Sammendrag

Regjeringen foreslår i proposisjonen en ny midlertidig tilskuddsordning for virksomheter med stort omsetningsfall som følge av koronavirusutbruddet og smitteverntiltak i Norge og i utlandet. Ordningen omtales nærmere i Prop. 1 S Tillegg 1 (2020–2021). Formålet med ordningen er å hindre at ellers levedyktige og omstillingsdyktige bedrifter går konkurs som følge av virusutbruddet og myndighetenes smitteverntiltak under den pågående pandemien, slik at arbeidsplasser trygges og bedriftene får tid og rom til å tilpasse seg situasjonen. Departementet opplyser i proposisjonen at forslaget i stor grad bygger på den midlertidige tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall som løp ut august 2020 (heretter omtalt som den tidligere ordningen), jf. Prop. 70 LS (2019–2020), og innebærer en forlengelse av tiltak rettet mot foretak med stort omsetningsfall fra og med september 2020.

Den tidligere ordningen var tilpasset Skatteetaten som forvalter. Det er foreslått at Brønnøysundregistrene skal forvalte den nye ordningen, og bestemmelsene i dette lovforslaget er dermed utformet for å utfylle forvaltningslovens bestemmelser om saksbehandling i større grad enn skattelovgivningen. De budsjettmessige konsekvensene og de økonomiske rammene for ordningen er presentert i Prop. 1 S Tillegg 1 (2020–2021).

Bakgrunnen for lovforslaget er nærmere omtalt i kapittel 2 i proposisjonen.

Departementet foreslår i proposisjonen at ordningen skal gjelde for perioden 1. september 2020 til 28. februar 2021. Det er videre foreslått at departementet kan forlenge ordningens varighet i forskrift. For den tidligere ordningen kunne Kongen fastsette tilsvarende forskrift om forlengelse.

Tilskuddet foreslås beregnet etter samme modell som i den tidligere ordningen, bortsett fra at departementet foreslår at egenandel utgår.

EØS-rettslige vurderinger av den foreslåtte ordningen

Den foreslåtte ordningen må utformes slik at den er i tråd med EØS-reglene om offentlig støtte. EØS-avtalen artikkel 61 (2) (b) åpner for at det etableres kompensasjonsordninger der foretak som har lidt et omsetningstap på grunn av en eksepsjonell hendelse, slik som utbruddet av koronavirus, kompenseres for hele eller deler av sitt omsetningstap. Ordningen bygger i stor grad på den midlertidige tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall som løp ut august 2020, og notifiseres etter samme bestemmelse som denne.

Økonomiske og administrative konsekvenser

De økonomiske og administrative konsekvensene av en midlertidig tilskuddsordning for foretak med stort omsetningsfall etter august 2020 er beskrevet i Prop. 1 S Tillegg 1 (2020–2021).