Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Marianne Haukland, lederen Kristin Ørmen Johnsen og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til proposisjonen og vil slutte seg til forslaget om å forlenge loven. Komiteen er enig med departementet i at situasjonen fremover med hensyn til covid-19 vil kunne føre til at smitteverntiltak fortsatt kan hindre ordinær drift og saksavvikling i barnevernet og fylkesnemnda.

Komiteen vil først og fremst peke på at ordinær drift skal være normalen der det er mulig, og at ansatte skal ivareta sine ordinære arbeidsoppgaver når situasjonen ikke krever noe annet.

Komiteen vil videre peke på at det er en krevende situasjon for barn, foreldre, ansatte og institusjoner som skal sikre forsvarlig hjelp og oppfølging under et smittevernregime. Komiteen viser til departementets oppfølging av situasjonen, med kartlegging og rapportering fra dag én for å sikre ivaretakelse av alle barn. Selv om situasjonen har bedret seg og de fleste barna nå får hjelp i tråd med lovverk og retningslinjer, mener komiteen det er vesentlig at slik tett oppfølging videreføres.

Komiteen vil videre peke på at det ikke kan utelukkes at det kan komme nedstengninger, nasjonalt og lokalt, avhengig av smittesituasjonen. Det forutsettes at barna følges opp på en forsvarlig måte også i slike situasjoner.

Komiteen har videre registrert at den midlertidige loven foreslås forlenget til 1. juni 2021, og at departementet vil følge utviklingen med hensyn til konsekvensene av covid-19-utbruddet nøye og vurdere behovet for å gjøre endringer i loven på et tidligere tidspunkt enn dette. Komiteen mener det må sikres at Stortinget forelegges spørsmålet om forlengelse av virketiden for hele eller deler av loven tidligere enn 1. juni, og foreslår at den midlertidige loven oppheves 1. april 2021.