Søk

Sammendrag

Skatteavtalen mellom Norge og Belgia ble undertegnet 24. april 2014 og trådte i kraft 26. april 2018. Den 8. september 2021 ble det undertegnet en protokoll til endring av denne skatteavtalen i Oslo. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 1. november 2019. På Norges vegne ble protokollen undertegnet av Magnus Thue, som er statssekretær i Finansdepartementet. For Belgia undertegnet Frank Arnauts, som er Belgias ambassadør til Norge.

Protokollen vil tre i kraft på datoen for mottakelsen av den siste av de underretninger hvor begge stater har gitt hverandre beskjed om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at protokollen kan tre i kraft.

Protokollen får virkning for skatter som fastsettes for det første inntektsåret som følger etter det året den trer i kraft.

OECD/G20 har kommet med en rekke anbefalinger for å motvirke overskuddsflytting og uthuling av skattegrunnlaget i prosjektet Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Anbefalingene omfatter styrking av nasjonalt regelverk og endringer i skatteavtalene. Noen av anbefalingene er minimumsstandarder som alle forpliktede land må gjennomføre, mens andre er valgfrie.

Norge og Belgia ble enige om å gjennomføre BEPS-anbefalingene om endringer av skatteavtalen med en tilleggsprotokoll til skatteavtalen mellom Norge og Belgia. Tilleggsprotokollen oppdaterer skatteavtalen med de tre anbefalte endringene som utgjør minimumsstandarden. Dette innebærer en endring av fortalen (preambelet) og bestemmelsen om gjensidige overenskomster (MAP). I tillegg får avtalen en ny bestemmelse som har til hensikt å motvirke misbruk av skatteavtalen.

Det er også tatt inn andre endringer, blant annet oppdaterte bestemmelser om fast driftssted samt en bestemmelse om voldgift. I tillegg er det tatt inn flere mindre endringer.

Som vedlegg til proposisjonen følger den engelske teksten samt en uoffisiell norsk tekst.