Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Frode Jacobsen, lederen Eigil Knutsen, May Britt Lagesen, Tellef Inge Mørland og Mona Nilsen, fra Høyre, Tina Bru, Mahmoud Farahmand, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud, Geir Pollestad og Per Martin Sandtrøen, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at den delen av proposisjonen som behandles i denne innstillingen, er samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av direktiv (EU) 2021/338 og samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 53/2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2019/1160 og forordning (EU) 2019/1156. Endringer i verdipapirhandelloven mv. (samleproposisjon) behandles i Innst. 387 L (2021–2022).

Komiteen tilrår at Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 53/2021 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2019/1160 og forordning (EU) 2019/1156.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt, slutter seg også til forslaget om at Stortinget samtykker i deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2021/338.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at EU-direktiv 2021/338 i sin helhet vil innebære en liberalisering av finansreguleringene i Norge. Likevel drøftes det ikke om endringene kan ha betydning for finansiell stabilitet i Norge. Blant annet foreslås det oppmykninger av regelverk for handel med derivater. Disse medlemmer vil minne om at konkursen til en profilert forretningsmann som handlet i derivater i 2018, førte til at den aktuelle børsen måtte ta et tap på 1,5 mrd. kroner.

Bakgrunnen for direktivet er at EU ønsker å styrke finansnæringen etter koronapandemien. Disse medlemmer mener Stortinget bør være varsom med å lempe på finansreguleringer med mål om styrket vekst i næringen, og etter en totalvurdering kan derfor ikke disse medlemmer støtte å innlemme EU-direktivet i norsk lov.

Disse medlemmer påpeker at det i denne proposisjonen bes om samtykke til innlemmelse av direktiv (EU) 2021/338. Disse medlemmer understreker at dette er et EØS-relevant direktiv som ikke er behandlet i EØS-komiteen. Det bes således om forhåndssamtykke til innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen.

På prinsipielt grunnlag mener disse medlemmer det er feil at Stortinget gir slikt samtykke før EØS-komiteen har behandlet saken og det foreligger en EØS-komitébeslutning som Stortinget konkret kan ta stilling til innholdet i.

Disse medlemmer viser til at Forbrukerrådets høringsinnspill til direktiv 2021/338 ikke har blitt tatt til følge i departementets lovforslag. Disse medlemmer vil komme tilbake til dette i behandlingen av lovdelen av den foreliggende proposisjonen i Innst. 387 L (2021–2022).