Innstilling fra Stortingets presidentskap om å be Riksrevisjonen om å gjennomføre særlige undersøkelser av Stortingets økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene

Til Stortinget

1. Bakgrunn

I denne innstillingen fremmer Stortingets presidentskap forslag om at Stortinget skal pålegge Riksrevisjonen å gjennomføre særlige undersøkelser av tidligere saker og praksis knyttet til Stortingets økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene.

Det følger av Grunnloven § 65 at enhver stortingsrepresentant og innkalt vararepresentant av statskassen får godtgjørelse bestemt ved lov for reiseomkostninger til og fra Stortinget. Dessuten tilkommer det representantene godtgjørelse, bestemt ved lov, for deres deltakelse i Stortinget. Utfyllende bestemmelser om representantenes godtgjørelse og en del andre økonomiske rettigheter er gitt i stortingsgodtgjørelsesloven (lov 20. desember 2016 nr. 106 om godtgjørelse for stortingsrepresentanter). Pendlerboliger for stortingsrepresentantene tildeles etter retningslinjer fastsatt av Stortingets presidentskap.

Det har i mediene vært omtalt flere saker der det er stilt spørsmål om hvorvidt regelverket for pendlerboliger og regelverket for enkelte av de andre økonomiske ordningene har vært fulgt, og om den informasjon som har vært gitt representantene om regelverket, har vært tydelig nok. Det er derfor tatt flere initiativer i regi av både Stortingets presidentskap og Stortingets administrasjon for å gjennomgå ulike sider ved de økonomiske ordningene.

Når det gjelder hvordan de ulike ordninger skal utformes fremover i tid, har presidentskapet besluttet å utvide mandatet til utvalget som skulle gjennomgå ordningen med pendlerboliger, herunder vilkår for tildeling, krav til rapportering og kontroll, som ble oppnevnt 18. november 2021. Av det utvidede mandatet fremgår det at utvalget skal foreta en full gjennomgåelse av gjeldende regler, retningslinjer og praksis for samtlige økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene, med noen spesifiserte avgrensinger opp mot representantenes pensjonsordning, nivået på selve godtgjørelsen og ordningen med tilskudd til partigruppene. Videre har Stortingets administrasjon gitt advokatfirmaet Grette i oppdrag å foreta en bred gjennomgang av alle skattemessige forhold knyttet til alle de økonomiske ordningene for representantene. Rapporten fra denne skatterevisjonen ble oversendt Stortinget 15. desember 2021.

Av hensyn til tilliten til Stortinget, og i lys av at det nå er avdekket enkeltsaker der det kan ha skjedd brudd på gjeldende lover eller retningslinjer, mener presidentskapet at det i tillegg er nødvendig med en bred tilbakeskuende gjennomgåelse av saker knyttet til Stortingets økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene.

Presidentskapet har vurdert alternative måter å organisere en slik gjennomgåelse på. Etter en samlet vurdering har presidentskapet kommet til at undersøkelsene bør gjennomføres av Riksrevisjonen. Riksrevisjonen er Stortingets organ for revisjon og kontroll og har bred kompetanse og erfaring med å undersøke om forvaltningen i sin virksomhet har forholdt seg til Stortingets vedtak og forutsetninger, herunder gjeldende rettsregler. Presidentskapet mener derfor at Riksrevisjonen er egnet til å gjennomføre en undersøkelse av Stortingets økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene som omtalt ovenfor.

Presidentskapet viser også til at Riksrevisjonen offentlig har varslet at den på eget initiativ vil iverksette undersøkelser av pendlerboligsaken og etterlønnsordningen og eventuelt andre forhold.

2. Nærmere om Stortingets pålegg om undersøkelser

2.1 Innledning

Presidentskapet foreslår at Stortinget i medhold av lov om Riksrevisjonen § 9 siste ledd gir Riksrevisjonen pålegg om å iverksette særlige undersøkelser av Stortingets økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene.

