Uttalelse fra familie- og kulturkomiteen

Næringskomiteen sendte 2. februar 2021 utkast til innstilling til familie- og kulturkomiteen, som i brev av 9. februar 2021 uttalte:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til merknader og forslag fra sine respektive fraksjoner i næringskomiteen, og slutter seg til disse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Fremskrittspartiet i utkast til innstilling fra næringskomiteen ved en inkurie står inne i merknader og forslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Disse medlemmer merker seg at forslaget legger opp til en ordning som vil kunne bli svært omfattende, og kan medføre at aktørene i dagligvarehandelen ilegges flere utgifter. Dette vil etter disse medlemmers mening ikke bidra til lavere priser ut til forbrukerne. Disse medlemmer viser til at en enstemmig komite i den nylig vedtatte Innst. 185 S (2020–2021) til Meld. St. 27 Daglegvare og konkurranse – kampen om kundane, ber regjeringen sikre tydelig merking av EMV med produsent og produktenes opprinnelsesland, slik at forbrukerne kan gjøre opplyste valg.

Disse medlemmer støtter for øvrig merknaden til Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Komiteens medlem fra Senterpartiet støtter mindretallet i næringskomiteens ønske om å få på plass en merkeordning for mat og drikke innen dagligvarehandelen etter modell fra den opprinnelsesmerkingen som blir brukt hos Vinmonopolet. Dette medlem understreker at dette skal være en merkeordning som kommer i tillegg til dagens ‘Nyt Norge’-merking.»