen er en god påminning, sammen med det vi nå ser i avisene daglig, om at luftforurensningen enkelte dager begynner å bli høy her i byen. Dette ser vi også i andre byer. Spesielt vil jeg trekke fram Trondheim.

Jeg vil òg understreke at det er viktig å prøve å finne fram til akuttiltak. Men vi er også nødt til å finne langsiktige løsninger, fordi dette problemet dukker opp hver vinter. Vi vet det, og vi må gjøre noe for å finne bærekraftige løsninger, slik at vi kanskje kan unngå å lete etter akuttiltak fordi vi ikke har gjort det vi kunne ellers.

Heidi Sørensen (SV): På ett område synes jeg det er gjort framskritt, og det gjelder den varslingen som gjøres når den verste luften oppstår. Varslet i dag er slett ikke bra. Varslet i dag sier at vi i rushtiden vil oppleve mye luftforurensning. Den vil ikke være som på ekstremdagene, men i rushtiden i ettermiddag vil vi ha en situasjon som vil gjøre at mange vil bli plaget på grunn av den dårlige luften.

Jeg vil til slutt utfordre statsråden til å si litt om de tiltakene som diskuteres i den beredskapspakken som jeg håper vi vil se før jul, og vil minne om at januar kanskje er den aller vanskeligste måneden med hensyn til akutt luftforurensning.

Statsråd Torild Skogsholm: Vi ser allerede nå at det er problematiske forhold som det ikke er vanskelig å forutse. Tilstandene kan variere. Vi kan oppleve en november og desember i år som blir verre enn det vi normalt opplever.

Av statlige tiltak har jeg i min gjennomgang spesielt nevnt f.eks. økt bruk av salting, som i Oslo har vist ett resultat og i Trondheim et annet. Så det er ikke gitt at et tiltak vil gi det samme resultat i ulike byer. Det må vi være åpne for, og det må vi se på.

Denne vinteren vil vi ha et forsøk med nedsatt fartsgrense. Det kan gi resultater, og det er noe som vi kanskje bør vurdere å bruke på mer permanent basis enn bare på akutte dager, fordi det vil gi virkninger.

Jeg ønsker også Oslo kommunes vurderinger av å benytte andre virkemidler på dager med spesielt høy forurensning, f.eks. tidsbegrensede restriksjoner på gateparkering, og tiltak som Oslo kommune har vært inne på tidligere, f.eks. forbud mot kjøring på enkelte vegstrekninger og/eller billigere kollektivtilbud på slike dager. Så vil jeg be Oslo om å klargjøre sine holdninger til det å gjeninnføre piggdekkgebyr.