Europautvalget - EØS-utvalget torsdag 14. september 2006 kl. 15.15

Dato: 14.09.2006

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 22. september 2006. Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 7. september d.å., med oversikt over de relevante rettsakter.

Fung. leder: Jeg gir igjen ordet til utenriksministeren.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre: Jeg har vel egentlig ikke så mange kommentarer, annet enn at vi snakket om den kommenterte listen. – Den er omdelt, som det heter.

Fung. leder: Da vil jeg spørre utvalgets medlemmer om det er noen som har spørsmål til rettsaktene. Vi tar ikke hver og en akt for seg, men vi spør om det er noen som har synspunkter. – Først Ågot Valle og deretter Alf Ivar Samuelsen.

Ågot Valle (SV): Jeg har tre kommentarer. Den ene går på Europaparlaments- og rådsdirektiv 2005/56/EF, som man finner på side 60. Det gjelder grensekryssende fusjoner av selskaper. Dette er et direktiv som SV, den gangen det ble behandlet, gikk imot. I odelstingsproposisjonen gikk vi også imot innarbeiding i norsk lov, dels på grunn av spørsmål om arbeidstakeres – skal vi si – representasjon og dels i forhold til muligheten for en aktiv næringspolitikk. Vi kommer ikke til å ta opp dette noe mer nå, men jeg vil bare gjøre oppmerksom på at vi den gangen stemte imot dette. Vi kommer ikke til å ta opp dette videre.

De andre kommentarene jeg har, gjelder prøving av sorter av plantearter til jordbruksformål og prøving av sorter av arter av grønnsaker. Det finner man på sidene 29 og 30, 32003 L 0090 og 32003 L 0091 . Når det gjelder genmodifiserte planter, tar vi det for gitt at gjeldende norsk lov og praksis vil være intakt.

Så gjelder det energi og nyttbar varme for kombinerte kraft/varmeverk, som vi finner på side 46, 32004 L 0008. Der tar vi det for gitt at Norge har anledning til å etablere virkemidler som skiller mellom fornybar og ikkefornybar primærkilde.

Dette var ikke spørsmål, bare kommentarer.

Alf Ivar Samuelsen (Sp): Jeg har et spørsmål i forbindelse med tverrnasjonale fusjoner. Det var også det Ågot Valle spurte om. Hun refererte til det som er skjedd tidligere.

Mitt spørsmål er: Er det mulig at denne saken tas av kartet, og at det foretas en ytterligere utdypning, og at man så får den tilbake til komiteen senere, under henvisning til det tidligere forløp?

Fung. leder: Er det andre spørsmål til utenriksministeren. – Det er det ikke. Da gir jeg ordet til ministeren, vær så god.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre: Jeg må få lov til å si at jeg har merket meg Ågot Valles synspunkter. Jeg synes det er vanskelig å kommentere teknikken i detaljene, men jeg noterer det hun sier.

Så til Samuelsens spørsmål. Hvis jeg ikke tar helt feil, mener jeg at jeg har omtalt dette direktivet i mitt brev av 26. juni til representanten Samuelsen. Vi tok saken tilbake da. Vi har gått runder med LO og ansattes organisasjoner, som er innforstått med det vi nå gjør. Jeg ville finne det underlig å trekke saken en gang til.

Fung. leder: Da kan ikke jeg se at det er andre som ønsker ordet til sak nr. 2.