1. Sammendrag

1.1 Proposisjonens hovedinnhold

Det foreslås at gjeldende tidsbegrensede unntak fra avkortingsreglene for alderspensjon fra tre lovfestede tjenestepensjonsordninger som følge av covid-19 forlenges til 1. juli 2022. Unntakene gjelder i dag frem til 1. januar 2022.

Endringsforslaget gjelder følgende lover:

  • lov 20. mars 2020 nr. 3 om endring i lov om Statens pensjonskasse,

  • lov 20. mars 2020 nr. 4 om endring i lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.

  • lov 20. mars 2020 nr. 5 om endring i lov om pensjonsordning for sykepleiere.

Det vises til proposisjonens kapittel 2, der bakgrunn og gjeldende rett er redegjort for.

1.2 Anmodning om forlengelse

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Helsedirektoratet vurdere om unntakene bør forlenges. Som ledd i vurderingen mottok Helsedirektoratet også innspill fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det vises til proposisjonens kapittel 3, der vurderingene er gjort greie for.

Helse- og omsorgsdepartementet anbefaler at unntakene blir videreført til 1. juli 2022. De viser til at det kan gjøres en ny vurdering av behovet for ytterligere forlengelse i lys av erfaringene fra vintersesongen 2022, sammen med en vurdering av det fremtidige beredskapsbehovet på kort sikt. Unntaksordningen er ment å være midlertidig, og den skal ikke vare lenger enn behovet tilsier.

1.3 Departementets vurdering

Det foreslås at unntakene videreføres til 1. juli 2022, i samsvar med anbefaling fra Helse- og omsorgsdepartementet. Det foreslås at endringene trer i kraft straks.

Unntaksreglene skal ikke vare lenger enn nødvendig. Det bør vises varsomhet med en ytterligere forlengelse av unntaksordningen etter 1. juli 2022. Behovet for en eventuell ytterligere forlengelse må vurderes når tiden for opphør av unntaksordningen nærmer seg.

Unntakene er avgrenset til covid-19-arbeid. Det er fra enkelte reist spørsmål om hvorvidt arbeid i helsesektoren som ikke er direkte relatert til covid-19-arbeid, men som likevel er et bidrag i pandemihåndteringen, også faller inn under unntakene. Det må kunne utvises et visst skjønn i å vurdere om arbeid faller inn under unntakene eller ikke. Det vises til at årets influensavaksinering kan være et svært viktig tiltak for å sette helsevesenet i stand til å håndtere den pågående pandemien.

Lovforslaget har ikke vært på høring av hensyn til at Stortinget bør få proposisjonen til behandling så raskt som mulig. Det anses at situasjonen omfattes av unntaket fra høringsplikten i utredningsinstruksen punkt 3-3 andre kulepunkt.

1.4 Økonomiske og administrative konsekvenser

En forlengelse av unntaksordningen vil gi økonomiske og administrative konsekvenser, men omfanget har et forholdsvis begrenset omfang. De økonomiske konsekvensene knytter seg til at alderspensjon og AFP ikke blir avkortet slik pensjonene normalt ville ha blitt. Det er KLP som i hovedsak har de administrative utfordringene ved en forlengelse.

Hos KLP har omtrent 3 640 pensjonister vært omfattet av unntakene. Sykepleiere utgjør i overkant av 50 pst. av disse. Via PKH – Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet har 718 pensjonerte medarbeidere i Helse Sør-Øst vært omfattet av unntakene. Statens pensjonskasse anslår at unntaket så langt har vært aktuelt for om lag 30 pensjonister.