Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Marianne Haukland, lederen Kristin Ørmen Johnsen og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til at Prop 115 LS (2020–2021) omhandler endringer i åndsverkloven, samtykke til ratifikasjon av Marrakechtraktaten og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om innlemmelse av Marrakechdirektivet i EØS-avtalen.

Komiteen viser til at proposisjonens forslag til endringer i åndsverkloven behandles i familie- og kulturkomiteens Innst. 410 L (2020–2021).

Komiteen viser til at Marrakechtraktaten skal fremme og forenkle internasjonal utveksling av tilgjengelig format mellom de ulike nasjonale lyd- og blindeskriftbibliotekene samt slik utveksling direkte til personer som er blinde, har nedsatt synsevne eller andre funksjonsnedsettelser som gjør lesing vanskelig. Komiteen merker seg at traktaten bidrar til bekjempelse av den såkalte «bokhungersnøden» som Verdens blindeforbund kaller mangelen på litteratur i tilgjengelig format for personer med visse funksjonsnedsettelser. Siden størsteparten av verdens blinde og svaksynte bor i utviklingsland, er det først og fremst disse som vil nyte godt av at mange stater ratifiserer traktaten. Men også for personer i Norge kan ratifikasjonen gi utvidet tilgang til særlig engelsk litteratur som er tilrettelagt for målgruppen.

Komiteen merker seg at Norge ikke blir bundet av Marrakechtraktaten gjennom innlemmelse av Marrakechdirektivet i EØS, men vil være en selvstendig part til traktaten.

Komiteen gir sin tilslutning til forslagene i proposisjonen.