Lov om Riksrevisjonen § 9 siste ledd lyder:

«Stortinget i plenum kan pålegge Riksrevisjonen å sette i gang særlige undersøkelser. Stortinget kan ikke instruere Riksrevisjonen om hvordan eller etter hvilke kriterier revisjons- og kontrollarbeidet skal utføres, jf. § 2.»

Presidentskapet fremmer på denne bakgrunn følgende forslag til vedtak:

«Stortinget ber Riksrevisjonen om å iverksette særlige undersøkelser av saker som gjelder stortingsrepresentantenes økonomiske ordninger, herunder om nåværende eller tidligere stortingsrepresentanter har søkt om eller fått tildelt ytelser i strid med stortingsgodtgjørelsesloven eller andre regler eller retningslinjer fastsatt av Stortinget eller Stortingets presidentskap, eller i strid med inngåtte avtaler.

Undersøkelsene skal også omfatte Stortingets og Stortingets administrasjons håndtering av saker om tildeling av ytelser og forvaltningen av de økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene mer generelt.

Riksrevisjonen skal under undersøkelsene sikre at de berørtes rettssikkerhet ivaretas, herunder retten til informasjon om egen sak, kontradiksjon og etterprøvbarhet.»

Enkelte elementer i forslaget til pålegg fra Stortinget er nærmere beskrevet i det følgende.

2.2 Rammene for Riksrevisjonens undersøkelser

Presidentskapet viser til at det etter riksrevisjonsloven § 9 siste ledd er opp til Riksrevisjonen å bestemme den nærmere innretningen av undersøkelsene.

Det foreslås at Riksrevisjonen gis pålegg om å undersøke saker som gjelder Stortingets økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene. Med dette siktes det til alle ordninger for økonomiske ytelser og utgiftsdekning for representantene, tjenester og naturalytelser som har en økonomisk verdi. Undersøkelsene bør omfatte om nåværende eller tidligere stortingsrepresentanter har søkt om eller fått tildelt ytelser i strid med stortingsgodtgjørelsesloven eller andre regler eller retningslinjer fastsatt av Stortinget eller Stortingets presidentskap, eller i strid med inngåtte avtaler.

I tillegg foreslås det at Riksrevisjonen pålegges å undersøke Stortingets og Stortingets administrasjons håndtering av saker om tildeling av ytelser og forvaltningen av de økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene mer generelt.

Det vil være opp til Riksrevisjonen selv å ta stilling til hvilke økonomiske ordninger som bør prioriteres, ut fra revisjonsfaglige vurderinger, herunder hvor grundig revisjonen skal gå inn i den enkelte ordning og den enkelte sak. Presidentskapet forutsetter likevel at ordningene med pendlerboliger, fratredelsesytelse og etterlønn er blant ordningene som prioriteres med henblikk på undersøkelse.

Presidentskapet vil anmode om at undersøkelsene igangsettes raskt, som følge av den tillitskrisen Stortinget som institusjon står i, og at det arbeides hurtig, men grundig.

Riksrevisjonen fastsetter selv hvor langt tilbake i tid det anses hensiktsmessig å gå i undersøkelsene av enkeltsaker. Det forutsettes imidlertid at Riksrevisjonen i disse undersøkelsene ser hen til gjeldende regler om foreldelse av mulige reaksjoner i form av straff, skattekrav eller tilbakebetalingskrav.

I den grad Riksrevisjonen avdekker forhold som kan gi grunnlag for sanksjoner, forutsettes det at relevant informasjon videreformidles til Stortinget, slik at Stortinget kan ta stilling til videre oppfølging, herunder eventuell anmeldelse av forhold til påtalemyndigheten, oversendelse av informasjon til skattemyndighetene eller krav om tilbakebetaling av urettmessig oppnådde fordeler.

