Søk

2. Endringer i andre lover

2.1 Sammendrag

Departementet legger i proposisjonen også fram forslag til endringer i enkelte andre lover.

I lov 16. juni 2017 nr. 48 om adopsjon (adopsjonsloven), lov 18. juni 2021 nr. 97 om barnevern (barnevernsloven), foreløpig ikke trådt i kraft, og lov 4. september 2015 nr. 85 om gjennomføring av konvensjon 19. oktober 1996 om jurisdiksjon, lovvalg, anerkjennelse, fullbyrdelse og samarbeid vedrørende foreldremyndighet og tiltak for beskyttelse av barn (lov om Haagkonvensjonen 1996) foreslår departementet at det inntas en bestemmelse som gir hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret når dette er nødvendig for å behandle saker etter lovene.

Departementet legger også fram forslag til endring i lov 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre (barnelova) § 44, som innebærer at forvaltningen av reglene om reisekostnader ved samvær flyttes fra statsforvalteren til Arbeids- og velferdsetaten (Nav). Forslaget innebærer at saker om henholdsvis reisekostnader ved samvær og barnebidrag samles hos én og samme instans, slik at saker mellom de samme partene kan vurderes og ses i sammenheng.

Departementet legger videre fram forslag til endring i lov 22. juni 2012 nr. 43 om arbeidsgivers innrapportering av ansettelses- og inntektsforhold m.m. (a-opplysningsloven), slik at Nav har tilgang til arbeidstakerregisteret også i forbindelse med forvaltningen av reglene om reisekostnader ved samvær.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til den foreslåtte endringen i adopsjonsloven, der det inntas en bestemmelse som gir hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra folkeregisteret når dette er nødvendig for å behandle adopsjonssaker. Bufdir, som eneste høringsinstans som kommenterte forslaget, støtter forslaget.

Komiteen viser videre til forslaget om en ny bestemmelse som vil gi sentralmyndigheten for Haagkonvensjonen 1996 hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra folkeregisteret når det er nødvendig for utførelsen av oppgaver etter loven, jf. forslag til § 2 nytt annet ledd i lov om Haagkonvensjonen 1996. Konvensjonen kommer til anvendelse i saker som gjelder beskyttelse av barn på tvers av landegrenser. Bufdir viser i sin høringsuttalelse til at de støtter forslaget.

Komiteen viser til den foreslåtte endringen i barnevernsloven. Av hensyn til behandlingen av internasjonale barnevernssaker som ikke er omfattet av Haagkonvensjonen, foreslår departementet å tydeliggjøre i ny barnevernslov at Bufdir og andre barnevernsmyndigheter uten hinder av taushetsplikt kan innhente opplysninger fra folkeregisteret også i slike saker, jf. barnevernsloven § 13-4 sjette ledd. Bufdir gir i sin høringsuttalelse uttrykk for at de er enige med departementet.

Komiteen viser avslutningsvis til forslaget om endringer i barnelova § 44 om reisekostnader ved samvær. Her foreslår departementet å flytte forvaltningen av reglene om reisekostnader ved samvær fra statsforvalteren til arbeids- og velferdsetaten (Nav). Forslaget innebærer å samle saker om reisekostnader ved samvær og barnebidrag hos en og samme instans, slik at de også kan sees i sammenheng. De høringsinstansene som har uttalt seg om dette forslaget, støtter flyttingen av forvaltningen.

Komiteen slutter seg til de nevnte endringene i de nevnte lovene.