3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen fremover styrke satsingen på produksjon av plantevekster til mat for å øke selvforsyningen.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2024, gjennomføre nødvendige grep for å øke norsk produksjon av korn, frukt og grønt betydelig.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen opprette et pilotprosjekt for bønder som sliter psykisk, og at dette opprettes innenfor en av de etablerte organisasjonene. Det forutsettes at nødvendige midler tas innenfor budsjettrammen.

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet, Rødt og Venstre:
Forslag 4

Stortinget ber regjeringen vurdere tiltak for å sikre økt beiting i utmark.

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 5

Stortinget ber regjeringen foreslå å fjerne subsidier på import av matkorn.

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre:
Forslag 6

Stortinget ber regjeringen sikre oppfølging av Matnasjonen Norge og vurdere nødvendige tiltak for å styrke satsingen på lokalmat.

Forslag fra Høyre, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 7

Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2024, utrede og legge fram forslag om å etablere et pilotprosjekt for et mobilt beitetilbud, som kan utnytte utmarksressurser, skape inntekter til bonden og levere bærekraftige ryddetjenester.

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:
Forslag 8

Stortinget ber regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2024 redusere overføringene på kap. 1150 med 1,2 mrd. kroner.

Forslag fra Høyre, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 9

Stortinget ber regjeringa starte arbeid med en ny stortingsmelding om framtidas landbruks- og matsystem, etter modell av EUs mat- og landbruksstrategi «Farm to Fork».

Forslag 10

Stortinget ber regjeringen følge opp sine forpliktelser i henhold til jordbrukets klimaavtale om å bidra til å endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de norske kostholdsrådene.

Forslag 11

Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med dyrevelferdsmeldingen som skal fremmes i 2024, foreslå et dyrevelferdstilskudd med kriterier som ligger godt over minimumskravene i holdforskriftene, for at tilskuddsordningen skal bidra til en reell og betydelig forbedring i dyrevelferden i norsk husdyrhold.

Forslag fra Høyre og Venstre:
Forslag 12

Stortinget ber regjeringen utrede innføring av en CO2-avgift for norsk landbruk.

Forslag 13

Stortinget ber regjeringen sikre at en styrking av velferdsordninger for bøndene rettes spesielt inn mot unge bønder.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 14

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2024 med en opptrappingsplan for å nå målet om 50 pst. selvforsyning korrigert for import av fôrråvarer. Opptrappingsplanen skal inneholde føringer for hvordan bytteforholdet mellom kraftfôr og grovfôr skal styrkes i favør av grovfôr.

Forslag 15

Stortinget ber regjeringen i løpet av 2023 sikre at det blir stilt krav om minst 10 pst. innkjøp av norske jordbruksprodukter i offentlig sektor.

Forslag fra Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 16

Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2024, legge fram en tiltakspakke med mål om, og tilhørende virkemidler for, å redusere jordbruksareal som er ute av drift, til et minimum.

Forslag 17

Stortinget ber regjeringen, fra og med jordbruksoppgjøret for 2024, starte en utfasing av prisnedskrivingstilskuddet til kraftfôr og andre tilskudd som bidrar til å senke kraftfôrprisen.

Forslag 18

Stortinget ber regjeringen legge fram en plan for å øke andelen økologisk jordbruksareal i Norge til 15 pst. innen 2030.

Forslag 19

Stortinget ber regjeringen i forkant av neste års jordbruksforhandlinger gå i dialog med faglagene for å utvikle et nytt teigbasert tilskudd med datakart for å sikre høyere presisjon i tildeling av tilskuddsmidler og enklere administrasjon. Et slikt system må blant annet kunne brukes til å målrette tilskudd mot arealer som ligger brakk.

Forslag 20

Stortinget ber regjeringa utarbeide ein kartdatabase som definerer jordbruksareal ned på teignivå, med sikte på eit meir målretta arealtilskot som gir effektiv ressursbruk og betre oppnåing av måla for landbrukspolitikken.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 21

Stortinget ber regjeringen gå i dialog med faglagene og markedsregulator om et forslag om produksjonsregulering på sau, storfe og egg, og legge dette frem i god tid før jordbruksforhandlingene i 2024.

Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 22

Stortinget ber regjeringen ta ut melk fra samlet markedsprisstøtte («Gul boks»), slik at melk ikke reguleres etter målpris.

Forslag 23

Stortinget ber regjeringen om ikke å øke målprisene på melk, poteter, frukt og grønnsaker fra 1. juli 2023.

Forslag 24

Stortinget ber regjeringen om å heve kvotetaket på kumelk til 1 200 000 liter.

Forslag 25

Stortinget ber regjeringen legge frem en nedtrappingsplan for prisnedskriving av korn til kraftfôr og i årets jordbruksoppgjør redusere prisnedskrivingen med 500 mill. kroner.

Forslag 26

Stortinget ber regjeringen redusere beite-/arealtilskudd i arealsone 1 og 2.

Forslag fra Rødt og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 27

Stortinget ber regjeringen styrke tollvernet ved å gå fra krone- til prosenttoll på tollinjer hvor prosenttoll gir best beskyttelse, med virkning fra 1. januar 2024.

Forslag fra Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 28

Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2024, om å utrede og innføre et teigbasert arealtilskudd.

Forslag fra Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 29

Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2024, om å innføre et driftsvansketilskudd for å sikre at tungdrevne jordbruksarealer holdes i drift.