2.3 De berørtes rettigheter og lovmessig grunnlag for undersøkelsene

Riksrevisjonen går i sin kontroll- og revisjonsvirksomhet vanligvis ikke inn i saker som direkte gjelder enkeltpersoners forhold. Det er derfor hverken i lov om Riksrevisjonen eller instruks om Riksrevisjonens virksomhet gitt særlige regler med sikte på å ivareta enkeltpersoners prosessuelle rettigheter under undersøkelser som kan ha betydning for deres rettsstilling. Presidentskapet foreslår derfor at det i vedtaket presiseres at Riksrevisjonen skal sikre at de berørtes rettssikkerhet ivaretas i undersøkelsene. Dette innebærer blant annet at de berørte varsles om undersøkelser som gjelder deres person, og at de får innsyn i relevante opplysninger som gjelder egne forhold. De berørte må også få tilstrekkelig tid til å sette seg inn i informasjon om egne forhold og få adgang til å imøtegå og kommentere påstander, korrigere fremstillinger og gi eventuelle tilleggsopplysninger. De må også varsles før konklusjoner eventuelt offentliggjøres, og konklusjonene må være etterprøvbare.

Lov om Riksrevisjonen inneholder bestemmelser om behandling av taushetsbelagt informasjon om forhold av personlig karakter og om behandling av personopplysninger. Det er imidlertid ikke gitt særlige regler om Riksrevisjonens tilgang til informasjon fra enkeltpersoner i forbindelse med undersøkelser av enkeltsaker som berører disse.

Dersom Riksrevisjonen har behov for særlige lovhjemler for å kunne gjennomføre undersøkelsene, for eksempel når det gjelder tilgang til opplysninger eller forklaringer fra de berørte, forutsetter presidentskapet at Riksrevisjonen straks tar dette opp med Stortinget. Presidentskapet forutsetter også at Riksrevisjonen selv vurderer behovet for særlige bestemmelser for å sikre en forsvarlig ivaretakelse av de berørtes rettssikkerhet og om nødvendig tar dette opp med Stortinget.

2.4 Rapportering til Stortinget

Presidentskapet ser frem til en slik bred og grundig gjennomgåelse av alle økonomiske ordninger og undersøkelse av enkeltsaker som forslaget til pålegg fra Stortinget legger opp til, og vil bidra til å legge til rette for at Riksrevisjonen skal kunne gjennomføre undersøkelsene på en god og effektiv måte.

Presidentskapet legger til grunn at Riksrevisjonens funn vil kunne omfatte taushetsbelagt informasjon. Stortingets presidentskap forutsetter likevel at Riksrevisjonens hovedrapport til Stortinget utformes på en slik måte at den kan offentliggjøres. Eventuelle taushetsbelagte opplysninger som Riksrevisjonen mener det er nødvendig å gjøre Stortinget oppmerksom på, kan utskilles i separate vedlegg som unntas offentlighet.

3. Presidentskapets tilråding

Presidentskapets tilråding fremmes av et samlet presidentskap.

Presidentskapet rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget ber Riksrevisjonen om å iverksette særlige undersøkelser av saker som gjelder stortingsrepresentantenes økonomiske ordninger, herunder om nåværende eller tidligere stortingsrepresentanter har søkt om eller fått tildelt ytelser i strid med stortingsgodtgjørelsesloven eller andre regler eller retningslinjer fastsatt av Stortinget eller Stortingets presidentskap, eller i strid med inngåtte avtaler.

Undersøkelsene skal også omfatte Stortingets og Stortingets administrasjons håndtering av saker om tildeling av ytelser og forvaltningen av de økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene mer generelt.

Riksrevisjonen skal under undersøkelsene sikre at de berørtes rettssikkerhet ivaretas, herunder retten til informasjon om egen sak, kontradiksjon og etterprøvbarhet.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 16. desember 2021

Masud Gharahkhani

Svein Harberg

Nils T. Bjørke

Kari Henriksen

Morten Wold

Ingrid Fiskaa